Τάρτα με φρούτα
Μία εύκολη συνταγή για τάρτα φρούτων απο το Στέλιο Παρλιάρο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Είναι προτιμότερο να καταναλωθεί την ίδια ημέρα. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με λίγη άχνη.
Υλικά
-
Για τη ζύμη σαμπλέ
-
100 γρ. ζάχαρη άχνη
-
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, από το ψυγείο
-
1 αυγό, βιολογικό
-
300 γρ. αλεύρι
-
Για την κρέμα
-
350 γρ. γάλα φρέσκο
-
150 γρ. κρέμα γάλακτος
-
80 γρ. ζάχαρη
-
1 αυγό + 3 κρόκοι αυγών
-
40 γρ. κορν φλάουρ
-
1 κλωναράκι βανίλιας, σχισμένο κάθετα στη μέση
-
500 γρ. ποικιλία φρέσκων φρούτων, καθαρισμένων και κομμένων σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια, για το γαρνίρισμα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για την κρέμα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το κλωναράκι βανίλιας. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
-
2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους).
-
3
Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα αυγών-κορν φλάουρ-ζάχαρης και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το νέο μείγμα στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
-
4
Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά. Την αδειάζουμε σε καθαρό σκεύος και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη, η οποία να εφάπτεται στην επιφάνειά της.
-
5
Οταν η κρέμα κρυώσει, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη «χτυπάμε» στο μίξερ ή με το σύρμα, ώστε να μαλακώσει και να αποκτήσει λεία υφή.
-
6
Για τη ζύμη σαμπλέ, τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους, ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε έως ότου ομογενοποιηθούν καλά.
-
7
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια. (Στη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε το ένα κομμάτι. Το άλλο το τυλίγουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στο ψυγείο για 10 ημέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα).
-
8
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.
-
9
Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 3 χιλ.
-
10
Βουτυρώνουμε μια φόρμα για τάρτα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ. και απλώνουμε το φύλλο, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα.
-
11
Βάζουμε στο εσωτερικό της τάρτας ένα κομμάτι μεμβράνη, γεμίζουμε με ρύζι (μη φοβάστε, η μεμβράνη δεν καίγεται) και ψήνουμε για 15 λεπτά.
-
12
Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, έως ότου η τάρτα χρυσίσει.
-
13
Αφήνουμε να κρυώσει και με προσοχή ξεφορμάρουμε.
-
14
Για το γαρνίρισμα, απλώνουμε την κρέμα στην τάρτα και την καλύπτουμε με τα φρέσκα φρούτα.
Σχόλια (12)