Το τέλειο ρυζόγαλο της μαμάς μου

Bαθμολογία: 4.7647
       
 
17 ψήφοι
tonia13v, 11.12.09

Περιγραφή

Είναι το μόνο ρυζόγαλο που δεν μυρίζει γαλατίλα και δεν είναι άσπρο αλλά κρεμ. Δοκιμάστε το!

Το τέλειο ρυζόγαλο της μαμάς μου
photo: Ermioni

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ρύζι γλασέ
  • 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
  • 1 βανίλια
  • κανέλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Κρέμες
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Γρήγορο , Εύκολο
Περιέχει: Ρύζι , Γάλα
Σερβίρει: 6 άτομα
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 0' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 25' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βράζουμε το γάλα εκτός από δυο δαχτυλάκια(που κρατάμε στην άκρη) σε μία κατσαρόλα.
  2. Μόλις πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε το ρύζι και σιγοβράζουμε 13 λεπτά ακριβώς.
  3. 2 λεπτά πριν βγει το ρύζι προσθέτουμε την βανίλια ανακατεύω.
  4. Στα δύο δαχτυλα γάλα που έχουμε κρατήσει ανακατεύουμε τον ανθο αραβοσίτου, θα το χρησιμοποιήσουμε λίγο αργότερα.
  5. Μόλις περάσουν τα 13 λεπτά προσθέτουμε την ζάχαρη στο ρύζι και ανακατεύουμε για λίγο.
  6. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα 2 δαχτύλακια γάλα.
  7. Εχουμε κλειστό το μάτι και ξαναβάζουμε επάνω την κατσαρόλα να πάρει 2-3 βρασεις.
  8. Μοιράστε σε μπολάκια και πασπαλίστε με κανέλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Προσοχή να μην μας χυθεί το γάλα γιαυτο θέλει σιγανή φωτιά.

