Τα γιορβαλάκια αλλιώς

κατινα64, 02.02.13

Περιγραφή

Γιορβαλάκια με μυρωδικά, σταρένιο τραχανά, τηγανιτά και με μια πολύ νόστιμη σάλτσα.

Τα γιορβαλάκια αλλιώς

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά τριμμένα στο τρίφτη
  • 250 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκομμένο
  • μισή κούπα άνηθο
  • 2 κουταλιές μυρώνια
  • αλάτι και πιπέρι κόκκινο
  • 6-7 κουταλιές λάδι
  • 4 κουταλιές σταρένιο τραχανά
  • 3/4 της κούπας ρύζι καρολίνα

 

Για το τηγάνι:
 

  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 10 κουταλιές λάδι - αλάτι και πιπέρι και αλεύρι για τα γιορβαλάκια

 

Για τη σάλτσα:

  • 3/4 της κούπας γάλα εβαπορέ αναραίωτο
  • χυμό από μισό λεμόνι ή αν θέλουμε και ένα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κιμάδες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Σερβίρει: 7-8 άτομα.
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σ'ένα μπολ τον κιμά και τα μυρωδικά ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι - λάδι - ρύζι - τραχανά και τα ζυμώνουμε καλά.
  2. Τα πλάθουμε μεγάλα τα αλευρώνουμε και τα βάζουμε σε μια πιατέλα.
  3. Βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με το λάδι να ζεσταθεί.
  4. Ρίχνουμε το πράσο να ροδίσει λίγο και αμέσως τα γιορβαλάκια όπου τα έχουμε αλευρώσει με τη σειρά.
  5. Κουνάμε το τηγάνι για να ανακατευτούν, δεν το κάνουμε με τη κουτάλα για να μην μας χαλάσουν.
  6. Μετά αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ένα ποτήρι νερό.
  7. Τα αφήνουμε να βράσουν στο χαμηλό μέχρι να μαλακώσουν περίπου μισή ώρα με 40 λεπτά.
  8. Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε και το γάλα δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά για να δέσει η σάλτσα σβήνουμε και τελευταίο ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
  9. Σερβίρουμε ζεστά νόστιμα αλλά και διαφορετικά γιορβαλάκια που μοιάζουν με τη συνηθισμένη μας σούπα αλλά είναι πιο φαγητό με σάλτσα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι για να γίνουν ζουμερά αλλά αρκετά πηκτά όχι σούπα. Αν τα θέλουμε πιο ζουμερά μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμα.

Αν μας κολλάνε την ώρα που τα ζυμώνουμε αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι.

Σχετικές συνταγές

    2 Όλα

    #
    Σχόλιο από linmak88, 10-2-13  
    Μου αρεσε πολυ η συνταγη σου αλλα δεν αναφερεις πουθενα που βαζουμε το σπανακι! Μπορεις να μου απαντησεις γιατι θελω να τη φτιαξω το συντομοτερο δυνατο; Σ ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από κατινα64, 10-2-13  
    σ'ευχαριστώ που σου άρεσε η συνταγή.το σπανάκι και όλα τα μυρωδικά τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε μέσα στον κιμά μαζί με τα άλλα υλικά που αναφέρω , τα ζυμώνουμε και τα πλάθουμε σε γιορβαλάκια.ευχομαι να σου γίνουν καλά και να τα απολαύσετε.καλή όρεξη.

    0 Σχόλια

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από linmak88, 10-2-13  
    Μου αρεσε πολυ η συνταγη σου αλλα δεν αναφερεις πουθενα που βαζουμε το σπανακι! Μπορεις να μου απαντησεις γιατι θελω να τη φτιαξω το συντομοτερο δυνατο; Σ ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από κατινα64, 10-2-13  
    σ'ευχαριστώ που σου άρεσε η συνταγή.το σπανάκι και όλα τα μυρωδικά τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε μέσα στον κιμά μαζί με τα άλλα υλικά που αναφέρω , τα ζυμώνουμε και τα πλάθουμε σε γιορβαλάκια.ευχομαι να σου γίνουν καλά και να τα απολαύσετε.καλή όρεξη.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...

    Το tip της ημέρας

    Βάψτε οικολογικά κόκκινα αυγά, βράζοντάς τα σε νερό ίσα ίσα να καλύπτονται, μαζί με 4 τουλάχιστον ψιλοκομμένα παντζάρια και ένα φλιτζάνι του καφέ ξίδι.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    οι συνταγες της κατερινας
    Ένα βιβλίο 20 αγαπημένων συνταγών, του/της κατινα64
    Καλομαγειρέματα
    Ένα βιβλίο 116 αγαπημένων συνταγών, του/της linmak88