κύρια φωτογραφία συνταγής Τραγανά chips μήλου. Εύα μου, θα… ξαναμαρτήσω!!!
ggr
ggr @george
Athens

Εν αρχή ην το μήλο…Ο Αδάμ και η Εύα δεν τα κατάφεραν να αρνηθούν να του δώσουν από μία δαγκωνιά (για την Εύα, μάλιστα, μαθαίνω ότι τους άλλαξε τα φώτα… Σαν λυσσάρα έπεσε πάνω στο δένδρο και, μόνο σαν χόρτασε, πρότεινε και του Αδάμ να φάει… Και έγινε το κακό...).Σάμπως τα κατάφερε η Χιονάτη; Καλά, εκείνη, θα μου πείτε, το πήγαινε φυρί-φυρί για ένα φιλί του πρίγκιπα… Ο οποίος πρίγκιπας, όπως φαίνεται, αμφιταλαντευόταν προς τα πού να γύρει, μεταξύ μητριάς και προγονής, χωρίς να λέει να το αποφασίσει… Και μην ακούτε τι λένε τα παραμύθια, αλλοίμονο, σε παιδάκια απευθύνονται. Για δείτε λίγο Κωστόπουλο να ξεστραβωθείτε…Αμ ο άλλος; Ο Γουλιέλμος; Και αυτός σε παιδάκι ...”απευθύνθηκε” με τη ριξιά του και του έκοψε την χολή… Και ήταν και γιός του!!! Τι ξέρουν όμως αυτοί οι Ελβετοί πέρα από ρολόγια…Α, ναι, είναι και ο Ισαάκ… Ο Newton, ο Νεύτωνας καθ’ ημάς… Και εκείνος με ένα μήλο στο κεφάλι, σαν τον γιό του Τέλου, αλλά σε εκείνον έπεσε από κάποιο ύψος. Και (το δίχως άλλο θα) αναφώνησε και εκείνος “Εύρηκα!!!”, αλλά επειδή αυτό είχε ήδη κατακυρωθεί, το είχε πατεντάρει κάποιος άλλος, κάτι αιώνες νωρίτερα, πάει, ξεχάσθηκε το δικό του επιφώνημα…Αμ η άλλη, η γλυκούλα Clotilde, τι πήγε κι έφτιαξε; Δεν ξέρετε; Α, ξέρετε τα καμώματα όλων των άλλων αλλά όχι της Κλοτίλδης; Λοιπόν, καλύτερα να σας τα γράψω αναλυτικά τι έφτιαξε η αφιλότιμη με δύο-τρία μήλα!!! Πήγε να μας "το παίξει Tsakiris" αλλά δεν βρήκε τρόπο να τα φτιάξει ...κυματιστά… Ποια;Για δείτε...

Λίγα μυστικά ακόμα

Το "Μυστικό" τους; Δεν έχουν λάδια, trans λιπαρά, αλάτι. Μόνο μήλα και λίγη ζάχαρη. Που και αυτή μπορεί να αντικατασταθεί (υποθέτω) με μέλι, για ακόμη πιο υγιεινό αποτέλεσμα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

αρκετά chips για 2 άτομα
  1. 1 μήλο Granny Smith (τα γνωστά πράσινα ξινόμηλα)
  2. 1 μήλο Starkin (τα γνωστά κόκκινα μήλα, από Λάρισα και αλλού)
  3. 200 γρ ζάχαρη
  4. 70 ml νερό
  5. 1 λεμόνι (τον χυμό του)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε καλά και ξεφλουδίζουμε τα μήλα.

  2. 2

    Με τη βοήθεια του εργαλείου που καθαρίζουμε πατάτες (ή το μαντολίνο), κόβουμε λεπτές λεπτές, στρογγυλού σχήματος, φέτες.

  3. 3

    Τα βάζουμε σε ένα μπολ, να καταβρεχθούν από τον χυμό του λεμονιού.

  4. 4

    Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και, ανακατεύοντάς τα να ενωθούν τα δύο υλικά, τα φέρνουμε σε βρασμό.

  5. 5

    Όσο ζεσταίνεται το νερό, στραγγίζουμε τα "chips" του μήλου από τον χυμό του λεμονιού, τα ρίχνουμε στο σιρόπι και τα μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

  6. 6

    Κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από το μάτι, το σκεπάζουμε για να αποφύγουμε να σκονισθεί και αφήνουμε τα "chips" μήλου μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες, να μουλιάσουν και να απορροφήσουν όσο περισσότερο σιρόπι.

  7. 7

    Κατόπιν τα βγάζουμε από το σιρόπι, τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά επιφανειακά (μπορούμε και να τα σκουπίσουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας) και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνο, ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας.

  8. 8

    Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε στους 100 βαθμούς για 1 ώρα.

  9. 9

    Στο τέλος αυτού του χρόνου, αφαιρούμε την επάνω λαδόκολλα, αυτή που τα σκεπάζει, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα.

  10. 10

    Έτοιμα. Τρώγονται επιτόπου τραγανά-τραγανά ή τα φυλάσσουμε για λίγες ημέρες σε μεταλλικό κουτί με ερμητικό κλείσιμο.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (4)

lydia.daf
lydia.daf @cook_8498887
την κανω συχνα απο μικρη αυτη την συνταγη, μια χαρα ειναι οταν θες κατι που να παραπεμπει σε μηλοπιτα στην γευση.απλα μπορεις να τα τηγανισεις οπως τις πατατες μεχρι να ροδισουν αν δεν εισαι σε διαιτητικη διαθεση.ζεστα τα πασπαλιζω με λιγη κανελιτσα που τους παει πολυ.και οσα δεν φαγωθουν θριματισμενα ειναι τελεια πανω απο γιαουρτακι η και παγωτο.το πεμπτο πηρουνακι το κραταω γιατι ειμαι λιχουδα και το τηγανιτο το προτιμω.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens