Σταμνάτο με χυλοπίτες
To φαγητό πήρε το όνομα του από το σκεύος μέσα στο οποίο ψηνόταν. Εσείς αντί της στάμνας μπορείτε να το ψήσετε το φαγητό σας μέσα σε ένα γιουβέτσι με καπάκι ή μια γάστρα πήλινη η ακόμα και μια απλή γάστρα .
Λίγα μυστικά ακόμα
Σοτάροντας το κρέας ελαφρά πρώτα , πετυχαίνουμε το φαγητό μας να έχει μια πηχτή ωραία σάλτσα όση ακριβώς χρειάζεται για να το σερβίρουμε με τις χυλοπίτες.Τη συνταγή τη βρήκα σε ένα ένθετο περιοδικό με συνταγές της Κυρίας Βέφας.Σ
Υλικά
-
1/2 κιλού χοιρινό καθαρό κρέας σε κομμάτια
-
5 μικρά κρεμμύδια κομμένα σε κρίκους
-
3 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
-
2 φύλλα δάφνης
-
5 κόκκους μπαχάρι
-
20 κόκκους πιπέρι
-
1/2 κιλού κεφαλοτύρι σε κύβους κομμένο
-
Αλάτι
-
λίγο πάπρικα
-
Και μισό ποτηράκι νερό
-
1 ποτήρι του κρασιού οίνο λευκό ξηρό
-
1 κιλό ώριμες ντομάτες, χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, και ψιλοκομμένες
-
1/2 κιλού χυλοπίτες
-
Νερό για να βράσουμε της χυλοπίτες
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε και καθαρίζουμε το κρέας από το φανερό λίπος και το στεγνώνουμε από τα τυχόν νερά.
-
2
Σοτάρουμε πρώτα σε ένα σκεύος, ελαφρά το κρέας στο βούτυρο ή το λάδι, προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και τα καρότα να μαραθούν.
-
3
Σβήνουμε με το κρασί.
-
4
Μεταφέρουμε το κρέας στο γιουβέτσι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, δάφνη, μπαχάρι, πιπέρι, κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους, αλάτι, πάπρικα,τις ντομάτες και το νεράκι.
-
5
Κλείνουμε το γιουβέτσι ή τη γάστρα με το καπάκι και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 170-180οC για 2 περίπου ώρες ανάλογα με τον κάθε το φούρνο πάντα.
-
6
Βράζουμε το νερό και προσθέτουμε και τις χυλοπίτες.
Σχόλια (9)