Τορτίγιας 2

Μαγειρεύτηκε 9 φορές
Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Έψαχνα μια ζύμη για να φτιάξω τορτίγιας για σπιτικά fajitas, που να έχει όμως κανονικό αλεύρι, αφού δεν μπορώ να βρω καλαμποκάλευρο εδώ. Η συνταγή αυτή μας ικανοποίησε.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με χλιαρό γάλα, για πιο αφράτο αποτέλεσμα (δεν το έχω δοκιμάσει όμως αυτό).
Να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί, μη το παραλείψετε.
Αν θέλετε να γίνουν πιο μικρές ή πιο μεγάλες οι τορτίγιας, κάντε αντίστοιχα περισσοτερες ή λιγότερες μπάλες.
Η καλύτερη συσκευή είναι η πρέσα που φτιάχνει τορτίγιας. Με αυτή έχετε έτοιμες λεπτές και στρογγυλές τορτίγιας σε δευτερόλεπτα. Επειδή όμως δεν κυκλοφορεί εδώ, κάνω το εξής κολπάκι: βάζω την μπαλίτσα ανάμεσα σε λαδόκολλα και τοποθετώ από πάνω κάτι ίσιο και βαρύ (πχ ένα βαρύ βιβλίο ή το ξύλο κοπής). Πιέζω και έχω έτσι μια χοντρή στρογγυλή πίτα. Μετά είναι πιο εύκολο να ανοίξει σε στρογγυλό σχήμα.
Με τις τορτίγιας μπορείτε να φτιάξετε διάφορα Μεξικάνικα φαγητά, να τις χρησιμοποιήσετε αντί για πίτα σε σουβλάκι και γενικά να τις γεμίσετε με ό,τι τραβάει η όρεξή σας. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε πίτσες βάζοντας τα αντίστοιχα υλικά πάνω στην τορτίγια!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

24 Minutes
  1. 4 φλ. αλεύρι
  2. 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  3. 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  4. 1/2 φλ. μαργαρίνη
  5. 1 φλ. κρύο νερό

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ σε μια λεκάνη.

  2. 2

    Προσθέστε τη μαργαρίνη και τρίψτε τη μέσα στο αλεύρι, μέχρι να γίνει όλο το μείγμα τρίμματα.

  3. 3

    Ρίξτε το νερό στο αλεύρι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη (ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμα).

  4. 4

    Κάντε τη ζύμη μια μπάλα και αφήστε τη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί. Δεν πρόκειται να φουσκώσει, αλλά αλλάζει η υφή της και απλώνεται πολύ εύκολα μετά.

  5. 5

    Κάντε 12 μπάλες από τη ζύμη σας. Αν θέλετε βάλτε λίγη μαργαρίνη στα χέρια σας για να γίνουν οι μπάλες πιο εύκολα.

  6. 6

    Βάλτε την πίτα πάνω σε μια λαδόκολλα και ανοίξτε την σε πιτούλα. Πρέπει να γίνει πολύ λεπτή, σαν κρέπα. Η ζύμη ανοίγει εξαιρετικά εύκολα και είναι πολύ ελαστική. Θα δείτε πως ανοίγει πολύ εύκολα σε λεπτό πάχος.

  7. 7

    Βάλτε τη σε αντικολλητικό τηγάνι (εγώ δε βάζω καθόλου λάδι). Θέλει πολύ λίγο χρόνο για να γίνει. Θα δείτε πως κανει φουσκάλες. Όταν κάνει τις φουσκάλες, γυρνάτε την τορτίγια από την άλλη πλευρά και αφήνετε για 1-2 λεπτά.

  8. 8

    Να βάζετε τις τορτίγιες σε πιάτο μετά το τηγάνισμα και να τις σκεπάζετε με μια πετσέτα.

  9. 9

    Οι τορτίγιες σερβίρονται άμεσα. Αν μείνουν δεν τρώγονται ευχάριστα. Αν φτιάξετε πολλές μπορείτε, μόλις κρυώσουν, να τις βάλετε στην κατάψυξη.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (9)

Σχόλια (21)

teoteo
teoteo @cook_8453157
Λατρεύω αυτου του είδους την κουζίνα και είμαι των πικάντικων και παράξενων γεύσεων. Ελπίζω κάποια στιγμή να κάνω και εγώ δικές μου τορτίγιες γιατί όλο στις έτοιμες είμαι. Θέλω να θέσω όμως ένα ερώτημα που έχω καιρό στο μυαλό μου.Ποιά είναι δηλαδή η διαφορά μεταξύ της τορτίγιας - εντσιλάδας - φαχίτας εφ'όσον εχουν την ίδια ζύμη.Εχει σχεση με το είδος της γέμισης τον τρόπο τυλίγματος της γαρνιτούρας ή κάτι άλλο;Εχω μπεί σε πολλά site's μεξικάνικα και βλέποντας διάφορες αυθεντικές συνταγές δεν μπόρεσα τελικά να το ξεκαθαρίσω.Ελπίζω κάποιος εδω να με φωτίσει.

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα