Τσουρεκάκια

Bαθμολογία: 4.9011
       
 
354 ψήφοι
ASTERI, 25.09.07

Περιγραφή

Μοσχοβολάει το σπίτι.

Τσουρεκάκια

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι (και ίσως λίιιγο παραπάνω, το βλέπεις με το μάτι) για τσουρέκια (ή για όλες τις χρήσεις)
  • 3 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 90γρ νωπής)
  • 250 γρ. φρέσκο γάλα χλιαρό
  • 1 κουτ. γλ. μαχλέπι (κοπανισμένο)
  • 1 κουτ. γλ. μαστίχα (κοπανισμένη)
  • ξύσμα από μεγάλο πορτοκάλι
  • 200 γρ. βούτυρο (βιτάμ - σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 5 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού (για την επικάληψη)
  • 200 ή 300 γρ. ζάχαρη (εξαρτάται πόσο γλυκά τα θέλετε)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Τσουρέκια
Εποχιακά: Πασχαλινή
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Μαστίχα , Αβγά , Γάλα
Φτιάχνει: 3 ταψιά ή 4 κανονικά τσουρέκια
Κόστος:
(17 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(17 ψήφοι)
Προετοιμασία: 205' (12 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 38' (12 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Βάζουμε σε ένα μπωλάκι τα 200 γρ. από το αλεύρι, με τα 250 γρ. του γάλακτος και τα 3 φακελάκια ξηρής μαγιάς.
Βήμα 2
2) Κάνεις έναν πυκτό χυλό
Βήμα 3
3) τον σκεπάζεις και τον αφήνεις για 20 λεπτάκια, να ανέβει.
Βήμα 4
4) Εν τω μεταξύ σε λεκανίτσα, χτυπάς με μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά, τα μυρωδικά (να ασπρίσουν, να γίνει σχετικά πηκτός χυλός)
Βήμα 5
5) και μετά προσθέτεις το αλεύρι και ζυμώνεις (γίνεται μία σχετικά σφιχτή ζύμη).
Βήμα 6
6) Μετά προσθέτεις το μίγμα του γάλακτος με την μαγιά και ζυμώνεις να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη (μέχρι να απορροφηθεί καλά)
Βήμα 7
7) Προσθέτεις το βούτυρο σιγά-σιγά μεχρι να γίνει μία ζύμη έως ότου να μην κολλάει να ενσωματωθεί καλά. (Το ζύμωμα γίνετε διπλώνοντας την ζύμη και ζυμώνοντας ελαφρά. Παίρνουμε τούφες-τούφες από την ζύμη και διπλώνουμε --  ζυμώνουμε).
Βήμα 8
8) Σκεπάζεις (με μία πετσέτα και μία ελαφριά κουβέρτα) και αφήνεις την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (κανά 2ωρο με 3 ωρο).
Βήμα 9
9) Αφού διπλασιαστεί σε όγκο φτιάχνεις τα τσουρεκάκια σου σε ό,τι σχήμα θες ΔΕΝ ξαναζυμώνεις και τα τοποθετείς σε βουτυρωμένο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα χαρτί ψησίματος - Όχι κοντά το ένα στο άλλο γιατί φουσκώνουν και στο ψήσιμο).
Βήμα 10
10) Τα αφήνεις πάλι να φουσκώσουν (1 με 1,5 ώρες) και αφού θα 'χουν φουσκώσει τα αλείφεις με τον κρόκο αυγού διαλυμένο με 1 κουτ. σούπας νερό (πασπαλίζεις με ζάχαρη ή ότι άλλο θέλεις)
Βήμα 11
11) και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου τρία τέταρτα με αντιστάσεις πάνω – κάτω, ένα – ένα ταψί. Φροντίζουμε να μη τα παραψήσουμε, πρέπει να ‘’κρατάνε λιγάκι. Τα βάζουμε στον φούρνο στην κάτω κάτω σχάρα και προς το τέλος του ψησίματος στην πιο πάνω.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε να βάλετε φρέσκια μαγιά η αντιστοιχία είναι: 1 φακελάκι ξηρής -  30 γραμμάρια φρέσκια.

Το μαχλέπι και τη μαστίχα μπορείτε να τα κοπανήσετε στο γουδί ή στο μούλτι, βάζοντας λίγη από τη ζάχαρη μέσα.

Για οδηγίες γέμισης τσουρεκιού με σοκολάτα κ.λ.π. κοιτάξτε εδώ.

Αφού κρυώσουν πάω σε σχάρα τα τυλίγουμε με μεμβράνη ή τα βάζουμε σε σακουλίτσες τροφίμων.

Μπαίνουν ψημένα στην κατάψυξη και όταν θέλουμε να τα καταναλώσουμε τα βγάζουμε νωρίτερα να έρθουν από μόνα τους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Οι φωτογραφίες για το βήμα - βήμα είναι από την natasoulini.

Σχετικές συνταγές

Πασχαλινά Τσουρέκια Πασχαλινά Τσουρέκια
4.8784
       
       
(74)
Τσουρέκια της Εύης απίθανα Τσουρέκια της Εύης απίθανα
4.8333
       
       
(30)
Τσουρεκάκια- κρουασανάκια Τσουρεκάκια- κρουασανάκια
4.8182
       
       
(11)

    695 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 27-12-07  
    Κατ΄αρχήν Χρόνια πολλά!
    Asteri είσαι αστέρι.Πρώτη φορά έκανα στη ζωή μου τσουρέκια γιατί όλοι μου έλεγαν πόσο δύσκολο είναι και αποκλείεται να τα πετύχω.Όμως με τη συνταγή σου τους έχω διαψεύσει όλους.Έκανα 6 νοστιμότατα τσουρέκια και μου τελείωσαν σχεδόν όλα.Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 27-12-07  
    Filitsa σ' ευχαριστώ πολύ!!
    Χρόνια πολλά και σε σένα!!!!!!
    Την επόμενη φορά δοκίμασε να τα κάνεις γεμιστά με μερέντα..... :))
    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-12-07  
    Ενα θα σας πω και οι ζυμες ,θελουν τον Γερμανο τους στην προκειμενη ,θελουν το Αστερι .Σουπερ.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 27-12-07  
    Ευχαριστώ..... ευχαριστώ.... υπόκλιση και ξανά ..... υπόκλιση.... χαχαχα φιλάκια
    #
    Σχόλιο από Martha_T, 4-3-08  
    Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τσουρεκάκια με βασανίζουν καιρό, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί η αλήθεια είναι οτι με φοβίζουν λίγο τα τσουρέκια.
    Θα ήθελα δύο διευκρινίσεις:
    1. Το βούτύρο θα πρέπει να είναι λοιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου?
    2. Την μερέντα πότε την βάζετε στα τσουρεκάκια πριν τα ψήσετε ή μετά?
    Ευχαριστώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 4-3-08  
    Μartha_T να τα φτιάξεις είναι εύκολα.
    Το βούτυρο το βάζω σε θρμοκρασία δωματίου και τα γεμίζω πριν τα ψήσω.
    Αυτό που κάνω είναι: ανοίγω σε μακροστένα φύλλα όχι πολύ λεπτά αλοίφω με μερέντα ρολάρω οχι πολύ σφιχτά και πλέκω κοτσίδα το κάθε τσουρεκάκι.
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-3-08  
    ASTERI φαίνεται απλή συνταγή και διαβάζοντάς τη, ήταν σα μύριζα τσουρέκι! :) Θα τη φτιάξω σίγουρα, αν και δεν έχω ξαναεπιχειρήσει ποτέ.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 5-3-08  
    sonrisa να την φτιάξεις και δεν θα χάσεις ;-)
    #
    Σχόλιο από MariaV, 23-3-08  
    Τα ωραιοτερα τσουρεκακια που εχω δοκιμασει.Μπραβο ASTERI.
    #
    Σχόλιο από DILIGER97, 27-3-08  
    παντα φοβομουν να φτιαξω τσουρεκια,γιατι δεν συγχωρω ευκολα την αποτυχια στην πρωτη προσπαθεια.Γι¨"αυτο και δεν τολμω πολλες αλλαγες.Τα τσουρεκια σου μου πετυχαν με την πρωτη,και τωρα πλεον νιωθω μεγαλη σεφ!Εισαι φοβερη,καταπληκτικη,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑΑΑΑ!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 27-3-08  
    Ευχαριστώ πολύ :-)
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 17-4-08  
    Αστέρι τα συγχαρητήριά μου! Μπορεί να ξενύχτησα για να τα φτιάξω, αλλά το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό..Ούτε τα αγοραστά τέτοια υφή! Τελικά δεν έκανα γεμιστά με μερέντα, λόγω της κούρασης και της περασμένης ώρας!Την επόμενη φορά σίγουρα όμως. Θα τα φτιάξω και ατομικά και θα ναι 100 φορές καλύτερα και πιο αγνά από του εμπορίου!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 17-4-08  
    Μπράβο sonrisa πολύ χάρηκα που σου άρεσαν! ευτυχώς δεν πήγε άδικο το ξενύχτι χεχεχε
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 17-4-08  
    Asteraki, η συνταγή σου Τ Ε Λ Ε Ι Α !!!
    Εγώ δε δοκίμασα, μα απ' ότι βλέπω το αποτέλεσμα καταπληκτικό! Με βλέπω να ξαναφτιάχνω την επόμενη βδομάδα, γιατί έτσι όπως πάει δε θα μείνει κανένα!
    Έγραψες πάλι Αστεράκι φωτεινό!!!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 17-4-08  
    MAGEIRISSA ευχαριστώ πάρα πολύ :-)
    #
    Σχόλιο από Μάντω, 18-4-08  
    Καλημέρα, αγόρασα τα υλικά και σκοπεύω να τα φτιάξω σήμερα μόλις γυρίσω από το γραφείο, η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ τρομοκρατημένη καθώς δεν έχω ποτέ επιχειρήσει να ψήσω τσουρέκια ελπίζω να πάνε όλα καλά, θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από YANNA, 18-4-08  
    ΑΣΤΕΡΙ έφτιαξα τα τσουρέκια σου.Έγιναν τέλεια, ποτέ δεν έχω ξαναφτιάξει τόσο ωραία τσουρέκια.Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή σου!!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 18-4-08  
    Τι να πω? Σου τα ειπα ολα στο live, ειναι θεικα
    #
    Σχόλιο από mariannaki, 18-4-08  
    Η ώρα είναι 12 το βράδυ και μόλις έχω βγάλει τα ταψιά από το φούρνο και τρώω ένα τσουρεκάκι. Πάρα πολύ ωραίο και σχετικά εύκολο και γρήγορο, σε σχέση με άλλες συνταγές για τσουρέκια. Μπράβο για την πολύ καλή συνταγή σου. Ξέχασα να πω ότι είναι η πρώτη φορά που κάνω τσουρέκια και σίγουρα όχι η τελευταία.
    #
    Σχόλιο από Μάντω, 21-4-08  
    Καλησπέρα, έφτιαξα τα στουρεκάκια και ήταν τέλεια!, ένα μόνο έχω να πω ΑSTERI συνέχισε να λάμπεις...
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Επόμενο > Τέλος >>

    563 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από FILITSA, 27-12-07  
    Κατ΄αρχήν Χρόνια πολλά!
    Asteri είσαι αστέρι.Πρώτη φορά έκανα στη ζωή μου τσουρέκια γιατί όλοι μου έλεγαν πόσο δύσκολο είναι και αποκλείεται να τα πετύχω.Όμως με τη συνταγή σου τους έχω διαψεύσει όλους.Έκανα 6 νοστιμότατα τσουρέκια και μου τελείωσαν σχεδόν όλα.Ευχαριστώ πολύ.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 27-12-07  
    Filitsa σ' ευχαριστώ πολύ!!
    Χρόνια πολλά και σε σένα!!!!!!
    Την επόμενη φορά δοκίμασε να τα κάνεις γεμιστά με μερέντα..... :))
    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-12-07  
    Ενα θα σας πω και οι ζυμες ,θελουν τον Γερμανο τους στην προκειμενη ,θελουν το Αστερι .Σουπερ.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 27-12-07  
    Ευχαριστώ..... ευχαριστώ.... υπόκλιση και ξανά ..... υπόκλιση.... χαχαχα φιλάκια
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 5-3-08  
    ASTERI φαίνεται απλή συνταγή και διαβάζοντάς τη, ήταν σα μύριζα τσουρέκι! :) Θα τη φτιάξω σίγουρα, αν και δεν έχω ξαναεπιχειρήσει ποτέ.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 5-3-08  
    sonrisa να την φτιάξεις και δεν θα χάσεις ;-)
    #
    Σχόλιο από MariaV, 23-3-08  
    Τα ωραιοτερα τσουρεκακια που εχω δοκιμασει.Μπραβο ASTERI.
    #
    Σχόλιο από DILIGER97, 27-3-08  
    παντα φοβομουν να φτιαξω τσουρεκια,γιατι δεν συγχωρω ευκολα την αποτυχια στην πρωτη προσπαθεια.Γι¨"αυτο και δεν τολμω πολλες αλλαγες.Τα τσουρεκια σου μου πετυχαν με την πρωτη,και τωρα πλεον νιωθω μεγαλη σεφ!Εισαι φοβερη,καταπληκτικη,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑΑΑΑ!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 27-3-08  
    Ευχαριστώ πολύ :-)
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 17-4-08  
    Αστέρι τα συγχαρητήριά μου! Μπορεί να ξενύχτησα για να τα φτιάξω, αλλά το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό..Ούτε τα αγοραστά τέτοια υφή! Τελικά δεν έκανα γεμιστά με μερέντα, λόγω της κούρασης και της περασμένης ώρας!Την επόμενη φορά σίγουρα όμως. Θα τα φτιάξω και ατομικά και θα ναι 100 φορές καλύτερα και πιο αγνά από του εμπορίου!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 17-4-08  
    Μπράβο sonrisa πολύ χάρηκα που σου άρεσαν! ευτυχώς δεν πήγε άδικο το ξενύχτι χεχεχε
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 17-4-08  
    Asteraki, η συνταγή σου Τ Ε Λ Ε Ι Α !!!
    Εγώ δε δοκίμασα, μα απ' ότι βλέπω το αποτέλεσμα καταπληκτικό! Με βλέπω να ξαναφτιάχνω την επόμενη βδομάδα, γιατί έτσι όπως πάει δε θα μείνει κανένα!
    Έγραψες πάλι Αστεράκι φωτεινό!!!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 17-4-08  
    MAGEIRISSA ευχαριστώ πάρα πολύ :-)
    #
    Σχόλιο από Μάντω, 18-4-08  
    Καλημέρα, αγόρασα τα υλικά και σκοπεύω να τα φτιάξω σήμερα μόλις γυρίσω από το γραφείο, η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ τρομοκρατημένη καθώς δεν έχω ποτέ επιχειρήσει να ψήσω τσουρέκια ελπίζω να πάνε όλα καλά, θα σας ενημερώσω για το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από YANNA, 18-4-08  
    ΑΣΤΕΡΙ έφτιαξα τα τσουρέκια σου.Έγιναν τέλεια, ποτέ δεν έχω ξαναφτιάξει τόσο ωραία τσουρέκια.Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή σου!!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 18-4-08  
    Τι να πω? Σου τα ειπα ολα στο live, ειναι θεικα
    #
    Σχόλιο από mariannaki, 18-4-08  
    Η ώρα είναι 12 το βράδυ και μόλις έχω βγάλει τα ταψιά από το φούρνο και τρώω ένα τσουρεκάκι. Πάρα πολύ ωραίο και σχετικά εύκολο και γρήγορο, σε σχέση με άλλες συνταγές για τσουρέκια. Μπράβο για την πολύ καλή συνταγή σου. Ξέχασα να πω ότι είναι η πρώτη φορά που κάνω τσουρέκια και σίγουρα όχι η τελευταία.
    #
    Σχόλιο από Μάντω, 21-4-08  
    Καλησπέρα, έφτιαξα τα στουρεκάκια και ήταν τέλεια!, ένα μόνο έχω να πω ΑSTERI συνέχισε να λάμπεις...
    #
    Σχόλιο από angelakapa, 21-4-08  
    Αστέρι μου, τι να πω??Δεν έχω λόγια, ειλικρινά και ούτε φανταζόμουν τέτοια επιτυχία!!!!!Απλά τέλεια!!! Καλή Ανάσταση!
    #
    Σχόλιο από παναγιωτα, 24-4-08  
    η καλυτερη συνταγη .Οσες φορες την εκανα ειχε σιγουρη επιτυχια.Αλευρι εβαλα ανθος για τσουρεκια, και βουτηρο μισο βιταμ και μισο αγελαδινο.Τελειο αποτελεσμα
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 Επόμενο > Τέλος >>

