Το τέλειο σοκολατένιο κέικ

Bαθμολογία: 4.8444
       
 
45 ψήφοι
sonrisa, 07.03.08

Περιγραφή

Είναι λαχταριστό! Για σοκολατοφάγους και όχι μόνο..
Το τέλειο σοκολατένιο κέικ
photo: iris

Συνταγή από:

sonrisa

6 Συνταγές
0 Φωτογραφίες
Unfollow

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1/8 κουταλάκι σόδα
  • 1 κούπα κακάο
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 1/2 κούπας γάλα
  • 1 κούπα βούτυρο τύπου soft ή μαργαρίνη
  • 2 κουταλάκια εσάνς βανίλιας
  • 1/3 κούπας βραστό νερό
  • 100 γρ. ψηφίδες σοκολάτας ανακατεμένες με 2 κουταλιές αλεύρι (προαιρετικά)

 

Για το γλάσο σοκολάτας:

  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/3 κούπας ζάχαρη άχνη
  • λίγη βανίλια
  • 1/2 κούπας γάλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα κέικ
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Δυσκολία: Εύκολο
Περιέχει: Σοκολάτα , Αβγά , Γάλα
Σερβίρει: 14 μερίδες
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 50' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάλτε στο μπολ του μίξερ όλα τα υλικά για το κέικ με τη σειρά που αναγράφονται, εκτός από το βραστό νερό και τις ψηφίδες σοκολάτας. Χτυπήστε τα 3΄ να γίνουν ζύμη λεία και απαλή. Σταματήστε το χτύπημα, ρίξτε το ζεστό νερό και χτυπήστε το να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά για 1΄. Ρίξτε κι ανακατέψτε τις ψηφίδες σοκολάτας, εάν χρησιμοποιείτε.
  2. Βουτυρώστε και αλευρώστε μια φόρμα για κέικ και αδειάστε τη ζύμη σ΄αυτή. Ψήστε το κέικ και στους 175 βαθμούς, 45-50΄, ή ώσπου η οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή.
  3. Αναποδογυρίστε το κέικ σε σχάρα κι αφήστε το να κρυώσει. Πασπαλίστε το με ζάχαρη άχνη ή περιχύστε το με γλάσο σοκολάτας.
  4. Για να φτιάξετε το γλάσο, λιώστε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε τη ζάχαρη και τη βανίλια και όσο γάλα χρειαστεί, για να επιτύχετε την επιθυμητή σύσταση.
  5. Διατηρήστε το σε κώδωνα για κέικ, έως 1 εβδομάδα, ή στην κατάψυξη έως 2 μήνες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή αυτή είναι της Αλεξίας Αλεξιάδου. Είναι πραγματικά τέλειο! Εγώ τα υλικά τα χτύπησα με τη σειρά που τα βάζουμε για να φτιάξουμε ένα κλασσικό κέικ, δηλ βούτυρο, ζάχαρη, αυγά κλπ.. Επίσης χτύπησα χωριστά τους κρόκους σε μαρέγκα.

Σχετικές συνταγές

    63 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mama, 8-3-08  
    Είναι το γνωστό Fudge Cake που υπάρχει και εδώ...με ελάχιστες διαφορές,είναι πράγματι πολύ καλό..Εγώ στο γλάσο δεν βάζω άχνη γιατί μας αρέσει bitter...Η μόνη διαφορά με την Ganache είναι ότι αντί για κρέμα γάλακτος βάζεις γάλα...και γω το ίδιο κάνω για πιο ελαφρύ..μιαμ μιαμ...
    #
    Σχόλιο από flora, 8-3-08  
    Είναι δοκιμασμένο και super.....Ευχαριστούμε sonrisa!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΕΥΗ ΚΟΥΚ, 3-4-08  
    Μου το έχουν φτιάξει και το έχω φάει. Είναι όντως τέλειο. Σας συνιστώ για μεγαλύτερη κόλαση και παγωτό απο πάνω.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 5-10-08  
    το ειχα κανει πριν 1 μηνα,εψαχνα στο κ για να το βρω μεσα στο site,τωρα βρηκα την εκτυπωση και ειδα το τιτλο της συνταγης
    Εγινε πολυ ωραιο και ευκολο,θα το ξανακανω
    #
    Σχόλιο από gerasimos, 5-10-08  
    καταπληκτικό!!!! τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-10-08  
    Να΄σαι καλά λωξάντρα! Όντως είναι πολύ εύκολο και λαχταριστό! Το έχω δοκιμάσει και χωρίς γλάσο- εξίσου πολύ καλό, αλλά με το γλάσο είναι το κάτι άλλο!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-10-08  
    Χαίρομαι που σου άρεσε Γεράσιμε!
    #
    Σχόλιο από iris, 5-10-08  
    Σήμερα που είχα μια λιγούρα για σοκολάτα πήρα την απόφαση και το έφτιαξα.Πολύ αφράτο και super σοκολατένιο.Δυο ερωτήσεις εχω μόνο να κάνω:Πρώτον,είναι φυσιολογικό που η επιφάνεια του έκανε σκασίματα?Και δευτερον το γλάσο μου εγινε ρευστο και μαλακό.Θα σκληρύνει αργότερα?
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 6-10-08  
    iris εμένα δε σκάει. Ίσως να παίζει ρόλο ο φούρνος. Μήπως θέλει λίγο πιο χαμηλά? Έτσι κι αλλιώς όμως δε φαίνεται το σκάσιμο, αφού το γυρίζεις ανάποδα και βάζεις το γλάσο. Το γλάσο πήζει όταν κρυώσει. Αν δε σε βολεύει αυτό το γλάσο, μπορείς να λιώσεις μια κουβερτούρα 160γρ -σε μπεν μαρί- και να προσθέσεις 1/2 φλ.τσαγιού κρέμα γάλακτος και 1 κ.γλυκού κονιάκ.
    #
    Σχόλιο από iris, 6-10-08  
    Θα το ξανα επιχειρήσω με χαμηλότερο φούρνο,αν και οντως το σκάσιμο δεν φαινόταν.Το γλάσο τελικά δεν σκλήρυνε όπως πιστευα αλλα δεν με πείραξε τόσο.Ηταν super!!!!Περιττο να σου πω οτι μέχρι σήμερα εχει μέινει το 1/3.Σ'ευχαριστω και πάλι για τις συμβουλές και πάλι πολλα συγχαρητηρια!!!
    #
    Σχόλιο από ISARI, 22-11-08  
    ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ!!!!!!!
    Πάει η δίαιτα........
    #
    Σχόλιο από eva.ki, 2-12-08  
    Τέλειο.

    Μόλις το έκοψα και τα παιδιά το καταβροχθίζουν.
    Μόνο που δεν είχα τα υλικά για το γλάσο.
    Είχσα όμως στο ντουλάπι μου σαντυγί σοκολάτα.Την έφτιαξα και το κάλυψα όλο.

    Πολύ ωραίο και σκέτο.
    #
    Σχόλιο από KIDMAN, 27-1-09  
    ΑΠΟΡΙΑ .. Τα 100γρ. σε ψηφίδεs δεν πρέπει να τα λειώσουμε?
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 28-1-09  
    KIDMAN όχι δε θα λιώσεις τις ψηφίδες. Θα τις ανακατέψεις με λίγο αλεύρι όπως γράφω και θα τις ρίξεις στο μείγμα του κέικ. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από Nafsi, 21-2-09  
    sonrisa...TO PIO WRAIO sokolatenio keik pou exw ftiaxei k exw faei!!!BRAVOOO!!!KOLASHHHH!!!!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 21-2-09  
    Να είσαι καλά Νafsi! Σ΄ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από mellybelly, 21-2-09  
    τρέχουν τα σάλια μου... πάω super market για τα υλικά!!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-2-09  
    τι ειναι οι ψηφιδες σοκολατας?
    #
    Σχόλιο από Nafsi, 26-2-09  
    εγω έβαλα σταγόνες κουβερτουρας και ηταν τελειοοο!!!!Βαλε σταγόνες ;)
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 27-2-09  
    Sol81 εννοώ σταγόνες κουβερτούρας. Θα τις βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 Επόμενο > Τέλος >>

    48 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mama, 8-3-08  
    Είναι το γνωστό Fudge Cake που υπάρχει και εδώ...με ελάχιστες διαφορές,είναι πράγματι πολύ καλό..Εγώ στο γλάσο δεν βάζω άχνη γιατί μας αρέσει bitter...Η μόνη διαφορά με την Ganache είναι ότι αντί για κρέμα γάλακτος βάζεις γάλα...και γω το ίδιο κάνω για πιο ελαφρύ..μιαμ μιαμ...
    #
    Σχόλιο από flora, 8-3-08  
    Είναι δοκιμασμένο και super.....Ευχαριστούμε sonrisa!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΕΥΗ ΚΟΥΚ, 3-4-08  
    Μου το έχουν φτιάξει και το έχω φάει. Είναι όντως τέλειο. Σας συνιστώ για μεγαλύτερη κόλαση και παγωτό απο πάνω.
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 5-10-08  
    το ειχα κανει πριν 1 μηνα,εψαχνα στο κ για να το βρω μεσα στο site,τωρα βρηκα την εκτυπωση και ειδα το τιτλο της συνταγης
    Εγινε πολυ ωραιο και ευκολο,θα το ξανακανω
    #
    Σχόλιο από gerasimos, 5-10-08  
    καταπληκτικό!!!! τέλειο!!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-10-08  
    Να΄σαι καλά λωξάντρα! Όντως είναι πολύ εύκολο και λαχταριστό! Το έχω δοκιμάσει και χωρίς γλάσο- εξίσου πολύ καλό, αλλά με το γλάσο είναι το κάτι άλλο!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-10-08  
    Χαίρομαι που σου άρεσε Γεράσιμε!
    #
    Σχόλιο από iris, 6-10-08  
    Θα το ξανα επιχειρήσω με χαμηλότερο φούρνο,αν και οντως το σκάσιμο δεν φαινόταν.Το γλάσο τελικά δεν σκλήρυνε όπως πιστευα αλλα δεν με πείραξε τόσο.Ηταν super!!!!Περιττο να σου πω οτι μέχρι σήμερα εχει μέινει το 1/3.Σ'ευχαριστω και πάλι για τις συμβουλές και πάλι πολλα συγχαρητηρια!!!
    #
    Σχόλιο από ISARI, 22-11-08  
    ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ!!!!!!!
    Πάει η δίαιτα........
    #
    Σχόλιο από eva.ki, 2-12-08  
    Τέλειο.

    Μόλις το έκοψα και τα παιδιά το καταβροχθίζουν.
    Μόνο που δεν είχα τα υλικά για το γλάσο.
    Είχσα όμως στο ντουλάπι μου σαντυγί σοκολάτα.Την έφτιαξα και το κάλυψα όλο.

    Πολύ ωραίο και σκέτο.
    #
    Σχόλιο από Nafsi, 21-2-09  
    sonrisa...TO PIO WRAIO sokolatenio keik pou exw ftiaxei k exw faei!!!BRAVOOO!!!KOLASHHHH!!!!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 21-2-09  
    Να είσαι καλά Νafsi! Σ΄ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από mellybelly, 21-2-09  
    τρέχουν τα σάλια μου... πάω super market για τα υλικά!!
    #
    Σχόλιο από butterfly_lilly, 28-2-09  
    την ίδια συνταγή έχω και εγώ και είναι τέλεια όντως...!
    #
    Σχόλιο από v.polina, 28-2-10  
    πολυ ωραια η συνταγη,την εκανα χωρις το γλασο και εβαλα μπολικη αχνη απο πανω....
    τα κομματακια σοκολατας μεσα στο κεικ φοβερη ιδεα!
    #
    Σχόλιο από vtziota, 27-9-10  
    μολις το εφτιαξα και μοσχομυριζει ολο το σπιτι σοκολατα....μου εκανε και εμενα σκασιματα πανω και μου εκατσε κιολας...γιατι????αλλα στην γευση ειναι super...μπραβο!!
    #
    Σχόλιο από Μικρή Γιαπωνέζα, 3-10-10  
    Πολύ μου άρεσε το σοκολατένιο κέικ, πραγματικά τέλειο!!!!!
    #
    Σχόλιο από apoplous, 14-10-10  
    απο τα καλυτερα που εχω δοκιμασει ...μπραβο
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 17-10-10  
    Καλό. Το έκανα χωρίς το γλάσο και το φάγαμε με παγωτό καιμάκι!
    #
    Σχόλιο από Sasoupita, 1-11-10  
    Απο τα ωραιοτερα που εχω φαει,και πολυ ευκολο να γινει.Σ'ευχαριστω για την συνταγη!!!!!!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    13 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από iris, 5-10-08  
    Σήμερα που είχα μια λιγούρα για σοκολάτα πήρα την απόφαση και το έφτιαξα.Πολύ αφράτο και super σοκολατένιο.Δυο ερωτήσεις εχω μόνο να κάνω:Πρώτον,είναι φυσιολογικό που η επιφάνεια του έκανε σκασίματα?Και δευτερον το γλάσο μου εγινε ρευστο και μαλακό.Θα σκληρύνει αργότερα?
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 6-10-08  
    iris εμένα δε σκάει. Ίσως να παίζει ρόλο ο φούρνος. Μήπως θέλει λίγο πιο χαμηλά? Έτσι κι αλλιώς όμως δε φαίνεται το σκάσιμο, αφού το γυρίζεις ανάποδα και βάζεις το γλάσο. Το γλάσο πήζει όταν κρυώσει. Αν δε σε βολεύει αυτό το γλάσο, μπορείς να λιώσεις μια κουβερτούρα 160γρ -σε μπεν μαρί- και να προσθέσεις 1/2 φλ.τσαγιού κρέμα γάλακτος και 1 κ.γλυκού κονιάκ.
    #
    Σχόλιο από KIDMAN, 27-1-09  
    ΑΠΟΡΙΑ .. Τα 100γρ. σε ψηφίδεs δεν πρέπει να τα λειώσουμε?
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 28-1-09  
    KIDMAN όχι δε θα λιώσεις τις ψηφίδες. Θα τις ανακατέψεις με λίγο αλεύρι όπως γράφω και θα τις ρίξεις στο μείγμα του κέικ. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από Sol81, 21-2-09  
    τι ειναι οι ψηφιδες σοκολατας?
    #
    Σχόλιο από Nafsi, 26-2-09  
    εγω έβαλα σταγόνες κουβερτουρας και ηταν τελειοοο!!!!Βαλε σταγόνες ;)
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 27-2-09  
    Sol81 εννοώ σταγόνες κουβερτούρας. Θα τις βρεις σε όλα τα σουπερμάρκετ.
    #
    Σχόλιο από elenaneofytou, 10-10-10  
    Απορία: σε τι μέγεθος φόρμας το ψήνουμε; Δε χρειάζεται να έχει τρύπα στο κέντρο, έτσι;
    #
    Σχόλιο από elenaneofytou, 17-10-10  
    Ευχαριστώ για τη συνταγή! Το κέικ είναι απίθανο. Το' χω φτιάξει και το τιμήσαμε δεόντος. Μια απορία όμως: Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος ταψιού γι' αυτό το κέικ;
    #
    Σχόλιο από zoi_pan, 25-3-11  
    Τι κούπα χρησιμοποιουμε για να μετρησουμε τα υλικα??
    #
    Σχόλιο από pepi2, 8-9-11  
    ειναι η πρωτη φορα που φτιαχνω κεικ...αλλα και εδω την εκανα την βλακεια μου.Ξεχασα να βαλω αλευρι στις σταγονες....τι γινεται τωρα? βεβαια ειναι ηδη στο φουρνο....
    #
    Σχόλιο από palidepetihe, 8-2-12  
    λατρεύω τη συνταγή ! μόνο τη εσάνς παρέλειψα γιατί δε τη θέλει ο γιος μου.
    #
    Σχόλιο από Xristina1990, 21-6-13  
    Έκανα το κέικ...δεν βγήκε άσχημο...απλά για κάποιον λόγο το γύρο γύρο έγινε πολύ τραγανό κ σαν τσίχλα...Τι μπορεί να φταίει???κ τι κούπα χρησιμοποιούμε? μικρή η μεγάλη?

    2 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από palidepetihe, 11-2-12  
    μπορεί κάποια από την πείρα της να μου λύσει την απορία μου , γιατί μπορεί το κέικ να μη φουσκώσει μέσα κ να είναι σα..στόκος; θέλει τα αυγά να είναι ξεπαγωμένα ή μήπως η ζύμη ήταν σφιχτή...;
    #
    Σχόλιο από palidepetihe, 5-3-12  

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Σοκολατένια μυστικά
    Υπάρχει άλλο υλικό που να είναι τόσο θεσπέσιο; ...
    Συμβουλές για τέλεια κέικ
    Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον ...
    Εξοπλισμός για κέικ, μπισκότα και πίτες
    Μέσα στο σάιτ μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές συ...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 10 αγαπημένων συνταγών, του/της ofisofi
    ανθολόγιο συνταγών
    Ένα βιβλίο 177 αγαπημένων συνταγών, του/της littlesugar
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 1073 αγαπημένων συνταγών, του/της ΣΙΛΒΥ
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 156 αγαπημένων συνταγών, του/της lia papadopoulou
    vickys tastes
    Ένα βιβλίο 77 αγαπημένων συνταγών, του/της v_vikaki