Τηγανητός μπακαλιάρος
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο Wolfgang προτείνει να συνοδεύσουμε αυτό το πιάτο με μία καλή μπύρα. Οι αλιείς χαμηλής κλίμακας δεν ευνοούνται από τους ιθύνοντες. Για παράδειγμα, στην Ευρώπη τα σκάφη αλιείας χαμηλής έντασης αποτελούν το 80% του ευρωπαϊκού στόλου, με βάση τον αριθμό των σκαφών (δηλαδή το 97% των σκαφών έχουν μήκος μικρότερο των 25 μέτρων, και το 85% έχουν μήκος μικρότερο ακόμα και από 13 μέτρα), όμως παίρνουν μόνο ένα μικρό μερίδιο των αλιευτικών ποσοστώσεων. Ο όγκος των εκφορτώσεων από σκάφη κάτω των 12 μέτρων αποτελεί το 9% των συνολικών εκφορτώσεων της Ε.Ε. Η αξία των εκφορτώσεων από σκάφη κάτω των 12 μέτρων αποτελεί το 30,4% της συνολικής αξίας των εκφορτώσεων στην Ε.Ε. Η αλιεία χαμηλής έντασης είναι πλούσια σε θέσεις εργασίας και απασχολεί πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η βιομηχανική αλιεία. Για παράδειγμα, στην Αγγλία και την Ουαλία η αλιεία χαμηλής έντασης απασχολεί το 65% αυτών που εργάζονται στη θάλασσα με πλήρη απασχόληση. Οι θέσεις εργασίας σε σκάφη κάτω των 12 μέτρων στην Ε.Ε. εκτιμήθηκε στις 70.000 το 2008 (θέσεις πλήρους απασχόλησης και ημιαπασχόλησης).
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, αφαιρούμε τυχόν κόκκαλα, αλατίζουμε ελαφρά και τα αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
-
2
Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε.
-
3
Πλένουμε τις πατάτες και τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε με νερό και τις βράζουμε με τη φλούδα μέχρι να μαγειρευτούν εσωτερικά.
-
4
Σωτάρουμε το ζαμπόν σε ένα τηγάνι με λάδι.
-
5
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και συνεχίζουμε να σωτάρουμε με ξεσκέπαστο σκεύος για 5 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία. Καρυκεύουμε σύμφωνα με τα γούστα μας με αλάτι και πιπέρι.
-
6
Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά.
-
7
Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπωλ και αλατίζουμε ελαφρά.
-
8
Απλώνουμε την τριμμένη φρυγανιά σε λαδόκολλα.
-
9
Πανάρουμε τα φιλέτα πρώτα στο αβγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Συμβουλή του Wolfgangτο μυστικό κρύβεται στην ηρεμία! Δεν τα γυρνάμε συχνά, αλλά περιμένουμε μέχρι η μία πλευρά να πάρει χρυσαφί καφέ χρώμα και μετά τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά.
-
10
Ξεφλουδίζουμε τις βρασμένες πατάτες.
-
11
Βάζουμε στο πιάτο τον μπακαλιάρο και τις πατάτες και πασπαλίζουμε τα τηγανισμένα κρεμμύδια επάνω στις πατάτες. Προσθέτουμε περισσότερα, καρυκεύματα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Σχόλια