vasiliki ver
vasiliki ver @cook_8476293
Αθήνα,Ελλάδα

Γλυκιά πίτα από τον Στέλιο Παρλιάρο!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
10-12 άτομα
  1. Για τη ζύμη
  2. 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για τη φόρμα
  3. 80 γρ. βούτυρο αγελάδος τεμαχισμένο και λίγο ακόμη για τη φόρμα
  4. λίγο αλάτι
  5. 1 κρόκος αυγού ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της επιφάνειας
  6. 40 γρ. νερό
  7. τέλος ζάχαρη κρυσταλλική για πασπάλισμα
  8. Για τη γέμιση
  9. 800 γρ. σταφύλια, μαύρα και άσπρα
  10. 20 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  11. 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  12. 40 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  13. 100 γρ. άχνη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τη ζύμη, βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, την άχνη και το αλάτι στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

  2. 2

    Προσθέτουμε το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης. Τυλίγουμε τη ζύμη με διάφανη πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

  3. 3

    Για τη γέμιση, καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κουκούτσια τους, αν έχουν, και τα βάζουμε σε ένα σκεύος.

  4. 4

    Προσθέτουμε το ελαφρώς λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε να πάει παντού. Επειτα ρίχνουμε πασπαλιστά την άχνη και το αλεύρι, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη.

  5. 5

    Σε ένα μπολ ανακατεύουμε ελαφρώς με έναν αυγοδάρτη το αυγό και την κρέμα γάλακτος.

  6. 6

    Ετοιμάζουμε την πίταΒουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια παραλληλόγραμμη φόρμα τάρτας 33x10 εκ. ή στρογγυλή διαμέτρου 24 εκ.

  7. 7

    Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο που να φτάνει να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα της φόρμας και να περισσεύει κατά 2 εκ. από κάθε πλευρά.

  8. 8

    Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα, την πιέζουμε να εφαρμόσει πάνω στα τοιχώματα και την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι.

  9. 9

    Αδειάζουμε μέσα το μείγμα αυγού - κρέμας γάλακτος και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια τα σταφύλια.

  10. 10

    Γυρίζουμε τα άκρα της ζύμης προς το κέντρο, δημιουργώντας γύρω-γύρω μια μπορντούρα, αλείφουμε με τον χτυπημένο κρόκο του αυγού.

  11. 11

    Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, στους 170β. Βγάζουμε την πίτα και την πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη κρυσταλλική. Σερβίρεται χλιαρή ή κρύα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (7)

MARILIA
MARILIA @marilia79
καλημερα! επειδη θελω να τη φτιαξω σημερα που εχω τραπεζι και με ξετρελανε πραγματικα, μπορειτε να μου πειτε 40 γρ κρεμα γαλακτος ειναι οσο μισο ποτηρακι κρασι περιπου γιατι δεν εχω ζυγαρια.....\r\nΕυχαριστω για την βοηθεια οποιος μου απαντησει!!!

Από

vasiliki ver
vasiliki ver @cook_8476293
στις
Αθήνα,Ελλάδα
Είμαι μητέρα δύο παιδιών,ενός αγοριού και μιας κόρης. Από το 1990 ζω στην Αθήνα, ασχολούμαι με τα παιδιά μου ,μου αρέσει πολύ η μαγειρική . Από το 2014 είχα την στήλη "Το βιβλίο των συνταγών μας" στο σάιτ της πόλης μου karystos-online ! Δυστυχώς το σαιτ δεν λειτουργεί πλέον.
Δες περισσότερα