Το κοντοσούβλι της Κατίνας

Bαθμολογία: 4.9524
       
 
21 ψήφοι
ggr, 22.09.08

Περιγραφή

Ας αποχαιρετίσουμε λοιπόν το καλοκαίρι. Έτσι όπως του αξίζει. Με ένα γλέντι και γεύσεις που θα μας συντροφεύουν τον χειμώνα. Γεύσεις ελληνικές, υπόσχεση για το Πάσχα και την Άνοιξη που έρχεται. Με ένα χωριάτικο κοντοσούβλι. Αυτό "τσι Κατίνας"

Το κοντοσούβλι της Κατίνας

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 κιλά χοιρινό κρέας (από σπάλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
  • 1 κεφάλι σκόρδο, λιωμένο στο μπλέντερ με 1-2 κ.σ. λάδι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 2-3 κ.σ. μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγο νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με κρεατικά , Χοιρινό
Εποχιακά: Πασχαλινή
Δυσκολία: Με βίντεο
Σερβίρει: 8-10 άτομα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 30' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 210' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε λεκανίτσα (αρκετά ευρύχωρη ώστε να ανακατεύονται εύκολα όταν τους ρίξουμε τη μαρινάδα)
  2. Ρίχνουμε 2-3 γερές πρέζες αλατοπίπερο (ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλουμε / μας επιτρέπεται).
  3. Προσθέτουμε 1 πρέζα ρίγανη.
  4. Δουλεύουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μας (δεν είναι ανάγκη να γίνει σαν αλοιφή, ας μείνουν και κάποια κομματάκια μέσα, να τα “αισθανόμαστε” στο στόμα).
  5. Με αυτό το μείγμα μαρινάρουμε μέσα στη λεκανίτσα το κρέας, ανακατεύοντας καλά να πάει παντού.
  6. Αφήνουμε το κρέας να ρουφήξει τη μαρινάδα του (εάν έχουμε τον χρόνο, όλο το βράδυ, εάν όχι, τουλάχιστον 3 ώρες)
  7. Περνάμε τα κομμάτια στη σούβλα. Δεν τα πιέζουμε πολύ μεταξύ τους, να μην είναι πολύ σφικτά. (δείτε εναλλακτική πρόταση στα “μυστικά”)
  8. Ανάβουμε μία καλή φωτιά, με αρκετά κάρβουνα. Θα χρειασθεί, πριν σωθούν τα πρώτα, να προσθέτουμε και άλλα, έτσι ώστε η φωτιά να διατηρείται δυνατή για ένα τετράωρο τουλάχιστον. Τα απλώνουμε να “καλύπτουν” όλο το μήκος που πιάνει το κρέας πάνω στη σούβλα. Θα ξεκινήσουμε όταν έχουμε μία καλή θράκα.
  9. Τοποθετούμε το κοντοσούβλι στη ψηλότερη θέση της σούβλας (για να ψηθεί αργά-αργά το κρέας και να διατηρηθεί μαλακό και ζουμερό) και το ψένουμε, ενώ περιστρέφεται διαρκώς (ελπίζω ότι έχετε μοτεράκι, αλλιώς πρέπει να έχετε ..... δυνάμεις και κουράγιο), για ολόκληρες 4 ώρες.
  10. Κατά διαστήματα αλείφουμε με μείγμα από λάδι και λεμόνι.
  11. Όταν πια είναι έτοιμο, κόβουμε μόνο τη ποσότητα που βάζουμε στο πιάτο μας κάθε φορά και αφήνουμε το υπόλοιπο πάνω στη σούβλα, πολύ ψηλά στη σκάλα της ψησταριάς ή καλυμμένο με λαδόκολλα (το αλουμινόχαρτο δεν είναι και ότι το καλύτερο…). Έτσι, σε ένα γλέντι που κρατάει ώρες, όσοι αντέξουν να φθάσουν στο τέλος θα έχουν διαρκώς ζεστό μεζέ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τώρα, εάν είστε μερακλήδες και έχετε και χρόνο, μπορείτε να το νοστιμέψετε ακόμη περισσότερο: Εκτός από τη μαρινάδα που ετοιμάσατε στο μπλέντερ, έχετε back-up και μερικές ακόμη πιπεριές, κρεμμύδια και μεγάλες, σαρκώδεις, ντομάτες. Κόβετε τις πιπεριές και τις ντομάτες στα 4, και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και παρεμβάλετέ τα στη σούβλα, ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.

Ακόμα πιο μερακλήδες; ετοιμάστε το κοντοσούβλι σας με ποικιλία κρεάτων: αρνί, χοιρινό, κατσίκι και, οι ..... μύστες το ξέρουν καλά, προβατίνα. Η κορωνίδα των κρεάτων, όταν πρόκειται για κοντοσούβλι.

Πως; είστε ακόμα μεγαλύτεροι μερακλήδες; (να το προσέξετε, όμως, χρειάζεται μέτρο): Μαζί με τα κρέατα, ζητήστε από τον χασάπη σας να σας δώσει και μπόλια και καλύψτε με αυτή το κοντοσούβλι σας (κρέας και λαχανικά)

Σχετικές συνταγές

    23 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Νένα, 23-9-08  
    Καταπληκτική ανάρτηση το βιντεάκι.Ευχαριστώ πολύ. Η ιδέα της μαρινάδας μ αρεσε πολύ γιατί στη σούβλα δεν μπορώ να το κάνω μπορώ όμως στο φούρνο μου και όλο κάτι καλό θα γευτούμε.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 6-10-08  
    Θερμά συγχαρητήρια! Πρώτα στον ggr και μετά σε όλους τους συντελεστές! Κυρία Κατίνα είστε φοβερή!
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 18-10-08  
    Περόνια 5'... ggr, απίθανο, Εύγε και για το ωίντεο καί για τησ κηνοθεσία, τι λές όμως, μήπως του πάει αντι για νερό (ή μισό-μισό), λίγο κόκκινο κρασάκι? και καμιά πρέζα θυμαράκι θα τόβλαφτε?...λέω τωρα εγώ , φιλιά
    #
    Σχόλιο από Πεινάλας, 21-4-09  
    Πολύ καλή παρουσίαση και περιγραφή. Επίσης συμπαθητική η κυρία Κατίνα.

    Αλλά, όσοι δοκίμασαν τη συνταγή νομίζω θα συμφωνήσουν μαζί μου:
    1ον. Το σκόρδο είναι πάρα πολύ κι επισκιάζει τις υπόλοιπες γεύσεις. Εγώ θα έλεγα 1 σκελίδα ανά κιλό κρέατος και λίγο περισσότερο κρεμμύδι αντ' αυτού.
    2ον. Οι πιπεριές-ντομάτες-κρεμμύδια μεταξύ των κομματιών του κρέατος είναι απαραίτητες νομίζω, ιδίως αν ακολουθήσετε την πρότασή μου για το ψήσιμο.
    3ον. Αρχικά, καλό είναι να τυλίγετε το κοντοσούβλι με αλουμινόχαρτο (ή λαδόκολλα για όσους έχουν αντίρρηση) και να το κυκλώνετε με σπάγκο (πάνω από το αλουμινόχαρτο). Έτσι πρώτα θα βράσει χωρίς να στεγνώνει και οι πιπεριές-κρεμμύδια-ντομάτες αναδύουν επιπλέον άρωμα.
    4ον. Όσο λιγότερο παχύ χοιρινό αγοράσετε τόσο πιο στεγνό θα είναι το κοντοσούβλι σας (εγώ την έπαθα).
    5ον. Αφού απομακρύνετε το αλουμινόχαρτο (ή τη λαδόκολλα) καλά είναι να αλείφετε που και που με ενα πινέλο το κοντοσούβλι σε μίγμα λιωμένης μαργαρίνης-λεμονιού. Για το μίγμα επάλειψης είμαι ανοιχτός σε ιδέες...
    #
    Σχόλιο από ggr, 21-4-09  
    Πεινάλα,
    σ' ευχαριστώ πολύ (και φαντάζομαι όλοι οι οπαδοί του "διαρκώς καλύτερα" στο site) για τα σχόλιά σου. Χριστός Ανέστη.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-4-09  
    θα το κανω την πρωτομαγια,θελω να πω οτι κανω οτι και ο πειναλας,μαριναρω με ολα τα υλικα συν ντοματα χοντροκομμενα παντα για να περνανε μετα στην σουβλα!Επισης αυτο που εμαθα εγω απο τον πατερα μου ,βαζω και τυρι φετα κατα το μαριναρισμα,και παντα μαριναρω οπως ειπε ο ggr απο βραδυς μιλαμε λουκουμι,τελειος μεζες!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 25-12-09  
    Αψογο!!!Ολη η υποθεση ειναι η μαριναδα!!!Αποβραδυς -πολυ σωστα-για καλυτερο αποτελεσμα.
    #
    Σχόλιο από greg97, 22-4-10  
    Εκπληκτική η συνταγή ggr, όπως και το video. Μείωσα και εγώ το σκόρδο, έβαλα στην μαρινάδα κρασί, το ψήσιμο έγινε με την ¨μέθοδο Πεινάλα¨ και το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από γουρούνακι, 11-9-10  
    #
    Σχόλιο από balanto, 3-5-11  
    ego ekana tin idia sintagi alla me soublakia...eginan pentanostima!! isa pou prolaba na dokimaso..!!eksafanistikan amesos!! aksizei k ta 5 pirounakia... <3
    #
    Σχόλιο από ΜάριοςΖώης, 2-12-11  
    Συγχαρητήρια.
    Αφήστε το σκορδάκι ως έχει, βάλτε λίγο παραπάνω ρίγανη (δύο κουταλιές της σούπας) και φτιάξτε το με ξεκοκαλισμένη προβατίνα. Η μπόλια για το τύλιγμα είναι must. Καλή επιτυχία και ... τα λέμε.
    #
    Σχόλιο από katerinaFGM, 14-1-12  
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 15-4-12  
    Το έκανα για Πάσχα μιας και ο άντρας μου δεν τρώει κατσίκι/ αρνί και ενθουσιαστήκαμε! Το έβαλα σε ατομικές μεταλλικές σούβλες και το ψήσαμε στην ψηστιέρα. Μαζί με το χειροποίητο τζατζικάκι ήταν μούρλια!
    #
    Σχόλιο από k07505, 18-4-12  
    εγινε μαχη.4 ωρες περιπου για να ψηθεί για να εξαφανιστεί σε 10'. Η πιπεριες-ντοματα-κρεμυδια-μπόλια ειναι μαστ όπως και η λαδοκολα.
    #
    Σχόλιο από angelikisalonikia, 25-4-12  
    ΤΕΛΕΙΟ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΥΡΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΝΤΙΠΟΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 2-5-12  
    Διαχρονική απόλαυση.Δεν βάζω ρίγανη και πιπεριά,μπόλια οπωσδήποτε και γι'αρχή τύλιγμα σε λαδόκολλα.Καλή παρέα και παγωμένη μπύρα,απαραίτητα..
    #
    Σχόλιο από Ελένη Π., 21-4-13  
    Πεντανόστιμο. Το έκανα μια φορά και φέτος το Πάσχα σκοπεύω να το ξανακάνω, έτσι ακριβώς όπως περιγράφεται. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 5-5-13  
    Έγινε τέλειο- μπράβο!!!
    Το ανέλαβαν άλλοι το ψήσιμο βέβαια, αλλα με ρώταγαν πως το έκανα! Πολύ νόστιμο, έβαλα και τα λαχανικά που είπες- το απόλαυσα!!
    Ευχαριστώ!!
    =)
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 5-5-13  
    Και του χρόνου!Το..τιμήσαμε και φέτος ;)
    #
    Σχόλιο από Koro, 6-5-13  
    πολύ νόστιμο το κρέας και μαλακό!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    20 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Νένα, 23-9-08  
    Καταπληκτική ανάρτηση το βιντεάκι.Ευχαριστώ πολύ. Η ιδέα της μαρινάδας μ αρεσε πολύ γιατί στη σούβλα δεν μπορώ να το κάνω μπορώ όμως στο φούρνο μου και όλο κάτι καλό θα γευτούμε.
    #
    Σχόλιο από πατσιλινάκου, 6-10-08  
    Θερμά συγχαρητήρια! Πρώτα στον ggr και μετά σε όλους τους συντελεστές! Κυρία Κατίνα είστε φοβερή!
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 18-10-08  
    Περόνια 5'... ggr, απίθανο, Εύγε και για το ωίντεο καί για τησ κηνοθεσία, τι λές όμως, μήπως του πάει αντι για νερό (ή μισό-μισό), λίγο κόκκινο κρασάκι? και καμιά πρέζα θυμαράκι θα τόβλαφτε?...λέω τωρα εγώ , φιλιά
    #
    Σχόλιο από ggr, 21-4-09  
    Πεινάλα,
    σ' ευχαριστώ πολύ (και φαντάζομαι όλοι οι οπαδοί του "διαρκώς καλύτερα" στο site) για τα σχόλιά σου. Χριστός Ανέστη.
    #
    Σχόλιο από xaroula, 29-4-09  
    θα το κανω την πρωτομαγια,θελω να πω οτι κανω οτι και ο πειναλας,μαριναρω με ολα τα υλικα συν ντοματα χοντροκομμενα παντα για να περνανε μετα στην σουβλα!Επισης αυτο που εμαθα εγω απο τον πατερα μου ,βαζω και τυρι φετα κατα το μαριναρισμα,και παντα μαριναρω οπως ειπε ο ggr απο βραδυς μιλαμε λουκουμι,τελειος μεζες!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ansou, 25-12-09  
    Αψογο!!!Ολη η υποθεση ειναι η μαριναδα!!!Αποβραδυς -πολυ σωστα-για καλυτερο αποτελεσμα.
    #
    Σχόλιο από greg97, 22-4-10  
    Εκπληκτική η συνταγή ggr, όπως και το video. Μείωσα και εγώ το σκόρδο, έβαλα στην μαρινάδα κρασί, το ψήσιμο έγινε με την ¨μέθοδο Πεινάλα¨ και το αποτέλεσμα ήταν πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από γουρούνακι, 11-9-10  
    #
    Σχόλιο από katerinaFGM, 14-1-12  
    #
    Σχόλιο από fifoulina, 15-4-12  
    Το έκανα για Πάσχα μιας και ο άντρας μου δεν τρώει κατσίκι/ αρνί και ενθουσιαστήκαμε! Το έβαλα σε ατομικές μεταλλικές σούβλες και το ψήσαμε στην ψηστιέρα. Μαζί με το χειροποίητο τζατζικάκι ήταν μούρλια!
    #
    Σχόλιο από k07505, 18-4-12  
    εγινε μαχη.4 ωρες περιπου για να ψηθεί για να εξαφανιστεί σε 10'. Η πιπεριες-ντοματα-κρεμυδια-μπόλια ειναι μαστ όπως και η λαδοκολα.
    #
    Σχόλιο από angelikisalonikia, 25-4-12  
    ΤΕΛΕΙΟ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΥΡΓΙΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΝΤΙΠΟΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 2-5-12  
    Διαχρονική απόλαυση.Δεν βάζω ρίγανη και πιπεριά,μπόλια οπωσδήποτε και γι'αρχή τύλιγμα σε λαδόκολλα.Καλή παρέα και παγωμένη μπύρα,απαραίτητα..
    #
    Σχόλιο από Ελένη Π., 21-4-13  
    Πεντανόστιμο. Το έκανα μια φορά και φέτος το Πάσχα σκοπεύω να το ξανακάνω, έτσι ακριβώς όπως περιγράφεται. Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 5-5-13  
    Έγινε τέλειο- μπράβο!!!
    Το ανέλαβαν άλλοι το ψήσιμο βέβαια, αλλα με ρώταγαν πως το έκανα! Πολύ νόστιμο, έβαλα και τα λαχανικά που είπες- το απόλαυσα!!
    Ευχαριστώ!!
    =)
    #
    Σχόλιο από Σουηδός Μάγειρας, 5-5-13  
    Και του χρόνου!Το..τιμήσαμε και φέτος ;)
    #
    Σχόλιο από Koro, 6-5-13  
    πολύ νόστιμο το κρέας και μαλακό!
    #
    Σχόλιο από july88, 8-5-13  
    Φέτος δαγκωτό Κατίνα!!!! Εξαιρετικό και αυτό.
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 4-11-13  
    Τα έφτιαξα σε ατομικά και τα συνόδευσα με πατάτες. Τα έψησα μέσα στην ειδική σακούλα για φούρνο. ΥΠΕΡΟΧΑ! Ανεβάζω και φωτογραφία.
    #
    Σχόλιο από DEMI.K, 4-5-14  
    Τέλειο!!

    0 Ερωτήσεις

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από Πεινάλας, 21-4-09  
    Πολύ καλή παρουσίαση και περιγραφή. Επίσης συμπαθητική η κυρία Κατίνα.

    Αλλά, όσοι δοκίμασαν τη συνταγή νομίζω θα συμφωνήσουν μαζί μου:
    1ον. Το σκόρδο είναι πάρα πολύ κι επισκιάζει τις υπόλοιπες γεύσεις. Εγώ θα έλεγα 1 σκελίδα ανά κιλό κρέατος και λίγο περισσότερο κρεμμύδι αντ' αυτού.
    2ον. Οι πιπεριές-ντομάτες-κρεμμύδια μεταξύ των κομματιών του κρέατος είναι απαραίτητες νομίζω, ιδίως αν ακολουθήσετε την πρότασή μου για το ψήσιμο.
    3ον. Αρχικά, καλό είναι να τυλίγετε το κοντοσούβλι με αλουμινόχαρτο (ή λαδόκολλα για όσους έχουν αντίρρηση) και να το κυκλώνετε με σπάγκο (πάνω από το αλουμινόχαρτο). Έτσι πρώτα θα βράσει χωρίς να στεγνώνει και οι πιπεριές-κρεμμύδια-ντομάτες αναδύουν επιπλέον άρωμα.
    4ον. Όσο λιγότερο παχύ χοιρινό αγοράσετε τόσο πιο στεγνό θα είναι το κοντοσούβλι σας (εγώ την έπαθα).
    5ον. Αφού απομακρύνετε το αλουμινόχαρτο (ή τη λαδόκολλα) καλά είναι να αλείφετε που και που με ενα πινέλο το κοντοσούβλι σε μίγμα λιωμένης μαργαρίνης-λεμονιού. Για το μίγμα επάλειψης είμαι ανοιχτός σε ιδέες...
    #
    Σχόλιο από balanto, 3-5-11  
    ego ekana tin idia sintagi alla me soublakia...eginan pentanostima!! isa pou prolaba na dokimaso..!!eksafanistikan amesos!! aksizei k ta 5 pirounakia... <3
    #
    Σχόλιο από ΜάριοςΖώης, 2-12-11  
    Συγχαρητήρια.
    Αφήστε το σκορδάκι ως έχει, βάλτε λίγο παραπάνω ρίγανη (δύο κουταλιές της σούπας) και φτιάξτε το με ξεκοκαλισμένη προβατίνα. Η μπόλια για το τύλιγμα είναι must. Καλή επιτυχία και ... τα λέμε.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...
    Γλυκαιμικός Δείκτης και Διαβήτης
    Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ? Ο γλυκαιμικός δεί...
    Τα κομμάτια του χοιρινού
    Αν νομίζετε πως το ψαρονέφρι είναι το νεφρό το...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Εκτελεσμένες
    Ένα βιβλίο 196 αγαπημένων συνταγών, του/της greg97
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 181 αγαπημένων συνταγών, του/της kika13
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της patsoulaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 61 αγαπημένων συνταγών, του/της fatma
    Ορεκτικά
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της mastixa