ggr
ggr @george
Athens

Το κουνουπίδι θεωρείται ένα χορταρικό σχετικά υποτιμημένο.Εάν θέλετε και τη δική μου, ταπεινή, άποψη, το “σχετικά” είναι …σχήμα λόγου. Αυτή η ανυπόφορη μυρωδιά του και η χωρίς κανένα ιδιαίτερο τόνο γεύση του, το κάνουν –πάντα κατά την άποψή μου– ένα από τα λιγότερο επιθυμητά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ψάχνω κατά καιρούς να βρω τρόπους να το φέρω στο τραπέζι μας, είναι τόσες και τόσες οι ευεργετικές του ιδιότητες που ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να τις αγνοήσουμε. Δείτε μερικές από αυτές στη συνέχεια της συνταγής.Για να γίνει όμως αυτό χωρίς να …φύγω εγώ από το σπίτι, πρέπει να βρεθούν τρόποι που να μειώσουν τις επιπτώσεις από τα …αρνητικά του χαρακτηριστικά. Πως πάτε εσείς οι γυναίκες σε ινστιτούτα αισθητικής για να “αναδείξετε τις φυσικές χάρες”; Ε, κάτι τέτοιο. Να αναδείξουμε τα ευεργετικά του χαρακτηριστικά (βιταμίνες, φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία), απομονώνοντας τα αρνητικά (έντονη μυρωδιά, άχρωμη γεύση).Δείτε τη συνταγή που ακολουθεί για “κουνουπίδι κρασάτο”, αλλά και μία δεύτερη για “κουνουπίδι με curry και άλλα καρυκεύματα” και πείτε μου, αν όχι ότι τα κατάφερα, τουλάχιστον αν είμαι σε καλό δρόμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για ένα πετυχημένο κρασάτο κουνουπίδι, το νερό πρέπει να είναι ελαχιστότατο έως και καθόλου και να μην υπερβάλουμε στο κρασί (το μισό ποτήρι είναι υπερ-αρκετό). Με τον τρόπο αυτό το κουνουπίδι ΔΕΝ βράζει αλλά σιγο-μαγειρεύεται.Καταλαβαίνετε, όμως, ότι η θερμοκρασία σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι πραγματικά πολύ χαμηλή. Το πολύ-πολύ στο 3, σε μία κλίμακα που φθάσει μέχρι το 9 στο μέγιστο. ΔΕΝ πρέπει να σας “ξεφύγει”, θα το κάψετε το φαγητό.Εάν σας περισσέψει ποσότητα από το φαγητό, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε την επομένη με κάποιο ζυμαρικό (μικρόσχημα, κατά προτίμηση). Όνειρο!!! Έχω την εντύπωση ότι την επομένη είναι ακόμη πιο νόστιμο!!Εάν το προτιμάτε πιο τραγανό, μπορείτε να μαγειρέψετε το κουνουπίδι αρκετά λιγότερο χρόνο, ένα 40λεπτο ας πούμε. Εγώ το λάτρεψα έτσι μαλακό και δεν θέλω ούτε να το δοκιμάσω διαφορετικά.Το κουνουπίδι, όπως και το λάχανο, και –ακόμη περισσότερο– το μπρόκολο, είναι πολύτιμα τρόφιμα, με ιδιαίτερα ευεργετικά χαρακτηριστικάκάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, φολικό οξύ, βιταμίνη C και η λίστα φαίνεται να μην έχει τέλος ! Δραστικές ουσίες που χαρακτηρίζουν μία αντι-καρκινική, αντι-βακτηριακή, αντι-φλεγμονώδη, αντι-οξειδωτική, αντι-σκορβουτική δράση από όλα τα λαχανικά της οικογένειας. Βοηθούν στην αναγέννηση των ιστών, στην παραγωγή ασβεστίου, στον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος. Ειδικά το κουνουπίδι είναι ιδιαίτερα ενδεδειγμένο σε ανθρώπους με ιστορικό διαβήτη, επειδή βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Αμερικανικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι το κουνουπίδι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά και ότι είναι ένα όπλο κατά της αναιμίας.Αλλά, για να περάσουμε και σε πιο απλές παθήσεις, 2-3 κουταλιές χυμού κουνουπιδιού (όσες έχετε αποχυμωτή θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ εύκολο πράγμα να τις ετοιμάσετε) αραιωμένες με νερό και μέλι (να μπορούμε και να το πιούμε, έτσι;) βοηθάει στην πρόληψη αλλά και στην γρήγορη ίαση από το κρυολόγημα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
6 άτομα
  1. 1 μεγαλούτσικο κουνουπίδι (γύρω στο 1 με 1,2 κιλά)
  2. αγνό παρθένο ελαιόλαδο, όσο χρειασθεί
  3. αλατάκι ανάλογα με τα γούστα.
  4. 4-6 φιλετάκια αντσούγιας
  5. 150 γρ τυρί μετσοβόνε (ή κάποιο άλλο καπνιστό τυρί)
  6. καυτερή πιπερίτσα (ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι), ανάλογα με τις αντοχές.
  7. 1-1,5 κ.γ. curry
  8. 1/2 ποτήρι λευκό κρασί

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε τις κορφές του κουνουπιδιού. Ίσως το γνωρίζετε, εγώ πάντως το ξαναλέω, το κουνουπίδι (όπως και το μπρόκολο) χωρίζεται στις τούφες του, κόβοντας τα κοτσανάκια που είναι από κάτω τους, ένα-ένα, και όχι σχίζοντας με το μαχαίρι τις ίδιες τις τούφες, από την επάνω μεριά.

