Τάρτα με κολοκύθα

16 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
zomak
zomak @cook_8457787
,Ελλάδα

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι του Αλέξανδρου Γιώτη από το Γαστρονόμο της Καθημερινής. Εκείνος για βάση χρησιμοποίησε φύλλο σφολιάτας, αλλά εγώ προτιμώ αυτή που είναι από άλλη συνταγή αλμυρής τάρτας που θα γράψω σύντομα. Είναι πολύ εύκολη γιατί δε χρειάζεται να ψηθεί με κάποιο βάρος (φασόλια, όσπρια κ.λ.π.).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Για τη ζύμη της βάσης
  2. 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 100 ml ελαιόλαδο + 1 κουτ. σούπας για την ταρτιέρα
  4. 50 ml γάλα
  5. 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
  6. 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  7. Για τη γέμιση
  8. 200 γρ. ψίχα κολοκύθας (καθαρό βάρος), σε μικρά κυβάκια
  9. 100 γρ. καπνιστό μπέικον, ψιλοκομμένο
  10. 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  11. 150 γρ. κρέμα γάλακτος, κατά προτίμηση πηχτή
  12. αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  13. ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  14. 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τη βάση, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

  2. 2

    Με τα δάχτυλα τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μια θρυμματιστή, ψιχουλιαστή ζύμη. Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το αλάτι και δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ελαφρώς. Δεν επιμένουμε στο ζύμωμα.

  3. 3

    Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

  4. 4

    Για τη γέμιση, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ψιλοκομμένο μπέικον μέχρι να λιώσει το λίπος του. Ρίχνουμε τους κύβους κολοκύθας, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τους τσιγαρίζουμε στο λίπος του μπέικον, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.

  5. 5

    Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.

  6. 6

    Για την τάρτα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε μια λαδωμένη στρογγυλή ταρτιέρα με διάμετρο 26 εκ. απλώνουμε τη ζύμη με τα δάχτυλά μας, καλύπτοντας τόσο τον πυθμένα όσο και τα τοιχώματα του σκεύους.

  7. 7

    Κόβουμε με ένα μαχαίρι κομμάτια ζύμης που εξέχουν από τα τοιχώματα της φόρμας.

  8. 8

    Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία και την ψήνουμε άδεια, για 10 λεπτά.

  9. 9

    Την αφήνουμε να κρυώσει.

  10. 10

    Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.

  11. 11

    Για το γέμισμα, αδειάζουμε από πάνω το μείγμα της γέμισης. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει το τυρί.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

zomak
zomak @cook_8457787
στις
,Ελλάδα