ΤΟ ρυζόγαλο!

Bαθμολογία: 4.6667
       
 
33 ψήφοι
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 03.12.07

Περιγραφή

Θρεπτικό για όλη την οικογένεια!

ΤΟ ρυζόγαλο!
photo: iris

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 ποτήρι νερό
  • 80 γραμμάρια ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 2 με 2 1/2 κουταλιές corn flour λιωμένο σε 100 ml γάλα με 2 βανίλιες
  • κανέλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κρέμες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Ρύζι , Γάλα
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 8' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 34' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1)

Πλένουμε καλά το ρύζι και το στραγγίζουμε. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς να μην κολλήσει.

Βήμα 2
2)

Μόλις το ρύζι απορροφήσει το νερό προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά.

Βήμα 3
3)

Μόλις το ρύζι απορροφήσει τα 2/3 του γάλακτος προσθέτουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει το corn flour

Βήμα 4
4)

Ανακατεύουμε να πήξει η κρέμα, όχι πάρα πολύ.

Βήμα 5
5)

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε μπωλάκια με άφθονη μυρωδάτη κανέλα!

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτό που με ενθουσιάζει σε αυτό το ρυζόγαλο είναι η κρεμώδης υφή του και οι τέλειες αναλογίες των συστατικών του! Δοκιμάστε το!

 

