Τυρόψωμο πανεύκολο και νόστιμο

Bαθμολογία: 4.8387
       
 
62 ψήφοι
kokinomala, 06.12.10

Περιγραφή

Ενα πεντανόστιμο και χορταστικό τυρόψωμο που αποτελεί ιδανική λύση για ένα γρήγορο βραδινό γεύμα.
Τυρόψωμο πανεύκολο και νόστιμο
photo: TSOFAGR

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 ποτήρι (νερού) νερό
  • 1/2 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1/2 κιλού περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές της σούπας πυρηνέλαιο ή σπορέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα ή γκούντα (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Τυριά
Σερβίρει: 6 -8 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 10' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζεσταίνουμε σε μπρίκι το νερό (να μην κάψει)
  2. Αδειάζουμε λίγο από το χλιαρό νερό σε ένα μικρό μπολάκι στο οποίο προσθέτουμε τη μαγιά και το 1/2 κουταλάκι ζάχαρη και αφού ανακατέψουμε περιμένουμε 1-2 λεπτά να "ανεβεί" η μαγιά.
  3. Το υπόλοιπο νερό το τοποθετούμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για τη συνταγή μας και προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο -λίγο το αλεύρι καθώς και τη μαγιά που έχει ήδη ανεβεί, ανακατεύοντας συνεχώς προσπαθώντας να επιτύχουμε ένα ζυμάρι πολύ πολύ μαλακό που να κολλάει στα χέρια.
  5. Αφήνουμε σκεπασμένο να ανεβεί για περίπου μισή ώρα με τρία τέταρτα.
  6. Μόλις είναι έτοιμο αδειάζουμε το υλικό σε δύο μακρόστενες φόρμες ή ένα στρόγγυλο ταψάκι (μεσαίο μέγεθος) το οποίο έχουμε αλείψει προηγουμένως με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα 2/3 της ποσότητας τυριών. Διπλώνουμε το ζυμάρι ώστε να πάρει μέσα τα τυριά και το απλώνουμε ξανά στο ταψί ή στις φόρμες.
  7. Πασπαλίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα τυριά που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για περίπου 30 -35 λεπτά ή ωσότου ροδίσει καλά

Λίγα μυστικά ακόμα

Οσον αφορά τη φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, όπως επίσης και σε ότι αφορά τα άλλα τυριά που έτσι κι αλλιώς είναι προαιρετικά.

Η ποσότητα στο αλεύρι είναι σχεδόν ενδεικτική γιατί μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο από 1/2 κιλό ανάλογα και με το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσετε.

Τέλος με το ίδιο ζυμάρι μπορείτε να φτιάξετε καταπληκτικό νηστίσιμο ελαιόψωμο αντικαθιστώντας τα τυριά με 200 γρ. περίπου ελιές της αρεσκείας σας χωρίς κουκούτσια.

Σχετικές συνταγές

Ελιοτυρόψωμο Ελιοτυρόψωμο
4.4211
       
       
(19)
Ελιοτυρόψωμο ρολό Ελιοτυρόψωμο ρολό
5
       
       
(3)
Τυρόψωμο Τυρόψωμο
5
       
       
(2)
Αφράτο τυροψωμάκι Αφράτο τυροψωμάκι
5
       
       
(3)
Τυρόψωμο πασχαλινό Τυρόψωμο πασχαλινό
5
       
       
(1)
Τυρόψωμα ευκολάκια Τυρόψωμα ευκολάκια
5
       
       
(1)
Τραγανά τυροψωμάκια Τραγανά τυροψωμάκια
4.6667
       
       
(6)
Τυροψωμάκια Τυροψωμάκια
4.8333
       
       
(6)