Σχετικές συνταγές

    28 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από giotakicv, 19-12-09  
    Έτσι ακριβώς το κάνει και η δική μου μαμά και εγώ φυσικά επίσης!!!Είναι φανταστικό!!!!!!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 20-12-09  
    Μπράβο λοιπόν στις μαμάδες μας που μας το έμαθαν!!Σε ευχαριστώ για την ψηφο σου
    #
    Σχόλιο από vrettos, 21-12-09  
    Μπράβο για την ωραία συνταγή και όπως ξέρεις όταν το φτιάχνεις τρώω τρία μπολάκια
    #
    Σχόλιο από angiek1000, 17-1-10  
    #
    Σχόλιο από kittenoula, 30-12-10  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 9-1-11  
    Τελειο,μονο που το φοβηθηκα στην κρεμα και δεν την εριξα ολη,αν και θα του πηγαινε περισσοτερη.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 9-1-11  
    #
    Σχόλιο από zouzouemma, 9-1-11  
    Καλησπερα.. μια απορια εχω.. κοιταζα την συνταγη, μονο 2 κουταλακια ρυζι? δεν ειναι λιγο? αυτο δεν ειναι ρυζογαλο.. ειναι κρεμα με λιγο ρυζι.. (χωρις παρεξηγηση :) )
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 9-1-11  
    Οχι 2 κουταλακια αλλα 2 κουταλιες της σουπας,ειναι αρκετο πιστεψε με,βεβαια αυτα ειναι γουστα εγω προσωπικα δεν μου αρεσει να τρωω πιλαφι αλλα ρυζογαλο zouzouemma μου αν θες μπορεις να το δοκιμασεις και να μου πεις την γνωμη σου!!!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 9-1-11  
    ευχαριστω Ερμιονη μου για τα πιρουνακια ναι την θελει ολη την κρεμα μην την φοβηθεις την επομενη φορα!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 19-1-11  
    Μας άρεσε πάρα πολύ, μοιάζει με κρέμα, θα το ξαναφτιάξω οπωσδήποτε.
    Μόνο μια παρατήρηση έχω....το ρύζι παρόλο που το έβρασα στους χρόνους που δίνεις(και παραπάνω μη σου πω), κράταγε λίγο.
    Επίσης την επόμενη φορά θα κλέψω και λίγη ζάχαρη, μου βγήκε λίγο πιο γλυκό απ'όσο θα το ήθελα εγώ.
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 22-1-11  
    ναι το ρυζι πρεπει να κραταει λιγο να μην ειναι εντελως μαλακο...σε ευχαριστω για τα πηρουνακια σου dcroula χαιρομαι που σας αρεσε!!!
    #
    Σχόλιο από ALEXIA08, 2-9-11  
    #
    Σχόλιο από GENOVEFA75, 10-9-11  
    νοστιμο αλλα μικρη ποσοτητα!μονο 3 μπολακια!!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 13-9-11  
    μόνο 3 μπολάκια???με αυτήν την ποσότητα μου βγαίνουν 6 μπολάκια!!!!!περίπου στο μέγεθος του γιαουρτιου!ευχαριστω για τα πηρουνάκια Γιενοβεφα μου!!!
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 13-9-11  
    Στα υλικά είναι όπως την έκανε και μένα η δική μου μαμά...Εκτός της βανίλιας που κλέβω την ιδέα από δω για το έξτρα άρωμα την επόμενη φορά που θα την κάνω. Εμένα όμως την έκανε διαφορετικά σα διαδικασία. Έβαζε καναδυο δάχτυλα νερό στην κατσαρόλα και έβαζε το ρύζι(1 φλιτζανάκι του καφέ για 1 λίτρο γάλα) να βράσει όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσει. Μόλις το ρύζι γινόταν όπως το θέλει έριχνε το γάλα να πάρει βράση κρατώντας όπως λες κι εσύ εδώ λίγη ποσότητα γάλατος για να διαλύσει το άνθος. Μόλις το μίγμα έπαιρνε βράση έριχνε το μίγμα με το άνθος αραβοσίτου και ανακάτευε μέχρι να πήξει ελαφρά. Κατέβαζε από τη φωτιά και πρόσθετε ζάχαρη ανακατεύοντας καλά και δοκιμάζοντας μέχρι να πετύχει τη γλυκύτητα που ήθελε. Και γω έτσι το κάνω πια... Και μένα μου βγαίνουν 6 μπωλάκια με αυτή τη δόση..
    #
    Σχόλιο από kikim, 27-1-12  
    οι αναλογιες ειναι σωστες,συγγνωμη αλλα ειναι λαθος το ρυζι να βραζει με το γαλα τοση ωρα.Το ρυζι πρεπει να βρασει πρωτα με λιγο νερο να ειναι σχεδον ετοιμο οταν θα ριξουμε το γαλα.Κατι που ακουσα και δεν το περιμενα αλλα πετυχε,ειναι οτι η ζαχαρη μπαινει στο γαλα απο την αρχη,δεν ξερω πως αλλα δεν κολλαει η κατσαρολα,καποιος σεφ το ειπε στην τβ.Σορρυ αλλα το γαλα ειναι που ειναι συσκευασμενο αν βρασει τοση ωρα καταστρεφει ολες τις βιταμινες.Με το που βρασει δενει με το κορν φλαουερ η ανθος ορυζης και ειναι ετοιμο.
    #
    Σχόλιο από babis1988, 6-4-12  
    Λογικα κατι δεν εκανα σωστα γιατι δεν επηξε καθολου το ριζογαλο!!! Οταν λεμε 1 φακελακι βανιλια εννοουμε αυτο τις γιωτης που ειναι 43 γραμμαρια????
    #
    Σχόλιο από krawatte, 15-10-12  
    Teleio ... evxaristw polu
    #
    Σχόλιο από haraloutsia, 11-1-13  
    kalo!!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    23 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από giotakicv, 19-12-09  
    Έτσι ακριβώς το κάνει και η δική μου μαμά και εγώ φυσικά επίσης!!!Είναι φανταστικό!!!!!!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 20-12-09  
    Μπράβο λοιπόν στις μαμάδες μας που μας το έμαθαν!!Σε ευχαριστώ για την ψηφο σου
    #
    Σχόλιο από vrettos, 21-12-09  
    Μπράβο για την ωραία συνταγή και όπως ξέρεις όταν το φτιάχνεις τρώω τρία μπολάκια
    #
    Σχόλιο από angiek1000, 17-1-10  
    #
    Σχόλιο από kittenoula, 30-12-10  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 9-1-11  
    Τελειο,μονο που το φοβηθηκα στην κρεμα και δεν την εριξα ολη,αν και θα του πηγαινε περισσοτερη.
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 9-1-11  
    #
    Σχόλιο από zouzouemma, 9-1-11  
    Καλησπερα.. μια απορια εχω.. κοιταζα την συνταγη, μονο 2 κουταλακια ρυζι? δεν ειναι λιγο? αυτο δεν ειναι ρυζογαλο.. ειναι κρεμα με λιγο ρυζι.. (χωρις παρεξηγηση :) )
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 9-1-11  
    Οχι 2 κουταλακια αλλα 2 κουταλιες της σουπας,ειναι αρκετο πιστεψε με,βεβαια αυτα ειναι γουστα εγω προσωπικα δεν μου αρεσει να τρωω πιλαφι αλλα ρυζογαλο zouzouemma μου αν θες μπορεις να το δοκιμασεις και να μου πεις την γνωμη σου!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 19-1-11  
    Μας άρεσε πάρα πολύ, μοιάζει με κρέμα, θα το ξαναφτιάξω οπωσδήποτε.
    Μόνο μια παρατήρηση έχω....το ρύζι παρόλο που το έβρασα στους χρόνους που δίνεις(και παραπάνω μη σου πω), κράταγε λίγο.
    Επίσης την επόμενη φορά θα κλέψω και λίγη ζάχαρη, μου βγήκε λίγο πιο γλυκό απ'όσο θα το ήθελα εγώ.
    #
    Σχόλιο από ALEXIA08, 2-9-11  
    #
    Σχόλιο από GENOVEFA75, 10-9-11  
    νοστιμο αλλα μικρη ποσοτητα!μονο 3 μπολακια!!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 13-9-11  
    μόνο 3 μπολάκια???με αυτήν την ποσότητα μου βγαίνουν 6 μπολάκια!!!!!περίπου στο μέγεθος του γιαουρτιου!ευχαριστω για τα πηρουνάκια Γιενοβεφα μου!!!
    #
    Σχόλιο από natasoulini, 13-9-11  
    Στα υλικά είναι όπως την έκανε και μένα η δική μου μαμά...Εκτός της βανίλιας που κλέβω την ιδέα από δω για το έξτρα άρωμα την επόμενη φορά που θα την κάνω. Εμένα όμως την έκανε διαφορετικά σα διαδικασία. Έβαζε καναδυο δάχτυλα νερό στην κατσαρόλα και έβαζε το ρύζι(1 φλιτζανάκι του καφέ για 1 λίτρο γάλα) να βράσει όσο χρειαστεί μέχρι να μαλακώσει. Μόλις το ρύζι γινόταν όπως το θέλει έριχνε το γάλα να πάρει βράση κρατώντας όπως λες κι εσύ εδώ λίγη ποσότητα γάλατος για να διαλύσει το άνθος. Μόλις το μίγμα έπαιρνε βράση έριχνε το μίγμα με το άνθος αραβοσίτου και ανακάτευε μέχρι να πήξει ελαφρά. Κατέβαζε από τη φωτιά και πρόσθετε ζάχαρη ανακατεύοντας καλά και δοκιμάζοντας μέχρι να πετύχει τη γλυκύτητα που ήθελε. Και γω έτσι το κάνω πια... Και μένα μου βγαίνουν 6 μπωλάκια με αυτή τη δόση..
    #
    Σχόλιο από krawatte, 15-10-12  
    Teleio ... evxaristw polu
    #
    Σχόλιο από haraloutsia, 11-1-13  
    kalo!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από TheSa1nt, 13-1-13  
    Καλημερα,
    Μολις το εφτιαξα για τα παιδια και οχι μονο.
    Τελειο!!!Πεντανοστιμο!
    #
    Σχόλιο από Andreans, 7-3-13  
    Teleio rizogalo!!!
    #
    Σχόλιο από cmoustaka, 16-4-13  
    Η klklm έχει δίκιο, δεν βράζει το γάλα με το ρύζι αλλά με το νερό
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 23-10-13  
    Τέλειο το ρυζόγαλο, έτσι ακριβώς το φτιάχνει και η δική μου μαμά!
    Ευχαριστούμε που ανέβασες τη συνταγή.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από tonia13v, 9-1-11  
    ευχαριστω Ερμιονη μου για τα πιρουνακια ναι την θελει ολη την κρεμα μην την φοβηθεις την επομενη φορα!!!
    #
    Σχόλιο από tonia13v, 22-1-11  
    ναι το ρυζι πρεπει να κραταει λιγο να μην ειναι εντελως μαλακο...σε ευχαριστω για τα πηρουνακια σου dcroula χαιρομαι που σας αρεσε!!!
    #
    Σχόλιο από babis1988, 6-4-12  
    Λογικα κατι δεν εκανα σωστα γιατι δεν επηξε καθολου το ριζογαλο!!! Οταν λεμε 1 φακελακι βανιλια εννοουμε αυτο τις γιωτης που ειναι 43 γραμμαρια????

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από kikim, 27-1-12  
    οι αναλογιες ειναι σωστες,συγγνωμη αλλα ειναι λαθος το ρυζι να βραζει με το γαλα τοση ωρα.Το ρυζι πρεπει να βρασει πρωτα με λιγο νερο να ειναι σχεδον ετοιμο οταν θα ριξουμε το γαλα.Κατι που ακουσα και δεν το περιμενα αλλα πετυχε,ειναι οτι η ζαχαρη μπαινει στο γαλα απο την αρχη,δεν ξερω πως αλλα δεν κολλαει η κατσαρολα,καποιος σεφ το ειπε στην τβ.Σορρυ αλλα το γαλα ειναι που ειναι συσκευασμενο αν βρασει τοση ωρα καταστρεφει ολες τις βιταμινες.Με το που βρασει δενει με το κορν φλαουερ η ανθος ορυζης και ειναι ετοιμο.
    #
    Σχόλιο από *Μέλι*, 20-1-13  
    Όντως τέλειο το ρυζόγαλο, και η κρεμώδης υφή του καταπληκτική. Για την ιστορία έβρασα το ρύζι λίγο μόνο του γιατί φοβήθηκα μήπως παραείναι αλτέντε για εμένα.
    kikim διάβασα το σχόλιο σου για τη ζάχαρη και την έβαλα κι εγώ στην αρχή. Θέλεις να μας πεις όμως πως το κάνεις γιατί εμένα μου "έπιασε" στον πάτο της κατσαρόλας και μύριζε, ευτυχώς όχι σε ενοχλητικό βαθμό.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΚΡΕΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 56 αγαπημένων συνταγών, του/της chairepeti
    πειναωωωωω
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της elenoura
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 191 αγαπημένων συνταγών, του/της kika13
    γλυκά
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της michfotini
    κρέμες
    Ένα βιβλίο 46 αγαπημένων συνταγών, του/της murto