Τάρτα με καραμελωμένα κάστανα

Vanessaki
Vanessaki @cook_8452781
,Greece

Μια τάρτα κάστανου με έντονη τη γεύση της καραμέλας. Πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί δεν την συναντάς εύκολα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8 άτομα
  1. Ζύμη
  2. 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 150 γρ. βούτυρο
  4. 1 αυγό ολόκληρο
  5. 30 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
  6. 1 πρέζα αλάτι
  7. 1 βανίλια
  8. Γέμιση
  9. 550 γρ. κάστανα
  10. 100 γρ βούτυρο
  11. 2 αυγά ολόκληρα
  12. 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  13. 70 γρ. κρέμα από κάστανο (Bonne Maman)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ζυγίζουμε τα κάστανα.

  2. 2

    Τα 150 γρ. τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι κάθετα τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα βράζουμε γύρω στα 20 λεπτά να μαλακώσουν εσωτερικά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το νερό, τα καθαρίζουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ, βάζουμε τον πουρέ κάστανου σε ένα μπολ σκεπασμένο εκτός ψυγείου.

  3. 3

    Τα άλλα 400 γρ. τα χαράζουμε κι αυτά με μαχαίρι, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Όταν δούμε το κέλυφος τους να ανοίγει και το εσωτερικό τους έχει γίνει κίτρινο και τρυπιέται εύκολα με το μαχαίρι τότε τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.

  4. 4

    Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο λιώνουμε τα 50 γρ. από το βούτυρο.

  5. 5

    Προσθέτουμε τα ψητά κάστανα και τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη (60 γρ.), ανακατεύουμε ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα σε δυνατή φωτιά.

  6. 6

    Βγάζουμε τα κάστανα από τη φωτιά ή όταν δούμε να ροδίζουν ή όταν η ζάχαρη αρχίσει να αλλάζει χρώμα.

  7. 7

    Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο τα ρίχνουμε σε ένα ξύλο κοπής και χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι τα 2/3 των κάστανων, τα υπόλοιπα 1/3 τα αφήνουμε ολόκληρα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

  8. 8

    Για τη ζύμη, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το χτύπημα, ύστερα ρίχνουμε και τη βανίλια. Σταματάμε το μίξερ ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι ρίχνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλάτι και στο τέλος το αλεύρι. Έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, την κάνουμε μπαλίτσα την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

  9. 9

    Εντωμεταξύ βουτυρώνουμε το ταψί μας (στρογγυλό 30 εκ.) και έπειτα το αλευρώνουμε. Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και αμέσως το απλώνουμε στο ταψί με τα δάχτυλα μας ώστε να καλύψει όλο τον πάτο και να υψωθεί στα τοιχώματα του ταψιού σαν τάρτα. Με ένα πιρούνι κάνουμε μπόλικες τρύπες στη ζύμη. Απλώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια της τάρτας και μέσα ρίχνουμε άβραστα φασόλια ή ρεβίθια, πρέπει να είναι αρκετά ώστε με το βάρος τους να μην αφήσουν την τάρτα να φουσκώσει στη μέση.

  10. 10

    Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

  11. 11

    Όταν την βγάλουμε από το φούρνο αφαιρούμε και το αλουμινόχαρτο από το κέντρο της.

  12. 12

    Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 50 γρ. βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τον πουρέ βρασμένου κάστανου και την κρεμά κάστανου (Bonne Maman), τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ύστερα προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη ανακατεύουμε το μείγμα καλά με σύρμα (αυγοδάρτη) αυτή τη φορά, ως ότου γίνει ένα ομαλό μείγμα.

  13. 13

    Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

  14. 14

    Απλώνουμε τα χοντροκομμένα κάστανα στην τάρτα μας, από πάνω τους ρίχνουμε το μείγμα (γέμιση) και ύστερα τοποθετούμε τα ολόκληρα κάστανα εδώ κι εκεί επάνω στην τάρτα. Την βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

  15. 15

    Όταν την βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και μετά μπορούμε να την κόψουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

Πατατούφα
Πατατούφα @cook_8453956
Φαίνεται ενδιαφέρουσα συνταγή. Την κρέμα Bonne Maman που την βρίσκουμε?

Από

Vanessaki
Vanessaki @cook_8452781
στις
,Greece

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα