Τούρτα φράουλας

Bαθμολογία: 4.8889
       
 
9 ψήφοι
kitrinos, 30.05.10

Περιγραφή

Δροσερή, ελαφριά, εύκολη τούρτα φράουλας.
Τούρτα φράουλας

Τι χρειαζόμαστε:

Για παντεσπάνι:
  • 6 αυγά
  • 6 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι
  • 6 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
Για τη γέμιση:
Πρώτο μέρος (σάλτσα φράουλας):
  • 600 γρ. φράουλες για το στόλισμα
  • 1 ½ φλυτζάνι ζάχαρη
  • ½ φλυτζάνι χυμό λεμονιού
  • ½ φλυτζάνι κονιάκ
  • ½ φλυτζάνι νερό
  • 4 κ.σ κορν φλάουρ
Δεύτερο μέρος (πατισερί):
  • 500 γρ. γάλα
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 3 κρόκοι αυγων
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • σαντιγί και φράουλες για το στόλισμα και σιρόπι για το παντεσπάνι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορες τούρτες
Εποχιακά: Ανοιξιάτικη
Διατροφή: Χορτοφαγική
Σερβίρει: 16 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Παντεσπάνι
  1. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα (ασπρίσει).
  2. Σε χαμηλή ταχύτητα συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα υλικά: αλεύρι, μπέικιν, βανίλια και μόλις ενσωματωθούν τα αδειάζουμε σε ταψί 30 εκ. καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
  3. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω κάτω) στους 180 βαθμούς για περιπου 35’ με 45’.
Γέμιση:
Πρώτο μέρος (σάλτσα φράουλας):
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα 500 γρ από τις φράουλες στα 2 ή 4 κομμάτια αναλόγως το μέγεθος τους και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το νερό και το κορν φλάουρ.
  2. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση (ξαφρίζουμε αν χρειαστεί).
  3. Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και το ρίχνουμε στις φράουλες που βράζουν, αφού χαμηλώσουμε το μάτι της κουζίνας και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Δεύτερο μέρος Πατισερί:
  1. Βάζουμε το γάλα να βράσει με τις βανίλιες.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τα αυγά (τρεις κρόκοι κι ένα αυγό) με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
  3. Πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 από το γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε πάλι στο γάλα, ανακατεύοντας το μέχρι να δέσει η κρέμα.
  4. Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση:
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την σάλτσα φράουλας με την κρέμα πατισερί.
  2. Κόβουμε το παντεσπάνι σε δυο ή τρεις δίσκους (εγώ το έκοψα σε δυο). Τοποθετούμε ένα δίσκο σε μια πιατέλα και σιροπιάζουμε καλά. Απλώνουμε τα 2/3 της κρέμας, τοποθετούμε τον άλλο δίσκο, σιροπιάζουμε και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
  3. Ετοιμάζουμε την σαντιγί και καλύπτουμε όλη την τούρτα και στολίζουμε με φράουλες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από το blog Γλυκό από σπίτι.

Η πατισερί είναι αυτή που φτιάχνει ο Παρλιάρος, με την διαφορά ότι βάζει 350 γρ. γάλα και 150 γρ. κρέμα γάλακτος.

Όσο αφορά την τούρτα, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται αρχικά, πρακτικά είναι πανεύκολη να γίνει.

Καλά είναι, να ετοιμάσετε τα μείγματα μια μέρα πριν την συναρμολόγηση, γιατί και το παντεσπάνι θα κοπεί πιο εύκολα την επόμενη μέρα, αλλά και τα δυο άλλα μείγματα θα κρυώσουν πολύ καλά πριν τα αναμείξετε.

Για το σιρόπιασμα του παντεσπάνι, χρησιμοποίησα σιρόπι σφενδάμου το οποίο αραίωσα με λίγο νερό. Μπορείτε να σιροπιάσετε το παντεσπάνι με οποιοδήποτε σιρόπι κομπόστας ή φτιάχνοντας ένα ελαφρύ σιρόπι.

Μπορείτε επίσης, να κρατήσετε 5-6 κουταλιές της σούπας σάλτσα φράουλας και να το απλώσετε πάνω από τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι. Σ αυτήν την περίπτωση απλώνετε στην μέση όλη την κρέμα και όχι τα 2/3 όπως αναφέρω.

