Τραγανή σαλάτα με φρέσκο κόκκινο τόνο

6 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Τονοσαλάτα θα έχετε σίγουρα φτιάξει, και μάλιστα με διάφορες παραλλαγές. Με φρέσκο όμως τόνο, ελαφρά μαγειρεμένο τόσο που να γίνει τραγανός εξωτερικά παραμένοντας “ζωντανός” εσωτερικά, δεν νομίζω ότι έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε.Εάν είστε “φίλοι του ψαριού”, αυτή είναι μία διαφορετική σαλάτα, πολύ πιο υγιεινή από τις συνηθισμένες, εξ’ ίσου εύκολη, αλλά και σημαντικά ακριβότερη. Δεν είναι λοιπόν για ένα “γρήγορο γεύμα”, αλλά για επίδειξη έμπνευσης και ικανοτήτων σε ένα τραπέζι με ψάρια ή θαλασσινά..

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Οι χρόνοι στο τηγάνι που αναφέρω είναι ενδεικτικοί και εξαρτώνται τόσο από τα προσωπικά γούστα, όσο και από το πώς εννοεί ο καθ’ ένας την “μέτρια προς δυνατή φωτιά” πάνω στην οποία θα μαγειρέψετε τον τόνο. Κανονίστε τους εσείς ανάλογα με το πώς θέλετε το ψάρι. Θυμηθείτε απλά ότι θέλουμε ακέραια τα κομμάτια που θα το κόψουμε, να μη διαλύονται επειδή είναι πολυψημένο.[2] Όπως θα είδατε, το μήλο το αφήνουμε με την φλούδα του (πολύ καλά πλυμένο, φυσικά) Με τον τρόπο αυτό, τα κομματάκια του μήλου, εκτός από γεύση, θα προσδώσουν και μία τραγανή αίσθηση στη σαλάτα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

9 Minutes
σαλάτα για 4 άτομα
  1. 2 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  2. 2 φέτες νωπό τόνο πάχους 1 εκατ. (περίπου 240 η κάθε μία)
  3. 50 γρ σέλερυ ψιλικομμένο (ή τριμμένο στον τρίφτη)
  4. 60 γρ μήλο ΜΕ την φλούδα (κάποια ποικιλία σκληρών μήλων)
  5. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  6. 3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο με το χέρι
  7. 2 γρ αλάτι
  8. 2 τοσταρισμένες φέτες χωριάτικο ψωμί

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές καλό παρθένο ελαιόλαδο, σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι, πάνω από μέτρια προς δυνατή φωτιά.

  2. 2

    Όσο ζεσταίνεται το λάδι, πλένουμε τις φέτες του τόνου. Θεωρητικά (στον καθαρισμένο από πέτσες κόκκαλα κλπ, τόνο), δεν πρέπει να βρείτε καθόλου κόκκαλο. Εάν παρ’ όλα αυτά συναντήσετε κάποια κόκκαλα, αυτά εντοπίζονται πολύ εύκολα (είναι μεγάλα και χοντρά) και αφαιρούνται εξ’ ίσου εύκολα (αν και θέλει λίγο δυνατό τράβηγμα, γιατί το κρέας του τόνου είναι ιδιαίτερα σφικτό). Και βέβαια, εντυπωσιακά σκουρο-κόκκινο…

  3. 3

    Βάζουμε τα κομμάτια του τόνου να ροδίσουν από τη μία πλευρά, για 5 με 6 λεπτά, ανακινώντας το τηγάνι κάθε τόσο, για να μη κολλήσουν. Πριν γυρίσουμε τα κομμάτια και από την άλλη πλευρά, βεβαιωνόμαστε ότι έχουν ψηθεί ανάλογα με την προτίμησή μας (για να αποφύγουμε να τα ξαναγυρίσουμε και δεύτερη φορά, για να ολοκληρώσουν το ψήσιμο σε δεύτερο χρόνο).

  4. 4

    Με την προσοχή που αρμόζει σε ένα ψάρι που...πιάνει τα 30 € το κιλό νωπό και με τη βοήθεια μίας σπάτουλας, γυρίζουμε τα κομμάτια του τόνου να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά, για 3-4 λεπτά αυτή τη φορά, άντε λίιιιιγο περισσότερο. Σχετικά με τους χρόνους, δείτε “Μυστικά” [1]. Αφήνουμε τα κομμάτια του τόνου να ξεκουρασθούν για ένα 5λεπτο και να κρυώσουν. Πριν τους προσθέσουμε στη σαλάτα, ο τόνος πρέπει να έχει κρυώσει.

  5. 5

    Όση ώρα κρυώνει ο τόνος (βγάλτε τον από το τηγάνι, βάλτε τον σε ένα πιάτο και, αφού τον αλατοπιπερώσετε, αφήστε τον να “ανασάνει”),

  6. 6

    Την ίδια ώρα ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ψιλοκόβουμε το σέλινο/σέλερυ και κόβουμε το μήλο σε πολύ μικρά κυβάκιατο κόβουμε αρχικά σε σχετικά λεπτές φέτες, του μισού εκατοστού. Αυτές πάλι, τις κόβουμε στη συνέχεια σε λωρίδες και πάλι του 0,5 εκατοστού πλάτους, για να ολοκληρώσουμε κόβοντας και αυτές τις τελευταίες σε κομματάκια και πάλι ανά 0,5 εκατοστά. Για την φλούδα του μήλου, δείτε “Μυστικά” [2]. Ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι, αρχικά σε ροδέλες ου 0,5 εκατοστού και κατόπιν και αυτές στη μέση (εάν μάλιστα έχετε χοντρά κρεμμυδάκια, κόψτε τα και στα τρία).

  7. 7

    Κόβουμε τα κομμάτια του τόνου αρχικά σε λωρίδες πλάτους ενός εκατοστού, και κατόπιν τις κόβουμε και αυτές σε κομμάτια των 2,5 εκατοστών. Έτσι ετοιμάζουμε για τη σαλάτα μας κομμάτια των 2,5x1x1 εκατοστών.

  8. 8

    Αυτά λοιπόν τα μικρότερα κομμάτια τα τοποθετούμε σε μία σαλατιέρα ή το όποιο σκεύος παρουσίασης έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε.

  9. 9

    Τους ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο σέλινο, καθώς και τα κυβάκια του μήλο αλλά και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις (για να μη διαλυθεί ο τόνος) όλα τα υλικά, για να αναμειχθούν καλά.

  10. 10

    Πασπαλίζουμε με αλατάκι ανάλογα με τα γούστα μας (2 γραμμάρια - 1/2 κουταλάκι είναι μία ικανοποιητική μέση ποσότητα, εκτός και αν το έχετε παρακάνει στο βήμα 5…)

  11. 11

    Τώρα πια προσθέτουμε και τη μαγιονέζα αλλά και τον βασιλικό, κομμένο σε μικρά κομματάκια με τα χέρια

  12. 12

    Και ανακατεύουμε (και πάλι με απαλές κινήσεις) να αναμειχθούν ομοιόμορφα με τα υπόλοιπα υλικά.

  13. 13

    Σερβίρουμε τη σαλάτα του τόνου, από μόνη της ή και συνοδευόμενη από ψημένες φέτες ψωμί, ολόκληρες ή και κομμένες σε κρουτόν.

  14. 14

    Εκτός από σαλάτα (και ίσως και ακόμη καλύτερα) μπορείτε να απολαύσετε τον φρεσκομαγειρεμένο τόνο σας (χωρίς να τον αφήσετε να κρυώσει σε αυτήν την περίπτωση) και σαν κυρίως πιάτο. Εδώ, με συνοδεία ενός υπέροχου ρυζιού, μαύρου, τραγανού τόσο που να “σκάει” στα δόντια και πολύ αρωματικού. Για το ρύζι τύπου Venere, σας έχω ήδη μιλήσει, ε;;; Άλλη μία ευκαιρία να το απολαύσετε!!!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens