Τάρτα Σοκολάτας με γιαούρτι και πορτοκάλι
Μια νοστιμότατη τάρτα σοκολάτας με έντονη γεύση και άρωμα πορτοκάλι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Την κεντρική ιδέα για την προσθήκη γάλα-γιαούρτι αντί για κρέμα γάλακτος στην τάρτα σοκολάτας, την πήρα από μια άλλη συνταγή του Στ. Παρλιάρου η οποία όμως είχε εντελώς διαφορετικά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Το δοκίμασα έτσι και πέτυχε.Εγώ χρησιμοποίησα μπισκότα "Παπαδοπούλου".Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση σε όποιον δοκιμάσει να τη φτιάξει!
Υλικά
-
2 πακέτα μπισκότα γεμιστά με γεύση πορτοκάλι
-
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο λιωμένο (όχι καυτό)
-
3 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
-
600 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-
300 γρ. γιαούρτι (χρησιμοποίησα στραγγιστό)
-
225 ml γάλα πλήρες (χρησιμοποίησα κατσικίσιο)
-
Για τη διακόσμηση
-
μπαστουνάκια από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα στο μπλέντερ και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να βραχούν όλα τα μπισκότα (κατά προτίμηση δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια).
-
2
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα (πατώντας με τον πάτο ενος ποτηριού ή με την πίσω μεριά από ένα κουτάλι) σε ένα τσέρκι διαμέτρου 26 εκ. ή σε μια ταρτιέρα με αποσπώμενα πλαϊνά
-
3
Απλώνουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι σε όλη τη βάση της τάρτας και τοποθετούμε στο ψυγείο
-
4
Ζεσταίνουμε το γάλα πριν το σημείο βρασμού, το αποσύρουμε δηλαδή λίγο πριν ξεκινήσει να κοχλάζει (προσοχή μην σας κολλήσει)
-
5
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε ένα μπωλ και ρίχνουμε το ζεστό γάλα, αφήνουμε ένα λεπτό να πάρει τη ζεστή θερμοκρασία η ψιλοκομμένη σοκολάτα
-
6
Και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα απαλά μέχρι να λιώσει εντελώς όλη η σοκολάτα και να δημιουργηθεί ένα γλάσσο
-
7
Προσθέτουμε το γιαούρτι και την εσάνς πορτοκαλιού ή το ξύσμα πορτοκαλιού
-
8
Και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη κρέμα σοκολάτας-γιαουρτιού.
-
9
Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και απλώνουμε ομοιόμορφα το σοκολατένιο μείγμα. Εάν βλέπουμε διάφορες φουσκίτσες επάνω (έχει κενά αέρα) προσεκτικά τις σπάμε με μία οδοντογλυφίδα ή μία καρφίτσα για να απλώσει σωστά η σοκολάτα. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να δέσει, το λιγότερο 2 ώρες. Μην σας ξεγελάσει η εξωτερική υφή που θα έχει σκληρύνει η σοκολάτα. Σημασία έχει να δέσει και εσωτερικά η κρέμα σοκολάτας ώστε να μην διαλυθεί στο κόψιμο, άρα θα χρειαστεί το χρόνο του.
-
10
Αφού έχει δέσει (παγώσει) το γλυκό, κόβουμε μπαστουνάκια από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι (εάν είναι ολόκληρο όπως το δικό μου) και στολίζουμε κατά προτίμηση. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά από το τσέρκι ή ανοίγουμε την αποσπώμενη φόρμα και σερβίρουμε.
Σχόλια (3)