Τσουρέκι από...φούρνο!

13 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ΔΗΜΗΤΡΗΣ1973
ΔΗΜΗΤΡΗΣ1973 @cook_8512521
,ΕΛΛΑΣ

Μοσχομυριστό, αφράτο, μαστιχωτό τσουρέκι. Την συνταγή την πήρα από έναν φούρνο σε ορεινό χωριό της Εύβοιας. Είναι απλή και οικονομική

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν τα πλάθουμε στον πάγκο σαν κουρουράκια αλλά στον...αέρα γιατί η ζύμη δεν είναι σφικτή.Αν κολλάει, βουτάμε τα χέρια μας σε λιωμένη μαργαρίνη.Αφού ψηθούν, μπορούμε να περάσουμε την επιφάνειά τους με πινέλο, με ελάχιστο φρέσκο βούτυρο λυωμένο και να πασπαλίσουμε με κρυσταλική ζάχαρη. Γίνονται απίστευτα νόστιμα και μαστιχωτά (με ίνες).

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6 τεράστια τσουρέκια
  1. 2,5 κιλά αλεύρι "Σούπερ Αμερικάνικο" από φούρνο, ή αλεύρι πλούσιο σε γλουτένη ειδιkό για τσουρέκι (συνήθως κυκλοφορούν σε κίτρινη σακούλα)
  2. 800 γρ ζάχαρη
  3. 600 γρ. γάλα
  4. 300 γρ. φυτίνη
  5. 6 αυγά + 1 για επάλειψη (σύνολο 7).
  6. 200 γρ μαγιά
  7. 2 φακελάκια μαχλέπι
  8. 1 φακελάκι μαστίχα Χίου σε κόκκους
  9. ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  10. 2 ποτήρια νερό
  11. Προαιρετικά1 κουταλιά φρέσκο βουτηρο για επάλειψη και φιλέ αμυγδάλου

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Στο bleder ή σε γουδί αλέθουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι ώστε να γίνουν σκόνη.

  2. 2

    Φροντίζουμε ώστε όλα τα υλικά μας να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

  3. 3

    Ζεσταίνουμε 2 ποτήρια νερό σε θερμοκρασία 40 βαθμών. Ομοίως το γάλα. (Το δαχτυλό μας πρέπει να αντέχει αν το βυθίσουμε μέσα στο νερό και μετρήσουμε ως το δέκα. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, καταστρέφονται οι ζυμωμύκητες της μαγιάς).

  4. 4

    Σε μεγάλη λεκάνη, διαλύουμε τη μαγιά σε δύο ποτήρια χλιαρό νερό, το γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2-3 κουταλιές από το αλεύρι της συνταγής μας. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

  5. 5

    Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα σε σκόνη, το ξύσμα πορτοκάλι, την ζάχαρη και τα 6 αυγά.

  6. 6

    Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να αποροφηθεί τελείως και να έχουμε μια κολώδη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.

  7. 7

    Αφού διπλασιαστεί σε μέγεθος, ξεινάμε το ζύμωμα, βουτώντας τα χέρια μας στην φυτίνη.

  8. 8

    Συνεχίζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλη η φυτίνη την οποία προηγουμένως έχουμε ζεστάνει λίγο ώστε να είναι ημίρευστη. Αφήνουμε και πάλι την ζύμη να φουσκώσει.

  9. 9

    Όταν διπλασιαστεί σε μέγεθος, ζυμώνουμε και πάλι και στην συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια μας.

  10. 10

    Τα τοποθετούμε σε αντικολητικό ταψί με λαδόκολλα και τα αλείφουμε με το ένα αυγό το οποίο έχουμε κτυπήσει καλά και έχουμε προσθέσει ελάχιστο γάλα.

  11. 11

    Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε με φιλέ αμυγδάλου ή χονδροκοπανισμένα άσπρα αμύγδαλα.

  12. 12

    Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσοχή γιατί κατά το ψήσιμο θα φουσκώσουν πολύ, οπότε να τα έχουμε μακριά το ένα απ το άλλο.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ΔΗΜΗΤΡΗΣ1973
στις
,ΕΛΛΑΣ
Λάτρης της υγιεινής διατροφής.Στις συνταγές μου χρησιμοποιώ ελάχιστα λιπαρά.Έχω χάσει 39 κιλά και διατηρώ επιτυχώς το βάρος μου
Δες περισσότερα