Το γαλακτομπούρεκο του Παρλιάρου

Bαθμολογία: 4.2381
       
 
21 ψήφοι
Esme, 04.04.09
Το γαλακτομπούρεκο του Παρλιάρου
photo: Eυδοκία

Τι χρειαζόμαστε:


Για την κρέμα:
  • 700 γρ. γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 80 γρ. κορν φλάουερ
  • 1 κλωναράκι βανίλιας

Για το φύλλο:
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο

Για το σιρόπι:
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 20 γρ. γλυκόζη (μία κουταλιά της σούπας)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σιροπιαστά γλυκά
Μέθοδος: Φούρνου
Φτιάχνει: 1 μεγάλο ταψί του φούρνου
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Φτιάχνουμε την κρέμα, αδειάζοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα και την κρέμα γάλακτος και τα βάζουμε στη φωτιά μαζί με το κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση. Για να μην μας ''αρπάξει'' το γάλα, προσθέτουμε και λίγη από τη ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά (ολόκληρο και κρόκους). Πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μίγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  3. Μόλις δέσει η κρέμα και αρχίσει να κοχλάζει, την κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας.
  4. Σε ένα ταψί 30Χ25 εκ. τοποθετούμε ένα-ένα τα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα έτσι ώστε οι άκρες τους να εξέχουν από το ταψί. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε χρησιμοποιώντας τα μισά από τα φύλλα.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα ζεστή. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία θα καλύπτουν μόνο το εσωτερικό του ταψιού (να μην εξέχουν οι άκρες τους).
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160º-170ο C για 1 ώρα τουλάχιστον, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.
  7. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι που έχουμε φτιάξει προηγουμένως, βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 4 λεπτά (4 λεπτά από το σημείο βρασμού). Όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι του Παρλιάρου.

Σχετικές συνταγές

Γαλακτομπουρεκάκια Γαλακτομπουρεκάκια
4.4
       
       
(5)
Γαλακτομπούρεκο Γαλακτομπούρεκο
4.4444
       
       
(9)
Γαλακτομπoύρεκο 2 Γαλακτομπoύρεκο 2
4.5
       
       
(2)

    36 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ninevi, 12-4-09  
    Την περίμενα πως και πως αυτή τη συνταγή γιατί σπάνια βρίσκω γαλακτομπούρεκο που να με ικανοποιεί πέρα από ενός συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου στο Μοσχάτο. Θα πρέπει να πω ότι καταρχήν η ποσότητα βουτύρου που ζητάει η συνταγή είναι πάρα πολύ ακόμα και αν δεν αφήσετε εκατοστό φύλλου αβουτύρωτο. Από εκεί και πέρα, η τελική γεύση της κρέμας, θυμίζει πάρα πολύ τις κρέμες με άνθος αραβοσίτου γιώτης. Αντί για ρίζα βανίλιας, έριξα 2 βανίλιες η μία μάλιστα αρωματισμένη με λεμόνι αλλά και πάλι όταν τη δοκίμασα ήταν σα να τρώω κρέμα στιγμής. Όλο το γλυκό μαζί έχει πολύ ευχάριστη γεύση και σίγουρα το καλά βουτυρωμένο φύλλο είναι που συμβάλλει περισσότερο σε αυτό. Μη διανοηθείτε να βάλετε βιτάμ ή κάτι τέτοιο, μόνο βούτυρο αγελάδος γιατί το αποτέλεσμα είναι απλά μετριότατο. Επίσης για μεγάλο ταψί φούρνου, η κρέμα μου βγήκε λίγη, φάνηκε σα να χρειαζόμουν τη διπλάσια τουλάχιστον. Ελπίζω με το τσουρέκι που έδωσε αυτή την εβδομάδα να έχω καλύτερη επιτυχία :)
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 26-4-09  
    Μόλις είδα την επανάληψη της συγκεκριμένης εκπομπής.Είπε ότι μπορεί κανείς αν του αρέσει η πιο κλασική κρέμα να αντικαταστήσει το κορν φλάουρ με σιμιγδάλι.
    #
    Σχόλιο από ellidiam, 30-5-09  
    σος...ξεκινησα να κανω το γλυκο κ μολις ειδα οτι θελει κ κρεμα γαλακτος...αυτο μπορει να αντικατασταθει με σκετο γαλα?οεο? :)
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 30-5-09  
    μπορεί να αντικατασταθεί με γάλα εβαπορέ όχι με φρέσκο γάλα. το έχει πει η κ. Βέφα.
    #
    Σχόλιο από delicious, 30-5-09  
    Θα σου πρότεινα να βάλεις σιμιγδάλι και ναι την κρέμα γάλακτος μπορείς να την αντικαταστήσεις με γάλα και ας μην είναι εβαπορέ.
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 30-5-09  
    εαν βαλει σιμιγδαλι δεν θα ειναι η συνταγή του Παρλιάρου αλλα ενα κλασσικο γαλακτομπουρεκο.
    #
    Σχόλιο από delicious, 30-5-09  
    Αυτά τα υλικά είναι για κρέμα ζαχαροπλαστικής που δίνει για γέμιση, δεν θα μοιάζει η γεύση με γαλακτομπούρεκο. Τώρα περί ορέξεως.....μόνο μην πάνε χαμένα τα υλικά και το κυριότερο, ο κόπος!
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 30-5-09  
    δεν παει χαμένος ο κόπος ούτε τα υλικά . το έχω φτιάξει και εγινε καταπληκτικό. ειναι μια αλλη γευση και αρεσε σε ολους , οσους έφαγαν.
    #
    Σχόλιο από vess, 2-6-09  
    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κρεμά κάνει το γαλατομπούρεκο. Και η κρεμά αυτή είναι απαλή και γευστικότατη, καμιά σχέση με τις κρέμες με σιμιγδάλι που είναι σαν ζυμάρι. Γούστα…
    #
    Σχόλιο από vess, 2-6-09  
    Ξέχασα να συμπληρώσω πως έχω φτιάξει 4 φορές γαλακτομπουρεκο με την συνταγή αυτή, με απόλυτη επιτυχία…δεν προλαβαίνει να κρυώσει και έχει εξαφανιστεί…Οι αναλογίες είναι για μέτριο ταψί, όχι για το μεγάλο του φούρνου…
    #
    Σχόλιο από mag, 16-6-09  
    Ήταν πολύ καλό μόνο που νομίζω ότι θέλει σχετικά μικρό ταψί γιατί και μένα η κρέμα μου φάνηκε λίγη
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 29-1-10  
    Ησυνταγη ειναι παρα πολυ ωραια και νοστιμη.Ειδικα αν δεν σας αρεσει η αισθηση που αφηνει το σιμιγδαλι στην κρεμα(την αγρια υφη)θα σας ικανοποιησει.
    #
    Σχόλιο από fragola, 29-1-10  
    Ευδοκία βλέπω ότι τα έκανες ρολάκια, είναι καλύτερα έτσι? Για κάθε ρολάκι έβαλες ένα φύλλο?
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 29-1-10  
    fragola,εγω εβαλα ενα φυλλο κρουστας διπλωμενο στην μεση.Μονο που για την αναγραφομενη ποσοτητας κρεμας θα χρειαστεις 1 κιλο φυλλο κρουστας και οχι μισο.
    #
    Σχόλιο από Mάιρα, 29-1-10  
    κορίτσια , γεια σας. εγω εβαλα 2 φύλλα αφου πρωτα τα έκοψα στα τρια . και στο συρόπί έβαλα 700γρ.ζαχαρη ,500γ. νερό ,κανέλλα και ένα λεμόνι(στιμμενο) κομμένο στα δύο.
    απλά τέλειο !!!
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 29-1-10  
    fragola ,συγνωμη που δεν απαντησα στην πρωτη ερωτηση σου.Το εκανα σε φλογερες γιατι μου αρεσει καλυτερα οπως σερβιρεται.
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 30-1-10  
    Μάιρα,τα φυλλλα φανταζομαι τα εκοψες στα τρια απο την μεγαλη πλευρα τους όχι απο την στενη;
    #
    Σχόλιο από makaronou, 11-4-10  
    Παρόλη την αδυναμία μου στον κο Παρλιάρο και τα γλυκά του, δυστυχώς αυτή τη φορά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα. Θα συμφωνήσω με τα πιο πάνω σχόλια πως η κρέμα ήταν μια απλή (πολύ πετυχημένη μεν)creme patisserie και όχι γαλακτομπούρεκου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, τη γεύση στο γαλακτομπούρεκο δίνει το φρέσκο βούτυρο που πρέπει να προσθέσουμε στην κρέμα μόλις πήξει. Επίσης, δεν θεωρώ απαραίτητο το σιμιγδάλι. Τα 4 πηρουνάκια τα δίνω, διότι ακολουθώντας πιστά τη συνταγή, έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα: τραγανό φύλλο, άριστο σιρόπι & βελούδινη κρέμα.
    #
    Σχόλιο από savefico, 4-5-10  
    #
    Σχόλιο από Σοφάκι!, 10-10-10  
    οταν χρησιμοποιουνται φρεσκα υλικα,δεν μπορει ενα γλυκο να μην ειναι επιτυχια..!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    27 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Ninevi, 12-4-09  
    Την περίμενα πως και πως αυτή τη συνταγή γιατί σπάνια βρίσκω γαλακτομπούρεκο που να με ικανοποιεί πέρα από ενός συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου στο Μοσχάτο. Θα πρέπει να πω ότι καταρχήν η ποσότητα βουτύρου που ζητάει η συνταγή είναι πάρα πολύ ακόμα και αν δεν αφήσετε εκατοστό φύλλου αβουτύρωτο. Από εκεί και πέρα, η τελική γεύση της κρέμας, θυμίζει πάρα πολύ τις κρέμες με άνθος αραβοσίτου γιώτης. Αντί για ρίζα βανίλιας, έριξα 2 βανίλιες η μία μάλιστα αρωματισμένη με λεμόνι αλλά και πάλι όταν τη δοκίμασα ήταν σα να τρώω κρέμα στιγμής. Όλο το γλυκό μαζί έχει πολύ ευχάριστη γεύση και σίγουρα το καλά βουτυρωμένο φύλλο είναι που συμβάλλει περισσότερο σε αυτό. Μη διανοηθείτε να βάλετε βιτάμ ή κάτι τέτοιο, μόνο βούτυρο αγελάδος γιατί το αποτέλεσμα είναι απλά μετριότατο. Επίσης για μεγάλο ταψί φούρνου, η κρέμα μου βγήκε λίγη, φάνηκε σα να χρειαζόμουν τη διπλάσια τουλάχιστον. Ελπίζω με το τσουρέκι που έδωσε αυτή την εβδομάδα να έχω καλύτερη επιτυχία :)
    #
    Σχόλιο από delicious, 30-5-09  
    Αυτά τα υλικά είναι για κρέμα ζαχαροπλαστικής που δίνει για γέμιση, δεν θα μοιάζει η γεύση με γαλακτομπούρεκο. Τώρα περί ορέξεως.....μόνο μην πάνε χαμένα τα υλικά και το κυριότερο, ο κόπος!
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 30-5-09  
    δεν παει χαμένος ο κόπος ούτε τα υλικά . το έχω φτιάξει και εγινε καταπληκτικό. ειναι μια αλλη γευση και αρεσε σε ολους , οσους έφαγαν.
    #
    Σχόλιο από vess, 2-6-09  
    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κρεμά κάνει το γαλατομπούρεκο. Και η κρεμά αυτή είναι απαλή και γευστικότατη, καμιά σχέση με τις κρέμες με σιμιγδάλι που είναι σαν ζυμάρι. Γούστα…
    #
    Σχόλιο από vess, 2-6-09  
    Ξέχασα να συμπληρώσω πως έχω φτιάξει 4 φορές γαλακτομπουρεκο με την συνταγή αυτή, με απόλυτη επιτυχία…δεν προλαβαίνει να κρυώσει και έχει εξαφανιστεί…Οι αναλογίες είναι για μέτριο ταψί, όχι για το μεγάλο του φούρνου…
    #
    Σχόλιο από mag, 16-6-09  
    Ήταν πολύ καλό μόνο που νομίζω ότι θέλει σχετικά μικρό ταψί γιατί και μένα η κρέμα μου φάνηκε λίγη
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 29-1-10  
    Ησυνταγη ειναι παρα πολυ ωραια και νοστιμη.Ειδικα αν δεν σας αρεσει η αισθηση που αφηνει το σιμιγδαλι στην κρεμα(την αγρια υφη)θα σας ικανοποιησει.
    #
    Σχόλιο από Mάιρα, 29-1-10  
    κορίτσια , γεια σας. εγω εβαλα 2 φύλλα αφου πρωτα τα έκοψα στα τρια . και στο συρόπί έβαλα 700γρ.ζαχαρη ,500γ. νερό ,κανέλλα και ένα λεμόνι(στιμμενο) κομμένο στα δύο.
    απλά τέλειο !!!
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 30-1-10  
    Μάιρα,τα φυλλλα φανταζομαι τα εκοψες στα τρια απο την μεγαλη πλευρα τους όχι απο την στενη;
    #
    Σχόλιο από makaronou, 11-4-10  
    Παρόλη την αδυναμία μου στον κο Παρλιάρο και τα γλυκά του, δυστυχώς αυτή τη φορά δεν μου άρεσε το αποτέλεσμα. Θα συμφωνήσω με τα πιο πάνω σχόλια πως η κρέμα ήταν μια απλή (πολύ πετυχημένη μεν)creme patisserie και όχι γαλακτομπούρεκου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, τη γεύση στο γαλακτομπούρεκο δίνει το φρέσκο βούτυρο που πρέπει να προσθέσουμε στην κρέμα μόλις πήξει. Επίσης, δεν θεωρώ απαραίτητο το σιμιγδάλι. Τα 4 πηρουνάκια τα δίνω, διότι ακολουθώντας πιστά τη συνταγή, έχεις ένα πολύ καλό αποτέλεσμα: τραγανό φύλλο, άριστο σιρόπι & βελούδινη κρέμα.
    #
    Σχόλιο από savefico, 4-5-10  
    #
    Σχόλιο από Σοφάκι!, 10-10-10  
    οταν χρησιμοποιουνται φρεσκα υλικα,δεν μπορει ενα γλυκο να μην ειναι επιτυχια..!
    #
    Σχόλιο από vatzy, 29-10-10  
    Πολυ καλο...εχω και φωτο να σας δειξω αν θελετε αλλα δεν ξερω ακομα τον τροπο...Το μονο κακο του ηταν οτι ηταν παααρα μα παρα πολυ γλυκο.Καλο θα ηταν για οποιον το φτιαξει να αφαιρεσει λιγο ζαχαρη!!!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 6-11-10  
    Πραγματικα βελουδινη η κρεμα τελειο!
    ευχαριστουμε για την συνταγη!
    #
    Σχόλιο από vatzy, 22-1-11  
    Λυπαμαι που θα το πω αλλα κανεις μας δεν το εφαγε με ευχαριστιση ολοκληρο το κομματι.Η κρεμα ειχε πολυ ωραια υφη αλλα δυστηχως ηταν τοσο γλυκια που ηταν αδυνατον να το φας μεχρι το τελος.
    #
    Σχόλιο από Esme, 1-3-11  
    Κλωναράκι βανίλιας βρίσκω στο " ΜΠΑΧΑΡ '' Ευριπίδου 31-33 Αθήνα http://www.bahar.gr/
    #
    Σχόλιο από ΝΤΙΝΑΘΗΒΑ, 4-3-11  
    ΘΕΙΚΟ!!!!!Δεν έχω ξαναφάει πιο ωραίο γαλακτομπούρεκο.Σε όσους έδωσα να δοκιμάσουν τρελάθηκαν,δεν το πίστευαν ότι το έφτιαξα εγώ νόμιζαν ότι το είχα αγοράσει!!!
    #
    Σχόλιο από Mastoras, 15-2-12  
    #
    Σχόλιο από Panos39, 14-4-12  
    !!!
    #
    Σχόλιο από SOFITSA, 17-4-12  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    8 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ellidiam, 30-5-09  
    σος...ξεκινησα να κανω το γλυκο κ μολις ειδα οτι θελει κ κρεμα γαλακτος...αυτο μπορει να αντικατασταθει με σκετο γαλα?οεο? :)
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 30-5-09  
    μπορεί να αντικατασταθεί με γάλα εβαπορέ όχι με φρέσκο γάλα. το έχει πει η κ. Βέφα.
    #
    Σχόλιο από delicious, 30-5-09  
    Θα σου πρότεινα να βάλεις σιμιγδάλι και ναι την κρέμα γάλακτος μπορείς να την αντικαταστήσεις με γάλα και ας μην είναι εβαπορέ.
    #
    Σχόλιο από Μυρτω, 30-5-09  
    εαν βαλει σιμιγδαλι δεν θα ειναι η συνταγή του Παρλιάρου αλλα ενα κλασσικο γαλακτομπουρεκο.
    #
    Σχόλιο από fragola, 29-1-10  
    Ευδοκία βλέπω ότι τα έκανες ρολάκια, είναι καλύτερα έτσι? Για κάθε ρολάκι έβαλες ένα φύλλο?
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 29-1-10  
    fragola,εγω εβαλα ενα φυλλο κρουστας διπλωμενο στην μεση.Μονο που για την αναγραφομενη ποσοτητας κρεμας θα χρειαστεις 1 κιλο φυλλο κρουστας και οχι μισο.
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 29-1-10  
    fragola ,συγνωμη που δεν απαντησα στην πρωτη ερωτηση σου.Το εκανα σε φλογερες γιατι μου αρεσει καλυτερα οπως σερβιρεται.
    #
    Σχόλιο από *lixoudiarikoarkoudaki*, 1-3-11  
    mmm...m'aresoun oi paralages pou eginan sto gluko.k mia apo autes tis meres tha domimasw na to ftaxsw na dw to apotelesma!!alla exw mia aporia...pou mpora na vrw to klwnaraki vanilias??

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από mitsaki, 26-4-09  
    Μόλις είδα την επανάληψη της συγκεκριμένης εκπομπής.Είπε ότι μπορεί κανείς αν του αρέσει η πιο κλασική κρέμα να αντικαταστήσει το κορν φλάουρ με σιμιγδάλι.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Σχετικές οδηγίες

    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (6)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 63 αγαπημένων συνταγών, του/της helen2679
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 40 αγαπημένων συνταγών, του/της manvlia
    ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ  ΜΟΥ  ΓΛΥΚΑ .....
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    Αγαπημένες συνταγές κρεας
    Ένα βιβλίο 208 αγαπημένων συνταγών, του/της sandys
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της coookie