    122 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Martha_T, 4-3-08  
    Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα τσουρεκάκια με βασανίζουν καιρό, αλλά δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί η αλήθεια είναι οτι με φοβίζουν λίγο τα τσουρέκια.
    Θα ήθελα δύο διευκρινίσεις:
    1. Το βούτύρο θα πρέπει να είναι λοιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου?
    2. Την μερέντα πότε την βάζετε στα τσουρεκάκια πριν τα ψήσετε ή μετά?
    Ευχαριστώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 4-3-08  
    Μartha_T να τα φτιάξεις είναι εύκολα.
    Το βούτυρο το βάζω σε θρμοκρασία δωματίου και τα γεμίζω πριν τα ψήσω.
    Αυτό που κάνω είναι: ανοίγω σε μακροστένα φύλλα όχι πολύ λεπτά αλοίφω με μερέντα ρολάρω οχι πολύ σφιχτά και πλέκω κοτσίδα το κάθε τσουρεκάκι.
    #
    Σχόλιο από efi1771970, 21-4-08  
    καλησπέρα αυριο θα κάνω τα τσουρέκακια και θέλω κάποιες διευκρινήσεις.πόση ώρα χτυπάμε ζάχαρη και αυγά,βάζουμε όλο το αλευρι και υστερα τη μαγιά?αν χρειαστει παραπάνω αλευρι ποτε θα το βάλουμε μετά τη μαγια?ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από Nostimoula, 23-4-08  
    Η συνταγή σου πρέπει να είναι πολύ νοστιμούλα... Ανυπομονώ να την φτιάξω. Το μόνο που θέλω να ρωτήσω είναι τι αλεύρι εννοείς όταν λες αλεύρι για τσουρέκια. Η μαμα μου στα τσουρέκια χρησιμοποιεί το Robin Hood.
    #
    Σχόλιο από Αίθρα, 27-4-08  
    Η νοστιμιά τους άπαιχτη! Η μυρωδιά τους τέλεια!!! Λες και είναι ζαχαροπλαστείο το σπίτι μου! Όμως έκανα κάποια βλακεία γιατί η υφή τους δεν είναι τόσο τέλεια! Ακου λοιπόν τί έκανα γιατί σκοπεύω να τα ξαναφτιάξω μέχρι να έχω τέλειο αποτέλεσμα: Το μίγμα του χυλού έγινε πολύ πηκτό, σαν τσίχλα ένα πράγμα. Έτσι πρέπει; Το μίγμα με τα υπόλοιπα έγινε στόκος και για να τα ενώσω, ζύμωνα, ζύμωνα και ξαναζύμωνα τελικά κάποια στιγμή ενσωματώθηκαν τα δύο υλικά όλα οκ! Φτιάχνω 3 στρογγυλά τσουρέκια όλα εντάξει. Φτιάχνω (τι το ΄θελα) μια πλεξίδα... όπως τό 'βαλα έτσι έμεινε! γιατί; Δώσε φώτα όποτε μπορείς γιατί το ξαναλέω: η νοστιμιά τους είναι άπαιχτη!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 27-4-08  
    Kατ' αρχάς να ευχηθώ Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά.
    Αίθρα σχετικά με τον χυλό μήπως καταλάθος έβαλες παραπάνω αλεύρι; μετά αφού χτυπήσουμε τα αυγά με την ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά και τέλος βάζουμε το αλεύρι μήπως ξεγελάστηκες και έβαλες πολύ παραπάνω αλεύρι και γι΄αυτό σου έγινε η ζύμη σκληρή και παιδεύτηκες και ζύμωνες αρκετή ώρα αφού ένωσες τα 2 υλικά;
    #
    Σχόλιο από Αίθρα, 28-4-08  
    Αληθώς Ανέστη Αστέρι! Ο,τι καλύτερο επιθυμείς για σένα και την οικογένειά σου!
    Εσύ εντοπίζεις το πρόβλημα στο παραπάνω αλεύρι; Εβαλα 1.090 γρ.αλεύρι. 200 γρ.χρησιμοποίησα για τον χυλό. Ομως, μου κάνει εντύπωση γιατί δεν φούσκωσε η πλεξίδα. Τα άλλα σχεδόν τριπλασιάστηκαν σε όγκο. Πάντως, και σήμερα που έφαγα ...ποίημα η νοστιμιά τους!
    #
    Σχόλιο από vassiliki2, 3-9-08  
    ΑΣΤΕΡΙ κάθομαι και διαβάζω τα σχόλια για τα τσουρεκάκια και μου έχει ανοίξει η όρεξη. Αν και είμαι νέα στην κουζίνα και μου έχουνε πει οτι το τσουρέκι ειναι δύσκολη υπόθεση αποφάσισα να προσπαθήσω την άλλη εβδομάδα να τα φτιάξω. Έχω μια ερώτηση η οποία έγινε και απο κάποιον άλλο, αλλά δεν είδα απάντηση.Όταν λες αλέυρι για τσουρέκια, ποιο εννοείς? Υπάρχει ειδικό αλεύρι? Θα με βοηθούσες αν μου έλεγες ποια μάρκα να πάρω.
    #
    Σχόλιο από FRANCINE, 3-9-08  
    Βασσιλική εγώ χρησιμοποιώ αλεύρι για τσουρέκια "Μύλοι Αγ. Γεωργίου". Το βρίσκω στο ΑΒ.
    Μόλις ξεφούρνισα την 2 δόση και είναι τέλεια. Σκέφτομαι να φτιάξω και μια τρίτη με γλάσο λευκής σοκολάτας... Γιάμιιιιιιιι!!!!!!!!!!!!
    Αστέρι είσαι...αστέρι! Μαγική συνταγή, να'σαι καλά.
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 3-9-08  
    Αλεύρι για τσουρέκια υπάρχουν από διάφορες μάρκες στα ΣΜ. Δεν χρησιμοποιώ κάποια συγκεκριμμένη. Το Πάσχα μάλιστα τα έφτιαξα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ;-). Σου εύχομαι καλή επιτυχία :) Σας ευχαρισώ για τα καλά σας λόγια αλλά μην ξεχνάτε ότι παίζει πάτνα ρόλο και η νοικοκυρά που τα φτιάχνει που είστε όλες εξαιρετικές ..... φιλιάααααααααααααα