    89 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-12-10  
    εγω δεν καταλαβα το εξης?
    στο τελος το απλωνουμε στο ταψι και γινεται ενα λεπτο τυροψωμο η το φτιαχνουμε σε φορμα σαν κανονικο ψωμι?
    συγνωμη αλλα μπερδευτηκα λιγο στο τελος.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 10-12-10  
    Το μόνο που άλλαξα ήτανε να βάλω ζεστό νερό από την βρύση και όχι να το βράσω.
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 11-12-10  
    όντως εύκολο και νόστιμο! μπράβο! γιατί όχι ελαιόλαδο...κανονικό; και λίγη ρίγανη μέσα στη φέτα του πηγαίνει πολύ!
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 11-12-10  
    golfo,μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή ένα στρόγγυλο ταψάκι ή δύο φόρμες μακρόστενες. Οτι σε βολεύει καλύτερα. tsofagar και Αννούλα ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λογάκια και οι παραλλαγές είναι σωστές.
    #
    Σχόλιο από ΖΑΝΑ, 11-12-10  
    kokinomala, η συνταγή σου είναι υπέροχη! Το τυρόψωμό σου το έκανα και βγήκε τέλειο!!! Έχω πολλές συνταγές για τυρόψωμο , αλλά η δική σου είναι η καλύτερη. Θα τη δοκιμάσω και σε ελιόψωμο, πιστεύω να βγεί το ίδιο καλή...
    #
    Σχόλιο από christinakipatra, 12-12-10  
    #
    Σχόλιο από effiet, 12-12-10  
    Πολυ καλη η συνταγη σου.Τραγανο μου βγηκε το ψωμακι.Εβαλα κι εγω ριγανη στην φετα και ελαιολαδο.Μπραβο!!!!!
    #
    Σχόλιο από freddy, 13-12-10  
    το τυροψωμο σας ειναι παρα πολυ νοστιμο και μπραβο σας για αυτην την ωραια συνταγη!
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 14-12-10  
    Zana,kristinakipatra, effiet kai freddy σας ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους σας.
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 14-12-10  
    Εμένα δεν με ενθουσίασε, τα 200γρ φέτας που μπήκαν εντός του ζυμαριού έβγαλαν υγρό με αποτέλεσμα να είναι στον πάτο σαν άψητο, σαν να μην είχε φουσκώσει...ίσως ήθελε λιγότερο φέτα...από εμφάνιση και γεύση ήταν τέλειο...
    #
    Σχόλιο από Eleanna90, 17-12-10  
    #
    Σχόλιο από Χριστοφορος, 18-12-10  
    Το τσακισαμε.Εβαλα μονο φετα και λιγη ριγανη και εγινε πεντανοστιμο.Το συνδυασα με ενα ποτηρι κοκκινο κρασι και παει τελεια.Παντως και οι κορουλες μου ξετρελαθηκανε.Ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από effiet, 21-12-10  
    το εφτιαξα και εγινε πολυ νοστιμο και τραγανο. Συγχαρητηρια για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από jenaki, 26-12-10  
    πανεύκολο!παρα πολύ νόστιμο!βέβαια έβαλα πολύ παραπάνω φετα απ'ότι έλεγε η συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Xtapodimundial, 14-1-11  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 16-1-11  
    καλησπερα
    το ποτηρι ποσο νερο χωραει?θελω να το κανω αυριο στο τραπεζι που θα κανω!
    #
    Σχόλιο από Gourounitsa, 16-1-11  
    Απλά τέλειο!!! Ιδιαίτερα όταν είναι ζεστό ζεστό από το φούρνο, είμαι ικανή να το φάω όλο!
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 17-1-11  
    Ερμιόνη, θα χρησιμοποιήσεις κανονικό ποτήρι του νερού. Αν εννοείς πόσο νερό παίρνει το ποτήρι σε γραμμάρια δεν το έχω μετρήσει. Ετσι κι αλλιώς όμως δεν έχει μεγάλη σημασία να μετρήσεις ακριβώς το νερό αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να πετύχεις με το αλεύρι που θα προσθέσεις μια ζύμη πολύ μαλακιά που να κολλάει στα χέρια. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από Wendy, 26-1-11  
    Πάρα πολύ καλό! Αντικατέστησα το 1 ποτήρι νερό με γάλα και πρόσθεσα και 1 αυγό. Μου πήρε παραπάνω αλεύρι. Θα το ξανακάνω σίγουρα. Ανέβασα και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από blondie, 29-1-11  
    μόλις το έκανα και βγήκε τέλειο!!!!έβαλα λιγο παραπάνω φέτα μέσα και το πασπάλισα επάνω με τον συνδυασμό φέτα-σουσάμι-ρίγανη!!!!;)φανταστικό!!!πολλά μπράβο για τη συνταγή!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    75 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από golfo, 10-12-10  
    εγω δεν καταλαβα το εξης?
    στο τελος το απλωνουμε στο ταψι και γινεται ενα λεπτο τυροψωμο η το φτιαχνουμε σε φορμα σαν κανονικο ψωμι?
    συγνωμη αλλα μπερδευτηκα λιγο στο τελος.
    ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από TSOFAGR, 10-12-10  
    Το μόνο που άλλαξα ήτανε να βάλω ζεστό νερό από την βρύση και όχι να το βράσω.
    #
    Σχόλιο από Αννούλα χοντρούλα, 11-12-10  
    όντως εύκολο και νόστιμο! μπράβο! γιατί όχι ελαιόλαδο...κανονικό; και λίγη ρίγανη μέσα στη φέτα του πηγαίνει πολύ!
    #
    Σχόλιο από ΖΑΝΑ, 11-12-10  
    kokinomala, η συνταγή σου είναι υπέροχη! Το τυρόψωμό σου το έκανα και βγήκε τέλειο!!! Έχω πολλές συνταγές για τυρόψωμο , αλλά η δική σου είναι η καλύτερη. Θα τη δοκιμάσω και σε ελιόψωμο, πιστεύω να βγεί το ίδιο καλή...
    #
    Σχόλιο από christinakipatra, 12-12-10  
    #
    Σχόλιο από effiet, 12-12-10  
    Πολυ καλη η συνταγη σου.Τραγανο μου βγηκε το ψωμακι.Εβαλα κι εγω ριγανη στην φετα και ελαιολαδο.Μπραβο!!!!!
    #
    Σχόλιο από freddy, 13-12-10  
    το τυροψωμο σας ειναι παρα πολυ νοστιμο και μπραβο σας για αυτην την ωραια συνταγη!
    #
    Σχόλιο από ΔΗΜΗΤΡΑ19, 14-12-10  
    Εμένα δεν με ενθουσίασε, τα 200γρ φέτας που μπήκαν εντός του ζυμαριού έβγαλαν υγρό με αποτέλεσμα να είναι στον πάτο σαν άψητο, σαν να μην είχε φουσκώσει...ίσως ήθελε λιγότερο φέτα...από εμφάνιση και γεύση ήταν τέλειο...
    #
    Σχόλιο από Eleanna90, 17-12-10  
    #
    Σχόλιο από Χριστοφορος, 18-12-10  
    Το τσακισαμε.Εβαλα μονο φετα και λιγη ριγανη και εγινε πεντανοστιμο.Το συνδυασα με ενα ποτηρι κοκκινο κρασι και παει τελεια.Παντως και οι κορουλες μου ξετρελαθηκανε.Ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από effiet, 21-12-10  
    το εφτιαξα και εγινε πολυ νοστιμο και τραγανο. Συγχαρητηρια για την συνταγη!!!!
    #
    Σχόλιο από jenaki, 26-12-10  
    πανεύκολο!παρα πολύ νόστιμο!βέβαια έβαλα πολύ παραπάνω φετα απ'ότι έλεγε η συνταγη!
    #
    Σχόλιο από Xtapodimundial, 14-1-11  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 16-1-11  
    καλησπερα
    το ποτηρι ποσο νερο χωραει?θελω να το κανω αυριο στο τραπεζι που θα κανω!
    #
    Σχόλιο από Gourounitsa, 16-1-11  
    Απλά τέλειο!!! Ιδιαίτερα όταν είναι ζεστό ζεστό από το φούρνο, είμαι ικανή να το φάω όλο!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 26-1-11  
    Πάρα πολύ καλό! Αντικατέστησα το 1 ποτήρι νερό με γάλα και πρόσθεσα και 1 αυγό. Μου πήρε παραπάνω αλεύρι. Θα το ξανακάνω σίγουρα. Ανέβασα και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από blondie, 29-1-11  
    μόλις το έκανα και βγήκε τέλειο!!!!έβαλα λιγο παραπάνω φέτα μέσα και το πασπάλισα επάνω με τον συνδυασμό φέτα-σουσάμι-ρίγανη!!!!;)φανταστικό!!!πολλά μπράβο για τη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από iNSaNiTY, 21-3-11  
    Tραγανο και νοστιμουλι!Δεν πασπαλισα τυρια επανω,τα εβαλα ολα μεσα στην ζυμη,τα ανακατεψα στο τελευταιο σταδιο.Μονο που ξεχαστηκα κι εβαλα ελαιολαδο.Πεντανοστιμο εγινε!Ευχαριστουμε για την συνταγη.
    #
    Σχόλιο από linatz, 31-3-11  
    kokkinomala teleia h suntagh sou,exw ksanadokimasei na kanw turopsomo me allh suntagh alla apetuxa,auth htan apla teleia , paneukolh k grhgorh!!! tous entipwsiasa olous akomh k thn pethera :P!!!!!
    #
    Σχόλιο από ektorkar, 9-6-11  
    bravo kuria xaroula!!! to dokimasame me tin ale ;)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    8 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από kokinomala, 11-12-10  
    golfo,μπορείς να χρησιμοποιήσεις ή ένα στρόγγυλο ταψάκι ή δύο φόρμες μακρόστενες. Οτι σε βολεύει καλύτερα. tsofagar και Αννούλα ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λογάκια και οι παραλλαγές είναι σωστές.
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 14-12-10  
    Zana,kristinakipatra, effiet kai freddy σας ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια. Εύχομαι καλές γιορτές σε όλους σας.
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 17-1-11  
    Ερμιόνη, θα χρησιμοποιήσεις κανονικό ποτήρι του νερού. Αν εννοείς πόσο νερό παίρνει το ποτήρι σε γραμμάρια δεν το έχω μετρήσει. Ετσι κι αλλιώς όμως δεν έχει μεγάλη σημασία να μετρήσεις ακριβώς το νερό αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να πετύχεις με το αλεύρι που θα προσθέσεις μια ζύμη πολύ μαλακιά που να κολλάει στα χέρια. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 21-10-11  
    Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για τις υπέροχες φωτογραφίες. Wendy σωστή η παρατήρηση σου, πράγματι μπορείς να το αφήσεις στο ταψί για λίγο πριν το βάλεις στο φούρνο, για να ανεβεί και να αφρατέψει. Veraki 86 δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει αλλά το πιθανότερο ήταν το ταψί που χρησιμοποίησες (τα ανοξείδωτα για παράδειγμα δεν ψήνουν πολύ καλά από κάτω) αλλά πιθανόν να παίζει ρόλο και η θερμοκρασία του φούρνου σου. Εγώ πάντως δεν το ψήνω ποτέ στον αέρα. Οπως γράφω και στη συνταγή θέλει περίπου 30-35 λεπτά στο φούρνο στους 230 οC και συνήθως χρησιμοποιώ αντικολλητικό ταψάκι ή λαμαρίνα του φούρνου. Georgia Moschou ευχαριστώ πολύ για τα πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 19-3-12  
    Νεφελάκι και Ιωάννα Μπιάνκα κατ' αρχήν ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση. Τωρα όσον αφορά αυτό που ρωτάς Νεφελάκι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τη νωπή μαγιά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που περιγράφω. Συγκεκριμένα τόχω κάνει κι εγώ με νωπή πριν λίγες μέρες και η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια. Πιστεύω να έλυσα την απορία σου. Οσο γι' αυτό που με ρωτάς Ιωάννα -Μπιάνκα, δυστυχώς δεν έχω απάντηση και δε μπορώ να καταλάβω για ποιό λόγο πίκρησε το τυρόψωμο. Δεν γράφεις καταρχήν αν έκανες τη συνταγή όπως περιγράφεται ή αν έκανες κάποια παραλλαγή, προσθέτοντας ίσως κάποιο άλλο υλικό. Αυτά και λυπάμαι αν δε μπορώ να σε διαφωτίσω περισσότερο, ευχαριστώ πάντως για τα πηρουνάκια.
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 20-3-12  
    Λίζα το τυρία θα το προσθέσεις αφού φουσκώσει το ζυμάρι. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από kokinomala, 4-7-13  
    Καλημέρα παρεούλα καταρχάς. Ευχαριστώ πολύ πολύ για όλες τις ψήφους και τα καλά σας λόγια μέχρι τώρα και χαίρομαι που σας αρέσει η συνταγή μου. Για τη llgoura που ρωτάει απαντώ: Οσον αφορά το λάδι ναι μπορείς να βάλεις και ελαιόλαδο αλλά βούτυρο εγώ προσωπικά δεν έχω βάλει ποτέ. Οσο για το ταψί δεν τα πάω και πολύ και καλά με τα νούμερα των ταψιών αλλά αν δεις τη φωτογραφία θα καταλάβεις περίπου πόσο είναι το μέγεθος του ταψιού. Απλά αν πέσει μεγάλο το ταψί για την ποσότητα του ζυμαριού δε θα φουσκώσει πολύ!
    #
    Σχόλιο από Cleopatra, 3-5-14  
    Kokinomala, ευχαριστώ για τις συμβουλές. Το ζυμάρι μου φούσκωσε πάρα πολύ, αλλά οι ελιές ήταν όντως πολλές και προφανώς "το βάρυναν". Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω και τις άλλες παραλλαγές.

    6 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Ermioni, 14-4-11  
    πολυ καλο.μονο που εγω το εκανα με φρεσκα μαγια και μου βγηκε πολυ υπεροχο και σιγουρα θα το ξανακανω!!!
    #
    Σχόλιο από alcapone, 3-6-11  
    twra to ftiaxnw kai perimenw na fouskosei h zumh alla exw mia aporia h zumh prpei na kolaei para poli sta xeria kai na ine poli malakh?
    #
    Σχόλιο από limnoula, 24-10-11  
    η συνταγη ειναι το καλυτερο σπιτικο τυροψωμο που εφαγα ποτε!και γω εβαλα ριγανι και απο τυρια μονο φετα!!!προσθεσα δηλαδη παραπανω φετα στη θεση του σκληρου τυριου. επισης εβαλα φρεσκια μαγια 1κουπακι για διπλη δοση.
    #
    Σχόλιο από Eleninja, 29-9-12  
    Συγκλονιστικά νόστιμη η συνταγή!!!
    Για τους λάτρεις της ζυγαριάς υπολόγισα και την μισή δόση για μια μακρόστενη φόρμα:
    *187 ml νερό *1/4 κτγ ζάχαρη *4,5 gr ξηρή ή 15 gr νωπή μαγιά *250 gr αλεύρι *1,5 κτσ ελαιόλαδο *150 gr φέτα *50 gr τριμμένο γκούντα *1 κτσ ρίγανη.
    Και πάλι τα συγχαρητήρια μου!!!
    #
    Σχόλιο από Giota.th, 18-7-13  
    Μπράβο για την υπέροχη συνταγή. Το έφτιαξα πριν από λίγο και είναι super. Πρόσθεσα ελιές σε ροδέλες, πιπεριά, ντομάτα, ρίγανη + πιπέρι. Χρειάστηκε να βάλω 300γρ περίπου, παραπάνω αλεύρι. Ίσως έφταιγε το ποτήρι που μέτρησα το νερό. Αλλά δεν πειράζει. Είναι τέλειο. Και πάλι μπράβο!!!!
    #
    Σχόλιο από metalash_gr, 21-8-13  
    Μια μικρη προσθηκη παπρικας και ριγανης δενει με τις γευσεις απολυτα!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιόψωμ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της klaious
    ΠΙΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 67 αγαπημένων συνταγών, του/της lia papadopoulou
    ΠΡΩΙΝΟ
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    ευκολα
    Ένα βιβλίο 232 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Αγαπημένες συνταγές της Αθηνάς
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της nanat