foodie1973
foodie1973 @cook_8499686

Αυτό το εγγλέζικο γλυκό έχει πολύ σύγχρονη ιστορία, ενώ ο εμπνευστής του Ian Dowding διορθώνει τις διάφορες εκδοχές του και μας συστήνει την αυθεντική συνταγή.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή του Banoffee από τον Ian Dowding είναι από το ομώνυμο site του και θα την βρείτε στο προσωπικό μου μπλογκ dailycious.gr.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

8-10 κομμάτια
  1. Για την ζύμη
  2. 250 γρ. αλεύρι (κανονικό)
  3. 125 γρ. βούτυρο
  4. 1 ολόκληρο αυγό και 1 κρόκο
  5. φόρμα διαμέτρου 25 εκ. κι αποσπώμενο πάτο
  6. Για την συναρμολόγηση
  7. 1,5 τενεκεδάκια ζαχαρούχο γάλα (υποθέτω συνολικά 600 γρ.)
  8. 5-6 ώριμες μπανάνες
  9. 1,5 κ.γλ. ζάχαρη
  10. 1 πρέζα αλεσμένο καφέ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τοποθετώ το αλεύρι και την ζάχαρη σε ένα μπολ, κόβω το βούτυρο σε κύβους και το τρίβω με το αλεύρι μέχρι να δημιουργηθούν γρομπαλάκια (τα λεγόμενα bread crumbs). Στο τέλος προσθέτω το αυγό, ανακατεύω και τοποθετώ στο ψυγείο για 30’.

  2. 2

    Αφού «δέσει» η ζύμη την ανοίγω με τον πλάστη και την στρώνω στην βάση της φόρμας. Την τρυπάω με ένα πιρούνι, την καλύπτω με λαδόκολλα και την γεμίζω με φασόλια.

  3. 3

    Ψήνω για 15’ στους 180°C και στην συνέχεια αφαιρώ την λαδόκολλα και τα φασόλια και ψήνω την βάση για άλλα 10’ περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Αφού ψηθεί, την αφήνω να κρυώσει.

  4. 4

    Από την προηγουμένη, τοποθετώ τις κλειστές κονσέρβες του ζαχαρούχου γάλακτος σε βαθιά κατσαρόλα γεμάτη με νερό (να σκεπάζει καλά τις κονσέρβες) και βράζω για 3,5 ώρες (με κλειστό το καπάκι). Αφαιρώ από το νερό κι αφήνω να κρυώσουν.

  5. 5

    Απλώνω ομοιόμορφα την καραμέλα (toffee) πάνω από την βάση και κόβω τις μπανάνες (κατά μήκος) σε φέτες, πάνω από την καραμέλα.

  6. 6

    Χτυπάω την κρέμα γάλακτος με τον στιγμιαίο καφέ και την ζάχαρη μέχρι που να «κρατάει» (δίχως όμως να την παρά χτυπήσω).

  7. 7

    Απλώνω και την χτυπημένη κρέμα από πάνω και πασπαλίζω με τον αλεσμένο καφέ.

Αντιδράσεις

Από

foodie1973
foodie1973 @cook_8499686
στις