κύρια φωτογραφία συνταγής Τσουρέκι 2

Τσουρέκι 2

Μαγειρεύτηκε 12 φορές
Stefanie
Stefanie @cook_8457194
--,Ελλάδα

Λίγα μυστικά ακόμα

Μην νομίζετε πως το να φτιάξει κανεις τσουρέκι είναι δύσκολο, είμαι δεκατεσσάρων και δοκίμασα να κάνω τη συνταγή και έκανα καλύτερα τσουρέκια από όσο νόμιζα απλά ακολουθείστε τη συνταγή κατά γράμμα.Α και ένα μικρό μυστικό αν θέλετε να βάλετε αυγό στη μέση στο τσουρέκι κάντε το αφού το βγάλετε το τσουρέκι από το φούρνο. Μια συνταγή του Σ. Παρλιάρου.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

33 Minutes
1 τσουρέκι
  1. 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  2. 35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
  3. 100 γρ. φρέσκο γάλα
  4. 5 γρ. μαχλέπι
  5. 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
  6. 100 γρ. νερό χλιαρό
  7. 40 γρ. φρέσκια μαγιά της μπύρας
  8. 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  9. 1 αυγό για επικάλυψη
  10. αμύγδαλο φιλέ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50°C.

  2. 2

    Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά.

  3. 3

    Ανακατεύουμε καλά και σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα.

  4. 4

    Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας.

  5. 5

    Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα.

  6. 6

    Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

  7. 7

    Φτιάχνουμε μια μπάλα, χαράζουμε σε σταυρό, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.

  8. 8

    Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.

  9. 9

    Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.

  10. 10

    Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας.

  11. 11

    Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.

  12. 12

    Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.

  13. 13

    Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού.

  14. 14

    Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (12)

Σχόλια (24)

charm_quark
charm_quark @cook_8455521
Ουπς... να\'τη η συνταγή! Ίσως αν την ονόμαζες Τσουρέκι Παρλιάρου να ήταν πιο έυκολο να εντοπιστεί!

Από

Stefanie
Stefanie @cook_8457194
στις
--,Ελλάδα