Σταφυλόπιτα
Γλυκιά πίτα από τον Στέλιο Παρλιάρο!!
Υλικά
-
Για τη ζύμη
-
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για τη φόρμα
-
80 γρ. βούτυρο αγελάδος τεμαχισμένο και λίγο ακόμη για τη φόρμα
-
λίγο αλάτι
-
1 κρόκος αυγού ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της επιφάνειας
-
50 γρ. ζάχαρη άχνη
-
40 γρ. νερό
-
τέλος ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
-
Για τη γέμιση
-
800 γρ. σταφύλια, μαύρα και άσπρα
-
20 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
-
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 αυγό
-
40 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
-
100 γρ. άχνη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
-
2
Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
-
3
Για τη γέμιση, καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κουκούτσια τους, αν έχουν, και τα βάζουμε σε ένα σκεύος.
-
4
Προσθέτουμε το ελαφρώς λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Επειτα ρίχνουμε πασπαλιστά την άχνη και το αλεύρι, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη.
-
5
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη το αυγό και την κρέμα γάλακτος.
-
6
Ετοιμάζουμε την πίταΒουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα τάρτας 33x10 εκ. ή στρογγυλή διαμέτρου 24 εκ.
-
7
Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο που να φτάνει να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας και να περισσεύει κατά 2 εκ. από κάθε πλευρά.
-
8
Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, την πιέζουμε να εφαρμόσει πάνω στα τοιχώματα και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.
-
9
Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αυγού - κρέμας γάλακτος και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα σταφύλια.
-
10
Γυρίζουμε τα άκρα της ζύμης προς το κέντρο, δημιουργώντας γύρω-γύρω μια μπορντούρα, αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού.
-
11
Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στους 170β. Βγάζουμε την πίτα και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.
Σχόλια (7)