Τυρί φέτα από... σπίτι!

Bαθμολογία: 4.6471
       
 
17 ψήφοι
litsa d, 10.09.10

Περιγραφή

Τί θα λέγατε να σερβίρετε τη δική σας φέτα και να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας; Μπορείτε να φτιάχνετε συχνά και να την αποθηκεύετε σε δοχείο στο ψυγείο σας. Ενώ τα υλικά μοιάζουν με αυτά για το χαλούμι, ο τρόπος παρασκευής και το ψήσιμο της σκληρής φέτας διαφέρει.
Τυρί φέτα από... σπίτι!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 λίτρα γάλα (πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό)
  • 1/2 κ.γ πυτιά υγρή ή σκόνη στην μύτη του κ.γ διαλυμένη σε λίγο νερό
  • αλάτι
  • τυρόγαλο από το ίδιο το γάλα
  • 1 τουλουπάνι ή τούλι πυκνής ύφανσης
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κάντο μόνος
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Γάλα
Φτιάχνει: 1 κιλό περίπου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σουρώνω (αν είναι από δικό μου ζώο το γάλα)
  2. Το βάζω σε κατσαρόλα να βράσει δηλ. μέχρι να φουσκώσει (σκοτώνονται τα μικρόβια στο μη εμπορίου γάλα) -στο παστεριωμένο μόνο να γίνει χλιαρό
  3. Το αφήνω να γίνει χλιαρό(δηλ.πρακτικά βάζω το δάχτυλό μου να αντέχει-να μην καεί μετρώντας μέχρι το 40)
  4. Διαλύω την πυτιά σκόνη σε 1/2 φλυτζανάκι νερό (η ποσότητα της πυτιάς είναι σωστή αν σε διάφανο ποτήρι ρίξω το μείγμα μου και έχει ελαφρά θολώσει)
  5. Αν είναι σε υγρή μορφή η πυτιά βάζω 1/2 κ.γ και το ρίχνω στο γάλα
  6. Αφήνω 15 λεπτά περίπου να πήξει το γάλα
  7. Με κουτάλι τεμαχίζω το μείγμα μου στα τέσσερα
  8. Το αδειάζω στο τουλουπάνι που έχω στρώσει μέσα σε κατσαρόλα
  9. Αφήνω να στραγγίσει 1- 1 1/2 ώρες.
  10. Αλατίζω και κρατώ στο ψυγείο μια ποσότητα από το τυρόγαλο
  11. Ξετυλίγω το τυρί από το τούλι, το κόβω κάθετα σε 2 κομμάτια και το αλατίζω
  12. Το βάζω σε μπολ στο ψυγείο με το τυρόγαλο που θα συνεχίζει να βγάζει
  13. Αν δεν το σκεπάζει προσθέτω από το αλατισμένο τυρόγαλο που έχω κρατήσει
  14. Όσο μένει στο ψυγείο τόσο σκληραίνει η φέτα μου
  15. Αν επαναλάβω την διαδικασία, προσθέτω το νέο τυρί μου στο ίδιο μπολ και σκεπασμένο πάντα με το αλατισμένο τυρόγαλο, έτσι έχω μαλακό και σκληρό τυρί.

Λίγα μυστικά ακόμα

Περίπου σε 20 ημέρες παραμονής του στο τυρόγαλο και πάντα στο ψυγείο, γίνεται ένα σκληρό τυράκι φέτα. Φυσικά τρώγεται από την πρώτη μέρα παρασκευής του και ως μαλακό!

Τυροκόμοι και τυροφάγοι τολμήστε!

Σχετικές συνταγές

Mascarpone φτιαγμένο στο σπίτι Mascarpone φτιαγμένο στο σπίτι
4.8
       
       
(5)
Τυρί Κρέμα - cream cheese Τυρί Κρέμα - cream cheese
5
       
       
(1)
Gouda Gouda
4.6667
       
       
(3)
Quark Quark
5
       
       
(5)
Σπιτικό χαλούμι Σπιτικό χαλούμι
5
       
       
(4)
Η μυζήθρα της μαμάς Η μυζήθρα της μαμάς
4.9355
       
       
(62)
Παρμεζάνα από σπίτι Παρμεζάνα από σπίτι
4.8
       
       
(5)

    74 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από shakespeare, 11-9-10  
    Πυτιά που βρίσκουμε;
    #
    Σχόλιο από litsa d, 11-9-10  
    Στην επαρχια σε σουπερ μαρκετ,μπακαλικα ή και φαρμακεια, στην Αθηνα δεν ξερω, φερνω απο επαρχια εγω...θα το ρωτησω ή αν ξερει καποιος ας μας απαντησει.
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 11-9-10  
    Πυτιά θα βρείτε στο φαρμακείο κι αν δεν έχει ζητήστε να σας την φέρει.Είναι σε μικρό γυάλινο μπουκαλάκι,για σκόνη δεν είμαι σίγουρη.Να ρωτήσω,αλατίζουμε δυο φορές?Οταν κοπεί στα τέσσερα και μπει στο τούλι ενώνεται?γιαυτό ξανακόβουμε στα δυο?τυρόγαλο εξ αρχής που θα βρούμε?να κάνουμε τη "μυζήθρα της μαμάς" και να κρατήσουμε το ζουμί?sorry για τις τόσες ερωτήσεις κάπου μπερδευτηκα όμως.
    #
    Σχόλιο από golfo, 11-9-10  
    πυτια εχουν ολα τα μπακαλικα, και τα σουπερ μαρκετ.μαλιστα η υγρη τυρομαγια ειναι σε μπουκαλακι των 60 γραμμαριων.
    οσο για το τυρογαλο απο οτι θυμαμαι ειναι αυτο που μενει στην κατσαρολα μας απο το γαλα που θα πηξουμε και αυτο που θα σουρωσει,αυτο αλατιζουμε στην ουσια αυτη ειναι η αρμυρα του που το διατηρει μεσα στο τενεκε που βαζουμε στο ψυγειο μας.
    ελπιζω να τα εγραψα καλα litsa?
    ευχαριστω,και θα επανελθω με την φωτο μου.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 11-9-10  
    golfo με καλυψες απολυτα! ευχαριστω!
    Rozana ναι γινεται κομματια μικρα μολις το κοψουμε και ετσι το βοηθαμε να φυγει το νερο του, σφιγγει και μετα στα δυο για να αλατιστει και να στραγγισει καλυτερα.απο το ιδιο κραταμε το τυρογαλο μολις το ριξουμε στο τουλικαι το διατηρουμε στο ψυγειο αλατισμενο μολις κρυωσει για να προσθετουμε μετα αν δεν βγαλει πολυ το τυρι που θα συνεχιζει να στραγγιζει το νερο του.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 11-9-10  
    αν ειναι παραπανω αλμυρο πριν το σερβιρετε κανενα προβλημα...το βαζετε σε μπολακι με νερο βρυσης για λιγη ωρα και φευγει το επιπλεον αλατι
    #
    Σχόλιο από αρκουδακι, 12-9-10  
    Ωραια συνταγη!!!Θα την δοκιμασω!!!
    #
    Σχόλιο από shakespeare, 13-9-10  
    Ευχαριστώ πολύ. Θυμάμαι μικρός στο χωριό, έβλεπα τη θεία μου με ένα μικρό καφέ μπουκαλάκι που έγραφε ΜΑΓΙΑ ΒΛΑΧΑΣ αλλά από τότε έχουν περάσει τουλάχιστον 32 χρόνια. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 16-9-10  
    Eδω στην Αθήνα oπως σας είπα έχουν τα φαρμακεία και λέγεται πυτιά τύρου "ΒΛΑΧΑ" σε γυαλινο μπουκαλάκι διάφανο και φαίνεται η πυτιά σαν κονιάκ.Καλά θυμάσαι shakespear,αθάνατη φαίνεται είναι αυτή η μάρκα!
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 16-9-10  
    Kαλησπερα σε ολους , ποση ποσοτητα εχουμε τυριου απο 2 λιτρα γαλα?
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 16-9-10  
    ξεχασα να βαλω βαθμο ψαχνω μηνες συνταγη για τυρακι εκανα τη μυζηθρα αλλα μυριζε ξυδι,κατα ταλλα για μακαρονια ηταν τελεια
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 17-9-10  
    litsa help!Περιμένω μιση ωρα τώρα να πήξει και τίποτα!Κάνω διπλή δόση 4 λιτρα γάλα και έβαλα 2 κουτ.γλυκού υγρή πυτιά.Το γάλα ήταν χλιαρό μέτρησα όπως γράφεται πιο πάνω μέχρι το 40 να μη καίγεται το δάκτυλο.Τι συμβαίνει?να βάλω κι άλλη πυτιά?μη πετάξω τόσο γάλα
    #
    Σχόλιο από Sol81, 17-9-10  
    Κι εγώ το έχω πάθει, δεν ΄ξέρω τι έφτιαξε, πάντως αν το βράσεις και ρίξεις λίγο λεμόνι ή ξύδι θα γίνει μυζήθρα. Για να μην σου πάει χαμένο το γάλα
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 17-9-10  
    Ευχαριστώ sol81 αυτό θα κάνω να μη πάει στράφι,πάντως έβαλα και το ίδιο γάλα που έκανα και τη μυζύθρα.Αν κάποια άλλη φίλη ξέρει τι έφταιξε να μας πει γιατί ίσως το πάθουν κι άλλοι.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 18-9-10  
    melimelaki αν βρασει 3 λεπτα το ξυδι,αν ειναι ελαφρυ και δεν βαλεις πολυ δεν μυριζει! ή βαλε λεμονι αντι ξυδι!!ευχαριστω για τα πιρουνακια!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 18-9-10  
    ροζανα δεν μου εχει συμβει,δεν ξερω τιεφταιξε,τι γαλα εβαλες?? εγω το κανω με φρεσκο κατσικας στην επαρχια,πηζει γρηγορα!!!
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 19-9-10  
    Γάλα έβαλα παστεριωμένο πλήρες,στις χάρτινες συσκευασίες από τα ψυγεία στα s/m.Με αυτό έγινε και η μυζήθρα,οι υπόλοιπες φίλες που σας πέτυχε τι βάλατε?Μη μου πείτε όλες γάλα απ το χωριό...
    #
    Σχόλιο από Sol81, 19-9-10  
    λοιπόν, νομίζω φταίει το γάλα του εμπορίου. Μπορεί να γίνει δηλ. και με εμπορίου, αρκεί να είναι τοπικής παραγωγής, το οποίο είναι και κοντόληκτο. Η πεθερά μου μου είπε πως έχει δοκιμάσει και με τις γνωστές μάρκες αλλά και με γάλα από εργοστάσια, εδώ, της Ρόδου. Μόνο με το δεύτερο της έπηξε. Άρα προφανώς του εμπορίου δεν έχει όλα τσυστατικά που πρέπει, γιαυτό και κρατάει τόσες μέρες. Θα δοκιμάσω κι εγώ με γάλα Ρόδου και θα δω.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 2-10-10  
    με γαλα εμποριου γινεται με φρεσκο(αυτο που ληγει σε 2-3 μερες),οχι με μακρας διαρκειας!
    #
    Σχόλιο από ALMA, 11-10-10  
    Λίτσα πραγματικά μου έχεις ανάψει φωτιές.... δεν κάνω τίποτα άλλο παρά να ψάχνω για τρόπους παρασκευής τυριών στο σπίτι. έχω γεμίσει το ψυγείο τυράκια και συνεχίζω :) πυτιά στην Αθήνα βρήκα στο μπαχάρ στην Ευριπίδου έχει και υγρή και σκόνη (η σκόνη όμως είναι για πολλά κιλά ) το μπουκαλάκι με την υγρή είναι για 60 κιλά και κοστίζει μόνο 1 ευρώ. Ακόμα υπάρχει και σκόνη τσένταρ την οποία μου είπε η κοπέλα ότι σταμάτησαν να φέρνουν λόγο έληψης ζήτησης. Καμία ιδέα για να φτιάξουμε και μαλακό τυρί?? προσπαθώ να βρω συνταγή αλλά δεν τα έχω καταφέρει....
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    58 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 11-9-10  
    Πυτιά θα βρείτε στο φαρμακείο κι αν δεν έχει ζητήστε να σας την φέρει.Είναι σε μικρό γυάλινο μπουκαλάκι,για σκόνη δεν είμαι σίγουρη.Να ρωτήσω,αλατίζουμε δυο φορές?Οταν κοπεί στα τέσσερα και μπει στο τούλι ενώνεται?γιαυτό ξανακόβουμε στα δυο?τυρόγαλο εξ αρχής που θα βρούμε?να κάνουμε τη "μυζήθρα της μαμάς" και να κρατήσουμε το ζουμί?sorry για τις τόσες ερωτήσεις κάπου μπερδευτηκα όμως.
    #
    Σχόλιο από golfo, 11-9-10  
    πυτια εχουν ολα τα μπακαλικα, και τα σουπερ μαρκετ.μαλιστα η υγρη τυρομαγια ειναι σε μπουκαλακι των 60 γραμμαριων.
    οσο για το τυρογαλο απο οτι θυμαμαι ειναι αυτο που μενει στην κατσαρολα μας απο το γαλα που θα πηξουμε και αυτο που θα σουρωσει,αυτο αλατιζουμε στην ουσια αυτη ειναι η αρμυρα του που το διατηρει μεσα στο τενεκε που βαζουμε στο ψυγειο μας.
    ελπιζω να τα εγραψα καλα litsa?
    ευχαριστω,και θα επανελθω με την φωτο μου.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 11-9-10  
    golfo με καλυψες απολυτα! ευχαριστω!
    Rozana ναι γινεται κομματια μικρα μολις το κοψουμε και ετσι το βοηθαμε να φυγει το νερο του, σφιγγει και μετα στα δυο για να αλατιστει και να στραγγισει καλυτερα.απο το ιδιο κραταμε το τυρογαλο μολις το ριξουμε στο τουλικαι το διατηρουμε στο ψυγειο αλατισμενο μολις κρυωσει για να προσθετουμε μετα αν δεν βγαλει πολυ το τυρι που θα συνεχιζει να στραγγιζει το νερο του.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 11-9-10  
    αν ειναι παραπανω αλμυρο πριν το σερβιρετε κανενα προβλημα...το βαζετε σε μπολακι με νερο βρυσης για λιγη ωρα και φευγει το επιπλεον αλατι
    #
    Σχόλιο από αρκουδακι, 12-9-10  
    Ωραια συνταγη!!!Θα την δοκιμασω!!!
    #
    Σχόλιο από shakespeare, 13-9-10  
    Ευχαριστώ πολύ. Θυμάμαι μικρός στο χωριό, έβλεπα τη θεία μου με ένα μικρό καφέ μπουκαλάκι που έγραφε ΜΑΓΙΑ ΒΛΑΧΑΣ αλλά από τότε έχουν περάσει τουλάχιστον 32 χρόνια. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 16-9-10  
    Eδω στην Αθήνα oπως σας είπα έχουν τα φαρμακεία και λέγεται πυτιά τύρου "ΒΛΑΧΑ" σε γυαλινο μπουκαλάκι διάφανο και φαίνεται η πυτιά σαν κονιάκ.Καλά θυμάσαι shakespear,αθάνατη φαίνεται είναι αυτή η μάρκα!
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 16-9-10  
    Kαλησπερα σε ολους , ποση ποσοτητα εχουμε τυριου απο 2 λιτρα γαλα?
    #
    Σχόλιο από melimelaki, 16-9-10  
    ξεχασα να βαλω βαθμο ψαχνω μηνες συνταγη για τυρακι εκανα τη μυζηθρα αλλα μυριζε ξυδι,κατα ταλλα για μακαρονια ηταν τελεια
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 17-9-10  
    litsa help!Περιμένω μιση ωρα τώρα να πήξει και τίποτα!Κάνω διπλή δόση 4 λιτρα γάλα και έβαλα 2 κουτ.γλυκού υγρή πυτιά.Το γάλα ήταν χλιαρό μέτρησα όπως γράφεται πιο πάνω μέχρι το 40 να μη καίγεται το δάκτυλο.Τι συμβαίνει?να βάλω κι άλλη πυτιά?μη πετάξω τόσο γάλα
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 17-9-10  
    Ευχαριστώ sol81 αυτό θα κάνω να μη πάει στράφι,πάντως έβαλα και το ίδιο γάλα που έκανα και τη μυζύθρα.Αν κάποια άλλη φίλη ξέρει τι έφταιξε να μας πει γιατί ίσως το πάθουν κι άλλοι.
    #
    Σχόλιο από litsa d, 18-9-10  
    melimelaki αν βρασει 3 λεπτα το ξυδι,αν ειναι ελαφρυ και δεν βαλεις πολυ δεν μυριζει! ή βαλε λεμονι αντι ξυδι!!ευχαριστω για τα πιρουνακια!
    #
    Σχόλιο από litsa d, 18-9-10  
    ροζανα δεν μου εχει συμβει,δεν ξερω τιεφταιξε,τι γαλα εβαλες?? εγω το κανω με φρεσκο κατσικας στην επαρχια,πηζει γρηγορα!!!
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 19-9-10  
    Γάλα έβαλα παστεριωμένο πλήρες,στις χάρτινες συσκευασίες από τα ψυγεία στα s/m.Με αυτό έγινε και η μυζήθρα,οι υπόλοιπες φίλες που σας πέτυχε τι βάλατε?Μη μου πείτε όλες γάλα απ το χωριό...
    #
    Σχόλιο από litsa d, 2-10-10  
    με γαλα εμποριου γινεται με φρεσκο(αυτο που ληγει σε 2-3 μερες),οχι με μακρας διαρκειας!
    #
    Σχόλιο από ALMA, 11-10-10  
    Λίτσα πραγματικά μου έχεις ανάψει φωτιές.... δεν κάνω τίποτα άλλο παρά να ψάχνω για τρόπους παρασκευής τυριών στο σπίτι. έχω γεμίσει το ψυγείο τυράκια και συνεχίζω :) πυτιά στην Αθήνα βρήκα στο μπαχάρ στην Ευριπίδου έχει και υγρή και σκόνη (η σκόνη όμως είναι για πολλά κιλά ) το μπουκαλάκι με την υγρή είναι για 60 κιλά και κοστίζει μόνο 1 ευρώ. Ακόμα υπάρχει και σκόνη τσένταρ την οποία μου είπε η κοπέλα ότι σταμάτησαν να φέρνουν λόγο έληψης ζήτησης. Καμία ιδέα για να φτιάξουμε και μαλακό τυρί?? προσπαθώ να βρω συνταγή αλλά δεν τα έχω καταφέρει....
    #
    Σχόλιο από litsa d, 11-10-10  
    ΑΛΜΑ σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες περι πυτιας,εισαι τελεια,το πηρες πολυ ζεστα το θεμα μπραβο,βρηκες και πυτια,τελεια...αυτο το τυρι μαλακο γινεταιγια αρκετες μερες,αν θελεις να "ψηθει"το αφηνεις μερες στο τυρογαλο και σκληραινει σιγα-σιγα,μονο με γαλα φρεσκο οχι παστεριωμενο μακρας διαρκειας. το δοκιμασες???εγινε???
    #
    Σχόλιο από evdoba, 12-10-10  
    litsa d, ωραία η συνταγή σου. Εχω την 2η πυτιά που πήρα στο ψυγείο και ήθελα αφορμή να την χρησιμοποιήσω. Να πάρω λοιπόν καλύτερα 1 lt κατσικίσιο παστεριωμένο με όλα τα λιπαρά του, και 1lt αγελαδινό πλήρες βιολογικό η κάποιας φάρμας για να πετύχει σίγουρα?
    Για διαφώτισέ με. Ευχαριστώ! Τι γάλα χρησιμοποιήσατε όσοι το πετύχατε το τυράκι σας;
    #
    Σχόλιο από litsa d, 12-10-10  
    το μονο που χρειαζεται ειναι φρεσκο δηλ. αυτο που ληγει σε 2-3 μερες και πληρες για να βγει μπολικο,απο προλευση ζωου ολα κανουν!αν ακολουθησεις πιστα τις οδηγιες θα εχεις επιτυχια! αλλα αν κατι παει στραβα και δεν πηξει μην απελπιστεις, βαλε λεμονι ή ξυδι και κανε την "μυζηθρα της μαμας"που εχω ανεβασει!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 13-10-10  
    ευχαριστώ litsa! θα το δοκιμάσω.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    16 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από shakespeare, 11-9-10  
    Πυτιά που βρίσκουμε;
    #
    Σχόλιο από litsa d, 11-9-10  
    Στην επαρχια σε σουπερ μαρκετ,μπακαλικα ή και φαρμακεια, στην Αθηνα δεν ξερω, φερνω απο επαρχια εγω...θα το ρωτησω ή αν ξερει καποιος ας μας απαντησει.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 17-9-10  
    Κι εγώ το έχω πάθει, δεν ΄ξέρω τι έφτιαξε, πάντως αν το βράσεις και ρίξεις λίγο λεμόνι ή ξύδι θα γίνει μυζήθρα. Για να μην σου πάει χαμένο το γάλα
    #
    Σχόλιο από Sol81, 19-9-10  
    λοιπόν, νομίζω φταίει το γάλα του εμπορίου. Μπορεί να γίνει δηλ. και με εμπορίου, αρκεί να είναι τοπικής παραγωγής, το οποίο είναι και κοντόληκτο. Η πεθερά μου μου είπε πως έχει δοκιμάσει και με τις γνωστές μάρκες αλλά και με γάλα από εργοστάσια, εδώ, της Ρόδου. Μόνο με το δεύτερο της έπηξε. Άρα προφανώς του εμπορίου δεν έχει όλα τσυστατικά που πρέπει, γιαυτό και κρατάει τόσες μέρες. Θα δοκιμάσω κι εγώ με γάλα Ρόδου και θα δω.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-11-10  
    Ξεκίνησα την παρασκευή της φέτας πριν 20-25 μέρες. Κατ' αρχήν στην 1μιση ώρα που την είχα για σούρωμα ήταν τόσο μαλακή που δεν μπορούσα να την βγάλω από το τούλι και την άφησα 3 ώρες και πάλι ισα ίσα που είχε γίνει αρκετά συμπαγής ώστε να διατηρήσει το σχήμα της. Τώρα ύστερα από τόσες μέρες είναι ακόμη πολύ μαλακό το τυρί μου. Οι ερωτήσεις μου είναι τι έκανα λάθος και αν θα σκληρύνει τελικά αν κάνω υπομονή.Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-11-10  
    Δεν νομίζω, ήταν τουλπάνι, το ίδιο που χρησιμοποίησα και για την μυζήθρα σου. Άραγε θα σκληρύνει κάποια στιγμή?Όντως όταν το έβαλα στην αρχή στο τυρόγαλο, ήταν σαν πολύ μαλακή μυζήθρα.
    #
    Σχόλιο από angelsofmarch, 7-3-12  
    κοριτσια χρειαζομαι καποια βοηθεια.Την πυτια την παρηγγειλα απο Θεσσαλονικη και μου ηρθε αλλα δεν εχω καταλαβει που θα βρω ετοιμο τυρογαλο ή πως θα το φτιαξω!Κι επειδη η κορη μου ειναι λατρεις της φετας θελω να την φτιαξω αμεσα!
    #
    Σχόλιο από smileplease, 29-9-12  
    Γνωριζει κανεις που θα βρω στην θεσσαλονικη πυτια?
    #
    Σχόλιο από smileplease, 29-9-12  
    Και ποσο κοστιζει επισης.
    #
    Σχόλιο από aledio, 25-10-12  
    Καλημέρα,
    έχω δύο ερωτήσεις: 1. για την πυτιά σε σκόνη που λες ότι όταν τη διαλύσουμε στο νερό πρέπει να θολώσει λίγο, εννοείς στην αρχή μόνο γιατί όταν μείνει 2-3 λεπτά είναι πάλι καθαρό το νερό.
    2. Πόσο αλάτι πρέπει να βάλουμε για 2 λίτρα γάλα;
    Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από litsa d, 26-10-12  
    καλυπτω ολη την επιφανεια με χοντρο αλατι μολις στραγγισει
    μολις θολωσει διαλυεται αμεσως και την ριχνω, τυλιγω απεξω με αλατι το τυρι να το καλυψει καλα (αν θελεις ριχνεις και στο γαλα κατα το βρασιμο 1/2 κουτ.γλυκου αλάτι)
    #
    Σχόλιο από ΣΤΕΦΑΝ, 5-12-12  
    * Πόσο περίπου αλάτι να βάλω στη φέτα;
    * Ποια μάρκα γάλακτος να διαλέξω;
    #
    Σχόλιο από kavalamaria, 24-3-13  
    καλησπερα εγω κατι εκανα λαθος και δεν μου επηξε το τυρακι, εβαλα 3 κιλα γάλα,και μισο και λιγο παραπανω κουταλακι οπως λες πυτια υγρη ομως τιποτα.δεν επηζε το αφησα αρκετη ωρα αλλα τιποτα δεν επηζε στο τελος το εκανα μυζηθρα. λες να ηταν λίγη η μαγια???επισης το γαλα ηταν αρκετα χλιαρο εβαλα το δαχτυλο και το κρατουσα παρα πολυ ανετα μεσα, λες να φταιει αυτο?????πως καταλαβαινουμε οτι ειναι οκ το γαλα?αχ στενοχωρηθηκα
    #
    Σχόλιο από Nanna, 13-10-13  
    Επεσα τυχαία πάνω στη συνταγή. Φτιάχνω τυρί στο σπίτι με τον ίδιο τρόπο τα τελευταία 2 χρόνια με πρόβειο γάλα, αλλά έψαχνα να δω τι μπορώ να φτιάξω με αγελαδινό γάλα από το super market, γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρω πρόβειο. Εχω πάρει πυτιά σκόνη και είναι μια χαρά. Από το super market αγόρασα ΕΒΟΛ ένα λίτρο για να δοκιμάσω κι έπηξε κανονικά. Τη γεύση θα την μάθω αργότερα όταν το ανοίξω, (υπολογίζω μετά από 2 μήνες). Θα ήθελα να δοκιμάσω με κατσικίσιο, αλλά μια φορά που δοκίμασα κατσικίσιο από το super market δεν έπηξε. Εχετε να προτείνετε κάποιο κατσικίσιο φρέσκο που να πωλείται στα super markets της ΑΘήνας; Και μια απάντηση στις φίλες που ρωτούν για πιο πιπεράτη γεύση: Νομίζω ότι η γεύση αυτή εξαρτάται από το είδος του γάλατος (πρόβειο κατσικίσιο κλπ) αλλά και από την πυτιά. Αν χρησιμοποιήσετε κανονική πυτιά από ζώο, κάνει μεγάλη διαφορά από την υγρή και την σκόνη.
    #
    Σχόλιο από litsa1991, 9-12-13  
    egw kanw to diko mou turi sto spiti alla meta 10 meres peripou arxizei kai malakwnei arketa gia poio logo malakwnei?
    #
    Σχόλιο από rihardos, 9-12-13  
    Προφανώς αγαπητή litsa1991, δεν είναι αρκετή η ποσότητα του αλατιού που βάζεις. Ως γνωστόν το αλάτι είναι αυτό πού τραβάει τα υγρά του τυριού, το ψήνει και το σκληραίνει μετατρέποντάς το στην γνωστή πυκνότητα της φέτας. Ένας άλλος λόγος ίσως είναι η ποσότητα της πυτιάς που βάζεις. Τσέκαρέ τα αυτά και μάλλον θα λύσεις το πρόβλημά σου.

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    αλμυρά
    Ένα βιβλίο 131 αγαπημένων συνταγών, του/της sofi_loutraki
    Διάφορες τεχνικές.
    Ένα βιβλίο 24 αγαπημένων συνταγών, του/της rihardos
    Σπιτικο θα γινει.....
    Ένα βιβλίο 80 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Φαγητάκια
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της MARINA17
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 140 αγαπημένων συνταγών, του/της kalorine