Τέλεια σπιτικά ψωμάκια

Bαθμολογία: 4.9467
       
 
75 ψήφοι
pandacorfu, 10.07.11

Περιγραφή

Αν ζηλεύατε τα αφράτα ψωμάκια από το φούρνο της γειτονιάς σας, ήρθε επιτέλους η στιγμή να τα φτίαξετε μόνοι σας. Είναι πανεύκολα,είναι πεντανόστιμα,είναι γρήγορα,και πάνω από όλα είναι τα δικά σας ψωμάκια.Το μόνο εργαλείο που πρέπει να έχετε, όχι απαραίτητα βέβαια, αλλά σίγουρα όμως για καλύτερα αποτελέσματα, είναι ένα μίξερ πάγκου.

Τέλεια σπιτικά ψωμάκια
photo: Rozana200406

Τι χρειαζόμαστε:

  • 667γρ αλεύρι Τ55%
  • 40γρ ζάχαρη
  • 40γρ βούτυρο
  • 12γρ αλάτι
  • 300γρ νερό χλιαρό (25°C)
  • 33γρ γάλα χλιαρό (25°C)
  • 40γρ μαγιά νωπή ή 13γρ ξερή
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμάκια μίνι
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Γάλα
Φτιάχνει: 11 ψωμάκια
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 80' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (3 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και δουλεύουμε για 2' στην αργή και 6΄στη γρήγορη ταχύτητα.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15' και στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια βάρους 100γρ.
  3. Πλάθουμε μπάλακια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10'.
  4. Έπειτα τα πλάθουμε σε μπαστούνια μήκους 10 εκ. και τα τοποθετούμε στη στόφα σε θερμοκρασία 35°C και υγρασία 75% για 30'.
  5. Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 15'-20' ανάλογα βέβαια με το φούρνο.
  6. Εναλλακτικά όταν πλάσουμε τα μπαλάκια τα βάζουμε κατευθείαν στη στόφα για 30΄και μετά ψήνουμε στο φούρνο για 15'-20'.

Καλή επιτυχία!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν έχουμε μίξερ πάγκου βάζουμε τα υλικά σε μια λεκανίτσα με τη γνωστή σειρά και ζυμώνουμε για 10' περίπου, μεχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά. Μπορεί να "κολλάει' λίγο η ζύμη. Μην σας τρομάζει, στο πλάσιμο ρίχνουμε λίγο αλεύρι εκεί που θα δουλέψουμε τη ζύμη μας.

Η συνταγη είναι δοκιμασμένη αρκετές φορές και πάντα με επιτυχία. Επειδή στο σπίτι δεν έχουμε στόφα ανάβουμε το φούρνο στους 35°C και για υγρασία βάζουμε ενα ταψάκι στον πάτο του φούρνου και ρίχνουμε μέσα ένα μπρίκι καυτό νέρο.

Η συνταγή είναι από το περιοδικό Α-Ζ

Σχετικές συνταγές

Ψωμάκια προζυμίσια Ψωμάκια προζυμίσια
5
       
       
(1)
Ατομικά ψωμάκια Ατομικά ψωμάκια
4.9455
       
       
(55)
Ψωμάκια brioche Ψωμάκια brioche
4
       
       
(3)
Ψωμάκια Ψωμάκια
4.9143
       
       
(35)
Τυροψωμάκια 2 Τυροψωμάκια 2
4.9
       
       
(10)
Τραγανά τυροψωμάκια Τραγανά τυροψωμάκια
4.6667
       
       
(6)
Ψωμάκια τραγανά Ψωμάκια τραγανά
4.8966
       
       
(58)
Τυροψωμάκια Τυροψωμάκια
4.8333
       
       
(6)

    108 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 13-7-11  
    Kαλυτερα απ τα αγοραστα!Μπραβο και παλι μπραβο!Εγω ζεστανα γαλα,νερο,βουτυρο,ζαχαρη ελιωσα τη μαγια και το εριξα στο αλευρι-αλατι.Με τοση ζεστη δε χρειαστηκε ουτε φουρνος ουτε υγρασια ουτε τιποτα,μια χαρα φουσκωσαν!Απιστευτα αφρατα και γρηγορα!Θα γινουν το καλυτερο σαντουιτς για τα παιδια!Ευχαριστουμε πολυ.
    #
    Σχόλιο από mamoulitsa, 13-7-11  
    Τί είναι το αλεύρι Τ55%?
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 13-7-11  
    Δε ξερω mamoulitsa εγω παντως χρησιμοποιησα ενα που εχω "τυπου" για ολες τις χρησεις.
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 13-7-11  
    Καταρχήν καλησπέρα.Να ευχαριστήσω πρώτα πρώτα τη rozana200406 για τα καλά της λόγια και βέβαια για τη φωτό. Για να έχετε μία ιδέα περίπου στο τι είναι το αλεύρι γενικά. Όλων των ειδών τα άλευρα βγαίνουν από τον ίδιο σπόρο,του σιταριού.Κατά τη διάρκεια λοιπόν του διαχωρισμού, του αλεύρου από το σπασμένο πλέον κόκο, σιταριού, τα άλευρα χωρίζονται σε κατηγορίες για το πόσο πιτυρούχο είναι, δλδ πόσο σπασμένο κόκο έχει μέσα. Ετσι εχουμε το 55%, 70%, 90% και το ολικής. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε άλευρα σε συσκευασίες με την ένδειξη «σκληρό» ή «μαλακό». Η σωστή ονομασία τους, όμως, είναι δυνατό (σκληρό) και αδύνατο (μαλακό). Πού βρίσκεται η διαφορά τους; Στην περιεκτικότητά τους σε γλουτένη, ένα συστατικό που δίνει στο αλεύρι την απαραίτητη ελαστικότητά του.



    Για να το πούμε πιο απλά, όσο πιο δυνατό (σκληρό) είναι ένα αλεύρι, τόσο περισσότερη ποσότητα γλουτένης περιέχει, επομένως είναι πιο συνεκτικό και πιο ελαστικό, σε σχέση με το αδύνατο (μαλακό).Και για να απαντήσω τέλος στην ερώτηση της mamoulitsas το τύπου 55% προσφέρει υψηλή απορρόφηση νερού.Στο σ/μ μπορείτε να το βρείτε από τους μύλους κρήτης.Επιδή η συνταγή είναι από επαγγελματίες την έγραψα έτσι ακριβώς όπως τη βρήκα.Πιστεύω ότι και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,όπως λέει και η rozana200406, να κάνει.Εγώ τα φτιάχνω όπως λέει η συνταγή και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.Ελπίζω να βοήθησα.
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 13-7-11  
    Αρα, για να δω αν το καταλαβα σωστα, το αλευρι με 55% ειναι το πιο μαλακο και γι΄ αυτο ''τραβαει'' περισσοτερο νερο; Κι οσο πιο δυνατο το αλευρι τοσο λιγοτερο νερο ζηταει;
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 15-7-11  
    ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44 οχι δεν ειναι ακριβως ετσι.Εχετε δικιο επρεπε να ειμαι πιο συγκεκριμενος.Το συγκεκριμενο αλευρι, απο τους μυλους κρητης, "προσφερει" μεγαλυτερη απορροφητηκοτητα.Στην πραγματικοτητα ειναι ακριβως το αντιθετο,οσο πιο πιτυρουχο ειναι ενα αλευρι τοσο πιο πολυ νερο "τραβαει".
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 16-7-11  
    Ευχαριστω πολυ! Με την πρωτη ευκαιρια θα τα φτιαξω!
    #
    Σχόλιο από κικκη, 17-7-11  
    Έφτιαξα την συνταγή σου και έγιναν τα ψωμάκια πολύ ωραία.Ήσουν ακριβής στις δοσολογίες τις ακολούθησα κατά γραμμα και μου έγινε τέλειο το ζυμάρι,δεν χρειάστηκε να προσθέσω κάτι .... ή να αφαιρέσω....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για την συνταγή που την μοιράστηκες μαζί μας!!
    #
    Σχόλιο από lenale, 17-7-11  
    Τέλεια τα ψωμάκια!!!Η μόνη παραλλαγή που έκανα ήταν να βάλω την μισή ποσότητα ζάχαρης. Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 17-7-11  
    ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44 είναι τέλεια, δοκιμασέτα και δεν θα χάσεις.ΚΙΚΚΗ,LENALE σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 18-7-11  
    Τέλεια!Έβαλα κι εγώ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μείωσα τη ζάχαρη στο μισό. Φούσκωσαν πολύ κι έγιναν βελούδινα!Κι εγώ στο τραπέζι της κουζίνας τα έβαλα να φουσκώσουν. Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 18-7-11  
    ηταν εξαιρετικα!!!!! οτι καλητερο. λεπτη κρουστα και μαλακο. ιδανικο για βουτιες στη χωριατικη, μερεντα αλημένη, μαρμελάδα σπιτική βερικοκο αλημένη και τοσο μαλακα που θες συνεχεια να τρως!!! ο νικολας μου ξετραλαθηκε. εγω εβαλα για ολες τις χρησεις και δεν εβαλα ζαχαρη.
    #
    Σχόλιο από zafirenia, 19-7-11  
    Τέλεια,μαλακά και με λεπτή κρούστα όπως τα σαντουιτσάκια που έχουν οι φούρνοι.Τα έκανα στο μίξερ και δεν λέρωσα καθόλου τα χέρια μου.Μπράβο για την ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Anastasia_Mc, 20-7-11  
    τα εφτιαξα εχθες και μας αρεσαν πολυ!!!!
    σημερα ξαναφτιαχνω και θα τους δωσω σχημα μακροστενο να φτιαχνω σαντουιτσακια για την θαλασσα
    #
    Σχόλιο από gestepoma, 21-7-11  
    παρα πολυ ωραια συνταγη μολις τα εβγαλα και ειναι τελεια
    #
    Σχόλιο από mkalliarou, 23-7-11  
    Τέλεια πραγματικά τα ψωμάκια αυτά, τα απολαύσαμε με φρεσκοψημένη σιτική κέτσαπ, και τρελάθηκε όλη η οικογένεια. Σκέφτομαι και την επόμενη φορά να τα δοκιμάσω με διάφορα είδη γέμισης, καθώς να φτιάξω και δύο ρολά γεμιστά, για ένα πιο γκουρμέ ψωμάκι! Μήπως όμως θα μπορούσατε να μου πείτε αν θα βγει το ίδιο καλό αποτέλεσμα και με αλεύρι ολικής; Το έχει δοκιμάσει κάποιος;
    Ευχαριστώ για την πολύ καλή συνταγή!
    #
    Σχόλιο από eri_87, 23-7-11  
    Ενδιαφέρουσα συνταγή... Να ρωτήσω κάτι όμως; Είναι σαν τα ψωμάκια για σάντουιτς με μαλακή κρούστα απέξω; Δεν είναι σκληρό ε;
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 25-7-11  
    Τα έκανα χθες το πρωί για το πρωινό της οικογένειας. Έγιναν αρκετά εύκολα και γρήγορα. Αφού άφησα τη ζύμη 15 λεπτά έπλασα μπαλάκια(11 μου βγήκαν) και τα άφησα σκεπασμένα στο ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας για κανα 25 λεπτο. Τα έψησα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Έγιναν πολύ μαλακά όντως. Όμως είχα αυτό το "θεματάκι" πάλι, το οποίο αντιμετωπίζω και με άλλες ζύμες. Μου μύριζε η μαγιά. Χρησιμοποίησα ξερή. Επίσης την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω ή θα μειώσω και γω τη ζάχαρη ή θα αυξήσω το αλάτι γιατί μου βγήκαν λίγο ανάλατα παρόλο που τα έβαλα ακριβώς τα γραμμάρια...Επίσης να πω πως επειδή δεν έχω μίξερ δυνατό τα ζύμωσα με το χέρι 3-4 λεπτά. Δεν άντεχα παραπάνω...Πάντως σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλή συνταγή. Ευχαριστούμε...
    #
    Σχόλιο από elixirio, 27-7-11  
    θελω να τα φτιαξω μερες αλλα το καθηστερω γιατι δεν εχω καταλαβει πιο αλευρι πρεπει τελικα να χρησιμοποιησω.οι μυλοι Κρητης εχουν "μαλακο" και για "ολες τις χρησεις" πιο απο τα δυο χρειαζεται για να γινουν οπως πρεπει τα ψωμακια; Επίσης στην εκτελεση λες" την κόβουμε σε κομμάτια βάρους 100γρ.
    Πλάθουμε μπάλακια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10'.
    Έπειτα τα πλάθουμε σε μπαστούνια μήκους 10 εκ." δεν καταλαβαινω τι σχημα θα εχουν τελικα φρατζολακι ή μαργαριτας;
    συγνωμη για τις τοσες ερωτησεις, δεν εχω φτιαξει ποτε ψωμι και αγχώνομαι. Ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από elixirio, 28-7-11  
    τα εφτιαξα πριν λιγο και ο 2χρονος γιος μου οταν τα εβγαλα απο το φουρνο ειπε "μπαβο μαμα" και μολις δοκιμασε ενα, ειπε "τειο" δηλαδη τελειο!!!
    οσο για το αλευρι εβαλα για ολες τις χρησεις απο τους μυλους κρητης.Μπραβο δεν θα αγορασω ποτε ξανα ψωμακια απο το φουρνο. Συνχαρητηρια!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    84 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 13-7-11  
    Kαλυτερα απ τα αγοραστα!Μπραβο και παλι μπραβο!Εγω ζεστανα γαλα,νερο,βουτυρο,ζαχαρη ελιωσα τη μαγια και το εριξα στο αλευρι-αλατι.Με τοση ζεστη δε χρειαστηκε ουτε φουρνος ουτε υγρασια ουτε τιποτα,μια χαρα φουσκωσαν!Απιστευτα αφρατα και γρηγορα!Θα γινουν το καλυτερο σαντουιτς για τα παιδια!Ευχαριστουμε πολυ.
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 13-7-11  
    Αρα, για να δω αν το καταλαβα σωστα, το αλευρι με 55% ειναι το πιο μαλακο και γι΄ αυτο ''τραβαει'' περισσοτερο νερο; Κι οσο πιο δυνατο το αλευρι τοσο λιγοτερο νερο ζηταει;
    #
    Σχόλιο από ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44, 16-7-11  
    Ευχαριστω πολυ! Με την πρωτη ευκαιρια θα τα φτιαξω!
    #
    Σχόλιο από κικκη, 17-7-11  
    Έφτιαξα την συνταγή σου και έγιναν τα ψωμάκια πολύ ωραία.Ήσουν ακριβής στις δοσολογίες τις ακολούθησα κατά γραμμα και μου έγινε τέλειο το ζυμάρι,δεν χρειάστηκε να προσθέσω κάτι .... ή να αφαιρέσω....ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για την συνταγή που την μοιράστηκες μαζί μας!!
    #
    Σχόλιο από lenale, 17-7-11  
    Τέλεια τα ψωμάκια!!!Η μόνη παραλλαγή που έκανα ήταν να βάλω την μισή ποσότητα ζάχαρης. Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 17-7-11  
    ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44 είναι τέλεια, δοκιμασέτα και δεν θα χάσεις.ΚΙΚΚΗ,LENALE σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 18-7-11  
    Τέλεια!Έβαλα κι εγώ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μείωσα τη ζάχαρη στο μισό. Φούσκωσαν πολύ κι έγιναν βελούδινα!Κι εγώ στο τραπέζι της κουζίνας τα έβαλα να φουσκώσουν. Ευχαριστούμε
    #
    Σχόλιο από kristallenia, 18-7-11  
    ηταν εξαιρετικα!!!!! οτι καλητερο. λεπτη κρουστα και μαλακο. ιδανικο για βουτιες στη χωριατικη, μερεντα αλημένη, μαρμελάδα σπιτική βερικοκο αλημένη και τοσο μαλακα που θες συνεχεια να τρως!!! ο νικολας μου ξετραλαθηκε. εγω εβαλα για ολες τις χρησεις και δεν εβαλα ζαχαρη.
    #
    Σχόλιο από zafirenia, 19-7-11  
    Τέλεια,μαλακά και με λεπτή κρούστα όπως τα σαντουιτσάκια που έχουν οι φούρνοι.Τα έκανα στο μίξερ και δεν λέρωσα καθόλου τα χέρια μου.Μπράβο για την ωραία συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Anastasia_Mc, 20-7-11  
    τα εφτιαξα εχθες και μας αρεσαν πολυ!!!!
    σημερα ξαναφτιαχνω και θα τους δωσω σχημα μακροστενο να φτιαχνω σαντουιτσακια για την θαλασσα
    #
    Σχόλιο από gestepoma, 21-7-11  
    παρα πολυ ωραια συνταγη μολις τα εβγαλα και ειναι τελεια
    #
    Σχόλιο από mkalliarou, 23-7-11  
    Τέλεια πραγματικά τα ψωμάκια αυτά, τα απολαύσαμε με φρεσκοψημένη σιτική κέτσαπ, και τρελάθηκε όλη η οικογένεια. Σκέφτομαι και την επόμενη φορά να τα δοκιμάσω με διάφορα είδη γέμισης, καθώς να φτιάξω και δύο ρολά γεμιστά, για ένα πιο γκουρμέ ψωμάκι! Μήπως όμως θα μπορούσατε να μου πείτε αν θα βγει το ίδιο καλό αποτέλεσμα και με αλεύρι ολικής; Το έχει δοκιμάσει κάποιος;
    Ευχαριστώ για την πολύ καλή συνταγή!
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 25-7-11  
    Τα έκανα χθες το πρωί για το πρωινό της οικογένειας. Έγιναν αρκετά εύκολα και γρήγορα. Αφού άφησα τη ζύμη 15 λεπτά έπλασα μπαλάκια(11 μου βγήκαν) και τα άφησα σκεπασμένα στο ταψί πάνω στον πάγκο της κουζίνας για κανα 25 λεπτο. Τα έψησα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Έγιναν πολύ μαλακά όντως. Όμως είχα αυτό το "θεματάκι" πάλι, το οποίο αντιμετωπίζω και με άλλες ζύμες. Μου μύριζε η μαγιά. Χρησιμοποίησα ξερή. Επίσης την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω ή θα μειώσω και γω τη ζάχαρη ή θα αυξήσω το αλάτι γιατί μου βγήκαν λίγο ανάλατα παρόλο που τα έβαλα ακριβώς τα γραμμάρια...Επίσης να πω πως επειδή δεν έχω μίξερ δυνατό τα ζύμωσα με το χέρι 3-4 λεπτά. Δεν άντεχα παραπάνω...Πάντως σε γενικές γραμμές ήταν πολύ καλή συνταγή. Ευχαριστούμε...
    #
    Σχόλιο από elixirio, 28-7-11  
    τα εφτιαξα πριν λιγο και ο 2χρονος γιος μου οταν τα εβγαλα απο το φουρνο ειπε "μπαβο μαμα" και μολις δοκιμασε ενα, ειπε "τειο" δηλαδη τελειο!!!
    οσο για το αλευρι εβαλα για ολες τις χρησεις απο τους μυλους κρητης.Μπραβο δεν θα αγορασω ποτε ξανα ψωμακια απο το φουρνο. Συνχαρητηρια!!!!!
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 28-7-11  
    Σας ευχαριστώ πολύ όλους και όλες,χαίρομαι
    που σας άρεσε η συνταγή.Να απαντήσω τώρα στον/ην φίλο/η mkalliarou για το αλεύρι.Μόνο μέχρι 50% μπόρεις να βάλεις,και πάλι θα πρέπει την ώρα που θα ζυμώνεις να δεις γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί νερά.Να πω και για την eri_87 οτι είναι ακριβώς αυτά, με τη μαλακή κρούστα.natasoulini δυστυχώς δεν μπορείς να αποφύγεις τη μυρωδιά της μαγιάς,αν οπως λες, σου μυρίζει η ξερή μαγιά μην χρησιμοποιήσεις πουθενά την νωπή που είναι "ζωντανός" μύκητας.elixirio συγνώμη που δεν πρόλαβα να σου απαντήσω.Χαίρομαι που τα κατάφερες και σας άρεσαν οικογενειακώς.Οτιδηποτε χρειαστειτε και μπορω να βοηθησω εδω ειμαι
    #
    Σχόλιο από Mairy Cook, 30-7-11  
    Τέλεια τα ψωμάκια!!! Τα έκανα σήμερα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και γίνανε πολύ ωραία!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 1-8-11  
    Φοβερά αφράτα ψωμάκια, δεν τα περίμενα τόσο τέλεια. Μείωσα κι εγώ την ζάχαρη, όπως πρότειναν τα κορίτσια αλλά θα μειώσω και το αλάτι γιατί είμαστε λίγο του ανάλατου. Ήθελαν λίγο παραπάνω απο 20 λεπτά στο φούρνο μου.....αν και τα στρίμωξα τα κακόμοιρα στο ταψί που τα έβαλα....την επόμενη φορά θα τους εξασφαλίσω περισσότερο χώρο.....να απλωθούν, χαχαχαχα.
    Ξέχασα να αναφέρω ότι χρησιμοποίησα 3 είδη αλευριών....για όλες τις χρήσεις, χωριάτικο και ολικής άλεσης.
    #
    Σχόλιο από katenick, 2-8-11  
    ειναι οντως τελεια!φτιαχνω συχνα σπιτικο ψωμακι αλλα δεν εχω ξαναπετυχει ποτε τοσο αφρατα ψωμακια!ευχαριστουμε για τη συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από milva, 3-8-11  
    Εγιναν φανταστικά! Τα έφτιαξα για τα παιδιά μου για να τα φάνε με λουκάνικα Φρανκφούρτης.Ξετρελλάθηκαν.Μπράβο σου πολύ καλή η συνταγή σου!
    #
    Σχόλιο από katenick, 6-8-11  
    απο τη μερα που τα δοκιμασα τα φτιαχνω καθε μερα.ειμαστε στο εξοχικο κ δεν εχει φουρνο κοντα,μας γλιτωσες απο χιλιομετρα κ μπαγιατικο ψωμι!αλλα πιρουνακια δεν μπορω να προσθεσω αλλα σιγουρα σου στελνουν η οικογενεια μου!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    18 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από mamoulitsa, 13-7-11  
    Τί είναι το αλεύρι Τ55%?
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 13-7-11  
    Δε ξερω mamoulitsa εγω παντως χρησιμοποιησα ενα που εχω "τυπου" για ολες τις χρησεις.
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 13-7-11  
    Καταρχήν καλησπέρα.Να ευχαριστήσω πρώτα πρώτα τη rozana200406 για τα καλά της λόγια και βέβαια για τη φωτό. Για να έχετε μία ιδέα περίπου στο τι είναι το αλεύρι γενικά. Όλων των ειδών τα άλευρα βγαίνουν από τον ίδιο σπόρο,του σιταριού.Κατά τη διάρκεια λοιπόν του διαχωρισμού, του αλεύρου από το σπασμένο πλέον κόκο, σιταριού, τα άλευρα χωρίζονται σε κατηγορίες για το πόσο πιτυρούχο είναι, δλδ πόσο σπασμένο κόκο έχει μέσα. Ετσι εχουμε το 55%, 70%, 90% και το ολικής. Στα σούπερ μάρκετ θα βρείτε άλευρα σε συσκευασίες με την ένδειξη «σκληρό» ή «μαλακό». Η σωστή ονομασία τους, όμως, είναι δυνατό (σκληρό) και αδύνατο (μαλακό). Πού βρίσκεται η διαφορά τους; Στην περιεκτικότητά τους σε γλουτένη, ένα συστατικό που δίνει στο αλεύρι την απαραίτητη ελαστικότητά του.



    Για να το πούμε πιο απλά, όσο πιο δυνατό (σκληρό) είναι ένα αλεύρι, τόσο περισσότερη ποσότητα γλουτένης περιέχει, επομένως είναι πιο συνεκτικό και πιο ελαστικό, σε σχέση με το αδύνατο (μαλακό).Και για να απαντήσω τέλος στην ερώτηση της mamoulitsas το τύπου 55% προσφέρει υψηλή απορρόφηση νερού.Στο σ/μ μπορείτε να το βρείτε από τους μύλους κρήτης.Επιδή η συνταγή είναι από επαγγελματίες την έγραψα έτσι ακριβώς όπως τη βρήκα.Πιστεύω ότι και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ,όπως λέει και η rozana200406, να κάνει.Εγώ τα φτιάχνω όπως λέει η συνταγή και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά.Ελπίζω να βοήθησα.
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 15-7-11  
    ΛΟΥΚΡΗΤΙΑ44 οχι δεν ειναι ακριβως ετσι.Εχετε δικιο επρεπε να ειμαι πιο συγκεκριμενος.Το συγκεκριμενο αλευρι, απο τους μυλους κρητης, "προσφερει" μεγαλυτερη απορροφητηκοτητα.Στην πραγματικοτητα ειναι ακριβως το αντιθετο,οσο πιο πιτυρουχο ειναι ενα αλευρι τοσο πιο πολυ νερο "τραβαει".
    #
    Σχόλιο από eri_87, 23-7-11  
    Ενδιαφέρουσα συνταγή... Να ρωτήσω κάτι όμως; Είναι σαν τα ψωμάκια για σάντουιτς με μαλακή κρούστα απέξω; Δεν είναι σκληρό ε;
    #
    Σχόλιο από elixirio, 27-7-11  
    θελω να τα φτιαξω μερες αλλα το καθηστερω γιατι δεν εχω καταλαβει πιο αλευρι πρεπει τελικα να χρησιμοποιησω.οι μυλοι Κρητης εχουν "μαλακο" και για "ολες τις χρησεις" πιο απο τα δυο χρειαζεται για να γινουν οπως πρεπει τα ψωμακια; Επίσης στην εκτελεση λες" την κόβουμε σε κομμάτια βάρους 100γρ.
    Πλάθουμε μπάλακια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10'.
    Έπειτα τα πλάθουμε σε μπαστούνια μήκους 10 εκ." δεν καταλαβαινω τι σχημα θα εχουν τελικα φρατζολακι ή μαργαριτας;
    συγνωμη για τις τοσες ερωτησεις, δεν εχω φτιαξει ποτε ψωμι και αγχώνομαι. Ευχαριστω.
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 8-10-11  
    evakimou δεν ξερω, μπορει, αν βαλεις τη σωστη δοση στο μηχανημα να κανεις τη δουλεια σου μια χαρα.Δοκιμασε και πες μας για να ξερουν και οι υπολοιποι που δεν εχουν μιξερ.
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 23-12-11  
    Καταρχήν καλησπερα και χρονια πολλα.Αν οπως λες αγαπητε/η karavour εκανες οτι λεει η συνταγη τοτε το μονο που σκεφτομαι ειναι οτι στο χωρο που ζυμωσες ειχε κρυο.Αν πεζει αυτο τοτε η λυση ειναι απλη: Αντι για 40 γρ. μαγια βαλε 50.Μεγαλο ρολο στο αποτελεσμα πεζει και στο τι αλευρι εβαλες...Παντως πριν κανεις οτιδηποτε θα ηθελα σε παρακαλω να μου πεις τα υλικα που εβαλες.Π.χ τι ειδους αλευρι, αν η μαγια ηταν νωπη η ξηρη... παντως οτι και να ειναι μην στεναχωριεσαι θα τη βρουμε τη λυση.
    #
    Σχόλιο από NektariaKol, 23-3-12  
    ταιριαζουν οι σταφιδες και τα καρυδια σε αυτη τη συνταγη?
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 23-3-12  
    NektariaKol μπορεις να κανεις οτι τραβαει η ψυχη σου.Αυτη η συνταγη ομως δεν ειναι και τοσο γλυκια για να κανεις σταφιδοψωμα.Αλλα και παλι αυτο ειναι σχετικο,αναλογα με τα γουστα.Αν εσενα σου αρεσει κανεις οτι θελεις.
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 4-4-12  
    Αγαπητη ΣΙΛΒΥ, δεν χρειαζεται να σε πιανει πανικος.Για ολα υπαρχει λυση,και ΄μενα ο φουρνος μου στους 50 βαθμους ξεκιναει αλλα οταν γυρναω το κουμπι πριν τους 50 κανει ενα χαρακτιρηστικο "κλικ" που σημαινει οτι απο εκει ξεκιναει να δουλευει ο φουρνος. Τωρα αν ο δικος σου δεν κανει κατι τετοιο απλα τα βαζεις μεσα και τα αφηνεις μεχρι να φουσκωσουν και να παρουν το επιθυμητο μεγεθος, περιπου 45 λεπτα.
    Καλη επιτυχια και περιμενω το σχολιο σου μετα
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 11-10-12  
    Mmarakinikol Καλημέρα. Μπορείς την ώρα που πλάθεις κάθε ένα ψωμάκι ξεχωριστά να το ανοίξεις, με τα χέρια σου σαν μια μικρή πίτα, και να βάλεις τη γέμιση που σου αρέσει. Βασική προϋπόθεση είναι να γίνει μετά το σωστό φούσκωμα πριν το ψήσιμο. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 10-11-12  
    mk23 καλησπέρα. Όταν τα έβγαλες από το φούρνο ήταν φουσκωμένα; Ποια ήταν η δοσολογία της μαγιάς;Τί μαγιά έβαλες; Ποτέ την έβαλες; Για να καταλάβεις η σειρά που εγώ βάζω τα υλικά είναι: αλάτι,ζάχαρη,αλεύρι,μαγιά, βούτυρο,γάλα και νερό μαζί και χρησιμοποιώ νωπή μαγιά και τώρα που είναι χειμώνας βάζω λίγο παραπάνω. Δλδ το πολύ 50 γρ. Πιστεύω ότι αν βάλεις ένα κυβακι νωπή,42γρ, δεν θα έχεις πρόβλημα.Αν και πάλι έχεις πρόβλημα εδώ είμαι.
    #
    Σχόλιο από otinanai, 20-6-13  
    Καλησπέρα!Φαίνονται πολύ ωραία τα ψωμάκια και θέλω να τα κάνω.Όμως, μπορώ να αντικαταστήσω το βούτυρο με λάδι?
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 21-6-13  
    Οtinanai Και βεβαια μπορεις,το βουτυρο ομως ειναι πιιο λιπαρο και ειναι αυτο που τα κραταει περισσοτερο καιρο αφρατα.Κατα το πλασιμο,ομως, μπορει να σου κολλαει η ζυμη.Ριξε μια χουφτα αλευρι
    #
    Σχόλιο από Evi.Ros.Ana, 9-12-13  
    Πολύ ωραία φαίνεται η συνταγή σ κ θέλω να τη δοκιμάσω... είμαι σίγουρη ότι θα είναι Επιτυχία!!! :) Μπορούμε όμως αντί βούτυρο ν χρησιμοποιήσουμε λάδι; και αν ναι, πόσο;
    .ευχαριστούμε πολύ!!!
    #
    Σχόλιο από pandacorfu, 25-4-14  
    Καλησπέρα χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη.sma καλύτερα είναι να τα καταψύξεις ψημένα έτσι δεν θα έχεις το φόβο μήπως κάτι πάει στραβά και δεν φουσκώσουν τα ψωμάκια.
    #
    Σχόλιο από kamelia8, 9-10-14  
    Θα πετύχουν άραγε αν τα κάνω νηστίσιμα χρησιμοποιώντας μαργαρίνη αντίγια βούτυρο και ίση ποσότητα νερού αντί για γάλα;

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από bvick, 13-9-11  
    τελεια συνταγη και πολυ ευκολη χαρη στις δοσολογιες :)
    ενα κολπακι που εκανε η γιαγια μου και το εφαρμοσα γιατι δεν "πιανει" ο φουρνος μου τους 35 βαθμους ειναι:
    αφηνουμε το ζυμαρακι σε μια λεκανη και την σκεπαζουμε με μια πετσετα αφουτη βρεξουμε με νερο και υστερα τη στυψουμε καλα(για υγρασια). ενα ειναι καλοκαιρι καλη ωρα, το αφηνουμε στο τραπεζι π.χ. ,αλλιως αν ειναι χειμωνας, κοντα στο καλοριφερ.
    και παλι μπραβο για τη συνταγη :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 15-2-12  
    Πολύ νόστιμα και πολύ αφράτα, χωρίς κόρα. Ιδανικά για σαντουιτσάκια στο σχολείο. Γίνονται εύκολα και γρήγορα.
    Εγώ έκανα τη μισή δόση για δοκιμή, αλλά από την άλλη φορά θα φτιάχνω ολόκληρη ή και παραπάνω να μπαίνει και στην κατάψυξη τίποτα.
    Έβαλα αλεύρι σκληρό και ολικής και χρειάστηκα λίιιγο νεράκι ακόμα. Μόνο που θα μειώσω λιγάκι τη ζάχαρη την επόμενη φορά, μου φάνηκαν λίγο γλυκά.
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 29-2-12  
    Πάρα πολύ ωραία!! Εγώ τα κάνω με τα ίδια υλικά απλά βάζω τα υλικά λίγο-πολύ με το μάτι. Αν θέλουμε για πιο γρήγορα, μπορούμε το μισό αλεύρι να το βάλουμε φαριναπ, και μόλις τα ζυμώσω, τα πλάθω κατευθείαν μπαλάκια, τα βάζω για μισή ώρα στο φούρνο στους 35-40 βαθμούς με μια υγρή πετσέτα και μετά τα ψήνω. Τελευταία φορά που τα έκανα έτσι, έπλασα μπαλάκια σε μέγεθος σαν μεγάλα καρύδια, και φούσκωσαν τόσο πολύ, σε μέγεθος σαν πορτοκάλια!! Αν τα αφήσουμε περισσότερο στο φούρνο κάνουν πιο σκληρή κόρα.
    #
    Σχόλιο από ΕυάκιΚον, 25-4-13  
    Εχω δοκιμάσει ΠΟΛΛΕΣ συνταγές, αυτή είναι η καλύτερη που υπάρχει , απλά αντι για γάλα έβαλα γιαούρτι και πριν τα φουρνίσω τα επάλειψα με λίγο αραιωμένο γιαούρτι να ροδίσουν. ΕΞΕΡΕΤΙΚΑ...μπράβο μπράβο μπράβο.!!!!! υ.σ. και 10 πιρουνάκια να χε θα τα έβαζα.
    #
    Σχόλιο από Nikal, 13-5-13  
    Δεν χρειάζεται mixer. Το ζύμωσα με τα χέρια με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε το τσουρέκι (διπλώματα). Φούσκωσε στο διπλάσιο μέγεθος μέσα σε λιγότερο από μία ώρα και έγινε πάρα πολύ αφράτο και συνεκτικό. Δεν χρησιμοποίησα δυνατό αλεύρι αλλά ένα μείγμα από κίτρινο Μύλων Αγίου Γεωργίου και κάποια γενικής χρήσης (όλα όμως είχαν περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη τα 10gr/100gr). Επίσης αντικατέστησα το γάλα με κρέμα γάλακτος και το βούτυρο με Βιτάμ. Το ταψάκι με το νερό το χρησιμοποίησα και στο φούσκωμα αλλά και στο ψήσιμο. Επίσης θεωρώ πως η θερμοκρασία της συνταγής είναι είτε χαμηλή είτε για αέρα. Σε αντιστάσεις πάνω κάτω θέλει 200 βαθμούς και 25-30 λεπτά.
    #
    Σχόλιο από Kristallenia1, 1-11-13  
    Πρώτη φορά έκανα ψωμάκια και γίνανε πεντανόστιμα pandacorfu!! Έβαλα 1 κ.γλ. ζάχαρη, 1,5 κ.γλ. αλάτι, τα ζύμωσα με το χέρι 5', άφησα 15' να φουσκώση η ζύμη, τα έπλασα και τα άφησα 45' να φουσκώσουνε. Τα έψησα στον αέρα στους 180' 25' .
    Σε ευχαριστώ για την τέλεια συνταγή σου....5 πιρουνάκια!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 674 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni
    Ψωμιά-Πίτσα
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της Kristallenia1
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 40 αγαπημένων συνταγών, του/της Wendy
    ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 15 αγαπημένων συνταγών, του/της fairy369
    ΖΥΜΕΣ-ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 69 αγαπημένων συνταγών, του/της VIVIΚΑ