Στεφάνι σοκολάτας της Thomaei
Ένα υπέροχο σοκολατένιο στεφάνι. Κατάλληλο για το σχολικό κολατσιό των παιδιών μας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε να είναι βαθύ, έτσι ώστε να έχει χώρο για να φουσκώσει το στεφάνι μας. Εμένα μου άπλωσε. Το έβαλα σε ρηχό ταψάκι, άπλωσε και χάλασε το σχήμα του!Καλή επιτυχία!
Υλικά
-
580 γρ. αλεύρι
-
75 γρ. βούτυρο
-
1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ μαγιά νωπή
-
200 ml χλιαρό γάλα
-
110 γρ. ζάχαρη (5 κουταλιές σούπας)
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
λίγο ρούμι ή κονιάκ
-
ΓΕΜΙΣΗ
-
50 γρ. λειωμένο βούτυρο για το φύλλο
-
2 σοκολάτες γάλακτος των 125 γρ. ή κουβερτούρες
-
ακατέργαστη - καστανή ζάχαρη
-
καρύδια τριμμένα
-
ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
-
50 ml γάλα
-
ακατέργαστη - καστανή ζάχαρη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε όλα τα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή με την σειράχλιαρό γάλα, αυγά, ασπράδι, ρούμι, βανίλια, βούτυρο σε κύβους, ζάχαρη, μαγιά, το κοσκινισμένο αλεύρι και τέλος το αλάτι. Ζυμώνουμε στο πρόγραμμα ζυμώματος του αρτοπαρασκευαστή, και αν δεν έχουμε το ζυμώνουμε στο χέρι για 10-15 λεπτά και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 με 2 ώρες σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο μακριά από ρεύματα. Για πιο καλά μέσα στο φούρνο της κουζίνας μας!
-
2
Ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης. Λιώνουμε το βούτυρο και κόβουμε την σοκολάτα μας σε κομματάκια μικρά με το μαχαίρι μας.
-
3
Αφού περάσει η ώρα και έχει ξεκουραστεί η ζύμη μας την βάζουμε σε αλευρομένο πάγκο εργασίας και το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 - 1/2 εκ. και πλάτος 40x40 εκ., αλείφουμε με πινελάκι το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με την ακατέργαστη - καστανή ζάχαρη μας. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τα κομμάτια της σοκολάτας και τα καρύδια.
-
4
Στη συνέχεια τυλίγουμε ρολό σφιχτό και με ένα μαχαίρι κόβουμε φέτες 2 εκ. (εμένα μου βγήκαν 21). Βάζουμε τα κομμάτια μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα και αν έχετε φόρμα με(28 - 30 εκ.) αφαιρούμενο τοίχο ακόμα πιο καλά. Τοποθετούμε τις φέτες του ζυμαριού τη μία πάνω στην άλλη σαν το ντόμινο και σχηματίζουμε κύκλο (στεφάνι) με ένα κενό στην μέση.
-
5
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
-
6
Μετά από 1 ώρα διαλύουμε τον κρόκο με το γάλα μας, αλείφουμε το στεφάνι μας και πασπαλίζουμε με ακατέργαστη - καστανή ζάχαρη.
-
7
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 30 - 35 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αφαιρέστε το στεφάνι της φόρμας και αφήστε να κρυώσει σε δροσερό μέρος. Μετά κόψτε το και φάτε το!
Σχόλια (14)