Το τέλειο εκμέκ κανταΐφι
Ελαφρύ, γευστικότατο, ονειρεμένο......
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν τύχει και έχει σφίξει η κρέμα περισσότερο, συμπληρώστε λίγο γάλα.Προεραιτικά καβουρντίστε χοντροκομμένα και ασπρισμένα αμύγδαλα τα οποία θα βάλετε στη κρέμα που έχετε κάνει.Επίσης καβουρντίστε χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης (ή αμύγδαλα ) και σκορπίστε τα επάνω από τη κρέμα γάλακτος. Χαρίζουν εκτός από νοστιμιά και μία πολύ ωραία εμφάνιση
Υλικά
-
500 γρ. κανταϊφι
-
βούτυρο (μαργαρίνης ή οτιδήποτε άλλο )
-
Για την κρέμα
-
5 ποτήρια γάλα πλήρες
-
3/4 ποτηριού ζάχαρη
-
5 κ.σ. καλά γεμάτες κορν φλάουρ με αλεύρι
-
2 βαννίλιες
-
1 κ.σ. βούτυρο
-
λίγα αμύγδαλα (προεραιτικά)
-
Για το σιρόπι
-
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
-
2 1/2 ποτήρια νερό
-
λίγες σταγόνες λεμόνι
-
Για την επικάλυψη
-
500 γρ. κρέμα γάλακτος
-
3 κ.σ. άχνη
-
λίγα φιστίκια Αιγίνης ( προεραιτικά )
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
-
2
Ανοίγουμε το κανταϊφι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι οι ίνες του κολλημένες μεταξύ τους
-
3
Το βάζουμε στο ταψί και το ραντίζουμε με βούτυρο
-
4
Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει ελαφρώς
-
5
Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε λίγο και το περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό σιρόπι (όχι καυτά) που ήδη έχουμε δέσει βράζοντας το για 8-10 λεπτά
-
6
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ με το αλεύρι και λίγο γάλα, όλα μαζί στο μούλτι
-
7
Αυτό το μίγμα το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύοντάς το συνέχεια το κάνουμε κρέμα
-
8
Ρίχνουμε το βούτυρο και τις βαννίλιες
-
9
Βάζουμε σελοφάν στην επιφάνεια της κρέμας για να μην μας κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει
-
10
Την απλώνουμε επάνω από το κανταϊφι
-
11
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος και την απλώνουμε επάνω από τη κρέμα
-
12
Τοποθετούμε το εκμέκ στο ψυγείο για να κρυώσει σαν σύνολο και... απολαμβάνουμε το κόπο μας και τα μπράβο όλων
-
13
Στη κρέμα είχα δώσει αρχικά 3 κ.σ. αλεύρι με κορν φλάουρ. Προσωπικά δεν μου αρέσουν οι σφιχτές κρέμες.Το έκανα 5, δηλαδή 1 κ.σ. για κάθε ποτήρι γάλα. Όταν κρυώσει η κρέμα και δείτε ότι είναι περισσότερο σφιχτή απ΄ότι εσείς θέλετε, χτυπήστε την στο μίξερ με λίγο γάλα μέχρι να της δώσετε την πυκνότητα που θέλετε.
Σχόλια (75)