Τσουρεκάκια ταψιού
Μία πολύ όμορφη συνταγή με τσουρέκι που διαφέρει από τις άλλες! Είναι πολύ γευστική και γλυκιά όσο πρέπει.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι βαθύ για να τοποθετηθεί όλη η ζύμη μέσα χωρίς να ξεχειλίζει. Επίσης, στον πάτο του ταψιού τοποθέτησα αντικολλητικό χαρτί για να μην κολλήσει η ζύμη στο ταψί.
Υλικά
-
Για τη ζύμη τσουρεκιού
-
1 1/2 φλ. γάλα
-
1 φλ. καστανή ζάχαρη
-
1 φλ. βούτυρο
-
10 γρ. μαγιά μπύρας (ή ένα φακελλάκι ξηρή μαγιά)
-
1/2 φλ. χλιαρό γάλα
-
ελάχιστο αλάτι (μία μικρή πρέζα)
-
9 έως 10 φλ. αλεύρι
-
4 αυγά χτυπημένα
-
1 φιαλίδιο βανίλιας
-
ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
-
Λοιπά υλικά
-
1/2 φλ. βούτυρο
-
1/2 φλ. ζάχαρη καστανή
-
0.5 βαζάκι (περίπου 225 γρ.) μαρμελάδα πορτοκάλι (ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε μία λεκάνη τοποθετούμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το 1 1/2 φλυτζάνι γάλα (με τη θερμοκρασία που έχει το γάλα από το ψυγείο) και τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
-
2
Στο μισό φλυτζάνι χλιαρό γάλα, διαλύουμε τη μαγιά. Όταν διαλυθεί καλά, τη ρίχνουμε στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
-
3
Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα και το αλέυρι φλυτζάνι-φλυτζάνι, ενώ ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
-
4
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι μαλακή (προσοχήόχι σφιχτή) και ξεκολλάει από τα χέρια και τα τοιχώματα της λεκάνης.
-
5
Παίρνουμε μία άλλη λεκάνη και την αλείφουμε με βούτυρο. Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα και τη σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα για 4 ώρες περίπου μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
6
Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς, χωρίζοντάς τη σε δύο μέρη.
-
7
Το ένα κομμάτι το στρώνετε στον πάτο ενός ταψιού και την υπόλοιπη ζύμη την πλάθετε σε τσουρεκάκια (φιογκάκια, σαλιγκαράκια, τυλιχτές φωλίτσες και όποιο άλλο σχέδιο σας αρέσει. Αν περισσέψει ζύμη, την πλάθετε σε κορδονάκια, τα οποία τα τοποθετείτε στις 4 πλευρές του ταψιού -όπως έχω κάνει στην φωτογραφία-).
-
8
Σκεπάζετε το ταψί και το αφήνετε σε χλιαρό μέρος.
-
9
Κατά το διάστημα αυτό, βράζετε σε ένα κατσαρολάκι για πέντε λεπτά το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μαρμελάδα και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
-
10
Αποσύρετε από τη φωτιά το κατσαρολάκι και απλώνετε το μείγμα πάνω στα τσουρεκάκια του ταψιού.
-
11
Ψήνετε στους 180 βαθμούς Κελσίου (με αέρα) για μία ώρα περίπου ή μέχρι να ροδίσουν από πάνω.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια