mamia
mamia @miaMamia1987
,

Μια καταπληκτική πίτα αρωματική και νόστιμη με τραχανά για όσους αρέσει ο τραχανάς και έχουν βαρεθεί τη σούπα. Αλλά και σε όσους δεν πολυαρέσει γενικά ο τραχανάς νομίζω πως έτσι θα τον ευχαριστηθούν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πολλές φορές αντί για πίτα το κάνω στριφτάρια. Πάνω σε ένα φύλλο ρίχνω εδώ κι εκεί λίγη από τη γέμιση και τυλίγω μια-δυο στροφές μόνο ( για να μη βγει πολύ χοντρό το φύλλο). Μετά την τυλίγω σα σαλιγκάρι. Επίσης δεν έχω στάνταρ αλεύρι και τραχανά που θα βάλω. Μπορεί να βάλω διαφορετικών ειδών όπως σκληρό-ολικής κίτρινο- χωριάτικο και από τραχανά ξινό, λίγο γλυκό αλλά και ξινόχοντρο. (Για μεγαλύτερη ευκολία βάζω τα υλικά του φύλλου στον αρτοπαρασκευαστή όλα μαζί στο πρόγραμμα που φτιάχνει ζυμαρικά. Τότε ρίχνω 1-2 ποτήρια από το αλεύρι και μετά ενώ αυτό ζυμώνει συμπληρώνω λίγο-λίγο όσο αλεύρι πρέπει).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
1 μεγάλο ταψί κουζίνας
  1. Φύλλο χωριάτικο
  2. 1,5 ποτήρι μεγάλο χλιαρό νερό
  3. 1 κ.γ. κοφτό αλάτι
  4. 1-2 κ.γ. ξύδι άσπρο
  5. 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  6. 2-3 κ.σ. γάλα
  7. 1/4 κουταλάκι ή στη μύτη bakin powder
  8. αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  9. Υλικά γέμισης
  10. 500 ml γάλα ζεστό (όχι βραστό)
  11. 2 κούπες τραχανά ξινό ή γλυκό
  12. 200-300 γραμ. φέτα
  13. λίγο αλάτι - πιπέρι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Μουλιάζουμε τον τραχανά για μισή ώρα περίπου στο ζεστό γάλα μέχρι να φουσκώσει.

  2. 2

    Χωρίζουμε το φύλλο που έχουμε ζυμώσει σε 5-6 κομμάτια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πάνω σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.

  3. 3

    Χτυπάμε τα αυγά και τα ενσωματώνουμε μαζί με τη φέτα στον τραχανά ρίχνοντας λίγο αλάτι για να μη γίνει πολύ αλμυρό.

  4. 4

    Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα φύλλο πασπαλίζοντας κάθε φορά με νησεστέ για να ανοίγει πιο εύκολα.

  5. 5

    Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα κάτω λαδώνοντας ανάμεσα κάθε φορά, ρίχνουμε τη γέμιση και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος στρώνουμε και τα άλλα δυο τρία φύλλα από πάνω. Δεν ξεχνάμε να λαδώνουμε καλά τα φύλλα ανάμεσα αλλά και το τελευταίο.

  6. 6

    Η πίτα προσέχουμε να μη γίνει πολύ χοντρή σε πάχος.

  7. 7

    Χαράζουμε ελαφρά τα φύλλα χωρίς όμως το μαχαίρι να φτάνει μέχρι το τελευταίο φύλλο.

  8. 8

    Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 1-1,5 ώρα στις αντιστάσεις (εξαρτάται από το ταψί και το πάχος της πίτας).

Αντιδράσεις

Σχόλια (4)

thomaei
thomaei @cook_8463981
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΣΤΡΙΦΤΑΡΙ ΠΑΝΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΗ...

Από

mamia
mamia @miaMamia1987
στις
,