Τυρόπιτα Αθηναική με μπεσαμέλ, φέτα και ρίγανη

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
anyouta, 20.01.12

Περιγραφή

Θυμάμαι την τυρόπιτα που μας κερνούσανε στο δημοτικό μετά την κοινωνία που όμοια της δεν έχω ξαναφάει (στην Κύπρο μετά την κοινωνία που γινότανε 2 φορές το χρόνο το σχολείο μας κερνούσε τυρόπιτα και χυμό). Ήτανε από ένα ζαχαροπλαστείο της περιοχής που λέγεται Πατισερί Παναγιώτης (Παπαφιλίππου), ακόμα υπάρχει και σας προτρέπω όσοι έρθετε Κύπρο να το επισκεπτείτε. Η συγκεκριμένη τυρόπιτα λέγεται Αθηναική (δεν ξέρω γιατί...πάντως στην Αθήνα τέτοια τυρόπιτα δεν έχω συναντήσει) και η γέμιση της είναι σαν κρέμα. Προσπάθησα να την φτιάξω σήμερα που είχα αρκετό τυρί και μπεσαμέλ και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Δεν βγήκε ακριβώς η ίδια γεύση αλλά λίγο πιο πικάντικη....όμως το ίδιο απολαυστική!!!

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 200 γρ. φέτα
  • 2 ποτήρια τυρί τσένταρ ώριμο τριμμένο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 φακελάκι έτοιμη μπεσαμέλ
  • 2 ποτήρια κρύο γάλα για τη μπεσαμέλ
  • ρίγανη
  • αυγό ή ελαιόλαδο για τη σφολιάτα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Γάλα , Τυριά , Γιαούρτι
Σερβίρει: 8-10 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ κτυπάμε με μίξερ το γάλα με το φακελάκι μπεσαμέλ μέχρι να σφίξει η κρέμα.
  2.  Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, το τσένταρ, το γιαούρτι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
  3. Ανοίγουμε το πρώτο φύλο σφολιάτας, το απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί, τρυπάμε με ένα πιρούνι και βάζουμε τη γέμιση.
  4. Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και προσεκτικά διπλώνουμε τις άκρες για να ενωθεί με το κάτω φύλλο έτσι ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.
  5. Τρυπάμε με πιρούνι και αλοίφουμε ή με κτυπημένο αυγό ή με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στυς 180 βαθμούς.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν δεν βρείτε ώριμο τσένταρ μπορείτε να χρησιμποποιήσετε ένα άλλο πικάντικο τυρί που να λιώνει. Αν βάλετε κασέρι έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να δοκιμάσετε τη γέμιση γιατί ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη φέτα (για πιο αλμυρή γεύση). Τη ρίγανη μην τη φοβηθείτε!

Σχετικές συνταγές

Τυρόπιτα κουρού Τυρόπιτα κουρού
4.1429
       
       
(7)
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ 3 Τυρόπιτα με μπεσαμέλ 3
5
       
       
(3)
Μουσακόπιτα Μουσακόπιτα
5
       
       
(2)
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ 2 Τυρόπιτα με μπεσαμέλ 2
5
       
       
(1)
Τυρόπιτα με μπεσαμέλ Τυρόπιτα με μπεσαμέλ
4.7
       
       
(10)

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από Nataly, 22-1-12  
    ωραία η συνταγή και θα ήθελα να την δοκιμάσω. Φουσκώνει πολύ με το ψήσιμο?
    #
    Σχόλιο από anyouta, 22-1-12  
    Φουσκώνει η σφολιάτα όπως είναι αναμενόμενο. Η γέμιση παραμένει σφικτή ειδικά όταν κρυώσει η πίτα και κόβεται σχετικά εύκολα.
    #
    Σχόλιο από Nataly, 23-1-12  
    ευχαριστώ πολύ. μετά την δοκιμή θα επανέρθω με πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από konma, 4-2-14  
    Πολύ νόστιμη και γλυκιά! Άρεσε σε μικρούς και μεγάλους. Μόνο που την έκανα με φύλλο κρούστας και ήταν αρκετά ρευστή η γέμιση για να σταθεί. Την επόμενη φορά θα βάλω τη σφολιάτα....

    3 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Nataly, 22-1-12  
    ωραία η συνταγή και θα ήθελα να την δοκιμάσω. Φουσκώνει πολύ με το ψήσιμο?
    #
    Σχόλιο από Nataly, 23-1-12  
    ευχαριστώ πολύ. μετά την δοκιμή θα επανέρθω με πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από konma, 4-2-14  
    Πολύ νόστιμη και γλυκιά! Άρεσε σε μικρούς και μεγάλους. Μόνο που την έκανα με φύλλο κρούστας και ήταν αρκετά ρευστή η γέμιση για να σταθεί. Την επόμενη φορά θα βάλω τη σφολιάτα....

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από anyouta, 22-1-12  
    Φουσκώνει η σφολιάτα όπως είναι αναμενόμενο. Η γέμιση παραμένει σφικτή ειδικά όταν κρυώσει η πίτα και κόβεται σχετικά εύκολα.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΕΦΗ ΠΙΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 362 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Πιτούλες...
    Ένα βιβλίο 72 αγαπημένων συνταγών, του/της fiogaki
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 98 αγαπημένων συνταγών, του/της JulieVaiopoulou
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 59 αγαπημένων συνταγών, του/της marilou1976
    sintages2013
    Ένα βιβλίο 563 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki