Τόνος με λαχανικά στο φούρνο

Bαθμολογία: 5
       
 
1 ψήφοι
kitrinos, 28.08.08

Περιγραφή

Ένας υπέροχος συνδυασμός λαχανικών και ψάρι, νόστιμο, που τρώγεται χωρίς ενοχές!

Τόνος με λαχανικά στο φούρνο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κονσέρβες τόνο σε νερό
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 ντομάτες μεγάλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4-5 ελιές πράσινες κομμένες σε ροδέλες
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
  • αλατοπίπερο – κόκκινο πιπέρι γλυκό – μαϊντανό – ρίγανη – βασιλικό – άνηθο
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε σε χοντρές φέτες τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια τα βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί και τα αλατίζουμε ελαφρά. Ψήνουμε τα λαχανικά σε μέτριο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τις ντομάτες σε κύβους. Τσιγαρίζουμε αρχικά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και μετά από 2’ ρίχνουμε και το σκόρδο. Αφού μαλακώσουν ρίχνουμε τους κύβους τις ντομάτας, αλάτι, πιπέρι μαύρο και κόκκινο, ρίγανη και το νερό. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει σε χαμηλή φωτιά περίπου 15’ και μετά προσθέτουμε το μαϊντανό, τον άνηθο και τον βασιλικό και βράζουμε τόσο όσο να πιει σχεδόν όλο το νερό.
  3. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα αφαιρούμε από αυτήν ένα φλιτζάνι του τσαγιού (όχι εντελώς γεμάτο) σάλτσα και την κρατάμε στην άκρη. Στην υπόλοιπη σάλτσα ρίχνουμε τον τόνο που έχουμε στράγγισει από το νερό και τις ροδέλες ελιάς, ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε 5’ λεπτά ακόμα σε χαμηλή φωτιά.
  4. Στρώνουμε σ ένα μικρό ταψί ή πυρέξ μια στρώση κολοκυθάκια και μια μελιτζάνες αλατίζοντας ελαφρά. Στην συνέχεια στρώνουμε τον τόνο ομοιόμορφα. Τέλος βάζουμε πάλι μια στρώση κολοκυθάκια και μελιτζάνες αλατίζοντας ελαφρά. Σε αυτή τη φάση πατάμε με την παλάμη μας ελαφρά τα υλικά στο ταψί για να δέσουν μεταξύ τους.
  5. Και τελειώνοντας ρίχνουμε την σάλτσα που έχουμε κρατήσει απλώνοντας την σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  6. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο (πάνω κάτω) για 30’ από τα οποία τα 5-10 τελευταία λεπτά γυρίζουμε το φούρνο στο γκριλ

Λίγα μυστικά ακόμα

Επειδή στο φαγητό μπαίνει σε διάφορες φάσεις αλάτι, προσέξτε ιδιαίτερα την ποσότητα, για να μην είναι αλμυρό το αποτέλεσμα! Γι αυτό τονίζω να αλατίζετε ελαφρά. Μπορείτε αντί για ροδέλες ελιάς, να βάλετε πολτό ελιάς, 2 κ.γ αλλά θα μειώσετε το αλάτι που θα ρίξετε στην σάλτσα. Εγώ, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, βιάστηκα να το κόψω ενώ ήταν ακόμα πολύ ζεστό. Αν το αφήσετε να κρυώσει λίγο και το κόψετε, τα κομμάτια δεν διαλύονται.

Σχετικές συνταγές

    6 Όλα

    #
    Σχόλιο από fragolina, 1-7-10  
    φαινεται πολύ νόστιμο το φαγητο σου...θέλω να το φτιαξω και σκεφτομουν να προσθέσω λίγο αλεύρι για να δέσει. Τι λες; ευχαριστω..
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 3-7-10  
    όχι δεν χρειάζεται, εγώ βιαστικά να το κόψω, γι αυτό διέλυσε
    #
    Σχόλιο από fragolina, 23-7-10  
    το εφτιαξε και εγινε πολυ νόστιμο και πολύ ελαφρυ!! ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από Lamprini Noula, 5-10-10  
    Καλησπερα!
    Ηθελα να σε ρωτησω αν εχεις να προτεινεις καποια σαλατα για συνοδευτικο.
    Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 6-10-10  
    Καλημέρα.
    Εγώ συνήθως το συγκεκριμένο το συνοδεύω με βραστές σαλάτες, κουνουπίδι (όπως φαίνεται στο πιάτο), μπρόκολο, πατατοσάλατα χωριάτικη (χωρίς μαγιονέζα), αλλά νομίζω και με μαρούλι η ντομάτα μια χαρά θα πηγαίνει!
    #
    Σχόλιο από natassa13, 9-1-12  
    φαινεται πραγματικα πρωτοτυπο και θα ηθελα να το επιχειρησω με ροδελες τονου προσφατα ψαρεμενου.το εχετε φτιαξει; Αν ναι,τι αλλαζει ή τι προτεινετε. ευχαριστω

    2 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από fragolina, 23-7-10  
    το εφτιαξε και εγινε πολυ νόστιμο και πολύ ελαφρυ!! ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 6-10-10  
    Καλημέρα.
    Εγώ συνήθως το συγκεκριμένο το συνοδεύω με βραστές σαλάτες, κουνουπίδι (όπως φαίνεται στο πιάτο), μπρόκολο, πατατοσάλατα χωριάτικη (χωρίς μαγιονέζα), αλλά νομίζω και με μαρούλι η ντομάτα μια χαρά θα πηγαίνει!

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από fragolina, 1-7-10  
    φαινεται πολύ νόστιμο το φαγητο σου...θέλω να το φτιαξω και σκεφτομουν να προσθέσω λίγο αλεύρι για να δέσει. Τι λες; ευχαριστω..
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 3-7-10  
    όχι δεν χρειάζεται, εγώ βιαστικά να το κόψω, γι αυτό διέλυσε
    #
    Σχόλιο από Lamprini Noula, 5-10-10  
    Καλησπερα!
    Ηθελα να σε ρωτησω αν εχεις να προτεινεις καποια σαλατα για συνοδευτικο.
    Ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από natassa13, 9-1-12  
    φαινεται πραγματικα πρωτοτυπο και θα ηθελα να το επιχειρησω με ροδελες τονου προσφατα ψαρεμενου.το εχετε φτιαξει; Αν ναι,τι αλλαζει ή τι προτεινετε. ευχαριστω

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Πως θα ξεχωρίσουμε το φρέσκο ψάρι
    Απο την ουρά ή από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι; Τα ...
    Πως καταψύχουμε ψάρια
    Ψαρέψαμε φρέσκα ψαράκια αλλά δεν θα τα φάμε αμέσω...
    Λαχανικά: πότε είναι η εποχή τους;
    Μπορεί να βρίσκουμε όλα τα λαχανικά πλέον όλες ...
    Βιταμίνες Α' μέρος
    Οι βιταμίνες είναι μη θερμιδικές ουσίες, ο...
    Μελιτζάνα: κυρά και αρχόντισσα
    Ας ξανασυστηθούμε: το επιστημονικό της όνομα εί...

    Το tip της ημέρας

    Σπάστε το τσόφλι του αυγού σας στα δύο, γεμίστε τα με χώμα και προσθέστε στο καθένα 1-2 σπόρους. Όταν φυτρώσουν, φυτέψτε το φυτό σας στη γλάστρα χωρίς να αφαιρέσετε το τσόφλι διότι με τον καιρό θα διαβρωθεί ενώ θα θρέφει διαρκώς τα φυτά σας με ασβέστιο.

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΕΦΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
    Ένα βιβλίο 115 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 437 αγαπημένων συνταγών, του/της nadiaV
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 329 αγαπημένων συνταγών, του/της Loukia84
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 79 αγαπημένων συνταγών, του/της βερακι!