Tiramisu χωρίς αυγά

Bαθμολογία: 4.8305
       
 
59 ψήφοι
ggr, 30.06.08

Περιγραφή

Παραλλαγή του γνωστού γλυκού χωρίς αυγά

Tiramisu χωρίς αυγά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 300 gr. τυρί mascarpone
  • 300 gr. κρέμα γάλακτος
  • 80-100 gr. ζάχαρη άχνη
  • 36 μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 12 φλιτζάνια καφέ espresso
  • 4 σφηνάκια λικέρ amaretto
  • σκόνη κακάο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Tiramisu
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Τυριά , Σοκολάτα , Καφές
Σερβίρει: 8-10 άτομα
Κόστος:
(3 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(3 ψήφοι)
Προετοιμασία: 25' (3 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 11' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον τοποθετούμε σε ένα φαρδύ σκεύος για να αρχίσει να κρυώνει. Προσθέτουμε τα δύο από τα σφηνάκια του λικέρ amaretto. Εκεί μέσα θα βουτήξουμε τα σαβουαγιάρ για να μαλακώσουν (βλέπε αν θες και τη βασική συνταγή “Το Tiramisu της Λουΐζας”).
  2. Σε ένα άλλο δοχείο κτυπάμε πολύ καλά το τυρί μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μίγμα. Προσθέτουμε τα άλλα δύο σφηνάκια λικέρ amaretto.
  3. Στη συνέχεια κτυπάμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος να πήξει και την προσθέτουμε λίγη - λίγη μέσα στο μίγμα μασκαρπόνε - ζάχαρης, ανακατεύοντας, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, και απαλά ώστε να μη χαλάσει το “δέσιμο” της κρέμας γάλακτος.
  4. Βουτήξτε τα σαβουαγιάρ στον καφέ - λικέρ (και από τις δύο πλευρές, αλλά γρήγορα, για να μη λειώσουν) και δημιουργήστε την πρώτη στρώση στον πυθμένα του σκεύους.
  5. Στρώστε στη συνέχεια μια στρώση από το μίγμα με το μασκαρπόνε.
  6. Από επάνω κοσκινίστε μια στρώση κακάο.
  7. Ακολουθεί μια νέα στρώση σαβουαγιάρ μπανιαρισμένων στο καφέ-λικέρ, μια νέα στρώση μίγματος μασκαρπόνε και σκεπάζουμε με μια τελευταία στρώση κακάο.
  8. Τοποθετείστε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες πριν κόψετε και σερβίρετε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η tiramisù κανονικά προβλέπει τη χρήση ωμών αυγών (πέντε για τις ποσότητες της συνταγής –βλέπε βασική συνταγή). Δεδομένου ότι ορισμένοι αποφεύγουν τη χρήση ωμών αυγών, αυτή είναι μία παραλλαγή που θα τους φανεί χρήσιμη. Τη θέση τους παίρνει εδώ η κτυπημένη κρέμα γάλακτος, επειδή δε αυτή η τελευταία είναι ήδη γλυκιά, είναι μειωμένη η ποσότητα της ζάχαρης.

Επίσης, πράγματι μπορείτε να αρωματίσετε το γλυκό σας προσθέτοντας στον καφέ, αντί για amaretto (ή και ταυτόχρονα), κρασί Marsala.

Εάν θέλετε να διακοσμήσετε το γλυκό με τον τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία, η τελευταία στρώση κρέμας αντί να την ισιώσετε στην επιφάνεια, βάζετε το υλικό σε χωνί ζαχαροπλαστικής με στρογγυλό στόμιο και δημιουργείτε πολλά μικρά λευκά βουναλάκια, τα οποία στη συνέχεια θα καλύψετε με την πασπαλισμένη σκόνη κακάο (βλέπε βασική συνταγή).

ΟΜΩΣ, υπάρχει -μαθαίνω- τρόπος παστερίωσης του κρόκου των αυγών, έτσι ώστε εάν σε κάποιον αρέσουν αλλά διστάζει για λόγους υγιεινής, να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Θα μάθω και θα σας πω, χωρίς όμως καμία ευθύνη όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου.

 

Τώρα εάν θέλετε να μη βάλετε ούτε κρέμα γάλακτος, τότε υπάρχει και για αυτό μια λύση.

Μη βάλετε την κρέμα γάλακτος, ούτε τη ζάχαρη. Αντί αυτών βάλτε 300γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής. Ποτέ όμως, τυρί κρέμα!

 

Μπορείτε όσοι –ες θέλετε να προσθέσετε και ξύσματα από πικρή κουβερτούρα, πάνω από την κοσκινισμένη σκόνη κακάο, στην ενδιάμεση στρώση ή και (λίγη αυτή τη φορά) στην επιφανειακή

Σχετικές συνταγές

    93 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 1-7-08  
    ggr σε ευχαριστω παρα πολυ! Αμεσως μολις τη φτιαξω θα σου πω τις εντυπωσεις μου! Ευχαριστω πολυ για την αμεαση βοηθεια σου!!
    #
    Σχόλιο από helen38, 1-7-08  
    eimai fan tou tiramisou alla den to trogo logo tou avgou....tha to dokimaso kai tha sou po....... evala 5 pirounia epidi den exei avga:)))))
    #
    Σχόλιο από georgia, 10-10-08  
    εχω κανει τη συνταγη με ολους τους τροπους και ειναι υπεροχη
    #
    Σχόλιο από mama, 10-10-08  
    Δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα... Δεν ξέρω τι δεν έκανα σωστά αλλά η κρέμα έγινε πολύ ρευστή και δεν στάθηκε πάνω από τα μπισκότα..
    #
    Σχόλιο από christina.f, 15-10-08  
    ggr όταν όταν λες γλυκιά κρέμα γάλακτος εννοείς τη φυτική στην πράσινη συσκευασία ή ζωϊκή για ζαχαροπλαστική που είναι και αυτή γλυκιά?
    #
    Σχόλιο από ggr, 15-10-08  
    Δεν βλέπω να λέω πουθενά, σε υλικά ή οδηγίες “γλυκιά κρέμα γάλακτος” (σαν αντιδιαστολή από κάποια άλλη, “όχι γλυκιά” κρέμα γάλακτος. Ελπίζω ότι δεν μου διαφεύγει.
    Λέω, όμως, κάπου στα “μυστικά” ότι στη θέση των κρόκων αυγού, η συνταγή αυτή έχει μία ποσότητα κρέμας γάλακτος και ότι, επειδή αυτή η τελευταία είναι από τη φύση της γλυκιά, μειώνουμε (όχι και λίγο, κατά το 1/3 περίπου) την ποσότητα της ζάχαρης.
    Συνεπώς : όχι, δεν χρησιμοποιείται κάποια ιδιαίτερη, γλυκιά, φυτική ή ζωική, κρέμα γάλακτος.
    Η επιλογή είναι δική σας.
    Όμως, λόγω των πολύ περισσότερων λιπαρών αλλά και της ζωικής προέλευσης τους, εγώ αποφεύγω (γενικά) τις ζωικές κρέμες.
    Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να τη κτυπήσεις καλά, το αποτέλεσμα να είναι ένας αφράτος αφρός και όχι κάτι νερουλό. Επίσης, θέλει απαλές κινήσεις στο ανακάτεμά της με το mascarpone (βλ. βήμα 3 οδηγιών). Τώρα που το σκέπτομαι, ίσως εκεί να οφείλεται η ρευστότητα της κρέμας στην απόπειρα της mama (βλ. παραπάνω) Mama, είναι έτσι ?
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    #
    Σχόλιο από mama, 15-10-08  
    Καλέ μου ggr μπορεί να οφείλετε σε αυτό..
    Δεν έχω καταλάβει ακόμα.. μπορώ να πω όμως ότι ρευστή ή μη έγινε λούις...χαχα
    #
    Σχόλιο από Martha_T, 15-10-08  
    Κάνω χρόνια αυτή την συνταγή λόγω του ότι δεν χρησημοποιώ ωμά αυγά!!! Και δεν μου έχει βγεί ποτέ ρευστή έχω χρησημοποιήσει και ζωική και φυτική κρέμα κατά καιρούς ενναλάξ. Το μόνο που θέλει η κρέμα είναι να κτυπηθεί καλά σαν σαντιγύ και απαλό ανακατέμα όπως αναφέρει και ο ggr (όπως την μαρέγγα)
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 5-11-08  
    Ωραια η συνταγη ειναι οπως η δικια μου,μονο που εγω βαζο 3 μασκαρπονε,κρεμα γαλακτος και 1 κουτι ζαχαρουχο.Ακριβως την ιδια κρεμα την κανω και για τις τουρτες μου και ειναι καταπληκτικη.
    #
    Σχόλιο από iris, 10-11-08  
    ggr πολλα συγχαρητηρια για το υπεροχο αυτο γλυκακι σου!Το έφτιαξα το Σαββάτο που είχα τραπέζι και ολοι ενθουσιάστηκαν.Ηταν πολυ ευκολο και νόστιμο μόνο που και εγω εβαλα 3 μασκαρπόνε!Και πάλι μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Irini.a, 23-11-08  
    Δεν εφτιαχνα ποτε τιραμισου, αν κ τρελαινομαι, εξαιτιας των ωμων αυγων... θα τη δοκιμασω και θα βαθμολογησω! Εχω ομως την απορια, καποια στιγμη που ειχα χτυπησει κρεμα γαλακτος για αλλο γλυκο, δεν γινοταν με τιποτα σαν σαντιγι. Φταιει που βαζω λαιτ; Δε θελω πολλα λιπαρα...
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 23-11-08  
    H light κρεμα γαλακτος δε χτυπιεται σε σαντιγυ διοτι δεν εχει λιπαρα για να πηξει και να αφρατεψει. Παντα στη ζαχαροπλαστικη χρησιμοποιουμε πληρης κρεμα γαλακτος!Η ελαφρυα ειναι μονο για μαγειρικη χρηση!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 29-11-08  
    ggr αντί για κρέμα γάλακτος μπορώ να βάλω κρετόρε?
    #
    Σχόλιο από ggr, 1-12-08  
    Irini.a έτσι είναι, όπως λέει η ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, η κρέμα χαμηλών λιπερών δεν κτυπιέται σε σφικτή σαντιγί.

    sonrisa, εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ κρέμα γάλακτος αλλά πάντα μία φυτική (σε πράσινο κουτί μεγάλου μεγέθους (500ml), με ένα κορνέ από έξω) Αυτή είναι η κρετόρε που λες ; Τότε ναι, βεβαίως και μπορείς. Μόνο που επειδή είναι ήδη γλυκειά, πρόσεξε τη ζάχαρη. Γενικά προσέχετε αυτή την άσπρη σκόνη της ..... ακολασίας
    #
    Σχόλιο από mama, 17-12-08  
    Τα κατάφερα και έγινε σούπερ.. Τελικά το λάθος το έκανα στο χτύπημα της κρέμας γάλακτος.. Αυτή δεν πέτυχα την πρώτη φορά.. Την δεύτερη όμως.....;O)
    #
    Σχόλιο από thalia, 30-12-08  
    θεικοοοοοοοοοοο
    #
    Σχόλιο από poniridis, 16-1-09  
    To eftiaksa kai trelathikan oloi!!! Nomizo einai pio asfalis afti i syntagh(dil xoris ayga!!)pente pirounia kai apo mena!!!
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 18-3-09  
    Φοβερό γλυκό!!!Όσοι φοβόντουσαν τα ωμά αυγά το ριμάξανε!!!!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 29-3-09  
    αρκετα καλο πολλυ ωραια γευση ................και χωρις αυγα..........σε ευχαριστουμε ggr.........
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 13-5-09  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    62 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 1-7-08  
    ggr σε ευχαριστω παρα πολυ! Αμεσως μολις τη φτιαξω θα σου πω τις εντυπωσεις μου! Ευχαριστω πολυ για την αμεαση βοηθεια σου!!
    #
    Σχόλιο από helen38, 1-7-08  
    eimai fan tou tiramisou alla den to trogo logo tou avgou....tha to dokimaso kai tha sou po....... evala 5 pirounia epidi den exei avga:)))))
    #
    Σχόλιο από georgia, 10-10-08  
    εχω κανει τη συνταγη με ολους τους τροπους και ειναι υπεροχη
    #
    Σχόλιο από mama, 10-10-08  
    Δεν μπορώ να πω πως ενθουσιάστηκα... Δεν ξέρω τι δεν έκανα σωστά αλλά η κρέμα έγινε πολύ ρευστή και δεν στάθηκε πάνω από τα μπισκότα..
    #
    Σχόλιο από mama, 15-10-08  
    Καλέ μου ggr μπορεί να οφείλετε σε αυτό..
    Δεν έχω καταλάβει ακόμα.. μπορώ να πω όμως ότι ρευστή ή μη έγινε λούις...χαχα
    #
    Σχόλιο από Martha_T, 15-10-08  
    Κάνω χρόνια αυτή την συνταγή λόγω του ότι δεν χρησημοποιώ ωμά αυγά!!! Και δεν μου έχει βγεί ποτέ ρευστή έχω χρησημοποιήσει και ζωική και φυτική κρέμα κατά καιρούς ενναλάξ. Το μόνο που θέλει η κρέμα είναι να κτυπηθεί καλά σαν σαντιγύ και απαλό ανακατέμα όπως αναφέρει και ο ggr (όπως την μαρέγγα)
    #
    Σχόλιο από iris, 10-11-08  
    ggr πολλα συγχαρητηρια για το υπεροχο αυτο γλυκακι σου!Το έφτιαξα το Σαββάτο που είχα τραπέζι και ολοι ενθουσιάστηκαν.Ηταν πολυ ευκολο και νόστιμο μόνο που και εγω εβαλα 3 μασκαρπόνε!Και πάλι μπράβο!
    #
    Σχόλιο από mama, 17-12-08  
    Τα κατάφερα και έγινε σούπερ.. Τελικά το λάθος το έκανα στο χτύπημα της κρέμας γάλακτος.. Αυτή δεν πέτυχα την πρώτη φορά.. Την δεύτερη όμως.....;O)
    #
    Σχόλιο από thalia, 30-12-08  
    θεικοοοοοοοοοοο
    #
    Σχόλιο από poniridis, 16-1-09  
    To eftiaksa kai trelathikan oloi!!! Nomizo einai pio asfalis afti i syntagh(dil xoris ayga!!)pente pirounia kai apo mena!!!
    #
    Σχόλιο από γλυκακια, 18-3-09  
    Φοβερό γλυκό!!!Όσοι φοβόντουσαν τα ωμά αυγά το ριμάξανε!!!!
    #
    Σχόλιο από τουιτι, 29-3-09  
    αρκετα καλο πολλυ ωραια γευση ................και χωρις αυγα..........σε ευχαριστουμε ggr.........
    #
    Σχόλιο από Aleksandra, 13-5-09  
    #
    Σχόλιο από ΠΟΛΥΑΝΘΗ, 16-9-09  
    ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνιώ, 19-9-09  
    #
    Σχόλιο από Irini.a, 21-9-09  
    Μεταφερω τα συγχαρητηρια απο οσους δοκιμασαν το γλυκο πριν λιγες μερες στη γιορτη της κορης μου! Με ρωτουσαν αν σιγουρα το εφτιαξα εγω! Μπραβο λοιπον!
    #
    Σχόλιο από xaroula, 2-11-09  
    #
    Σχόλιο από litsaki88, 11-12-09  
    ena exw na pw.einai yperoxo kai polu eyxolo.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 13-2-10  
    Δεν μπορείς να φας μόνο ένα κομμάτι!!!!
    #
    Σχόλιο από evanthoula, 23-4-10  
    πολυ ωραια συνταγη ,εκανα διπλη δοση γιατι ειχα πολυ κοσμο και ολοι εμειναν κατενθουσιασμενοι ,ελαφρυ και να μην σε τρωει και η εννοια μηπως τα ωμα αυγα εχουν κατι .ευχαριστουμε και μπραβο
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    24 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από christina.f, 15-10-08  
    ggr όταν όταν λες γλυκιά κρέμα γάλακτος εννοείς τη φυτική στην πράσινη συσκευασία ή ζωϊκή για ζαχαροπλαστική που είναι και αυτή γλυκιά?
    #
    Σχόλιο από ggr, 15-10-08  
    Δεν βλέπω να λέω πουθενά, σε υλικά ή οδηγίες “γλυκιά κρέμα γάλακτος” (σαν αντιδιαστολή από κάποια άλλη, “όχι γλυκιά” κρέμα γάλακτος. Ελπίζω ότι δεν μου διαφεύγει.
    Λέω, όμως, κάπου στα “μυστικά” ότι στη θέση των κρόκων αυγού, η συνταγή αυτή έχει μία ποσότητα κρέμας γάλακτος και ότι, επειδή αυτή η τελευταία είναι από τη φύση της γλυκιά, μειώνουμε (όχι και λίγο, κατά το 1/3 περίπου) την ποσότητα της ζάχαρης.
    Συνεπώς : όχι, δεν χρησιμοποιείται κάποια ιδιαίτερη, γλυκιά, φυτική ή ζωική, κρέμα γάλακτος.
    Η επιλογή είναι δική σας.
    Όμως, λόγω των πολύ περισσότερων λιπαρών αλλά και της ζωικής προέλευσης τους, εγώ αποφεύγω (γενικά) τις ζωικές κρέμες.
    Το μόνο που πρέπει να προσέξεις είναι να τη κτυπήσεις καλά, το αποτέλεσμα να είναι ένας αφράτος αφρός και όχι κάτι νερουλό. Επίσης, θέλει απαλές κινήσεις στο ανακάτεμά της με το mascarpone (βλ. βήμα 3 οδηγιών). Τώρα που το σκέπτομαι, ίσως εκεί να οφείλεται η ρευστότητα της κρέμας στην απόπειρα της mama (βλ. παραπάνω) Mama, είναι έτσι ?
    ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    #
    Σχόλιο από Irini.a, 23-11-08  
    Δεν εφτιαχνα ποτε τιραμισου, αν κ τρελαινομαι, εξαιτιας των ωμων αυγων... θα τη δοκιμασω και θα βαθμολογησω! Εχω ομως την απορια, καποια στιγμη που ειχα χτυπησει κρεμα γαλακτος για αλλο γλυκο, δεν γινοταν με τιποτα σαν σαντιγι. Φταιει που βαζω λαιτ; Δε θελω πολλα λιπαρα...
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 23-11-08  
    H light κρεμα γαλακτος δε χτυπιεται σε σαντιγυ διοτι δεν εχει λιπαρα για να πηξει και να αφρατεψει. Παντα στη ζαχαροπλαστικη χρησιμοποιουμε πληρης κρεμα γαλακτος!Η ελαφρυα ειναι μονο για μαγειρικη χρηση!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 29-11-08  
    ggr αντί για κρέμα γάλακτος μπορώ να βάλω κρετόρε?
    #
    Σχόλιο από ggr, 1-12-08  
    Irini.a έτσι είναι, όπως λέει η ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, η κρέμα χαμηλών λιπερών δεν κτυπιέται σε σφικτή σαντιγί.

    sonrisa, εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποιώ ποτέ κρέμα γάλακτος αλλά πάντα μία φυτική (σε πράσινο κουτί μεγάλου μεγέθους (500ml), με ένα κορνέ από έξω) Αυτή είναι η κρετόρε που λες ; Τότε ναι, βεβαίως και μπορείς. Μόνο που επειδή είναι ήδη γλυκειά, πρόσεξε τη ζάχαρη. Γενικά προσέχετε αυτή την άσπρη σκόνη της ..... ακολασίας
    #
    Σχόλιο από titopss, 15-9-09  
    Γιατί δεν κάνει να ανακατεύουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής με το τυρί-κρέμα;
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 15-9-09  
    XAIΡΕ GGR!
    άντε, εθριάμβευσες πάλι στο Κολοσσαίο.
    άριστος ζαχαροπλάστης μεταξύ (τόσων) άλλων. πάντα ακριβολόγος, αλλ'ουχί ακριβόλογος. αντίθετα, πάντα πρόθυμος να εξηγηθεί και να βοηθήσει.

    TIRAMISU? WHO'S THAT?
    από τα σχόλια και την πληθώρα σχετικών συνταγών εδώ στο σάιτ, διαπίστωσα ότι δεν είμαι το μόνο οψώνιον με το τιραμισού. όλοι σχεδόν οι έλληνες το ξέρουν και το λατρεύουν. λίγοι αμερικανοί συμπατριώτες μου το γνωρίζουν. μάλιστα οι περισσότεροι εδώ αντικαθιστούν το μασκαρπόνε με τυρί κρέμα. and that's OK.

    TITOPSS
    καλωσήρθες στο σάιτ! (άψογο ψευδώνυμο, by the way, γιατί επιδέχεται πολλές ερμηνείες! σαν άντρας φυσικά το προτιμώ tit-tops :-) γιατί ως φύλο αλλιώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. σόρι, το σχόλιο ανήκει σε άλλο φόρουμ).

    ΕΡΩΤΗΣΗ 1
    τρόπον τινά, ήδη απάντησε ο GGR (που δεν είναι ούGGRρος) στην ερώτησή σου.

    κατ'εμέ, δε λέει πουθενά μην ανακατεύετε
    την κρέμα ζαχ/κής με το τυρί κρέμα. απλώς μην την αντικαθιστάτε με τυρί κρέμα.

    ο λόγος?
    γιατί τα συστατικά που ανακατεύουμε είναι το τυρί (μασκαρπόνε) και η κρέμα (σαντιγί). αν ανακατέψουμε τυρί μασκαρπόνε ΚΑΙ τυρί κρέμα, τότε θα γίνει το στομάχι μας τυροκομείο (αντί ζαχαροπλαστείο που είναι το σωστό, ε?)

    την κρέμα ζαχ/κής όμως με το τυρί, αυτήν ναι, μπορείς και πρέπει να την ανακατέψεις με το τυρί, είτε μασκαρπόνε, είτε φιλαδέλφεια είναι αυτό.

    ΕΡΩΤΗΣΗ 2
    είναι σκληρά τα σαβουαγιάρ στην ελλάδα? εμάς εδώ τα εξ ιταλίας εισαγόμενα είναι τόσο εύθραυστα που όσο γρήγορα και να τα βουτήξεις στον καφέ, πάλι διαλύονται. γι'αυτό και οι περισσότερες αμερικάνικες συνταγές συνιστούν επάλειψη των σαβουαγιάρ με βουρτσάκι βουτηγμένο στον καφέ/αμαρέτο κτλ.

    Good luck to you!
    Mike
    #
    Σχόλιο από ggr, 15-9-09  
    Με τη σειρά, από κάτω προς τα πάνω :

    GreekLoverBoy, τα σαβουαγιάρ στην Ελλάδα, ναι, είναι εισαγόμενα από Γαλλία ή Ιταλία, με τα δεύτερα (savoiardi) να τα βρίσκεις ευκολότερα και σε περισσότερα σουπερμάρκετ.
    Εγώ χρησιμοποιώ αποκλειστικά ιταλικά.

    Είναι σε συσκευασίες με εύπλαστο πλαστικό περιτύλιγμα (κάποια έχουν εσωτερικά ένα πλαστικό σκαφάκι), σε χρώμα κοκκινο-πορτοκαλί, σα δύση ήλιου σε αφρικάνικο τοπίο (οι “φωστήρες” του marketing πιστεύουν ότι θα πείσουν πιο εύκολα τις νοικοκυρές εάν “αντιγράφουν” χρωματικά το μεγάλο όνομα στη αγορά), και περιέχουν συνήθως τρεις, κάποιες φορές και τέσσερις, κλειστές συσκευασίες των 12 σαβουαγιάρ (συνεπώς υπάρχουν 36-48 σαβουαγιάρ στο κάθε πακέτο).

    Αυτά τα σαβουαγιάρ, λοιπόν, είναι αφράτα, είναι τραγανά, και είναι αρκετά συνεκτικά ώστε να μη διαλύονται από το πέρασμά τους μέσα από τον καφέ. Μου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό που γράφεις, Μάϊκ. Δεν προλαβαίνουν να διαλυθούν. Αμέσως μετά τα “βαφτίσια” παίρνουν τη θέση τους μέσα στο σκεύος, πριν προλάβει το υγρό να απλωθεί σε όλο το σαβουαγιάρ.

    Όσο για αυτό που ρωτάς εσύ titopss, εξηγούμαι : Η συνταγή θέλει μία κρέμα γάλακτος και ένα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ κρεμώδες τυρί. Το mascarpone. Την κρέμα γάλακτος μπορείς κάλλιστα να την αντικαταστήσεις με κρέμα ζαχαροπλαστικής (αλλά υπό προϋποθέσεις, θα πρέπει να "φύγει από τη μέση" ΚΑΙ η ζάχαρη, γιατί αυτή η δεύτερη είναι, από κατασκευής, της πολύ πιο γλυκιά).

    Το mascarpone πρέπει να κτυπηθεί καλά με τη ζάχαρη και το κονιάκ, για να ενσωματωθούν καλά τα υλικά. Και αυτό απαιτεί τη χρήση μίξερ. Στο μίγμα αυτό πρέπει να προστεθεί και ενσωματωθεί η κρέμα γάλακτος, την οποία έχουμε κτυπήσει πολύ καλά για να φουσκώσει. Γιατί φουσκώνει η κρέμα όταν την κτυπούμε ? Διότι μπαίνει αέρας μέσα της. Γιατί θέλουμε τον αέρα μέσα στην κρέμα ? Για να γίνει αφράτη, να μην είναι σφικτή. Για τον λόγο αυτό, όταν ενσωματώνουμε την (καλά κτυπημένη) κράμα γάλακτος με τo (καλά κτυπημένο με τη ζάχαρη) mascarpone, επιδιώκουμε να μη χάσει τον αέρα από μέσα της η πρώτη. Να γιατί το ανακάτεμα των υλικών γίνεται σε δύο φάσεις και η τελική ανάμειξή τους γίνεται προσεκτικά, με απαλές κινήσεις και με ξύλινο κουτάλι. Εδώ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η χρήση μίξερ.

    Πάει αυτό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, θέμα, φυσικά και ανακατεύουμε μεταξύ τους την κρέμα γάλακτος και το ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΤΥΡΙ, το mascarpone.

    Τι γράφω, όμως, στη συνταγή (και το φωνάζω όποτε έχω την ευκαιρία) ? Μπορείτε να βάλετε ή να μη βάλετε αυγά. Μπορείτε να βάλετε κρέμα ζαχαροπλαστικής αντί για κρέμα γάλακτος. ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ, ΚΑΠΟΙΟ ΤΥΧΑΙΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ! Όποιος έχει δοκιμάσει μιά κουταλιά mascarpone, ξέρει πολύ καλά ότι δεν ΈΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τυριά τύπου φιλαδέλφεια.

    Θα θέλατε να παρασύρετε ποτέ έναν Δανό, έναν Ιταλό, έναν Ουζμπέκο ή κάποιον Χιλιανό να φτιάξει χωριάτικη σαλάτα με τυρί γκούντα αντί για φέτα, φινόκιο αντί για κρεμμύδι και σως μουστάρδας με μπαλσάμικο αντί για ελαιόλαδο ? Όχι, φαντάζομαι .....

    Με τον ίδιο τρόπο, μην αφήσετε να σας παρασύρουν συνταγές tiramisu που θέλουν τυρί φιλαδέλφεια αντί για mascarpone, nes-café αντί για espresso, ή πτι-μπερ αντί για σαβουαγιάρ. Και, πραγματικά, στενοχωριέμαι που υπάρχουν σε ένα site μαγειρικής συνταγές που μαθαίνουν στον κόσμο ότι μπορείς να φτιάξεις τζατζίκι με φρέσκα κρεμμυδάκια στη θέση του σκόρδου .....
    #
    Σχόλιο από titopss, 15-9-09  
    Eyxarisotoume polu ggr, hsouna polu safhs kai auta pou grafeis voithoun polu. Egw eftiaxa xthes prwth fora tiramisou (eiha mia suntagh me auga alla fovithika na ta valw)vazontas krema zaxariplastikhs kai dustuxws turi philadelhia giati den evriska mascarpone.. Epishs evala kai zaxarh, elpizw na mhn egine upervolika gluko! Shmera to vradu tha th dokimasoume, elpizw na trwgetai! Pantws thn epomenh fora (kai me th voitheia tvn sumvoulwn sou) tha ginei sigoura kalutero!
    #
    Σχόλιο από GreekLoverBoy, 16-9-09  
    grazie για την απάντηση, ggr.
    ναι, κι εγώ τα ίδια lady fingers χρησιμοποιώ.

    ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
    προσέξτε τη σαντιγί, γιατί το χτύπημά της θέλει τέχνη και στενή παρακολούθηση να μη γίνει βούτυρο.

    Η ΛΥΣΗ
    εγώ, να πω την αλήθεια, δεν χτυπώ σαντιγί τακτικά. πήρα μια «σαντιγιέρα» (πώς λέγεται εκεί?) και μου τη βγάζει πάντα τέλεια εντός δευτερολέπτων.

    CREAM WHIPPER
    η συσκευή αυτή (αυστριακής κατασκευής) δεν είναι ηλεκτρική, ούτε και ιδιαίτερα ακριβή (γύρω στα $30-40 εδώ).

    είναι ό,τι πρέπει για την παρασκευή κρέμας για συνταγές, γαρνίρισμα ντιζέρτ, παγωτό, καφέ (irish coffee, Starbucks frappucino), κ.ά.

    ειλικρινά δεν ξέρω πώς αλλιώς θα μπορούσε να σερβίρει κανείς την κρέμα σαντιγί στο τραπέζι (μπολ & κουτάλι?).

    η συσκευή αυτή μ'έσωσε, γιατί στο ίδιο σκεύος φτειάχνεις, σερβίρεις, και διατηρείς τη σαντιγί φρέσκια ως και 10 μέρες στο ψυγείο.

    πάρτε μάτι
    http://www.isicreamwhippers.co.uk/index.php?cream_whippers=gourmet_whipper

    SODA SIPHON
    στο ίδιο σάιτ δείτε και τη συσκευή παραγωγής ανθρακικού για ποτά της ίδιας εταιρίας.