  2. 2

    Στη συνέχεια, τις χωρίζουμε στις επιμέρους μικρές τουφίτσες που τις αποτελούν. ΕΤΣΙ θα τις κάνετε, μη βαρεθείτε, το φαγητό θα σας το ανταποδώσει). Καθαρίζουμε και τα κοτσανάκια τους από την εξωτερική, πιο σκληρή από το τρυφερό εσωτερικό τους, φλούδα τους.

  3. 3

    Σε ένα μεγάλο τηγάνι που έχει καπάκι που να κλείνει καλά (θα το σκεπάσουμε στη συνέχεια) προσθέτουμε ελαιόλαδο (7-8 κουταλιές είναι μία καλή ποσότητα, πιστεύω), λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι) και τα φιλετάκια της αντσούγιας κομμένα σε κομμάτια (στα τρία ή στα τέσσερα) και το ζεσταίνουμε. Εάν δεν έχετε τηγάνι με δικό του καπάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη θέση του μία φαρδιά κατσαρόλα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να είναι καλά σκεπασμένο το φαγητό και να μαγειρευθεί με τους ατμούς του.

  4. 4

    Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το ελαιόλαδο, χαμηλώνουμε την ένταση στο πολύ-πολύ χαμηλό (στο 2,5 με 3, σε κλίμακα ενδείξεων 0-9) και μετά από άλλα 2 λεπτά (να έχει προλάβει να πέσει πια η θερμοκρασία στο μάτι) προσθέτουμε και τις κορφές αλλά και τα καθαρισμένα κοτσανάκια του κουνουπιδιού.

  5. 5

    Σκεπάζουμε με το καπάκι το τηγάνι (με τον πιο ερμητικό τρόπο που μπορούμε) και μαγειρεύουμε το φαγητό σε αυτή την πολύ-πολύ χαμηλή ένταση για 50 λεπτά περίπου.

  6. 6

    Πότε-πότε κοιτάζουμε τι γίνεται μέσα (ένα διαφανές καπάκι εδώ, βοηθάει να μην ξεσκεπάζουμε καθόλου) και προσθέτουμε λίγο νερό για να αποφύγουμε να κολλήσει το κουνουπίδι στον πάτο του τηγανιού. Πολύ λίγο νερό κάθε φορά, γιατί αυτό είναι που ελευθερώνει τις υδατοδιαλυτές πτητικές ουσίες του κουνουπιδιού που ευθύνονται για τη βαριά μυρωδιά του.

  7. 7

    Στη μέση του μαγειρέματος, μετά από ένα 25λεπτο δηλαδή, προσθέτουμε το καπνιστό τυρί μας κομμένο σε κυβάκια.

  8. 8

    Μαζί προσθέτουμε και την θρυμματισμένη καυτερή πιπερίτσα (ή το μαύρο πιπέρι) και μετά από 1 λεπτό σβήνουμε με το λευκό κρασί. Ανακατεύουμε και, ξανασκεπάζοντας καλά, αφήνουμε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα μέχρι εξατμίσεως του κρασιού.

  9. 9

    Στο 5λεπτο πριν από το τέλος και όταν το κουνουπίδι είναι πια αρκετά μαλακό, προσθέτουμε από πάνω και το curry και ανακατεύουμε καλά. Με τον τρόπο αυτό (προσθήκη σχεδόν στο τέλος) το άρωμα του curry θα είναι πιο έντονο στο πιάτο μας.

  10. 10

    Στο τέλος του μαγειρέματος οι κορφές του κουνουπιδιού θα έχουν μαλακώσει, το λιωμένο τυρί θα έχει δεσμεύσει ένα μέρος από το λευκό κρασί και θα έχουν σχηματίσει μία ωραία κρεμούλα και το κουνουπίδι θα είναι απολαυστικά νόστιμο, με εύκολα διακριτό το άρωμα του καπνιστού τυριού αλλά και του curry, και με την καυτερή πιπερίτσα να μας θυμίζει με ποιόν τρόπο και τα πιο άνοστα πράγματα στον κόσμο μπορούν να μετατραπούν σε εξαιρετικές νοστιμιές!!! Πώς μια “Σταχτοπούτα” μεταμορφώνεται σε πριγκίπισσα!

  11. 11

    Στο τέλος του μαγειρέματος, βάζουμε το κουνουπίδι στην πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σερβίρουμε είτε σαν ορεκτικό είτε σαν γαρνιτούρα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (2)

Titsi
Titsi @titsaki
Αν και φοβάμαι να το δοκιμάσω, τις αντζούγιες πότε τις βάζουμε;

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens