Στριφτή τυρόπιτα Κοζανίτικη
Μια εύκολη και νοστιμότατη συνταγή απ' την γενέτειρα μου την Κοζάνη! Ελπίζω να την απολαύσετε!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η πιτούλα μας γίνεται και χωρίς κίτρινα τυριά εγώ όμως προτιμώ να βάζω ιδιαίτερα γκούντα και έμμενταλ γιατί "σπάνε" την αλμύρα της φέτας. Μπορείτε επίσης να την φτιάξετε με έτοιμο φύλλο για πίτες δεν θα έχει όμως την ίδια νοστιμιά! Ευχαριστούμε την ANGOLINA για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.
Υλικά
-
Ζύμη
-
1 κιλό αλεύρι
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 φλ. νερό
-
1 κ.γ. αλάτι
-
Γέμιση
-
750 γρ. τυρί φέτα
-
150 γρ. τριμμένα κίτρινα τυριά (προαιρετικά!)
-
1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο (220 γρ.)
-
1 κ.γ. πιπέρι
-
2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
-
4 αυγά
-
1 πρέζα ζάχαρη
-
300 γρ. λάδι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για την ζύμη μας αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μας μαζί και πλάθουμε μια όχι πολύ σκληρή ζύμη και την χωρίζουμε στα 6.
-
2
Μετά την ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
-
3
Σε μπόλ ή στο μίξερ χτυπάμε καλά τ' αυγά κι έπειτα τρίβουμε μέσα το τυρί φέτα σε πολύ μικρά κομματάκια, προσθέτουμε τα κίτρινα τυριά, το γιαούρτι, το βούτυρο, το πιπεράκι και τη ζάχαρη και τ' ανακατεύτουμε καλά.
-
4
Σε αλευρωμένο πάγκο (για να μην κολλήσουν!) απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα και βάζουμε γέμιση στο καθένα. Επειτα τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα τυλίγουμε σε ρολά μικρής διαμέτρου.
-
5
Τα στρίβουμε ξεκινώντας απ' το κέντρο του ταψιου και συνεχίζουμε μέχρι να τελείωσουν. Επειτα τα ραντιζουμε με λάδι.
-
6
Ψηνουμε στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά.
Σχόλια (15)