Τέλεια σπιτικά ψωμάκια
Αν ζηλεύατε τα αφράτα ψωμάκια από το φούρνο της γειτονιάς σας, ήρθε επιτέλους η στιγμή να τα φτίαξετε μόνοι σας. Είναι πανεύκολα,είναι πεντανόστιμα,είναι γρήγορα,και πάνω από όλα είναι τα δικά σας ψωμάκια.Το μόνο εργαλείο που πρέπει να έχετε, όχι απαραίτητα βέβαια, αλλά σίγουρα όμως για καλύτερα αποτελέσματα, είναι ένα μίξερ πάγκου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν έχουμε μίξερ πάγκου βάζουμε τα υλικά σε μια λεκανίτσα με τη γνωστή σειρά και ζυμώνουμε για 10' περίπου, μεχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά. Μπορεί να "κολλάει' λίγο η ζύμη. Μην σας τρομάζει, στο πλάσιμο ρίχνουμε λίγο αλεύρι εκεί που θα δουλέψουμε τη ζύμη μας.Η συνταγη είναι δοκιμασμένη αρκετές φορές και πάντα με επιτυχία. Επειδή στο σπίτι δεν έχουμε στόφα ανάβουμε το φούρνο στους 35°C και για υγρασία βάζουμε ενα ταψάκι στον πάτο του φούρνου και ρίχνουμε μέσα ένα μπρίκι καυτό νέρο.Η συνταγή είναι από το περιοδικό Α-Ζ
Υλικά
-
667 γρ αλεύρι Τ55%
-
40 γρ ζάχαρη
-
40 γρ βούτυρο
-
12 γρ αλάτι
-
300 ml νερό χλιαρό (25°C)
-
33 ml γάλα χλιαρό (25°C)
-
40 γρ μαγιά νωπή ή 13γρ ξερή
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και δουλεύουμε για 2' στην αργή και 6΄στη γρήγορη ταχύτητα.
-
2
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15' και στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια βάρους 100γρ.
-
3
Πλάθουμε μπάλακια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10'.
-
4
Έπειτα τα πλάθουμε σε μπαστούνια μήκους 10 εκ. και τα τοποθετούμε στη στόφα σε θερμοκρασία 35°C και υγρασία 75% για 30'.
-
5
Τέλος ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 15'-20' ανάλογα βέβαια με το φούρνο.
-
6
Εναλλακτικά όταν πλάσουμε τα μπαλάκια τα βάζουμε κατευθείαν στη στόφα για 30΄και μετά ψήνουμε στο φούρνο για 15'-20'.
Σχόλια (121)