Τάρτα με ντομάτες, βασιλικό και κρεμμύδια
Λίγα μυστικά ακόμα
Για πιο ξεροψημμένο και νόστιμο αποτέλεσμα μπορούμε προηγουμένως να ψήσουμε για λίγο τις ντομάτες απλωμένες σε ένα ταψί, στους 250 βαθμούς για μισή ώρα, μέχρι να απορροφήσουν τα πολλά υγρά τους.Αντί για φρέσκες μπορούμε να βάλουμε 200 γρ. λιαστές ντομάτες κομμένες σε λωρίδες.Αντί για βασιλικό μπορούμε να αρωματίσουμε με ρίγανη, δυόσμο ή φρέσκο θυμάρι.
Υλικά
-
1 κιλό κρεμμύδια σε ροδέλες
-
4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
-
350 γρ. ανθότυρο
-
2 αβγά
-
2 μεγάλες ντομάτες σε ροδέλες
-
μαργαρίνη για την ταρτιέρα
-
Υλικά για τη ζύμη μπριζέ
-
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
150 γρ. μαργαρίνη παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
-
1 αυγό ή 2 κρόκοι αυγών
-
1 πρέζα αλάτι
-
1/2 κ.γ. ζάχαρη
-
μαργαρίνη λιωμένο, για το άλειμμα του ταψιού
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για τη ζύμη, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και σχηματίζουμε στη μέση μια λακκουβίτσα. Ρίχνουμε το ΒΙΤΑΜ και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πάρουμε μια τριφτή ζύμη σαν χοντρά ψίχουλα. Αν δυσκολευόμαστε, προσθέτουμε 2 κ.σ. παγωμένο νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη κουζίνας και την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
-
2
Μόλις τη βγάλουμε, όπως είναι τυλιγμένη, την ανοίγουμε σε φύλλο με το χοντρό πλάστη. Βιταμώνουμε την ταρτιέρα, ξεκολλάμε τη μία πλευρά της μεμβράνης και αφήνοντας την επάνω πλευρά της μεμβράνης την απλώνουμε στην ταρτιέρα.
-
3
Πολύ εύκολα επίσης μπορούμε να την ανοίξουμε με τα δάχτυλα. Βιταμώνουμε την ταρτιέρα, βάζουμε τη ζύμη στη μέση και με τα δάχτυλά μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στον πάτο και στα τοιχώματα.
-
4
Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια προτού απλώσουμε πάνω στη ζύμη τη γέμιση.
-
5
Για την τάρτα, σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια αφού τα αλατίσουμε ανακατεύοντας συχνά, για αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα ελαφρύ, καφετί χρώμα.
-
6
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα κρεμμύδια, αφού πρώτα τα αφήσουμε να κρυώσουν λίγο, με το ανθότυρο, τα αβγά, τον βασιλικό και το πιπέρι.
-
7
Αλείφουμε με Βιτάμ την ταρτιέρα, στρώνουμε τη ζύμη προσέχοντας να καλύψουμε καλά τα τοιχώματα, την τρυπάμε παντού με ένα πιρούνι και απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
-
8
Πάνω της μοιράζουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
-
9
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη.
Σχόλια