κύρια φωτογραφία συνταγής Τα κουλουράκια της κ. Ελένης
zafiris
zafiris @Zafvas59

Τα κουλουράκια αυτά γίνονται πολύ αφράτα και τα έφτιαχνε η μαμά μου η Ελένη συνήθως το Πάσχα και στόλιζε το γιορτινό τραπέζι, Αλλά είναι ιδανικά και για τον καφέ καθημερινά. Απλά φανταστικά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μυστικό είναι το γάλα να είναι χλιαρό για να διαλύσουμε την αμμωνία και ο φούρνος να είναι πολύ δυνατός στην αρχή για να φουσκώσουν αμέσως τα κουλουράκια και να μην απλώσουν.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 φλιτζάνι βούτυρο φυτίνη
  2. 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  3. 5-6 αυγά
  4. 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  5. 1/4 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
  6. 1 μπέικιν
  7. 2-3 βανίλιες
  8. 1 πορτοκάλι το ξύσμα και τον χυμό
  9. 1 κρόκο αυγού για το άλλειμα
  10. αλεύρι όσο πάρει για μέτρια ζύμη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε εναλλάξ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

  2. 2

    Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα. Προσοχή όχι καυτό.

  3. 3

    Ανακατεύουμε σε λίγο αλεύρι το μπέικιν και τις βανίλιες.

  4. 4

    Προσθέτουμε στο μείγμα από τα αβγά, το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.

  5. 5

    Ρίχνουμε στην αρχή το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.

  6. 6

    Προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλο αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει μέτρια και να πλάθεται.

  7. 7

    Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια -μέγεθος μεγάλου καρυδιού.

  8. 8

    Πλάθουμε λωρίδες σε πάχος μιικρού δακτύλου. Τυλίγουμε σε πλεξούδα.

  9. 9

    Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε βουτυρωμένο ταψί ή λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν στο διπλάσιο.

  10. 10

    Χτυπάμε τον κρόκο με μισό κουτάλι λάδι και μισό κουτάλι νερό.

  11. 11

    Αλείφουμε με το μείγμα τα κουλουράκια.

  12. 12

    Ανάβουμε το φούρνο στο 250. Μόλις φθάσει την θερμοκρασία βάζουμε το ταψί με τα κουλουράκια και σε 3 λεπτά, χαμηλώνουμε στο 180.

  13. 13

    Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Καλή επιτυχία.

Αντιδράσεις

Σχόλια

tasa.dimi
tasa.dimi @cook_8490161
Πολύ ωραία κουλουράκια.Πρώτη φορά κάνω συνταγή με αμμωνία και η αλήθεια είναι πως όταν τα είχα στο φούρνο,μύριζαν άσχημα και απογοητεύτηκα λίγο.
Μετά που κρύωσαν όμως μια χαρά,ήταν πολύ νόστιμα.
Έβαλα 4 αυγά και το ασπράδι από το άλειμμα.
χρωμάτισα τη ζύμη με κόκκινο και πράσινο χρώμα και έφτιαξα λουλούδια για το σχολείο και το φροντιστήριο της κόρης μου.

Από

zafiris
zafiris @Zafvas59
στις