Σταφιδωτά κρητικά
Ένα κρητικό παραδοσιακό γλυκό, ιδανικό για το καφεδάκι σας!
Υλικά
-
3 ποτήρια λάδι
-
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
-
1 ποτήρι ζάχαρη
-
1 κρασοπότηρο νερό
-
1 κρασοπότηρο κονιάκ ή ρακί
-
2 κουταλάκια αμμωνία
-
1 μπέικι πάουντερ
-
ξύσμα από 1 λεμόνι
-
2 κιλά αλεύρι (όσο πάρει)
-
Για τη σταφιδα
-
1,5-2 κιλα σταφιδα
-
σουσαμι καβουρντισμενο και κοπανισμενο
-
1 κ.σ. κανελλογαριφαλα
-
ξυσμα απο ενα πορτοκαλι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζω σε μπολ το λάδι το πορτοκάλι τη ζάχαρη και την αμμωνία (αφού τη διαλύσω στο χυμό του λεμονιού), τα χτυπώ καλά με το χέρι, στη συνέχεια ρίχνω τη ρακί, το χυμό και μετά ρίχνω το αλεύρι με το μπεικι πάουντερ σιγά σιγά. Ζυμώνω μέχρι να γίνει εύπλαστη η ζύμη
-
2
Για τη σταφίδαΡίχνω σε άλλο μπολ όλα τα υλικά (σταφίδες, κανέλες,γαρίφαλλο και ελαιόλαδο) και τα πολτοποιώ καλά, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή πάστα.
-
3
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180° στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου ή ταψί.
-
4
Ανοιγω τη ζυμη σε μικρα κομματια, αφου έχω αλευρωσει τη περιοχη αυτή και βαζω μεσα μια κ.σ σταφιδες, κλεινω τη ζυμη και πιεζω στις ακρες για να κλεισει καλα. Ψήνω για 40 λεπτα μεχρι να ροδίσουν.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)
Απλά να συμπληρώσω, ότι η ποσότητα που πέρνουμε για να φτιάξουμε 1 σταφιδωτό είναι περίπου όσο ένα καρύδι, το πλάθουμε περίπου σαν αυγό, το πατάμε μετά λίγο πάνω σε μια επιφάνεια, γεμίζουμε το κέντρο με τη γέμιση και κλείνουμε προσεκτικά από τα πλάγια προς το κέντρο. Τα τοποθετούμε ανάποδα στο ταψί, έτσι ώστε η ένωση να είναι από την κάτω μεριά. Η διαδικασία πλασίματος μοιαζει με τον τρόπο που φτιάχνουμε τα μελομακάρονα (τουλάχιστον στην Ανατολική Κρήτη) ειδικά όταν βάζουμε καρύδι σαν γέμιση.