Ευχαριστούμε την Glikoula για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από zoe, 5-12-07  
    Είναι υπερβολή το ρύζι να απορροφήσει τα 2 από το γάλα.θα χυλώσει σαν λαπάς.Δούλευα σε γαλακτοπωλείο, παραδοσιακό ρυζόγαλο με πρόβειο γάλα,μόλις έβραζε το ρύζι ρίχναμε το γάλα και όταν έπαιρνε βράση ρίχναμε το μίγμα.Το γάλα φούσκωνειμόλις αρχίσει ο βρασμός του.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 5-12-07  
    Τι να σου πω..τη συνταγη την εχω παρει απο τον chef Γιαννη Γκελντη, την εχω δοκιμασει πολλες φορες και ειναι πολυ πετυχημενη!Ευχαριστώ για το σχόλιό σου!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-3-08  
    ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ δεν τη δοκίμασα τη συνταγή, αλλά κι εγώ όταν φτιάχνω ρυζόγαλο, δεν περιμένω να απορροφήσει το γάλα και ύστερα να ρίξω το άλλο μείγμα. Επίσης, στο ρύζι που βράζει στο νερό, προσθέτω ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο αλάτι. Ταιριάζουν φανταστικά! Τέλος, δε βάζω κορν φλάουρ, αλλά λίγο άνθος αραβοσίτου βανίλια -διαλυμένο σε λίγο γάλα, το οποίο και άρωμα δίνει και πήζει το ρυζόγαλο.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 5-3-08  
    Το άνθος αραβοσίτου βανίλια είναι ίδιο με το corn flour. Eν πάσει περιπτώσει, δεν ξέρω τι γίνεται με το γάλα για να σας πω. Εγώ με αυτή τη συνταγή έφτιαξα πρώτη φορά ρυζόγαλο και είμαι πολύ ικανοποιημένη. Έτσι, από τότε την κάνω συχνά!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-3-08  
    Αφού είσαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, δεν έχει σημασία. Ναι, το άνθος αραβοσίτου βανίλια ισοδυναμεί με το κορν φλάουρ και τις βανίλιες που βάζεις, αλλά πίστεψέ με, η πορτοκαλόφλουδα και το ξύλο κανέλας στο βράσιμο δίνουν πολύ ωραία γεύση!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 11-1-09  
    Μολις το εφτιαξα.Πρωτη φορα εβαλα φλουδες πορτοκαλιου για αρωμα και ομολογω οτι ενθουσιαστηκα.Του παει παρα πολυ.Κατα τα αλλα και εγω δεν αφησα το ρυζι να πιει το γαλα, αλλα απλως να παρει δυο τρεις βρασεις.Αντικατεστησα και το κορν φλαουρ και τις βανιλλιες με ανθος αραβοσιτου ακριβως στην ιδια αναλογια.Τελειο.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 21-1-09  
    μπραβο roulaan!κ εγω βαζω ανθος αραβοσιτου..
    #
    Σχόλιο από iris, 21-1-09  
    Μμμμμ!!!Τελειο!!!Εβαλα και εγω roulaan μια φλουδα πορτοκαλι μεσα και οντως εγινε υπεροχο!!Μπραβο Πεταλουδιτσα!!
    #
    Σχόλιο από MamaKiki, 23-3-09  
    Μπράβο Πεταλουδίτσα. Το πρωί το έφτιαξα και έως το μεσημέρι είχε εξαφανιστεί. Οι αναλογίες είναι όπως ακριβώς το θέλουμε. Το έφτιαξα όμως όπως λέει η sonrisa, με άνθος αραβοσίτου & φλούδα πορτοκαλιού. Θεικό.... Ευχαριστούμε για τη συνταγή
    #
    Σχόλιο από joannaa, 9-4-09  
    Εκανα 2 φορες τη συνταγη αυτη χρησιμοποιωντας ανθος αραβοσιτου διαλυμενο στη μικρη ποσοτητα γαλατος και τις 2 φορες ουσιαστικα δεν επηξε...Τι μπορει να εφταιξε?Ενω η γευση ειναι πραγματικα υπεροχη!
    #
    Σχόλιο από Aether, 29-4-09  
    Ερώτηση! Τα 100ml γάλα που χρειάζονται για το κορν φλάουρ είναι χωριστά από το 1 λίτρο που λες πιο πάνω??
    #
    Σχόλιο από geber, 13-10-09  
    #
    Σχόλιο από kona88, 13-11-09  
    Πολύ νόστημο αποτέλεσμα! Έβαλα και εγώ φλούδα πορτοκαλιού και ξύλο κανέλας στο βράσιμο του ρυζιού και του ταιριάζει πολύ..Πολύ καλές αναλογίες.Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Cindy, 13-10-10  
    Πολύ ωραίο και κρεμώδες! το φτιάχνω και εγώ όπως ακριβώς περιγράφει η Πεταλουδίτσα, με ίδια διαδικασία.Μόνη διαφορά προσθέτω την ζάχαρη λίγο πριν το corn flour μαζί με βανίλια.Επίσης γάλα βάζω το άπαχο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
    Αυτό με τα ξυλάκια κανέλλας και πορτοκαλόφλουδας δυστυχώς τώρα το πρόσεξα :( Σίγουρα θα δίνει ασύγκριτο άρωμα..Επόμενη φορά! 5 πηρουνάκια αληθινά!
    #
    Σχόλιο από XanthiBen, 13-10-10  
    Ακριβώς έτσι το κάνω και εγώ ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, όπως το λες ....
    Μόνο που προσθέτω και φλούδες λεμονιού όταν ρίχνω το γάλα!!!
    #
    Σχόλιο από Cool-J, 12-11-10  
    Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι καλή. Το ρύζι είναι πολύ λίγο και δεν απορροφά τόσα πολλά υγρά (1 λίτρο γάλα+ 250ml νερό για μόνο 80 γραμμάρια ρύζι είναι υπερβολή!!) με αποτέλεσμα να βράζει περισσότερο χρόνο για να εξατμιστούν τα υγρά και να γίνεται "λαπάς". Αφού η συνταγή είναι τόσο "ακριβής" θα έπρεπε να αναφέρει και χρόνους οι οποίοι με αυτές τις ποσότητες προφανώς δεν βγαίνουν. Τέλος θέλω να αναφέρω πως είναι πολύ γλυκό (αυτό όμως είναι καθαρά θέμα γούστου) και με 80 γραμμάρια ζάχαρης βγαίνει πολύ γλυκό (ήδη το γάλα περιέχει φυσικά ζάκχαρα και το "σκοτώνουμε" με τόση ζάχαρη).
    #
    Σχόλιο από skelida, 13-12-10  
    Kαλη ηταν η αναλογια ρυζιου-ζαχαρης, περισσοτερο ρυζι δεν χρειαζεται τι να γινει δλδ πιλαφι?Δεν ηταν ομως αρκετα κρεμωδες...
    #
    Σχόλιο από Rossini, 5-2-11  
    Δοκιμάστε το με φλούδα λεμονιού αντί πορτοκαλιού. Απίστευτο άρωμα και δροσερο. Ισορροπεί τέλεια το ζεστό άρωμα της κανέλλας.
    #
    Σχόλιο από Lillium, 6-3-11  
    Petalouditsa h syntagi sou einai foveri. Tin ekana akrivws opws anafereis kai petyxa to kalytero rizogalo ever!!! Den evala flouda portokaliou h kanela giati eida ta sxolia otan htan poly arga alla akoma kai sketo einai poly kalo kai oi analogies poly swstes. Thank you.
    #
    Σχόλιο από betelgeuse, 26-6-11  
    Eγω παντως δεν βαζω κορν φλαουερ.Βραζω το γαλα μαζι με το ρυζι και πηζει με το αμυλο του ρυζιου
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    40 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από zoe, 5-12-07  
    Είναι υπερβολή το ρύζι να απορροφήσει τα 2 από το γάλα.θα χυλώσει σαν λαπάς.Δούλευα σε γαλακτοπωλείο, παραδοσιακό ρυζόγαλο με πρόβειο γάλα,μόλις έβραζε το ρύζι ρίχναμε το γάλα και όταν έπαιρνε βράση ρίχναμε το μίγμα.Το γάλα φούσκωνειμόλις αρχίσει ο βρασμός του.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 5-12-07  
    Τι να σου πω..τη συνταγη την εχω παρει απο τον chef Γιαννη Γκελντη, την εχω δοκιμασει πολλες φορες και ειναι πολυ πετυχημενη!Ευχαριστώ για το σχόλιό σου!
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 5-3-08  
    Το άνθος αραβοσίτου βανίλια είναι ίδιο με το corn flour. Eν πάσει περιπτώσει, δεν ξέρω τι γίνεται με το γάλα για να σας πω. Εγώ με αυτή τη συνταγή έφτιαξα πρώτη φορά ρυζόγαλο και είμαι πολύ ικανοποιημένη. Έτσι, από τότε την κάνω συχνά!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-3-08  
    Αφού είσαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, δεν έχει σημασία. Ναι, το άνθος αραβοσίτου βανίλια ισοδυναμεί με το κορν φλάουρ και τις βανίλιες που βάζεις, αλλά πίστεψέ με, η πορτοκαλόφλουδα και το ξύλο κανέλας στο βράσιμο δίνουν πολύ ωραία γεύση!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 11-1-09  
    Μολις το εφτιαξα.Πρωτη φορα εβαλα φλουδες πορτοκαλιου για αρωμα και ομολογω οτι ενθουσιαστηκα.Του παει παρα πολυ.Κατα τα αλλα και εγω δεν αφησα το ρυζι να πιει το γαλα, αλλα απλως να παρει δυο τρεις βρασεις.Αντικατεστησα και το κορν φλαουρ και τις βανιλλιες με ανθος αραβοσιτου ακριβως στην ιδια αναλογια.Τελειο.
    #
    Σχόλιο από ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, 21-1-09  
    μπραβο roulaan!κ εγω βαζω ανθος αραβοσιτου..
    #
    Σχόλιο από iris, 21-1-09  
    Μμμμμ!!!Τελειο!!!Εβαλα και εγω roulaan μια φλουδα πορτοκαλι μεσα και οντως εγινε υπεροχο!!Μπραβο Πεταλουδιτσα!!
    #
    Σχόλιο από MamaKiki, 23-3-09  
    Μπράβο Πεταλουδίτσα. Το πρωί το έφτιαξα και έως το μεσημέρι είχε εξαφανιστεί. Οι αναλογίες είναι όπως ακριβώς το θέλουμε. Το έφτιαξα όμως όπως λέει η sonrisa, με άνθος αραβοσίτου & φλούδα πορτοκαλιού. Θεικό.... Ευχαριστούμε για τη συνταγή
    #
    Σχόλιο από joannaa, 9-4-09  
    Εκανα 2 φορες τη συνταγη αυτη χρησιμοποιωντας ανθος αραβοσιτου διαλυμενο στη μικρη ποσοτητα γαλατος και τις 2 φορες ουσιαστικα δεν επηξε...Τι μπορει να εφταιξε?Ενω η γευση ειναι πραγματικα υπεροχη!
    #
    Σχόλιο από geber, 13-10-09  
    #
    Σχόλιο από kona88, 13-11-09  
    Πολύ νόστημο αποτέλεσμα! Έβαλα και εγώ φλούδα πορτοκαλιού και ξύλο κανέλας στο βράσιμο του ρυζιού και του ταιριάζει πολύ..Πολύ καλές αναλογίες.Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από Cindy, 13-10-10  
    Πολύ ωραίο και κρεμώδες! το φτιάχνω και εγώ όπως ακριβώς περιγράφει η Πεταλουδίτσα, με ίδια διαδικασία.Μόνη διαφορά προσθέτω την ζάχαρη λίγο πριν το corn flour μαζί με βανίλια.Επίσης γάλα βάζω το άπαχο για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
    Αυτό με τα ξυλάκια κανέλλας και πορτοκαλόφλουδας δυστυχώς τώρα το πρόσεξα :( Σίγουρα θα δίνει ασύγκριτο άρωμα..Επόμενη φορά! 5 πηρουνάκια αληθινά!
    #
    Σχόλιο από Cool-J, 12-11-10  
    Η συγκεκριμένη συνταγή δεν είναι καλή. Το ρύζι είναι πολύ λίγο και δεν απορροφά τόσα πολλά υγρά (1 λίτρο γάλα+ 250ml νερό για μόνο 80 γραμμάρια ρύζι είναι υπερβολή!!) με αποτέλεσμα να βράζει περισσότερο χρόνο για να εξατμιστούν τα υγρά και να γίνεται "λαπάς". Αφού η συνταγή είναι τόσο "ακριβής" θα έπρεπε να αναφέρει και χρόνους οι οποίοι με αυτές τις ποσότητες προφανώς δεν βγαίνουν. Τέλος θέλω να αναφέρω πως είναι πολύ γλυκό (αυτό όμως είναι καθαρά θέμα γούστου) και με 80 γραμμάρια ζάχαρης βγαίνει πολύ γλυκό (ήδη το γάλα περιέχει φυσικά ζάκχαρα και το "σκοτώνουμε" με τόση ζάχαρη).
    #
    Σχόλιο από skelida, 13-12-10  
    Kαλη ηταν η αναλογια ρυζιου-ζαχαρης, περισσοτερο ρυζι δεν χρειαζεται τι να γινει δλδ πιλαφι?Δεν ηταν ομως αρκετα κρεμωδες...
    #
    Σχόλιο από Rossini, 5-2-11  
    Δοκιμάστε το με φλούδα λεμονιού αντί πορτοκαλιού. Απίστευτο άρωμα και δροσερο. Ισορροπεί τέλεια το ζεστό άρωμα της κανέλλας.
    #
    Σχόλιο από Lillium, 6-3-11  
    Petalouditsa h syntagi sou einai foveri. Tin ekana akrivws opws anafereis kai petyxa to kalytero rizogalo ever!!! Den evala flouda portokaliou h kanela giati eida ta sxolia otan htan poly arga alla akoma kai sketo einai poly kalo kai oi analogies poly swstes. Thank you.
    #
    Σχόλιο από betelgeuse, 26-6-11  
    Eγω παντως δεν βαζω κορν φλαουερ.Βραζω το γαλα μαζι με το ρυζι και πηζει με το αμυλο του ρυζιου
    #
    Σχόλιο από maria86c, 24-10-11  
    Πρώτη φορά έφτιαξα ρυζόγαλο,επέλεξα τη συνταγή σου γιατί μου φάνηκε εύκολη και γρήγορη!
    Το αποτέλεσμα πολύ καλό,με ενθουσίασε και πλέον θα την υιοθετήσω!
    Ευχαριστώ!
    5 πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από MelliMellou, 25-10-11  
    Τέλειο είναι. Κι εγώ στην αρχή πίστευα ότι το ρύζι είναι λίγο, κι όμως είναι η τέλεια αναλογία. Πάντως κι εγώ ποτέ δεν περιμένω να πιει το ρύζι τα 2/3 του γάλακτος. Το βράζω κανα τέταρτο και μετά ρίχνω το γάλα με το κορνφλάουρ.

    Aether από την εμπειρία μου τα 100 γραμμάρια γάλα που ρίχνεις στο τέλος με το κορνφλάουρ είναι από το 1 λίτρο. Μην προσθέσεις άλλο γάλα.

    Κατά τη γνώμη μου τρία κουταλάκια ξύσμα λεμονιού είναι απαραίτητα κατά το βράσιμο. Δίνουν απιστευτο άρωμα.
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 2-11-11  
    Τελειες αναλογιες,για πιο εντυπωσιακο η αν εχουμε τραπεζι μπορειτε να βαλετε το ρυζογαλο μεσα σε κουπες απο πορτοκαλι αφου βγάλετε προσεχτικα την σαρκα του πορτοκαλιου παιρνει εξτρα γευση!Ευχαριστουμε για την συνταγη!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Aether, 29-4-09  
    Ερώτηση! Τα 100ml γάλα που χρειάζονται για το κορν φλάουρ είναι χωριστά από το 1 λίτρο που λες πιο πάνω??
    #
    Σχόλιο από T.C.G., 7-2-12  
    αν δεν εχω Corn Flour ή εστω ανθος αραβοσιτου μπορω να το κανω;

    3 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-3-08  
    ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ δεν τη δοκίμασα τη συνταγή, αλλά κι εγώ όταν φτιάχνω ρυζόγαλο, δεν περιμένω να απορροφήσει το γάλα και ύστερα να ρίξω το άλλο μείγμα. Επίσης, στο ρύζι που βράζει στο νερό, προσθέτω ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού, ένα ξυλάκι κανέλας και λίγο αλάτι. Ταιριάζουν φανταστικά! Τέλος, δε βάζω κορν φλάουρ, αλλά λίγο άνθος αραβοσίτου βανίλια -διαλυμένο σε λίγο γάλα, το οποίο και άρωμα δίνει και πήζει το ρυζόγαλο.
    #
    Σχόλιο από XanthiBen, 13-10-10  
    Ακριβώς έτσι το κάνω και εγώ ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ, όπως το λες ....
    Μόνο που προσθέτω και φλούδες λεμονιού όταν ρίχνω το γάλα!!!
    #
    Σχόλιο από mg8miles, 19-3-13  
    ΤΟ ρυζόγαλο όντως!!!!!
    πάρα πολύ απλό, πάρα πολύ νόστιμο, με μία προσθήκη πορτοκαλόφλουδας & στικ κανέλλας, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητη για όσους θέλουν να "σπάει" η γαλατίλα!
    ελαφρύ, δροσερό, τέλειο!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    γλυκα
    Ένα βιβλίο 242 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Γλυκα
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της vangelis1131
    ΠΡΩΙΝΟ
    Ένα βιβλίο 96 αγαπημένων συνταγών, του/της thomaei
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της michfotini
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 257 αγαπημένων συνταγών, του/της kele