Τυροπιτάρια

Bαθμολογία: 4.5556
       
 
9 ψήφοι
bouka_tsoukaliou, 17.10.08

Περιγραφή

Γρήγορες τυρόπιτες τηγανιού με λίγα υλικά.

Τυροπιτάρια
photo: xaroula

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • λίγο αλάτι
  • νερό όσο χρειαστεί
  • 200 γραμμ. φέτα, χοντροτριμμένη
  • λάδι για τηγάνισμα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με τυρί
Μέθοδος: Φούρνου
Περιέχει: Τυριά
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Για να φτιαξουμε τη ζύμη.

  1. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε λίγο λίγο όσο νερό χρειάζεται, ώστε να γίνει μια ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. 
  2. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά. Τη χωρίζουμε σε κομμάτια, τα οποία ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμα φύλλα 40-50 εκ.
  3. Πασπαλίζουμε κάθε φύλλο με τριμμένη φέτα και το κλείνουμε φέρνοντας τις αντικριστές γωνίες προς τη μέση, δίνοντας στις πίτες κυκλικό σχήμα.
  4. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές ώσπου να ροδίσουν.
  5. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σχετικές συνταγές

    14 Όλα

    #
    Σχόλιο από KristineS, 17-10-08  
    Νόστιμη πρόταση. Έχει κάποια καταγωγή αυτή η συνταγή? Εννοώ είναι παραδοσιακή συνταγή???
    #
    Σχόλιο από aggelikouli, 18-10-08  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙΑ ΤΡΩΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΥΤΗ.
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-10-08  
    Η παραδοσιακή συνταγή της Εύβοιας δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχει πολλά αυγά και σας την γράφω εδώ για να την συγκρίνετε
    Τα υλικά είναι τα εξής
    1 κιλό χωριάτικο χοντρό φύλλο
    1 κιλό φρέσκο μαλακό τυρί (ανθότυρο ή μανούρι)
    7 αβγά
    4 κ.σ. γάλα
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    Εκτέλεση
    Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά με το γάλα. Τρίβουμε το τυρί με το χέρι ή με ένα πιρούνι και όταν λιώσει το αναμειγνύουμε με τα αβγά. Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στο τηγάνι, το οποίο έχουμε αλείψει ελαφρά με ελαιόλαδο. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα του τυριού και των αβγών και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο για να κάνουμε το πρώτο τυροπιτάρι. Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και αναποδογυρίζουμε όλη την πίτα. Γυρίζουμε προσεκτικά με σπάτουλα για να ψηθεί η πίτα μας και από τις δύο πλευρές. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα τυροπιτάρια.

    #
    Σχόλιο από xaroula, 8-9-09  
    κλασικα,ευκολα,γρηγορα,νοστιμα!
    #
    Σχόλιο από golfo, 8-9-09  
    τελεια ,τα εχω φτιαξει πολλες φορες μονο που τα κανω αλλο σχημα,αναμενεται φωτο!
    #
    Σχόλιο από golfo, 13-9-09  
    ελπιζω να σου αρεσουν οι φωτο!
    εβαλα ολη την τεχνη μου.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-10-09  
    τα ξαναεφτιαξα και εκτος απο φετα εβαλα λιγο ριγανη, και ελιτσες πολυ ωραια :)
    #
    Σχόλιο από krakatoa, 26-1-13  
    Εύκολο,γρήγορο και νόστιμο.Σ'ευχαριστώ.Τέλειο για πρωινό.......
    #
    Σχόλιο από july88, 27-2-13  
    Αγαπημένα!!!
    #
    Σχόλιο από agelikoyla, 21-8-13  
    Τη συνταγή αυτή την έφερε η γιαγιά μου από Μικρά Ασία!Σημαντικό στοιχείο, πριν τις ρίξουμε στο τηγάνι, ανοίγουμε μια τρύπα με το δάχτυλο στη μέση. Μαζί με τη φέτα, βάζουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι η ρεγκάτο και μόλις βγούν από το τηγάνι όπως είναι καυτές, τις πασπαλίζουμε με τριμμένο στο χοντρό ρεγκάτο η όποιο κίτρινο αλμυρό τυρί έχουμε και κάνει υπέροχη κρούστα.
    #
    Σχόλιο από Chef_Noni, 21-8-13  
    Πολύ ωραία συνταγή! Μου θυμίζει τις πιτούλες που έφτιαχνα με τη γιαγιά μου στο χωριό. Να ρωτήσω κάτι! Θέλει πολύ λάδι στο τηγάνι για να τηγανιστούν?
    #
    Σχόλιο από PopiLove, 21-8-13  
    Χωρις μαγια η λιγο μπεικιν πως φουσκωνει? Δεν γινοντε σκληρα μονο με το νερο και αλευρι???? Παρ'ολα αυτα θα τα κανω σημερα γιατι μου θυμησαν την γιαγια μου που τα εκανε. Θα κανω μιση δοση σκετα και μιση δοση με ξερη μαγια. Για να δουμε τι θα δουμε.. Μακαρι να ηξερα καλυτερα να γραψω την συνταγη τοτε. Ολες οι παλιες παραδοσιακες συνταγες των γιαγιαδων μας ειναι θυσαυρος!!!!!
    #
    Σχόλιο από anastasia19, 27-5-14  
    Οντως δεν ειναι η παραδοσιακη συνταγη,αλλα κι αυτη φαινεται νοστιμη,θα την δοκιμασω!
    #
    Σχόλιο από femcook, 27-5-14  
    Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για τα "κατιμέρια"... έτσι τις λένε τις τηγανιτές αυτές τυρόπιτες που έχουν τις ρίζες τους στην Μ.Ασία..Από εκεί με τους πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά (κυρίως του Β.Αιγαίου) και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα.. Στο link το οποίο επισυνάπτω φαίνεται όλη η διαδικασία ακριβώς καθώς και το σχήμα στο οποίο γίνονται..Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω κι εγώ με την συνταγή της γιαγιάς μου που ήταν πρόσφυγας από την περιοχή του Ελλησπόντου.
    http://syntageseva.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από xaroula, 8-9-09  
    κλασικα,ευκολα,γρηγορα,νοστιμα!
    #
    Σχόλιο από golfo, 8-9-09  
    τελεια ,τα εχω φτιαξει πολλες φορες μονο που τα κανω αλλο σχημα,αναμενεται φωτο!
    #
    Σχόλιο από golfo, 13-9-09  
    ελπιζω να σου αρεσουν οι φωτο!
    εβαλα ολη την τεχνη μου.
    #
    Σχόλιο από krakatoa, 26-1-13  
    Εύκολο,γρήγορο και νόστιμο.Σ'ευχαριστώ.Τέλειο για πρωινό.......
    #
    Σχόλιο από july88, 27-2-13  
    Αγαπημένα!!!
    #
    Σχόλιο από agelikoyla, 21-8-13  
    Τη συνταγή αυτή την έφερε η γιαγιά μου από Μικρά Ασία!Σημαντικό στοιχείο, πριν τις ρίξουμε στο τηγάνι, ανοίγουμε μια τρύπα με το δάχτυλο στη μέση. Μαζί με τη φέτα, βάζουμε και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι η ρεγκάτο και μόλις βγούν από το τηγάνι όπως είναι καυτές, τις πασπαλίζουμε με τριμμένο στο χοντρό ρεγκάτο η όποιο κίτρινο αλμυρό τυρί έχουμε και κάνει υπέροχη κρούστα.
    #
    Σχόλιο από Chef_Noni, 21-8-13  
    Πολύ ωραία συνταγή! Μου θυμίζει τις πιτούλες που έφτιαχνα με τη γιαγιά μου στο χωριό. Να ρωτήσω κάτι! Θέλει πολύ λάδι στο τηγάνι για να τηγανιστούν?
    #
    Σχόλιο από PopiLove, 21-8-13  
    Χωρις μαγια η λιγο μπεικιν πως φουσκωνει? Δεν γινοντε σκληρα μονο με το νερο και αλευρι???? Παρ'ολα αυτα θα τα κανω σημερα γιατι μου θυμησαν την γιαγια μου που τα εκανε. Θα κανω μιση δοση σκετα και μιση δοση με ξερη μαγια. Για να δουμε τι θα δουμε.. Μακαρι να ηξερα καλυτερα να γραψω την συνταγη τοτε. Ολες οι παλιες παραδοσιακες συνταγες των γιαγιαδων μας ειναι θυσαυρος!!!!!
    #
    Σχόλιο από anastasia19, 27-5-14  
    Οντως δεν ειναι η παραδοσιακη συνταγη,αλλα κι αυτη φαινεται νοστιμη,θα την δοκιμασω!
    #
    Σχόλιο από femcook, 27-5-14  
    Αυτή είναι η παραδοσιακή συνταγή για τα "κατιμέρια"... έτσι τις λένε τις τηγανιτές αυτές τυρόπιτες που έχουν τις ρίζες τους στην Μ.Ασία..Από εκεί με τους πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά (κυρίως του Β.Αιγαίου) και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα.. Στο link το οποίο επισυνάπτω φαίνεται όλη η διαδικασία ακριβώς καθώς και το σχήμα στο οποίο γίνονται..Έτσι ακριβώς τα φτιάχνω κι εγώ με την συνταγή της γιαγιάς μου που ήταν πρόσφυγας από την περιοχή του Ελλησπόντου.
    http://syntageseva.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από KristineS, 17-10-08  
    Νόστιμη πρόταση. Έχει κάποια καταγωγή αυτή η συνταγή? Εννοώ είναι παραδοσιακή συνταγή???
    #
    Σχόλιο από aggelikouli, 18-10-08  
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΥΡΟΠΙΤΑΡΙΑ ΤΡΩΝΕ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΑΥΤΗ.

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 20-10-08  
    Η παραδοσιακή συνταγή της Εύβοιας δεν είναι ακριβώς έτσι. Έχει πολλά αυγά και σας την γράφω εδώ για να την συγκρίνετε
    Τα υλικά είναι τα εξής
    1 κιλό χωριάτικο χοντρό φύλλο
    1 κιλό φρέσκο μαλακό τυρί (ανθότυρο ή μανούρι)
    7 αβγά
    4 κ.σ. γάλα
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    Εκτέλεση
    Χτυπάμε ελαφρά τα αβγά με το γάλα. Τρίβουμε το τυρί με το χέρι ή με ένα πιρούνι και όταν λιώσει το αναμειγνύουμε με τα αβγά. Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στο τηγάνι, το οποίο έχουμε αλείψει ελαφρά με ελαιόλαδο. Απλώνουμε λίγο από το μείγμα του τυριού και των αβγών και διπλώνουμε προς τα μέσα το φύλλο για να κάνουμε το πρώτο τυροπιτάρι. Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο και αναποδογυρίζουμε όλη την πίτα. Γυρίζουμε προσεκτικά με σπάτουλα για να ψηθεί η πίτα μας και από τις δύο πλευρές. Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα τυροπιτάρια.

    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-10-09  
    τα ξαναεφτιαξα και εκτος απο φετα εβαλα λιγο ριγανη, και ελιτσες πολυ ωραια :)

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Κάνε το... φύλλο, φίλο!
    Ξέρετε τι λείπει περισσότερο από την κουζίνα τω...
    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    πιτες,πιτσες, ζυμες αλμυρες
    Ένα βιβλίο 157 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    ορεκτικα
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της Popi Xatzi
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 244 αγαπημένων συνταγών, του/της niflheim
    sintages2013
    Ένα βιβλίο 563 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    Πίτες - Πιτάκια
    Ένα βιβλίο 40 αγαπημένων συνταγών, του/της patsoulaki