    Μάικ
    #
    Σχόλιο από kostas, 25-3-10  
    ggr την εκανα οπως γραφεις την συνταγη αλλα με τοση πολυ κρεμα γαλακτος το μασκαρπονε ειχε χασει την γευση του,και εμοιαζε η κρεμα περισοτερο με σαντιγη,μηπως πρεπει να αυξησουμε την δοση του μασκαρπονε στα 500 γρ και να μειωσουμε την κρεμα στα 200 γρ???
    #
    Σχόλιο από ggr, 29-3-10  
    Kostas, καλημέρα.
    Ίσως και να έχεις δίκιο. Εγώ είμαι φαν της αυθεντικής tiramisu, αυτής που έχει και τα αυγουλάκια της μέσα (μπορείς να τη βρεις στο site σαν “Το Tiramisu της Λουΐζας”), την οποία και κάνω αποκλειστικά. Εκεί νοιώθεις όλη την, ξεχωριστή πράγματι, γεύση του mascarpone.
    Εδώ, η κρέμα γάλακτος μπαίνει για να αφρατέψει το μείγμα, αφού λείπουν τα ασπράδια. Θα σου πρότεινα, λοιπόν, την “πρώτη επόμενη” φορά, να αλλάξεις τις αναλογίες τυριού-κρέμας αλλά ίσως όχι τόσο δραστικά. Πήγαινέ τες στο 400 / 250 (γραμμάρια, πάντα), και έλεγχε το αποτέλεσμα. Εάν το μείγμα σου δεν είναι αρκετά αφράτο, πρόσθεσε λίγη ακόμη κτυπημένη κρέμα γάλακτος. Εάν, πάλι, είναι αρκετά αρύ, πρόσθεσέ του λίγο mascarpone.
    Λυπάμαι, αλλά δεν έχω την απαραίτητη πρακτική εμπειρία για να σου απαντήσω πιο συγκεκριμένα. Γιατί δεν δοκιμάζεις την βασική συνταγή “Το Tiramisu της Λουΐζας” ?
    #
    Σχόλιο από kostas, 29-3-10  
    ευχαριστω ggr θα το δοκιμασω και θα πω εντυπωσεις
    #
    Σχόλιο από SUMMER, 28-8-10  
    ετοιμάζομαι να κάνω τη συνταγή όμως έχω μια απορία: 12 φλυτζάνια καφε espresso... φλυτζάνια του espresso υποθέτω...τα μικρά...εεε? μπορώ να το αντικαταστήσω με γνωστής εταιρείας στιγμιαίο espresso...? δεν διαθέτω εσπρεσιερα...!
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 28-8-10  
    Δε νομίζω να έχεις πρόβλημα, εγώ το έκανα σε κατσαρολάκι και έγινε μια χαράαααααααα!
    #
    Σχόλιο από ggr, 1-9-10  
    eva81, να μία ιδέα, λοιπόν. Γιαούρτι παντρεμένο με το mascarpone. Γιατί όχι.
    Βέβαια, αυτό μπορούμε να το κάνουμε εμείς, εδώ στην Ελλάδα με τα υπέροχα στραγγιστά γιαούρτια, ο ιταλός ούτε να το φαντασθεί μπορεί με τα γιαουρτάκια τύπου "νερόπλυμα με γεύση φρούτων" που έχουν. Θα το επιχειρήσω.
    SUMMER, ναι, για μικρά φλυτζανάκια του espresso πρόκειται. Εάν είσαι ικανοποιημένη από τον στιγμιαίο espresso που αναφέρεις, αφού δεν έχεις μηχανή, ΦΥΣΙΚΑ και μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις αυτόν. Ο καφές δίνει το άρωμά του. Εάν αυτό που θα βάλεις σου κάνει, γιατί όχι ? Η αποτυχία θα είναι εάν χρησιμοποιήσεις άλλο (πλην espresso) στιγμιαίο καφέ. Η σχεδόν σε σημείο εμμονής αναφορά μου σε αυτό (όπως και στην αντικατάσταση του mascarpone με άλλο τυρί κρέμα) είναι γιατί, απλά, το αποτέλεσμα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ tiramisu. Προχώρα και καλή επιτυχία
    #
    Σχόλιο από ggr, 4-9-11  
    Άσε τα "ευχαριστώ" και όρισε ημερομηνία για τα ... βαπτίσια.
    Μέχρι τότε, φρόχτισε να έχεις βρει και το όνομα.
    Και, κουμπάρα, θα μας πας και σε κανένα καλό μαγαζάκι με μεζέδες και τσίπουρο, έτσι ?

    Υ.Γ. Γιατί νομίζω ότι ... διόρθωσες το μήνυμα αφού το πρωτοέστειλες ? Μήπωας σκέφθηκες να μου το κρύψεις ? Θα το μάθαινα σίγουρα (από τρίτους)
    #
    Σχόλιο από fragola, 23-2-12  
    Τα σαβουαγιαρ πόσο πρέπει να είναι βρεγμένα? Εγώ μια που τα βουτάω μια που τα βγάζω, αλλά ρουφάνε αμέσως τον καφέ τα άτιμα και γίνονται μαλακά. Εμένα δε με πειράζει αλλά το άκουσα σαν (αρνητικό ) σχόλιο κάπου που το πρόσφερα. Κανονικά όμως πως πρέπει να είναι? Μαλακό (ποτισμένο) ή να "κρατάει"?
    #
    Σχόλιο από ggr, 23-2-12  
    fragola, καλησπέρα.
    Αυτό που ρωτάς είναι θέμα γούστου. Θα σου απαντήσω, λοιπόν, σύμφωνα με το προσωπικό μου
    Εμένα μου αρέσει τα σαβουαγιάρ να "κρατάνε" όταν έρχονται στο στόμα. Όχι να είναι σκληρά αλλά ασφαλώς ούτε και να "παπαριάσουν" τόσο που να μη νοιώθεις μπισκότο.
    Τι κάνω λοιπόν : Πιάνοντας το σαβουαγιάρ με τρία δάκτυλα (αντίχειρα, δείκτη και μεσαίο) τα βουτώ στον καφέ (που τον έχω αφειάσει σε πολύ φαρδύ σκεύος.μπολ, για να είναι εύκολες και άνετες οι κινήσεις μου), και με το που μπαίνουν μέσα στον καφέ έχω αρχίσει και τα γυρίζω από την άλλη πλευρά.
    Η όλη διαδικασία κρατάει λιγότερο από 1,5 δευτερόλεπτο (δεν λέω ένα, μην είμαι και υπερβολικός).
    Όταν ανασηκώσω το χέρι πάνω από τον καφέ, πάντα τινάζω με μία κοφτή κίνηση προς τα κάτω το μπισκότο. Και για να πέσει η ποσότητα του καφέ που δεν την έχει ρουφήξει αλλά έχει μείνει επιφανειακά, αλλά και για να μη στάζει στη διαδρομή -στη συνέχεια- προς το σκεύο όπου τα στρώνω.
    Με τον τρόπο αυτό θα αισθάνεσαι το μπισκότο όταν σερβιρισθείς, μαλακό μεν (δεν πρέπει να είναι και σκληρό) αλλά όχι νιανιά.
    Να θυμάσαι ότι και η κρέμα που θα στρώσεις από πάνω τους θα συμβάλει και αυτή στο να νοτίσουν περισσότερο, ανάλογα και με τον χρόνο που θα μείνει στο ψυγείο πριν καταναλωθεί.
    Και κάτι πρακτικό. Ακριβώς επειδή είναι θέμα γούστου, κάνε ένα πείραμα. Κόψε ένα σαβουαγιάρ στα τέσσερα και "πέρασέ το" από τον καφέ σε 4 διαφορετικούς χρόνους. Δοκίμασέ το και επέλεξε ποιά κατάσταση σου αρέσει περισσότερο. Ενθυμούμενη πάντα ότι θα μαλακώσει και άλλο λίγο στη συνέχεια.

    Καλή επιτυχία.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    7 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 5-11-08  
    Ωραια η συνταγη ειναι οπως η δικια μου,μονο που εγω βαζο 3 μασκαρπονε,κρεμα γαλακτος και 1 κουτι ζαχαρουχο.Ακριβως την ιδια κρεμα την κανω και για τις τουρτες μου και ειναι καταπληκτικη.
    #
    Σχόλιο από ξωτικουλι, 21-1-10  
    ειναι παραπ πολυ ωραια μονο που εγω το εκανα με πτι μπερ κ ηταν σουπερ....
    #
    Σχόλιο από kostas, 21-4-10  
    Αυτη την φορα το εκανα χωρις να βαλω καθολου κρεμα γαλακτος και εγινε πολυ πιο καλυτερο απο την προηγουμενη φορα που ειχα βαλει,απλα χτυπισα στο μιξερ 500γρ μασκαρπονε μαζι με 100 γρ πουδρα ζαχαρη και ενα σφηνακι κονιακ αφου δεν ειχα αμαρετο.χρησιμοποιησα 24 μπισκοτα σαβοαγιαρ.
    #
    Σχόλιο από ggr, 22-4-10  
    Evolution. Η εξελεκτική διαδικασία είναι αυτή που μας πάει πάντα μπροστά. Πιστεύω ότι οι συνεχείς δοκιμές μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ καλά αποτελέσματα.

    Μόνο μη χρησιμοποιήσεις ποτέ τυρί φιλαδέλφεια ή νεςκαφέ. Είναί ..... sacrilege (το έχω γράψει τόσες φορές στα ελληνικά που θα καταντήσω μονότονος)
    #
    Σχόλιο από eva81, 16-8-10  
    Επειδή δεν εκτέλεσα επακριβώς τη συνταγή, δε βάζω πιρουνάκια, αν και είμαι σίγουρη ότ αξιζει και τα πέντε. Ήθελα μόνο να προσθέσω ότι εάν κάποιος εκτός από τα αυγά θέλει να αποφύγει και κάποια επιπλέον λιπαρά θα μπορούσε να ανακτέψει το μασκαρπόνε με γιαούρτι σε αναλογία περίπου 3/1, ίσα ίσα για να γίνει λίγο πιο ρευστό, σαν κρέμα, το μασκαρπόνε και για να απαλύνει και δροσίσει ελαφρώς η γεύση. Φυσικά έτσι χάνουμε το αφράτο του θέματος...αλλά από την άλλη δε χάνουμε τόσο τη γεύση του μασκαρπόνε όσο με την 1/1 σαντιγί.
    #
    Σχόλιο από evisam, 4-9-11  
    Ξέρω... θα με μαλώσεις για τις μετατροπές που έκανα ...

    - 1η αλλαγή (εξ ανάγκης): ελλείψει μασκαρπόνε, χρησιμοποίησα κατίκι Δομοκού

    - 2η αλλαγή (από άποψη): παντεσπάνι (της Τράγας ) αντί για σαβουαγιάρ.



    Ξέρω, ότι θα βροντοφωνάξεις, οτι αυτό που έφτιαξα δεν είναι τιραμισού και θα συμφωνήσω μαζί σου....Αλλά, το αποτέλεσμα ήταν πολύ γευστικό, ελαφρύ και δροσιστικό, οι καλεσμένοι μου έμειναν πολύ ικανοποιημένοι και έκλεισε μια όμορφη βραδιά- που είναι το σημαντικό.



    Δεν μπορώ να βαθμολογήσω, αλλά η συνταγή σου ήταν η αφετηρία.. Γι' αυτό, ευχαριστώ!!
    #
    Σχόλιο από AGI, 5-9-12  
    Αντί για amaretto έβαλα Kahlua!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Σοκολατένια μυστικά
    Υπάρχει άλλο υλικό που να είναι τόσο θεσπέσιο; ...
    Νερό στη σοκολάτα: τι κάνουμε;
    Το “σοκολατένιο ατύχημα” και η λύση του Σαν...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Σχετικές οδηγίες

    Χριστουγεννιάτικη Tiramisu... Ω, έλατο!!
    Προστέθηκε από ggr
    5
           
           
    (2)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    συνταγες που αγαπω!!
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της nikixaritaki
    Νόστιμα γλυκά!
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της Δεσποινούλα !
    Αγαπημένες συνταγές  annantel
    Ένα βιβλίο 588 αγαπημένων συνταγών, του/της annantel
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 111 αγαπημένων συνταγών, του/της ΒΑΡΒΙ
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της kalliopi_agapi