    #
    Σχόλιο από alertgirl, 10-9-08  
    geia sas,boreite na mou peite ta tria fakel kseri magia me posa freski antoistixoun?eyxaristw...
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 18-9-08  
    Πιστεύω πως 1 φακελάκι ξηρή μαγιά αντιστοιχεί σε 30 γρ. νωπής (αν δεν κάνω λάθος το γράφει πάνω και το φακελάκι).΄
    Αρα 3 φακελάκια ξηρής = 90 γρ νωπής.
    #
    Σχόλιο από Evi H., 16-10-08  
    Το τσουρέκι αυτό το έφτιαξα κι εγώ το πάσχα και ήταν τέλειο!!! Έχω όμως μια ερώτηση... Θα μπορούσα άραγε να φτιάξω, ας πούμε διπλή δόση και να την κρατήσω στην κατάψυξη και όποτε θέλω να τα ψήσω ή μπορεί να επηρεάσει τη μαγιά και να μην φουσκώσουν ή να πάει κάτι άλλο στραβά; Όποιος ξέρει και μπορεί να απαντήσει, θα ήμουν ευγνώμων...
    #
    Σχόλιο από magirakos, 20-10-08  
    asteri γεια σου, είμαι καινούργια στην παρέα σας και χάρηκα πολύ που βρήκα την συνταγή σου γιατί στο παρελθόν εχω δοκιμάσει να φτιάξω τσουρέκια αλλά δεν μου έχουν πετύχει. Θα ήθελα μόνο μια διευκρίνιση... το αλεύρι το ρίχνω όλο μεσα στο μύγμα με τα αυγά και μετά ρίχνω το χυλό? ή ρίχνω λίγο αλεύρι και μετά το χυλό και συνεχίζω έτσι γιατι η ποσότητα των αυγών μου φαίνεται λίγη για να ρίξω όλο το αλεύρι ισως όμως και να κάνω λάθος. Απάντησε μου σε παρακαλώ γιατί θέλω να τα φτιάξω και θέλω για πρώτη φορά να μου πετύχουν. Αν κρίνω απο τα σχόλια των μελών εχω καλές πιθανότητες!!! σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 20-10-08  
    Kατ' αρχάς κάλώς όρισες την παρέα μας!!!
    Λοιπόν το αλεύρι δεν το ρίχνουμε μονομιάς αλλά λίγο λίγο (ποτέ όλο μαζί) και μετά το μίγμα γάλακτος με την μαγιά, το ενσωματώνουμε (όχι εναλλάξ με το αλεύρι) Τα αυγά (5) είναι υπεραρκετά.
    Σου εύχομαι καλή επιτυχία και ότι χρειαστείς ξαναρωτάς ;-)
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 20-10-08  
    Evi H, καλημέρα συγγνώμη για την καθυστέρηση. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό που ρωτάς αλλά υποθέτω ότι μπορεί να γίνει όπως και με το ψωμί. Δηλαδή μετά το πρώτο φούσκωμα να το καταψύχεις και μετά αφού το βγάλεις από την κατάψυχη να το αφήνεις σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να ξεπαγώσει, σκεπασέ το μετά και άστο να ξαναφουσκώσει.
    #
    Σχόλιο από virginia, 18-11-08  
    Φοβερά!! Είναι η δεύτερη φορά που τα φτιάχνω και πραγματικά είναι πολύ νόστιμα.
    Αυτή τη φορά συνέβη το εξής: έκανα τη μισή δόση, μετρώντας τα όλα στις μισές ποσότητες (μόνο στη μαγιά έβαλα 2 φακελάκια). Δεν φούσκωσαν όμως όσο θα έπρεπε, τουλάχιστον όχι όσο είχαν φουσκώσει την προηγούμενη φορά. Βέβαια, επειδή ήταν βράδυ τα άφησα κανα 2 ώρες συνολικά να φουσκώσουν, μήπως ήθελε παραπάνω? Και γενικά δεν έγιναν μαλακά και αφράτα όσο θα έπρεπε, ειδικά σήμερα το πρωί. Τι μπορεί να φταίει? Η ζύμη με τα 100γρ. βούτυρο κ λίγο παραπάνω από 1/2κ. αλεύρι έγινε πολύυυυ μαλακιά και βουτυράτη, δηλαδή λίγο αλευράκι ακόμα το έπαιρνε, αλλά φοβήθηκα μήπως μου βγεί σκληρή μετά... Μήπως το βούτυρο έπεσε πολύ και βάρυναν?
    Τονίζω βέβαια ότι από γεύση είναι και πάλι άπαιχτα!!
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από ASTERI, 18-11-08  
    virginia καλημέρα και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια! :-)
    Όσα έκανες μου ακούγονται σωστά το πιο πιθανόν είναι να ήθελαν κι άλλο φούσκωμα, οι 2 ώρες είναι λίγες.
    #
    Σχόλιο από dwroula, 27-11-08  
    fainetai polu kalh syntagh..oute egw exw ftia3ei 3ana tsoureki alla einai kairos na stamathsw na to fovamai..na rwthsw kati omws?vgainoun afrata?genika ti mporw na kanw wste na vgoun oso pio agrata kai malaka ginetai?ti prepei na prose3w? euxaristw gia ton xrono sou kai synexise etsi!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 27-11-08  
    Πόσες ώρες περίπου χρειάζονται για το φούσκωμα;Ευχαριστώ πολύ
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 Επόμενο > Τέλος >>

    10 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από ansou, 24-4-08  
    Ε, ας βαλω κι εγω τα 5 χρυσα πηρουνακια, αστερι μας , προσθετοντας οτι ειμαι κι εγω μια απ την παρεα που τα εφτιαξε 2 φορες , και τις δυο με απολυτη επιτυχια!σημερα τα εφτιαξα ατομικα μεν χορταστικα δε και γεμισμενα τα μισα με μερεντα και τα αλλα μισα με μαρμελαδα βερυκοκο.Ολα σπιτικα και αγνα για να ξερουμε τι τρωμε κι εμεις και τα παιδια μας!!! Καλη Λαμπρη!!!!
    #
    Σχόλιο από elenikolas, 31-8-08  
    Παιδιά έπαθα πλάκα είναι φανταστικά!!!!Τέτοια κόρδα(κλωστές-ίνες)σε τσουρέκια πρώτη φορά πέτυχα;-)εύκολα πεντανόστιμα. Λόγω του ότι δεν είχα μερέντα τα γέμισα με μαρμελάδα βερίκοκο και κομμάτια σοκολάτας γάλακτος θεικά!!!!!!!!!:-)Χίλια πιρουνάκια από εμένα.
    #
    Σχόλιο από Αντιγόνη, 25-11-08  
    Άλλη μία επιτυχημένη συνταγή ζύμης από το ASTERI. Ομολογώ ότι θορυβήθηκα λίγο όταν πρόσθεσα το αλεύρι στα αυγά και έγινε μία πολύ σκληρή ζύμη..Ευτυχώς δεν το έβαλα όλο. Πρόσθεσα το μίγμα της μαγιάς, και αφού ενώθηκαν σε μία ζύμη, πρόσθεσα και το υπόλοιπο αλεύρι. Να σημειώσω ότι μου πήρε λίιιγο περισσότερο απο ένα κιλό. Πριν τα φουρνίσω, τα γέμισα με κρέμα σοκολάτας (δύο κουβερτούρες, μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, δύο κουταλάκια corn flour, μία κουταλιά ζάχαρη και μία κουταλιά βούτυρο). Μόλις βγήκαν και αφού κρύωσαν λίγο, τα άλειψα με λιωμένη σοκολάτα ανακατεμένη με λίγη κρέμα γάλακτος (ώστε να μην σκληρύνει πολύ η σοκολάτα) και πασπάλισα με τρούφα. Δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα, αλλά δίνω πέντε πιρουνάκια γιατί είναι η πρώτη φορά που μου πετυχαίνει το φούσκωμα. Επίσης, έβαλα 150 γραμμάρια ζάχαρη μόνο. Για όποιον δεν το ξέρει, όσο λιγότερη ζάχαρη βάζεις, τόσο καλύτερα φουσκώνει η ζύμη. Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή!!
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 8-4-09  
    την εφτιαξα στον αρτοπαρασκευαστη και μου βγηκε καλο στη γευση με ινεσ και το μονο αρνητικο εινια οτι μου απλωσε πολυ αντι να φουσκωσει προς τα πανω
    το ταραξα παντως
    #
    Σχόλιο από frolini, 11-4-09  
    Σαββατο 11/4 και ωρα 23:14:))
    πριν λιγο ξεφουρνισα τα τσουρεκακια σου αστερι!
    συγχαρητηρια κι απο μενα, ειναι πολυ νοστιμα και αφρατα...
    Μιας και δεν ειμαι φιλος του αυγου εβαλα 3 αυγα και εγιναν εξισου υπεροχα.
    Επισης τα τσουρεκια εναλλακτικα τα αλοιψα με γαλα πριν τα ψησω και οχι με κροκο αυγου, αυτα τα αναφερω γιατι υπαρχουν πολλοι(οπως εγω) που δεν ανεχονται την μυρωδια του αυγου,(αυγουλιλα)
    Τελος να αναφερω οτι στη συνταγη γραφεις βουτυρο, αλλα αποτι ειδα χρησιμοποιεις βιταμ(δηλαδη μαργαρινη), εγω εβαλα βουτυρο LURPAK και γιναν ονειρο, πολυ γευστικα.
    Αστερακι καλο πασχα να χεις και συγχαρητηρια για μια ακομη φορα:)))
    #
    Σχόλιο από kourkoumpinaki, 6-2-11  
    Εδώ και καιρό έψαχνα να βρω χρόνο για να δοκιμάσω την συνταγή σου και επιτέλους τα κατάφερα!!!Με την διαφορά ότι έφτιαξα στον αρτοπαρασκευαστή την μισή δόση και αντί για ξερή μαγιά έβαλα 2 κουταλιές νωπή και το βούτυρο το πρόσθεσα σταδιακά, αφού ο αρτοπαρασκευαστής ανακάτεψε τα υλικά. Χρειάστηκαν μόνο 25 λεπτά ψήσιμο στους 140 βαθμούς και γίνανε 2 πεντανόστιμες μεγάλες πλεξούδες!!!!Δεν έχουν βέβαια σχοινιά όπως γίνεται με το ζύμωμα στο χέρι αλλά είναι αφράτα και πολύ γευστικά!!Τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν και ανυπομονώ να ξανακάνω τη συνταγή.

    #
    Σχόλιο από ΚΟΥΖΙΝΑΜΑΝΙΑC, 11-4-11  
    Καλημέρα Αστέρι!!! Τελικά τα κατάφερα με την συνταγή το αποτέλεσμα με δικαίωσε...αφού να φανταστείς κέρασα μια κοπέλα στο μαγαζί και νόμιζε οτι τις άνοιξα του εμπορίου και μου ζήτησε την συνταγή!!!! Είχα τις δυσκολίες μου και θα σε ρωτήσω.. η ζύμη μετά τα 600γρ άρχισε να σκληραίνει πολύ και έβαλα λιγότερη αλλά και πάλι οταν ενσωματωθηκε μου εμειναν κομμάτια ζύμης τα οποία στο ψήσιμο ήταν πιο ασπρα σημαδάκια απο το υπόλοιπο τσουρέκι... εάν βάλω το μισό αλεύρι βάλω το μείγμα μαγιάς και σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι θα είναι λάθος? απλά για να μην σβολιάσει... γιατί λόγω των κομματιών της ζύμης δεν ήταν ωραία η όψη τους..και ένιωθες τα κομμάτια της ζύμης ξέχώριζαν στο πλάσιμο....Τα έψησα στον αέρα στους 170 αλλά αρπαξαν γρήγορα και χαμήλωσα την επόμενη λέω στους 150 και 45 (ειδα το μπλόγκ..) Το μυστικό για τις ινες είναι το πλάσιμο στο τέλος έτσι? Ευχαριστώ για την ανταπόκριση και πάλι τα συγχαρητηρια μου!!!!
    #
    Σχόλιο από amalia1966, 21-4-11  
    Έχει μοσχομυρίσει το σπίτι... πολύ ωραία συνταγή, είναι σχεδόν ίδια με της γιαγιάς μου. Οι μικρές αλλαγές που έκανα είναι ότι πρόσθεσα χυμό ενός πορτοκαλιού και αντικατέστησα την μαστίχα με κακουλέ(κάρδαμο). Πασπάλισα με σουσάμι άσπρο και μαύρο και έχουν έναν πολίτικο αέρα!! Καλό Πάσχα φίλες (και φίλοι) μου!
    #
    Σχόλιο από mitsoulina, 29-4-13  
    5 πιρουνακια και λιγα είναι!!!!!!! τα τέλεια τσουρέκια με τα κορδόνια τούς και με τα ολα τούς!!!!!!!

    έκανα κάτι μικρές παραλλαγές έβαλα μισό βιταμ κ μισό αγελαδινο βούτυρο, παρέλειψα το πορτοκάλι (γιατί δεν είχα) και πρόσθεσα λίγο κακουλε (γιατί ειχα Χαχαχα) και πριν να τα ψήσω τούς έριξα κ λίγο σουσαμακι.
    Δεν έχω λόγια (γιατι είναι ακόμα μπουκωμένο το στόμα μου). ευτυχώς έφταξα 2 δόσεις γιατί τη μια κοντεύουμε να την εξαφανισουμε.... κ αναρωτιέμαι θα μείνει κανένα για το Πάσχα???? κολαστηκα Μ.Δευτέρα να τρώω τσουρέκια η αμαρτωλή!!!!
    #
    Σχόλιο από CHRISTEN35, 14-5-13  
    Δε θυμάμαι αν έχω ξαναψηφίσει αλλά δεν πειράζει, το ξανακάνω, γιατί είναι η πιο ωραία συνταγή για τσουρέκι. Το έφτιαξα γεμιστό με σοκολάτα χρησιμοποιώντας το σχέδιο από τη "Βασιλόπιτα κρουασάν" που υπάρχει εδώ, κι έγινε καταπληκτικό. Επίσης, είχα ξεχάσει να πάρω βούτυρο, κι έβαλα ελαιόλαδο. Πολλά πηρουνάκια κι από όσους το έφαγαν, κι ήταν πολλοι! Σ'ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή:))))

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια!
    Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρεκάκια δ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 82 αγαπημένων συνταγών, του/της matula
    πασχα
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της γλυκακια
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της happy happy
    Τσουρέκια
    Ένα βιβλίο 7 αγαπημένων συνταγών, του/της Nikal
    ΨΩΜΙ-ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της jackie