Τούρτα μερέντα της μαμάς

Bαθμολογία: 5
       
 
4 ψήφοι
tht, 18.12.12

Περιγραφή

Την τούρτα αυτή την κάνει η μαμά μου και τρελλλλλενόμαστε όλοι μικροί και μεγάλοι. Το παντεσπάνι είναι από συνταγή της νύφης μου και πετυχαίνει πάντα. Δε χρειάζεται φαρίνα.

Τούρτα μερέντα της μαμάς

Τι χρειαζόμαστε:

Παντεσπάνι

  • 6 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 6 αυγά
  • 6 κ. σούπας νερό
  • 4 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
  • 1 baking powder
  • 2 βανίλιες

Κρέμα μερέντα

  • 1 ½ μόρφατ ή ερμόλ (σε μεταλλικό κουτί)
  • 1 ζαχαρούχο γάλα (μεγάλο)
  • 1 κουτί μερέντα (250 gr)
  • 1 κουβερτούρα (125 gr)

Σιρόπι

  • 1 κουτάκι σπράιτ ή πορτοκαλάδα με ανθρακικό

Διακόσμιση

  • Τζελάκια, marsh mellows, πολύχρωμα κουφετάκια
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορες τούρτες
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Σοκολάτα , Αβγά , Γάλα
Σερβίρει: πολλούς
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ετοιμάζω το παντεσπάνι: Κοσκινίζω το αλεύρι (γίνεται πιο αφράτο το μίγμα) και ανακατεύω μέσα σε αυτό το baking powder. Χτυπάω πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτω το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι. Τέλος προσθέτω και τις 2 βανίλιες. Βάζω σε ταψί στρόγγυλο ή παραλληλόγραμμο. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, όπως τα κέικ (στο δικό μου ψήνω στους 200ο C για 35-40 λεπτά).
  2. Όταν ετοιμαστεί το παντεσπάνι το αφήνω να κρυώσει λίγο και το κόβω με κοφτερό μαχαίρι, ώστε να έχω 3 δίσκους από παντεσπάνι.
  3. Για να ετοιμάσω την κρέμα, λιώνω την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων σε μπαιν μαρί. Χτυπάω πολύ καλά τα μόρφατ ή ερμόλ με το ζαχαρούχο και προσθέτω τη λιωμένη κουβερτούρα και τη μερέντα. Αν θέλω, πριν προσθέσω την κουβερτούρα και τη μερέντα, κρατώ μία μικρή ποσότητα λευκή κρέμα για το γαρνίρισμα.
  4. Χρησιμοποιώ το σπράιτ ή την πορτοκαλάδα αντί για σιρόπι και σιροπιάζω τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι και στρώνω το 1/3 της κρέμας. Κάνω το ίδιο με το δεύτερο και το τρίτο κύκλο. Διακοσμώ την τούρτα κατά βούληση.

Λίγα μυστικά ακόμα

Εδώ έκανα 1 ½ δόση παντεσπάνι και χρησιμοποίησα παραλληλόγραμμο ταψί. Έκοψα ένα τετράγωνο στις διαστάσεις του σκεύους σερβιρίσματος και ένα δεύτερο μικρότερο για να κάνω το δεύτερο όροφο της τούρτας. Κάθε όροφος έχει 3 επίπεδα.

Χρησιμοποιώ αντί για σιρόπι αναψυκτικό γιατί έχει τη σωστή ποσότητα ζάχαρης και δε χρειάζεται να λερώνω ένα ακόμα σκεύος για να ετοιμάσω σιρόπι.

Σχετικές συνταγές

    13 Όλα

    #
    Σχόλιο από isabell, 21-12-12  
    Ερώτηση: όταν λες 1 μπέικιν τι εννοείς; 1 φακελάκι ή 1 κουτάλι; Και 2η ερώτηση για παντεσπάνι στο μέγεθος του κλασσικού μεγάλου ταψιού φούρνου τι δόση βάζεις; τη μιάμιση που έκανες κι εσύ; θέλω μεγάλη τούρτα για πολλά άτομα με 2 παντεσπάνια (2 επίπεδα)
    #
    Σχόλιο από tht, 4-1-13  
    Isabell συγνώμη που καθυστερώ την απάντηση τόσο πολύ, αλλά λόγω εορτών δεν είδα τα e-mail μου για πολύ καιρό. Όταν λέω 1 baking powder εννοώ 1 φακελάκι. Πριν σου πω για το μέγεθος του ταψιού θα σου πω τι υποστηρίζει η μαμά μου και έχει δίκιο. Το παντεσπάνι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ. Κάθε όροφος πρέπει να είναι περίπου 1 εκ. Αν είναι πιο παχύ δεν σιροπιάζεται καλά. Το ταψί που χρησιμοποίησα για τη μιαμιση δόση ήταν 40x25 περίπου και μου έβγαλε τετρατόροφη τούρτα (και το μεγάλο τετράγωνο και το μικρό). Αν βάλεις τη 1 δόση σε αυτό το ταψί θα έχεις 3 ορόφους και καλύτερο αποτέλεσμα σε ότι αφορά στο σιρόπιασμα. Αν θες να χρησιμοποιήσεις στρογγυλό ταψί θα πρέπει να έχει διάμετρο 35-40 εκ. και μία δόση παντεσπάνι. Για μικρότερο ταψί θα πρέπει να κάνεις μικρότερη δόση (τα 6 [αυγά, αλεύρι, νερό] να γίνουν 4 και η ζάχαρη 3 φλιτζανάκια του καφέ).
    #
    Σχόλιο από isabell, 4-1-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από isabell, 6-2-13  
    Την έκανα, μου βγήκε πολύ ωραία μόνο που δε φούσκωσε πολύ το παντεσπάνι, μου έβγαλε 2 η κάθε δόση, ήθελα 6 γιατί έκανα 2 τούρτες τελικά και χρειάστηκα 3 δόσεις, δεν πειράζει όμως το αποτέλεσμα μέτρησε ενθουσιάστηκαν όλοι! Και να προσθέσω επίσης οτι και η κρέμα είναι φανταστική! Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι οτι σιρόπιασα με το κλασσικό σιρόπι ζάχαρης-νερού και όχι με το αναψυκτικό, δεν ξέρω γιατί αλλά φοβήθηκα να το κάνω μήπως δεν μου άρεσε και προτίμησα τη δοκιμασμένη λύση.. 5 πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από tht, 7-2-13  
    Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια. Μη φοβάσαι το αναψυκτικό, το σπράιτ έχει ουδέτερη γεύση και τη σωστή ποσότητα ζάχαρης και δε χρειάζετε καμία προετοιμασία.
    #
    Σχόλιο από tht, 11-12-13  
    Αυτή τη φορά, αντί σπράιτ, χρησιμοποίησα σοκολατούχο γάλα για να σιροπιάσω την τούρτα. Είναι μια εξαιρειτκή εναλλακτική, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται να το φάνε παιδάκια. Και για πιο υγιεινο αποτέλεσμα μπορείτε να φτιάξεται σοκαλατούχο (1 κούπα άσπρο ΕΛΛΗΝΙΚΟ παστεριωμένο γάλα της επιλογής σας, 1 κουταλιά μέλι και 2-3 κουταλιές καοτόνικ - ζεσταίνουμε λίγο το γάλα για να διαλυθεί καλά το καοτόνικ και το μέλι και είναι έτοιμο).
    #
    Σχόλιο από Anastasiamariapasx, 30-1-14  
    Ειναι καταπληκτική εγω που δεν τρωω τουρτα και την λατρευω την κυριακη θα εχει την τιμητική της μιας κ ει αι τα Γεννέθλια μου...η ερωτηση μ ειναι η εξης μενω Γερμανία και δεν βρίσκω ουτε μορφατ ουτε ερμολ μπορεις ν μου δόσεις εναλλακτικες ζαχαρουχο εδω δεν υπαρχει εχω ενα μικρο νουνου πκυ εφερα απο ελλαδα πως να το συμπληρωσω για μια δκση με τι? Μακαρι να προλάβεις να μου απαντησεις..
    #
    Σχόλιο από tht, 31-1-14  
    Anastasiamariapasx, ευχαριστώ για τα πιρουνάκια. Δεν έχω δοκιμάσει να αλλάξω κάτι στη συνταγή και να δω το αποτέλεσμα. Ωστόσο, επειδή είναι σημαντικό να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε, θα προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω ότι άλλο βρω σε φυτική σαντιγή και θα χρησιμοποιούσα το νουνού στο οποίο θα πρόσθετα άχνη (τη σωστή ποσότητα θα τη βρεις με δοκιμή) για να αντικαταστήσω το ζαχαρούχο. Για αρχή θα έβαζα μισή κούπα άχνη. Σίγουρα δε θα είναι η ίδια τούρτα, αλλά θα σε σώσει η γερμανική nutella, που νομίζω είναι καλύτερη από αυτή που έρχεται στη ελλάδα. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 31-1-14  
    Έχουμε και συνταγή για σπιτικό ζαχαρούχο αν θέλετε :)
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/spitiko-zaxarouxo-gala.html
    #
    Σχόλιο από tht, 31-1-14  
    Πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου Sitronella. Νομίζω πως με αυτή τη συνταγή για ζαχαρούχο και με μια φυτική σαντιγή θα έχεις το επιθυμιτό αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από BLONDY1, 1-2-14  
    Τέλεια!!! Την έκανα για τα γενέθλια της κόρης μου και.Οι φίλοι της έπαθαν πλάκα .Βεβαια εκανα κάτι αλλάγες :εφτιαξα σοκολατέν4διο παντεσπανι ως εξής 2 ποτήρια αλεύρι ,2 ποτήρια ζαχαρη ,8 αυγα , 1 μπεικιν, 6κουταλιες κακαο ,5 κουταλιες νερό ,ξυσμα λεμονιου,2 βανιλετες.Το εψησα σε32 αρι ταψί. Εκανα τη δικη σου γεμιση ακριβώς όπως λες ,σιρόπιασα με fanta ,αλλα χρησιμοποίησα και ένα διπ
    λό garni για τη διακόσμηση .Αν και φοβήθηκα λίγο την πορτοκαλάδα το σιρόπιασμα έγινε τέλειο .Αναλαφρη τούρτα χωρίς να σε λιγώνει ,μπραβο θα την κάνω και για τα άλλα παιδιά μου.
    #
    Σχόλιο από tht, 3-2-14  
    BLONDY1, ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και για τις ωραίες φωτογραφίες που αναίβασες. Χαίρομαι που σας άρεσε.
    #
    Σχόλιο από maria sandimpantaki, 13-6-14  
    υπεροχη τουρτα την εκανα στα γενεθλια της κορης μου και αρεσε πολυ σε ολους!!!ευχαριστω πολυ!!!
    αλλα εβαλα κατα λαθος φωτο της τουρτας που φενοντε τα παιδια και θελω να την βγαλω μηπως ξερει κανεις πως θα το κανω?

    9 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tht, 4-1-13  
    Isabell συγνώμη που καθυστερώ την απάντηση τόσο πολύ, αλλά λόγω εορτών δεν είδα τα e-mail μου για πολύ καιρό. Όταν λέω 1 baking powder εννοώ 1 φακελάκι. Πριν σου πω για το μέγεθος του ταψιού θα σου πω τι υποστηρίζει η μαμά μου και έχει δίκιο. Το παντεσπάνι δεν πρέπει να είναι πολύ παχύ. Κάθε όροφος πρέπει να είναι περίπου 1 εκ. Αν είναι πιο παχύ δεν σιροπιάζεται καλά. Το ταψί που χρησιμοποίησα για τη μιαμιση δόση ήταν 40x25 περίπου και μου έβγαλε τετρατόροφη τούρτα (και το μεγάλο τετράγωνο και το μικρό). Αν βάλεις τη 1 δόση σε αυτό το ταψί θα έχεις 3 ορόφους και καλύτερο αποτέλεσμα σε ότι αφορά στο σιρόπιασμα. Αν θες να χρησιμοποιήσεις στρογγυλό ταψί θα πρέπει να έχει διάμετρο 35-40 εκ. και μία δόση παντεσπάνι. Για μικρότερο ταψί θα πρέπει να κάνεις μικρότερη δόση (τα 6 [αυγά, αλεύρι, νερό] να γίνουν 4 και η ζάχαρη 3 φλιτζανάκια του καφέ).
    #
    Σχόλιο από isabell, 4-1-13  
    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από isabell, 6-2-13  
    Την έκανα, μου βγήκε πολύ ωραία μόνο που δε φούσκωσε πολύ το παντεσπάνι, μου έβγαλε 2 η κάθε δόση, ήθελα 6 γιατί έκανα 2 τούρτες τελικά και χρειάστηκα 3 δόσεις, δεν πειράζει όμως το αποτέλεσμα μέτρησε ενθουσιάστηκαν όλοι! Και να προσθέσω επίσης οτι και η κρέμα είναι φανταστική! Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι οτι σιρόπιασα με το κλασσικό σιρόπι ζάχαρης-νερού και όχι με το αναψυκτικό, δεν ξέρω γιατί αλλά φοβήθηκα να το κάνω μήπως δεν μου άρεσε και προτίμησα τη δοκιμασμένη λύση.. 5 πιρουνάκια!
    #
    Σχόλιο από tht, 7-2-13  
    Ευχαριστώ για τα πιρουνάκια. Μη φοβάσαι το αναψυκτικό, το σπράιτ έχει ουδέτερη γεύση και τη σωστή ποσότητα ζάχαρης και δε χρειάζετε καμία προετοιμασία.
    #
    Σχόλιο από tht, 31-1-14  
    Anastasiamariapasx, ευχαριστώ για τα πιρουνάκια. Δεν έχω δοκιμάσει να αλλάξω κάτι στη συνταγή και να δω το αποτέλεσμα. Ωστόσο, επειδή είναι σημαντικό να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτά που έχουμε, θα προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω ότι άλλο βρω σε φυτική σαντιγή και θα χρησιμοποιούσα το νουνού στο οποίο θα πρόσθετα άχνη (τη σωστή ποσότητα θα τη βρεις με δοκιμή) για να αντικαταστήσω το ζαχαρούχο. Για αρχή θα έβαζα μισή κούπα άχνη. Σίγουρα δε θα είναι η ίδια τούρτα, αλλά θα σε σώσει η γερμανική nutella, που νομίζω είναι καλύτερη από αυτή που έρχεται στη ελλάδα. Καλή επιτυχία.
    #
    Σχόλιο από tht, 31-1-14  
    Πολύ χρήσιμη η πληροφορία σου Sitronella. Νομίζω πως με αυτή τη συνταγή για ζαχαρούχο και με μια φυτική σαντιγή θα έχεις το επιθυμιτό αποτέλεσμα.
    #
    Σχόλιο από BLONDY1, 1-2-14  
    Τέλεια!!! Την έκανα για τα γενέθλια της κόρης μου και.Οι φίλοι της έπαθαν πλάκα .Βεβαια εκανα κάτι αλλάγες :εφτιαξα σοκολατέν4διο παντεσπανι ως εξής 2 ποτήρια αλεύρι ,2 ποτήρια ζαχαρη ,8 αυγα , 1 μπεικιν, 6κουταλιες κακαο ,5 κουταλιες νερό ,ξυσμα λεμονιου,2 βανιλετες.Το εψησα σε32 αρι ταψί. Εκανα τη δικη σου γεμιση ακριβώς όπως λες ,σιρόπιασα με fanta ,αλλα χρησιμοποίησα και ένα διπ
    λό garni για τη διακόσμηση .Αν και φοβήθηκα λίγο την πορτοκαλάδα το σιρόπιασμα έγινε τέλειο .Αναλαφρη τούρτα χωρίς να σε λιγώνει ,μπραβο θα την κάνω και για τα άλλα παιδιά μου.
    #
    Σχόλιο από tht, 3-2-14  
    BLONDY1, ευχαριστώ πολύ για τα πιρουνάκια και για τις ωραίες φωτογραφίες που αναίβασες. Χαίρομαι που σας άρεσε.
    #
    Σχόλιο από maria sandimpantaki, 13-6-14  
    υπεροχη τουρτα την εκανα στα γενεθλια της κορης μου και αρεσε πολυ σε ολους!!!ευχαριστω πολυ!!!
    αλλα εβαλα κατα λαθος φωτο της τουρτας που φενοντε τα παιδια και θελω να την βγαλω μηπως ξερει κανεις πως θα το κανω?

    3 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από isabell, 21-12-12  
    Ερώτηση: όταν λες 1 μπέικιν τι εννοείς; 1 φακελάκι ή 1 κουτάλι; Και 2η ερώτηση για παντεσπάνι στο μέγεθος του κλασσικού μεγάλου ταψιού φούρνου τι δόση βάζεις; τη μιάμιση που έκανες κι εσύ; θέλω μεγάλη τούρτα για πολλά άτομα με 2 παντεσπάνια (2 επίπεδα)
    #
    Σχόλιο από Anastasiamariapasx, 30-1-14  
    Ειναι καταπληκτική εγω που δεν τρωω τουρτα και την λατρευω την κυριακη θα εχει την τιμητική της μιας κ ει αι τα Γεννέθλια μου...η ερωτηση μ ειναι η εξης μενω Γερμανία και δεν βρίσκω ουτε μορφατ ουτε ερμολ μπορεις ν μου δόσεις εναλλακτικες ζαχαρουχο εδω δεν υπαρχει εχω ενα μικρο νουνου πκυ εφερα απο ελλαδα πως να το συμπληρωσω για μια δκση με τι? Μακαρι να προλάβεις να μου απαντησεις..
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 31-1-14  
    Έχουμε και συνταγή για σπιτικό ζαχαρούχο αν θέλετε :)
    http://www.sintagespareas.gr/sintages/spitiko-zaxarouxo-gala.html

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από tht, 11-12-13  
    Αυτή τη φορά, αντί σπράιτ, χρησιμοποίησα σοκολατούχο γάλα για να σιροπιάσω την τούρτα. Είναι μια εξαιρειτκή εναλλακτική, ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται να το φάνε παιδάκια. Και για πιο υγιεινο αποτέλεσμα μπορείτε να φτιάξεται σοκαλατούχο (1 κούπα άσπρο ΕΛΛΗΝΙΚΟ παστεριωμένο γάλα της επιλογής σας, 1 κουταλιά μέλι και 2-3 κουταλιές καοτόνικ - ζεσταίνουμε λίγο το γάλα για να διαλυθεί καλά το καοτόνικ και το μέλι και είναι έτοιμο).

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Μετατροπές ταψιών
    Θέλετε να φτιάξετε ένα κέικ που γράφει τις διασ...
    Νερό στη σοκολάτα: τι κάνουμε;
    Το “σοκολατένιο ατύχημα” και η λύση του Σαν...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Σχετικές οδηγίες

    Κόβω παντεσπάνι σε πάτους
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (46)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Τούρτες
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της Ελπίς Κεφαλλονιά
    πιτες
    Ένα βιβλίο 51 αγαπημένων συνταγών, του/της Σουλτάνα
    Τούρτες
    Ένα βιβλίο 58 αγαπημένων συνταγών, του/της murto
    ΤΟΥΡΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 108 αγαπημένων συνταγών, του/της glikoula
    Αγαπημένα γλυκά-τούρτες κ.α. διάφορα
    Ένα βιβλίο 135 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x