κύρια φωτογραφία συνταγής Ταχινόπιτες οι Κυπριακές

Ταχινόπιτες οι Κυπριακές

Μαγειρεύτηκε 6 φορές
FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
,ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ νόστιμες, παχυντικές και αυθεντικές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι της πεθεράς μου που είναι Κύπρια και την έγραψα όπως μου την έμαθε. ΣΗΜ. Μπορείτε αφού τις φτιάξετε και όπως είναι ωμές να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη (όχι πάνω από 5 ημέρες). Ξεπαγώνετε 2-3 ώρες πριν τις ψήσετε.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8 με 10 ταχινόπιτες
  1. ΖΥΜΗ
  2. 1 πακέτο αλεύρι χωριάτικο παρά 2 φλυτζάνια
  3. 2 φλυτζάνια και 6 κουταλιές φρούτου αλεύρι φαρίνα
  4. 7 γρ. μαγια ξερή
  5. 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  6. 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  7. 3 κουταλάκια κοφτά κανέλα
  8. 1 πρέζα μαστίχα αλεσμένη
  9. 1 πρέζα μαχλέπι αλεσμένο
  10. 3 φλυτζάνια νερό(όσο πάρει)
  11. ΓΕΜΙΣΗ
  12. 720 γρ. ταχίνι
  13. 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  14. 3 κουταλάκια κοφτά κανέλα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε σε λεκάνη τα αλεύρια, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε (να γίνει ένα ζυμάρι κανονικό). Κάτα τη διάρκεια του ζυμώματος κόβουμε με μαχαίρι σε οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Ζυμώνουμε μέχρι να γυαλίσει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.

  2. 2

    Ετοιμάζουμε τη γέμισηΑνακατεύουμε το ταχίνι με την κανέλα και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με μεταλικό κουτάλι να γίνει πηχτό.

  3. 3

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 13 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα να μη στεγνώσουν και αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε φύλλο κανονικό (30x12εκ.). Προσοχή να μην υπάρχει αλεύρι στον πάγκο.

  4. 4

    Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας 1εκ. γύρω-γύρω.

  5. 5

    Διπλώνουμε το φύλλο σε φάκελο. Τεντώνουμε λίγο το φύλλο, το διπλώνουμε στη μέση και πλάθουμε ρολό 80εκ. περίπου. Στρίβουμε το ρολό να γίνει κλώστρος/σπείρα και πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε σε σαλίγκαρο με αντίθετη κατεύθυνση η μια απ'την άλλη μέχρι να συναντηθούν.

  6. 6

    Γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω απ'τον άλλο και τον πιέζουμε με το χέρι. Κάνουμε το ίδιο με όλες τις μπαλίτσες ζύμης.

  7. 7

    Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε κάθε ταχινόπιτα με τον πλάστρη να έχει διάμετρο 15εκ.

  8. 8

    Τις σκεπάζουμε με ναϋλον και τις αφήνουμε να φουσκώσουν.

  9. 9

    Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C για 1/2 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (6)

Σχόλια (39)

elenikolas
elenikolas @cook_8450672
Εχω ακριβώς την ίδια συνταγή μιλάμε είναι θεικές νιώθεις στη μέση το ταχίνι μοσχομυρίζουν μαστίχα και κανέλα φοβερές.
Τις είχα πρωτοφάει από ένα φούρνο και παιδεύτηκα τότε να βρώ τη συνταγή μπράβο

Από

FRANCINE
FRANCINE @lina_2022
στις
,ΕΛΛΑΔΑ