Επίσης αντί να φτιάξετε ζελέ διάφανο, που καλύπτουμε συνήθως τα φρέσκα φρούτα στις τάρτες κτλ. κρατήστε περισσότερη σάλτσα φράουλας και περάστε από αυτήν τις φράουλες που θα στολίσετε την τούρτα.

Για να καλύψω όλη την τούρτα με σαντιγί, χρειάστηκα 3 κουτιά μόρφατ. Μου περίσσεψε και λίγη. Πιστεύω όμως και με δυο κουτιά μπορεί να καλυφτεί η τούρτα, σε μένα χρειάστηκε και το τρίτο κουτί, επειδή δεν έκοψα το παντεσπάνι ίσια, οπότε και χρειάστηκε να καλύψω κενά. Μπορείτε να καλύψετε ακόμα την τούρτα με βουτυρόκρεμα ή ζαχαρόπαστα.

Σας προτείνω να κόψετε το παντεσπάνι σε τρεις δίσκους, αντί για δυο που το έκοψα εγώ. Οπότε μπορείτε αντί να ανακατέψετε τα δυο μείγματα της γέμισης, να βάλετε κάνα 3-4 κ.σ στην πατισερί (για να γίνει λιγάκι φραουλένια ίσα ίσα) και να έχετε δυο διαφορετικές στρώσεις γέμισης στην τούρτα.

Σχετικές συνταγές

    18 Όλα

    #
    Σχόλιο από krepoylina, 4-8-10  
    τελιο!μου αρεσει πολυ!!!!!
    #
    Σχόλιο από Gogo_Lacta, 14-4-11  
    θα ηθελα να ρωτησω κατι. οταν λες 6 φλιτζανακια του καφε, επειδη η εννοια φλιτζανι γενικα περνει μεγαλες διαστασεις μπορεις να μου πεις σε γραμμαρια ποσο ειναι;;
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 14-4-11  
    @Gogo_Lacta
    Μην σε αγχώνει καθόλου αυτό, ότι φλιτζανάκια κλασικά του ελληνικού καφέ έχεις στο σπίτι χρησιμοποίησε τα.
    #
    Σχόλιο από Gogo_Lacta, 25-5-11  
    παρα πολυ ωραια η τουρτα!!! και προπαντων πολυ πολυ ευκολη ειδικα για καποιον/α αρχαριο/α!!! το μονο διαφορετικο που εκανα ηταν να ραντισω με κονιακ το παντεσπανι κ πανω απο την σαντιγυ εριξα τρουφα σοκολοτας!!! καταπληκτηκη!!!!
    #
    Σχόλιο από Ειρήνη Κ, 2-6-11  
    υπέροχη, ελαφριά και δροσερή! ό,τι πρέπει γι' αυτή την εποχή!!!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 19-12-11  
    υπεροχη συνταγη...εγω εβαλα ολοκληρες φραουλες και την απολαυσαμε δεοντως...
    #
    Σχόλιο από maria68, 2-4-12  
    Παρα πολυ νοστιμη και ελαφρια ανοιξιατικη τουρτα.Ευχαριστω για την συνταγη
    #
    Σχόλιο από viktoriap, 17-4-12  
    Αξίζει 5 πηρουνάκια! Πολύ καλή! Μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από mar81, 18-5-12  
    ειναι τελεια!!!!!!!!!!την εχω ξαναφτιαξει αλλα τωρα θελω την βοηθεια σας!!!!!μολις την εφτιαξα και αυριο θα την παω στη δουλεια εκπληξη σε μια συναδελφο που εχει γεννεθλια.ομωςςς σκεφτηκα να την βαλω για λιγο στην καταψυξη κανα 20 λεπτο μισαωρο...τι λετε???????/θα γινει ζημια???γιατι δεν θα την κοψουμε αμεσως.δεν θελω να παει αδικα τοσος κοπος ;)
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 18-5-12  
    Κανένα πρόβλημα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα την κόψετε αμέσως, αν και νομίζω ότι στο μισάωρο, δεν θα προλάβει να παγώσει εντελώς. Αν όμως στο χώρο εργασίας, έχετε κάποιο ψυγείο, δεν είναι απαραίτητο να την βάλεις στην κατάψυξη, για να την μεταφέρεις στη δουλειά
    #
    Σχόλιο από mar81, 18-5-12  
    ευχαριστώ πολύ για την αμεση απαντηση!!!!!!!!! :)
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 24-5-12  
    Να ρωτήσω κάτι κ εγώ..
    Αύριο θα κάνω την τούρτα σου κ από σήμερα, τη γέμιση κ το παντεσπάνι.
    Το παντεσπάνι, να το βάλω ψυγείο μέχρι αύριο που θα το χρησιμοποιήσω?
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 24-5-12  
    Καλησπέρα!

    RAFAELA, δεν είναι απαραίτητο, να βάλεις το παντεσπάνι στο ψυγείο.
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 24-5-12  
    Σ' ευχαριστώ πολύ!
    Αύριο επανέρχομαι με τα πιρουνάκια! :)
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 29-5-12  
    Νόστιμη κ ελαφριά η τούρτα! Θα την προτιμούσα με πιο έντονη τη γεύση της φράουλας κ με λιγότερα αυγά, γιατί κάπως μου μύριζαν, τόσο στην κρέμα όσο κ στο παντεσπάνι.
    Την επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω κ μια στρώση κρέμα σοκολάτας. Ευχαριστούμε!
    #
    Σχόλιο από mousitsa_1988, 14-4-13  
    tin ekana gia ta genne8lia tis adelfis mou me ti diafora oti ebala mous sokolata kai to stolisa me zaxaropasta alla den 3erw pws na tin anebasw.....
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 20-7-13  
    Αναρωτιέμαι...αν μπορείτε να με βοηθήσετε!!???
    στην φάση που αναμιγνύω την σάλτσα φράουλας με την κρέμα πατισερί δεν υπάρχει φόβος να "κόψει" η κρέμα ή ομογενοποιείται κανονικά?? φαίνεται πάρα πολύ ωραία και δεν θέλω να κάνω κανένα λάθος...
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 20-7-13  
    Δεν υπάρχει πρόβλημα, αναμειγνύονται τέλεια, αρκεί τα δυο μείγματα, της σάλτσας φράουλα και η πατισερί να είναι εντελώς κρύα. Εγώ πάντα τα ετοιμάζω μια μέρα πριν, όπως και το παντεσπάνι. Έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ανάμειξη των πατισερί και σάλτσα φράουλα, αλλά και το παντεσπάνι κόβεται πολύ πιο εύκολα.

    10 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από krepoylina, 4-8-10  
    τελιο!μου αρεσει πολυ!!!!!
    #
    Σχόλιο από Gogo_Lacta, 25-5-11  
    παρα πολυ ωραια η τουρτα!!! και προπαντων πολυ πολυ ευκολη ειδικα για καποιον/α αρχαριο/α!!! το μονο διαφορετικο που εκανα ηταν να ραντισω με κονιακ το παντεσπανι κ πανω απο την σαντιγυ εριξα τρουφα σοκολοτας!!! καταπληκτηκη!!!!
    #
    Σχόλιο από Ειρήνη Κ, 2-6-11  
    υπέροχη, ελαφριά και δροσερή! ό,τι πρέπει γι' αυτή την εποχή!!!
    #
    Σχόλιο από Λυδια Φωκα, 19-12-11  
    υπεροχη συνταγη...εγω εβαλα ολοκληρες φραουλες και την απολαυσαμε δεοντως...
    #
    Σχόλιο από maria68, 2-4-12  
    Παρα πολυ νοστιμη και ελαφρια ανοιξιατικη τουρτα.Ευχαριστω για την συνταγη
    #
    Σχόλιο από viktoriap, 17-4-12  
    Αξίζει 5 πηρουνάκια! Πολύ καλή! Μπράβο!!!
    #
    Σχόλιο από mar81, 18-5-12  
    ειναι τελεια!!!!!!!!!!την εχω ξαναφτιαξει αλλα τωρα θελω την βοηθεια σας!!!!!μολις την εφτιαξα και αυριο θα την παω στη δουλεια εκπληξη σε μια συναδελφο που εχει γεννεθλια.ομωςςς σκεφτηκα να την βαλω για λιγο στην καταψυξη κανα 20 λεπτο μισαωρο...τι λετε???????/θα γινει ζημια???γιατι δεν θα την κοψουμε αμεσως.δεν θελω να παει αδικα τοσος κοπος ;)
    #
    Σχόλιο από mar81, 18-5-12  
    ευχαριστώ πολύ για την αμεση απαντηση!!!!!!!!! :)
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 24-5-12  
    Σ' ευχαριστώ πολύ!
    Αύριο επανέρχομαι με τα πιρουνάκια! :)
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 29-5-12  
    Νόστιμη κ ελαφριά η τούρτα! Θα την προτιμούσα με πιο έντονη τη γεύση της φράουλας κ με λιγότερα αυγά, γιατί κάπως μου μύριζαν, τόσο στην κρέμα όσο κ στο παντεσπάνι.
    Την επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω κ μια στρώση κρέμα σοκολάτας. Ευχαριστούμε!

