Τούρτα πορτοκάλι, δροσερή και αθώα
Εύκολη, γρήγορη, πολύ δροσιστική και χωρίς λιπαρά [!], τούρτα πορτοκάλι στη φόρμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Οφείλω να πληροφορήσω την παρέα ότι αυτή η συνταγή είναι μια απλουστευμένη παραλλαγή που έκανα από μια συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, που είδα στην τηλεόραση. Εκείνος φτιάχνει παντεσπάνι για τη βάση και δεν χρησιμοποιεί λικέρ.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χυμό από άλλα φρούτα (ακόμη και από φράουλες, μήλα, αχλάδια ή ότι σας αρέσει). Εις το επανιδείν...
Υλικά
-
1 έως 1,5 πακέτο μπισκότα Digestive ή πτι-μπέρ.
-
84 γρ. μαργαρίνη
-
1 λίτρο χυμό από πορτοκάλια (κατά προτίμησιν μέρλιν ή βαλέντσια)
-
70 γραμμάρια κόρν-φλάουερ
-
50 γραμμάρια ζάχαρη (κρυσταλλική ή άχνη)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Περνάμε τα μπισκότα από το μπλέντερ να θρυμματιστούν εντελώς.
-
2
Τα τοποθετούμε σε φόρμα (επίπεδη που να ανοίγει από το πλάϊ) 24 εκατοστών.
-
3
Λειώνουμε τη μαργαρίνη και τη ρίχνουμε στη φόρμα.
-
4
Προσθέτουμε λίγο λικέρ της αρεσκείας μας (εμείς βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας τεντούρα).
-
5
Ανακατεύουμε καλά να γίνει σαν "ζυμάρι" και το απλώνουμε ώστε να σχηματίσει ένα στρώμα-βάση περίπου 1 εκατοστό πάχος.
-
6
Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 170 (προθερμασμένος ο φούρνος).
-
7
Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.
-
8
Ρίχνουμε τα 750 ml χυμού στην κατσαρόλα και βάζουμε να βράσει, στα 2/3 της δύναμης του ματιού.
-
9
Τα υπόλοιπα 250 ml τα ρίχνουμε σε μια γαβάθα και αφήνουμε στην άκρη.
-
10
Ανάβουμε τσιγαράκι και περιμένουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση, ακούγοντας ραδιόφωνο))
-
11
Μόλις αρχίσει να παίρνει βράση, ρίχνουμε μέσα στο χυμό της γαβάθας το κόρν-φλάουερ και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη.
-
12
Ρίχνουμε όλο το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να πήξει.
-
13
Οταν πήξει (πολύ σύντομα) και αρχίσει να κοχλάζει, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε για μισό λεπτό ακόμη.
-
14
Τουμπάρουμε μέσα στη φόρμα με την ψημένη βάση.
-
15
Οταν κρυώσει εντελώς, το βάζουμε στο ψυγείο. Ανοίγουμε τη φόρμα και καταναλώνουμε μετά από 4 ώρες τουλάχιστον.
Σχόλια