AKAMATA
AKAMATA @cook_8494908
ΜΑΡΟΥΣΙ,

Μετά απο προσπάθειες και αρκετή μελέτη απο το διαδίκτυο, αλλά και ανάκριση στον φούρναρη της γειτονιάς, κατάφερα να κάνω τσουρέκια σαν αγοραστά. Με τα κορδόνια τους και την λαστιχωτή υφή και χωρίς ζύμωμα στο χέρι.

Recipe by AKAMATA

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

24 Minutes
4 μεγάλα τσουρέκια
  1. 90 ml χλιαρό νερό
  2. 75 g νωπή μαγιά
  3. 900 g αλεύρι για τσουρέκι κοσκινισμένο
  4. 225 g ζάχαρη (είναι γλυκά)
  5. 3 αυγά (+1 για το γλάσο)
  6. 250 ml γάλα
  7. 1 κ.γ. αλάτι
  8. 4 g μαχλέπι κοπανισμένο
  9. 5 κόκκους κακουλέ κοπανισμένο (εμένα δεν μου αρέσει, δεν βάζω)
  10. 5 μπαλάκια μαστίχα κοπανισμένη
  11. ξύσμα από 1/2 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  12. σπόρους απο 1 βανίλα (προεραιτικά)
  13. Για το γλάσο
  14. 2-3 κ.σ. νερό
  15. 3 κ.γ. ζάχαρη
  16. Για τη διακόσμηση

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 70 g από το αλεύρι. Τη σκεπάζουμε με μεβράνη σε θερμοκρασία χώρου να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζονται λιγότερα από 30 min. Όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά. Εγώ το κάνω από το απόγευμα για να συνεχίσω το βήμα 2 το βράδυ αργά.

  2. 2

    Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι 42o C (να αντέχει άνετα το χέρι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

  3. 3

    Βάζουμε στο μιξερ με τον αυγοδάρτη τα αυγά και χτυπάμε 2-3 λεπτά να γίνουν αφράτα και πηχτά. Έπειτα προσθέτουμε το μίγμα με το γάλα και χτυπάμε. Αλλάζουμε εργαλείο και βάζουμε τον ζυμωτή στην χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε σταδικά το αλεύρι. Όταν αποκτήσει ένα χυλό παρόμοιο με αυτό της μαγιάς, ρίχνουμε μέσα και το χυλό της μαγιάς και ανακατεύουμε λίγο ακόμη. Έπειτα συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλο το αλεύρι.

  4. 4

    Λιώνουμε το βούτυρο σιγα σιγά και αποσύρουμε απο τη φωτιά για να χαμηλώσει η θερμοκρασία του.

  5. 5

    Συνεχίζεται στο μεταξύ το ζύμωμα μέχρι που να ξεκολλάει όλο το ζυμάρι απο τα τοιχώματα και τον πάτο του μίξερ (περίπου 20’)

  6. 6

    Ρίχνουμε στο τέλος σταδιακά το λιωμένο βούτυρο επάνω στη ζύμη και συνεχίζει το μίξερ στην minimum ταχύτητα, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Αν χρειαστεί στο τέλος βάζουμε και χέρι. Δεν παραδουλεύουμε σε αυτό το στάδιο.

  7. 7

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και κουβέρτα και αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμοκρασία χώρου ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (θέλει περίπου 3 ώρες, αλλά και όλο το βράδυ να μείνει δεν παθαίνει τίποτα).

  8. 8

    Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και διπλώνουμε 3-4 φορές για να φύγουν όλες οι φουσκάλες. Ξαναφήνουμε να φουσκώσει για κανα 2 ώρο. Αυτό το βήμα μπορεί και να μην γίνει…

  9. 9

    Μετά παλι ξεφουσκώνουμε και πλάθουμε ο,τι σχημα μας φωτίσει και τα στρώνουμε σε ταψια πάνω σε λαδόκολλα.

  10. 10

    Σκεπάζουμε με λαδοκολλα (για να μην κολλήσουν) και κουβέρτες και αφήνουμε να διπλασιασθεί σε όγκο σε θερμοκρασία χώρου. Αργει πολύ να φουσκώσει. Φαίνεται ότι δεν θα πετύχει. Αν περάσουνε 2 ωρες και δεν εχει γινει πολυ φουσκωτό βάζουμε για λίγο σε ζεστό φούρνο (μεχρι 40 βαθμους).

  11. 11

    Ανοίγουμε στις αντιστάσεις στους 220 βαθμους. Μόλις πιάσει καλά θερμοκρασία αλείφουμε απαλά με το μίγμα αυγό νερό (χλιαρό) ζάχαρη, πασπαλίζουμε με ό,τι θέλουμε, βάζουμε μέσα το ταψί στην προτελευταία θέση και σβήνουμε τον φουρνο μετά από 2’.

  12. 12

    Θέλει περίπου 20’ – 25’ σε σβηστό φούρνο.

  13. 13

    Η ζύμη φουσκώνει αργά, και έτσι οι ίνες του τσουρεκιού θα είναι πιο έντονες. Αυτό δίνει καλύτερη δομή στη ζύμη. Επίσης το ψήσιμο σε σβηστό φούρνο είναι αυτό που νομίζω το κάνει λαστιχωτό.

Αντιδράσεις

Σχόλια (88)

renata4010
renata4010 @cook_8462691
πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου! θέλω να την δοκιμάσω γιατί δεν έχω πετύχει ποτέ να κάνω τσουρέκια με κορδόνια όπως τα αγοραστά. λέω να κάνω μισή δόση αρχικά, για να δω πώς θα γίνουν. έχω μεγάλη περιέργεια όσον αφορά το ψήσιμό. δεν το έχω ξανασυναντήσει και μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. άραγε ο σβηστός φούρνος θα κάνει την διαφορά? με το μίξερ δεν γίνεται σκληρό το τσουρέκι μετά από 2 μέρες?

Από

AKAMATA
AKAMATA @cook_8494908
στις
ΜΑΡΟΥΣΙ,

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα