Τα κουλουράκια της κ. Ελένης
Τα κουλουράκια αυτά γίνονται πολύ αφράτα και τα έφτιαχνε η μαμά μου η Ελένη συνήθως το Πάσχα και στόλιζε το γιορτινό τραπέζι, Αλλά είναι ιδανικά και για τον καφέ καθημερινά. Απλά φανταστικά.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μυστικό είναι το γάλα να είναι χλιαρό για να διαλύσουμε την αμμωνία και ο φούρνος να είναι πολύ δυνατός στην αρχή για να φουσκώσουν αμέσως τα κουλουράκια και να μην απλώσουν.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε εναλλάξ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
-
2
Διαλύουμε την αμμωνία στο χλιαρό γάλα. Προσοχή όχι καυτό.
-
3
Ανακατεύουμε σε λίγο αλεύρι το μπέικιν και τις βανίλιες.
-
4
Προσθέτουμε στο μείγμα από τα αβγά, το γάλα, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
-
5
Ρίχνουμε στην αρχή το αλεύρι με το μπέικιν και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
-
6
Προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλο αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει μέτρια και να πλάθεται.
-
7
Χωρίζουμε την ζύμη σε μπαλάκια -μέγεθος μεγάλου καρυδιού.
-
8
Πλάθουμε λωρίδες σε πάχος μιικρού δακτύλου. Τυλίγουμε σε πλεξούδα.
-
9
Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε βουτυρωμένο ταψί ή λαδόκολλα, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν στο διπλάσιο.
-
10
Χτυπάμε τον κρόκο με μισό κουτάλι λάδι και μισό κουτάλι νερό.
-
11
Αλείφουμε με το μείγμα τα κουλουράκια.
-
12
Ανάβουμε το φούρνο στο 250. Μόλις φθάσει την θερμοκρασία βάζουμε το ταψί με τα κουλουράκια και σε 3 λεπτά, χαμηλώνουμε στο 180.
-
13
Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Καλή επιτυχία.
Σχόλια
Μετά που κρύωσαν όμως μια χαρά,ήταν πολύ νόστιμα.
Έβαλα 4 αυγά και το ασπράδι από το άλειμμα.
χρωμάτισα τη ζύμη με κόκκινο και πράσινο χρώμα και έφτιαξα λουλούδια για το σχολείο και το φροντιστήριο της κόρης μου.