Τραγανά chips μήλου. Εύα μου, θα… ξαναμαρτήσω!!!
Εν αρχή ην το μήλο…Ο Αδάμ και η Εύα δεν τα κατάφεραν να αρνηθούν να του δώσουν από μία δαγκωνιά (για την Εύα, μάλιστα, μαθαίνω ότι τους άλλαξε τα φώτα… Σαν λυσσάρα έπεσε πάνω στο δένδρο και, μόνο σαν χόρτασε, πρότεινε και του Αδάμ να φάει… Και έγινε το κακό...).Σάμπως τα κατάφερε η Χιονάτη; Καλά, εκείνη, θα μου πείτε, το πήγαινε φυρί-φυρί για ένα φιλί του πρίγκιπα… Ο οποίος πρίγκιπας, όπως φαίνεται, αμφιταλαντευόταν προς τα πού να γύρει, μεταξύ μητριάς και προγονής, χωρίς να λέει να το αποφασίσει… Και μην ακούτε τι λένε τα παραμύθια, αλλοίμονο, σε παιδάκια απευθύνονται. Για δείτε λίγο Κωστόπουλο να ξεστραβωθείτε…Αμ ο άλλος; Ο Γουλιέλμος; Και αυτός σε παιδάκι ...”απευθύνθηκε” με τη ριξιά του και του έκοψε την χολή… Και ήταν και γιός του!!! Τι ξέρουν όμως αυτοί οι Ελβετοί πέρα από ρολόγια…Α, ναι, είναι και ο Ισαάκ… Ο Newton, ο Νεύτωνας καθ’ ημάς… Και εκείνος με ένα μήλο στο κεφάλι, σαν τον γιό του Τέλου, αλλά σε εκείνον έπεσε από κάποιο ύψος. Και (το δίχως άλλο θα) αναφώνησε και εκείνος “Εύρηκα!!!”, αλλά επειδή αυτό είχε ήδη κατακυρωθεί, το είχε πατεντάρει κάποιος άλλος, κάτι αιώνες νωρίτερα, πάει, ξεχάσθηκε το δικό του επιφώνημα…Αμ η άλλη, η γλυκούλα Clotilde, τι πήγε κι έφτιαξε; Δεν ξέρετε; Α, ξέρετε τα καμώματα όλων των άλλων αλλά όχι της Κλοτίλδης; Λοιπόν, καλύτερα να σας τα γράψω αναλυτικά τι έφτιαξε η αφιλότιμη με δύο-τρία μήλα!!! Πήγε να μας "το παίξει Tsakiris" αλλά δεν βρήκε τρόπο να τα φτιάξει ...κυματιστά… Ποια;Για δείτε...
Λίγα μυστικά ακόμα
Το "Μυστικό" τους; Δεν έχουν λάδια, trans λιπαρά, αλάτι. Μόνο μήλα και λίγη ζάχαρη. Που και αυτή μπορεί να αντικατασταθεί (υποθέτω) με μέλι, για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα μήλα.
-
2
Με τη βοήθεια του εργαλείου που καθαρίζουμε πατάτες (ή το μαντολίνο), κόβουμε λεπτές λεπτές, στρογγυλού σχήματος, φέτες.
-
3
Τα βάζουμε σε ένα μπολ, να καταβρεχθούν από τον χυμό του λεμονιού.
-
4
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και, ανακατεύοντάς τα να ενωθούν τα δύο υλικά, τα φέρνουμε σε βρασμό.
-
5
Όσο ζεσταίνεται το νερό, στραγγίζουμε τα "chips" του μήλου από τον χυμό του λεμονιού, τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τα μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.
-
6
Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από το μάτι, το σκεπάζουμε για να αποφύγουμε να σκονισθεί και αφήνουμε τα "chips" μήλου μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες, να μουλιάσουν και να απορροφήσουν όσο περισσότερο σιρόπι.
-
7
Κατόπιν τα βγάζουμε από το σιρόπι, τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά επιφανειακά (μπορούμε και να τα σκουπίσουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας) και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνο, ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.
-
8
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 1 ώρα.
-
9
Στο τέλος αυτού του χρόνου, αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα, αυτή που τα σκεπάζει, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.
-
10
Έτοιμα. Τρώγονται επιτόπου τραγανά-τραγανά ή τα φυλάσσουμε για λίγες ημέρες σε μεταλλικό κουτί με ερμητικό κλείσιμο.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (4)