    7 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Gogo_Lacta, 14-4-11  
    θα ηθελα να ρωτησω κατι. οταν λες 6 φλιτζανακια του καφε, επειδη η εννοια φλιτζανι γενικα περνει μεγαλες διαστασεις μπορεις να μου πεις σε γραμμαρια ποσο ειναι;;
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 14-4-11  
    @Gogo_Lacta
    Μην σε αγχώνει καθόλου αυτό, ότι φλιτζανάκια κλασικά του ελληνικού καφέ έχεις στο σπίτι χρησιμοποίησε τα.
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 18-5-12  
    Κανένα πρόβλημα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα την κόψετε αμέσως, αν και νομίζω ότι στο μισάωρο, δεν θα προλάβει να παγώσει εντελώς. Αν όμως στο χώρο εργασίας, έχετε κάποιο ψυγείο, δεν είναι απαραίτητο να την βάλεις στην κατάψυξη, για να την μεταφέρεις στη δουλειά
    #
    Σχόλιο από RAFAELA, 24-5-12  
    Να ρωτήσω κάτι κ εγώ..
    Αύριο θα κάνω την τούρτα σου κ από σήμερα, τη γέμιση κ το παντεσπάνι.
    Το παντεσπάνι, να το βάλω ψυγείο μέχρι αύριο που θα το χρησιμοποιήσω?
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 24-5-12  
    Καλησπέρα!

    RAFAELA, δεν είναι απαραίτητο, να βάλεις το παντεσπάνι στο ψυγείο.
    #
    Σχόλιο από ΓΚΙΛΙ, 20-7-13  
    Αναρωτιέμαι...αν μπορείτε να με βοηθήσετε!!???
    στην φάση που αναμιγνύω την σάλτσα φράουλας με την κρέμα πατισερί δεν υπάρχει φόβος να "κόψει" η κρέμα ή ομογενοποιείται κανονικά?? φαίνεται πάρα πολύ ωραία και δεν θέλω να κάνω κανένα λάθος...
    #
    Σχόλιο από kitrinos, 20-7-13  
    Δεν υπάρχει πρόβλημα, αναμειγνύονται τέλεια, αρκεί τα δυο μείγματα, της σάλτσας φράουλα και η πατισερί να είναι εντελώς κρύα. Εγώ πάντα τα ετοιμάζω μια μέρα πριν, όπως και το παντεσπάνι. Έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα στην ανάμειξη των πατισερί και σάλτσα φράουλα, αλλά και το παντεσπάνι κόβεται πολύ πιο εύκολα.

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από mousitsa_1988, 14-4-13  
    tin ekana gia ta genne8lia tis adelfis mou me ti diafora oti ebala mous sokolata kai to stolisa me zaxaropasta alla den 3erw pws na tin anebasw.....

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ένα φρούτο την ημέρα
    Όλοι ξέρουμε λίγο πολύ ότι τα φρούτα μας κάνουν κα...

    Σχετικές οδηγίες

    Χωρίζω αβγά
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (6)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Τα πάντα για τις τούρτες
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki
    τούρτες
    Ένα βιβλίο 17 αγαπημένων συνταγών, του/της γλυκακια
    Αγαπημένα γλυκά-τούρτες κ.α. διάφορα
    Ένα βιβλίο 135 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της Ειρήνη Κ
    τουρτες ταρτες παστες
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou