Sitronella
Sitronella @Sitronella
Τραχήλα

Μια αρκετά απλή τούρτα που φυσικά θα μπορούσε να γίνει και με άλλο θέμα.Φέτος γιορτάσαμε δυο φορές τα γενέθλια του Κωνσταντίνου και έφτιαξα την ίδια τούρτα δυο φορές, με κάποιες παραλλαγές. Η πρώτη ήταν με επικάλυψη γκανάς απλώς. Τη δεύτερη είπα να την αλλάξω λίγο και την έκανα με τριμμένο φουντούκι. Αυτή η δεύτερη είναι τούρτα που μπορεί νομίζω να κάνει με λίγη μόνο εξάσκηση ο καθένας και το μόνο ιδιαίτερο εργαλείο που θέλει είναι η μύτη του κορνέ για το γρασίδι.Τη βάζω για να βοηθήσω κυρίως αρχάριους, δείχνοντας πως με λίγα πράγματα, μπορούμε να έχουμε μια αξιοπρεπή τούρτα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στην τούρτα σοκολατίνα δε χρειάζεται να φτιάξετε έξτρα γκανάς. Κρατάτε λίγη από την κρέμα και της προσθέτετε έξτρα σοκολάτα, όπως λέει και στη συνταγή. Εάν κάνετε άλλη τούρτα, φτιάξτε γκανάς βάζοντας κρέμα γάλακτος και κουβερτούρα σε αναλογία 1 προς 2.Το ποδήλατο μπορείτε να το κάνετε και με λευκή κουβερτούρα. Ή ακόμα να κάνετε τη γκανάς με λευκή κουβερτούρα και το ποδήλατο με σκούρα.Θα μπορούσατε επίσης να αλλάξετε τη σειρά στα βήματα 7 και 8. Στη μια περίπτωση η γκανάς τρέχει λίγο έξω από το φουντούκι, στην άλλη το φουντούκι φτάνει μέχρι την άκρη. Αποφασίστε εσείς τις σας αρέσει περισσότερο.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Τούρτα της επιλογής σας. Εγώ εδώ έφτιαξα τούρτα σοκολατίνα 
  2. Γκανάς για επικάλυψη (δείτε μυστικά)
  3. Τριμμένο φουντούκι
  4. Βουτυρόκρεμα (αραιή προς μέτρια) 
  5. πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Το θέμα μου ήταν το ποδήλατο. Τύπωσα λοιπόν ένα ποδήλατο, προσέχοντας τις διαστάσεις, να είναι ανάλογες με την τούρτα. Μπορείτε φυσικά να διαλέξετε κάποιο άλλο θέμα, την ίδια διαδικασία θα ακολουθήσετε.

  2. 2

    Λιώνουμε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Βάζουμε μια λαδόκολλα πάνω στο χαρτί που τυπώσαμε. Βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα κορνέ με λεπτή μύτη και σχηματίζουμε το σχέδιο. Καλό θα είναι να το κάνουμε 2-3 φορές, για να έχουμε back up αν τυχόν μας πάθει κάτι το ένα. Δείτε πως έκανα και δυο μυτούλες κάτω από τις ρόδες. Αυτό το έκανα για να είμαι σίγουρη πως θα σταθεί το ποδήλατο όρθιο. Τα βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για λίγο, να σφίξουν καλά.

  3. 3

    Βλέπετε εδώ έχω κάνει δυο. Αφού παγώσουν πολύ καλά, τα γυρνάμε από την άλλη πλευρά και βάζουμε σοκολάτα και στην πίσω πλευρά (αν χρειαστεί ξαναζεσταίνουμε τη σοκολάτα μας). Αυτό το κάνουμε για να μη φαίνεται το ποδήλατο πλακέ από καμία πλευρά, αλλά κυριως για να γίνει πιο γερό και να μη σπάει.

  4. 4

    Έχουμε φτιάξει την τούρτα μας και την έχουμε αφήσει να παγώσει καλά. Εδώ, για να μπορέσω να τη δουλέψω καλά, την έχω βάλει πάνω σε δισκάκι (από αυτά τα ασημένια) λίγο μικρότερο από τη διάμετρο της τούρτας και την έχω βάλει πάνω σε ξύλινο δίσκο που γυρνάει. Σε αυτή την τούρτα έκανα το λάθος να βάλω το πάνω παντεσπάνι από τη μεριά με τα ψίχουλα. ΜΗ το κάνετε αυτό... Βάλτε πάνω την ίσια πλευρά, για να σας είναι η ζωή πιο εύκολη.

  5. 5

    Την καλύπτουμε με κρέμα. Στην τούρτα σοκολατίνα που έφτιαξα εγώ, είχα κρατήσει λίγη από την κρέμα της. Ή κάνετε το ίδιο, ή φτιάχνετε λίγη σαντιγύ ή άλλη κρέμα. Δε μας νοιάζει να είναι πολύ ίσια η κρέμα, ειδικά στα πλαϊνά. Από πάνω προσπαθείστε να την κάνετε ίσια όσο γίνεται.

  6. 6

    Τρίβουμε φουντούκια. Εδώ μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φουντούκια με άλλο ξηρό καρπό ή ακόμα με μπισκότα.

  7. 7

    Με το χέρι παίρνουμε φουντούκι και το κολλάμε στα πλαϊνά της τούρτας. Βολεύει καλύτερα αν σηκώσετε την τούρτα με το ένα χέρι και βάζετε το φουντούκι με το άλλο. Θα πέφτουν κάτω φουντουκάκια φυσικά, φροντίστε να το κανετε πάνω από κάποιο ταψί πχ ώστε να μαζεύετε ό,τι πεφτει κάτω.

  8. 8

    Ρίχνουμε τη γκανάς στο πάνω μέρος της τούρτας. Εδώ εμένα δεν ήταν στη σωστή θερμοκρασία και δεν έκατσε καλά όπως φαίνεται. Αυτό δεν πειράζει, διορθώνεται όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες. Απλώς θέλει παραπάνω χρόνο και κόπο. Οπότε φροντίστε να είναι ζεστή η γκανάς και να κυλάει σωστά. Αν γίνει αυτό, πιθανώς να μη θέλει να της κάνετε τίποτα μετά, θα φαίνεται σούπερ. Εγώ την άφησα να κρυώσει και μετά την ίσιωσα με υπομονή με μια σπατουλίτσα.

  9. 9

    Φτιάχνουμε βουτυρόκρεμα και τη χρωματίζουμε πράσινη. Για να γίνει ωραίο γρασιδάκι εύκολα, χρειαζόμαστε την ειδική μύτη για κορνέ.

  10. 10

    Φροντίστε να έχει τη σωστή πυκνότητα η βουτυρόκρεμα, ώστε να μπορεί να βγει εύκολα από τη μύτη, αλλά να στέκεται και όμορφα. Αν δε βγαίνει από τη μύτη θέλει κι άλλο υγρό, αν δε στέκεται καλά θέλει κι άλλη άχνη.Κάντε στο κέντρο ένα σημείο με μπόλικο γρασιδάκι και αν θέλετε κάντε και γύρω γύρω λίγο.

  11. 11

    Σε αυτό το σημείο μετέφρα την τούρτα πάνω στο δίσκο που θα τη σέρβιρα. Με το ασημένιο δισκάκι από κάτω της ήταν πολύ εύκολο να την μετακινήσω. Στην ουσία μπορούμε να το κάνουμε μετά που θα βάλουμε το φουντούκι. Βάζουμε και γύρω γύρω γρασιδάκι, να καλύψουμε την ένωση, αλλά και για να φαίνεται ομορφότερη.

  12. 12

    Αλλάζουμε μύτη στο κορνέ και βάζουμε τη μικρή στρογγυλή. Με αυτή γράφουμε ό,τι θέλουμε στην τούρτα μας.

  13. 13

    Βάζουμε και το ποδήλατο στο κέντρο και έτοιμη η τούρτα!

  14. 14

    Εδώ η άλλη έκδοση, με τη γκανάς. Φαίνεται πιο απλή, αλλά θέλει τεχνική για να φανεί όμορφη η γκανάς.Τα σημαιάκια τα έφτιαξα με καλαμάκια και χαρτί περιτυλίγματος. Μάλιστα τα είχα κρατήσει να τα βάλω και στη δεύτερη τουρτα και τα ξέχασα!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

amande
amande @cook_8495536
Ευχαριστούμε πολύ για τις τόσο αναλυτικές οδηγίες (και είχα σκοπό να σε ρωτήσω αλλά με πρόλαβες :))!!

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Τραχήλα
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα