Τσουρέκι γεμιστό (ala fountoukitsa)

Bαθμολογία: 5
       
 
7 ψήφοι
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 17.01.09

Περιγραφή

Ένα πανέμορφο γλύκισμα για όλες τις ώρες!

Τσουρέκι γεμιστό (ala fountoukitsa)

Τι χρειαζόμαστε:

Για τη ζύμη:

  • 4 κούπες αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις )
  • 3 κουταλιές σουπ. ξηρή μαγιά
  • ½ της κούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι γλυκ. αλάτι
  • 1 1/3 κούπα γάλα χλιαρό
  • 3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
  • 2 αυγά
  • ½ φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη
  • 1/3 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη
  • ½ φλιτζάνι τσαγ. Τριμμένο καρύδι
  • 1 αυγό χτυπιμένο με 1 κουτ. γλυκ. ζάχαρη (για το άλειμμα)
  • Αμύγδαλα φιλέ (για το στόλισμα)

Για τη γέμιση:

Για το σιρόπι:

  • 2 ½ ποτήρια νερό
  • 2 φλιτζ. τσαγ. Ζάχαρη
  • 2 γεμάτες κουταλιές μέλι
  • 1 σφινάκι κονιάκ
Στα γρήγορα
Διατροφή: Χορτοφαγική
Φτιάχνει: 2 τσουρεκια
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Μετά ρίχνουμε το χλιαρό γάλα ενώ ανακατεύουμε, το βούτυρο, τα δυο αυγά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το τριμμένο καρύδι. Ζυμώνουμε βάζοντας λίγο αλεύρι παραπάνω αν χρειαστεί μέχρι να γίνει μια ζυμη απαλή και να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μία πετσέτα και τη βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά.
  3. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε δυο μέρη και πλέκουμε δυο κοτσίδες και τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο με το φούρνο κλειστό κρατώντας την θερμοκρασία που είχε από πριν για να φουσκώσουν.
  4. Μόλις φουσκώσουν τα αλείφουμε με το αυγό που έχουμε χτυπήσει με ζάχαρη και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ και ξανά αλείφουμε ελαφρά με το αυγό.
  5. Ψήνουμε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
  6. Τα βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν καλά για να μην διαλυθούν με το κόψιμο. Ωσότου αυτά κρυώνουν ετοιμάζουμε το σιρόπι. (καλό είναι να τα αφήσουμε ένα βράδυ να κρυώσουν καλά).
  7. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει κάπως (όχι πολύ). Κατεβάζοντας το από τη φωτιά ρίχνουμε το κονιάκ.
  8. Ανοίγουμε στη μέση το κάθε τσουρέκι και το αλείφουμε με μερέντα. Αφού έχουμε έτοιμο ζεστό το σιρόπι, ξαναβάζουμε στο ταψί χωρίς το αντικολλητικό χαρτί τα τσουρέκια και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα αφήνουμε μέχρι να τραβήξει όλο το σιρόπι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτή η συνταγή είναι έμπνευση δική μου, βλέποντας σε ζαχαροπλαστείο αυτό το τσουρέκι ( που το έχω δοκιμάσει κατά καιρούς βεβαία) και ντράπηκα να ζητήσω τη συνταγή (και σιγά μη μου τη δίνανε)! Σκέφτηκα να τη φτιάξω. Τα υλικά της ζύμης είναι σχεδόν ίδια με της βασιλόπιτας κρουασάν.

Σχετικές συνταγές

    16 Όλα

    #
    Σχόλιο από Amanda, 23-1-09  
    Μπράβο σου Φουντουκίτσα μου! Κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ (μοιάζουν πολύ οι συνταγές μας) και....ναι, είναι σκέτη τρέεεεελαααα! :-)
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 23-1-09  
    φουντουκιτσα μου, πες μου σε παρακαλω, θα το ψησω στον αερα η στις αντιστασεις? φιλια!
    #
    Σχόλιο από chilli, 24-1-09  
    Καλησπέρα!ειμαι καινουρια στο site.θα μπορούσεσ να μου πεις σε παρακαλω, αν ξερεις, γινεται αυτο το τσουρεκι να μπει στον αρτοπαρασκευαστή?
    #
    Σχόλιο από evilavrio, 30-1-09  
    φουντουκιτσα καταπληκτικα τα τσουρεκια.μπραβο τα παιδια μου ξετρελλαθηκαν
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 30-1-09  
    ΚΑΡΜΕΝ, στις αντιστάσεις τα ψήνω.
    chilli, δεν ξέρω αν γίνεται στον αρτοπαρασκευαστή, δεν το έχω επιχειρήσει.
    Αν έχεις φτιάξει εσύ τσουρέκι εκεί, δεν έχεις τίποτα να χάσεις από το να δοκιμάσεις.
    Χαίρομαι που σας άρεσαν τόσο πολύ και σας ευχαριστώ όλους!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 1-2-09  
    οκ,ευχαριστω φουντουκιτσα!!! φιλακια!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 6-2-09  
    Ευχαριστω Φουντουκιτσα μου,ετσι τελικα θα το κανω κι εγω το τσουρεκι!Θα το γεμισω μετα το ψησιμο! Πειραζει αν δεν το συροπιασω?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 15-2-09  
    Κάρμεν, αν θέλεις βάζεις σιρόπι, δεν είναι απαραίτητο. φιλάκια!
    #
    Σχόλιο από gremlin, 24-2-09  
    Μπράβο φουντουκίτσα!! Τέλειο το τσουρεκάκι σου!! Εξαφανίστηκε!!!!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 28-4-09  
    Φουντουκίτσα, χρησιμοποίησα ένα πασχαλινό τσουρέκι που έμεινε για τη συνταγή σου. Σιρόπιασα πρώτα τις δυο "βάρκες", μετά έβαλα μερέντα και έβαλα το πάνω κομάτι.
    Λίγο σιρόπι περίσσεψε γιατί το ήθελα πιο ΄"στεγνό"
    Είναι πολύ νόστιμος τρόπος να φρεσκάρεις ένα τσουρέκι!!
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 15-9-09  
    έγινε πολύ κάλο βεβαία δεν το έκοψα στη μέση άπλα το σταύρωσα με το μαχαίρι πριν του βάλω το σιρόπι.ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από denise, 14-9-10  
    καλημέρα!φουντουκίτασ η συνταγή φαίνεται μούρλια!έχω όμως δύο ερωτήσεις : τι μέγεθος είναι το ταψί που χρησιμοποιείς και αν μπορώ να ζημώσω τη ζύμη στο χέρι,γιατί με το χέρι φτιάχνω τα τσουρέκια μου.ευχαριστώ εκ των προταίρων
    #
    Σχόλιο από peristeraki, 31-3-11  
    Έχω μια ερώτηση το τσουρέκι γίνεται υγρό μέσα αν το συροπιάσουμε ή μετά έχει ίδια υφή όπως τα κλασσικά?
    #
    Σχόλιο από elanpa, 14-10-11  
    Γέμισα και σιρόπιασα τσουρέκια που κάνει η μαμά μου εντελώς άγλυκα. Έγιναν θεϊκά!!!! Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από evitasanto, 19-4-13  
    πάρα πολύ καλή συνταγή μπράβο
    #
    Σχόλιο από katrins, 5-1-14  
    χρονια πολλα καλή χρονιά! σας παρακαλω πολυ ειναι ευκολο να εχω την συνταγη σε grams & ml? οσες φορες εχω φτιαξει τσουρεκι δεν μου πετυχαινει, γινεται γευστικο μεν, πολυ σκληρο δε. μαλλον κανω κατι λαθος στις αναλογιες. ξηρη μαγια σε φακελακια να βαλω 4 ή 5?

    14 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Amanda, 23-1-09  
    Μπράβο σου Φουντουκίτσα μου! Κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ (μοιάζουν πολύ οι συνταγές μας) και....ναι, είναι σκέτη τρέεεεελαααα! :-)
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 23-1-09  
    φουντουκιτσα μου, πες μου σε παρακαλω, θα το ψησω στον αερα η στις αντιστασεις? φιλια!
    #
    Σχόλιο από chilli, 24-1-09  
    Καλησπέρα!ειμαι καινουρια στο site.θα μπορούσεσ να μου πεις σε παρακαλω, αν ξερεις, γινεται αυτο το τσουρεκι να μπει στον αρτοπαρασκευαστή?
    #
    Σχόλιο από evilavrio, 30-1-09  
    φουντουκιτσα καταπληκτικα τα τσουρεκια.μπραβο τα παιδια μου ξετρελλαθηκαν
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 30-1-09  
    ΚΑΡΜΕΝ, στις αντιστάσεις τα ψήνω.
    chilli, δεν ξέρω αν γίνεται στον αρτοπαρασκευαστή, δεν το έχω επιχειρήσει.
    Αν έχεις φτιάξει εσύ τσουρέκι εκεί, δεν έχεις τίποτα να χάσεις από το να δοκιμάσεις.
    Χαίρομαι που σας άρεσαν τόσο πολύ και σας ευχαριστώ όλους!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 1-2-09  
    οκ,ευχαριστω φουντουκιτσα!!! φιλακια!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 6-2-09  
    Ευχαριστω Φουντουκιτσα μου,ετσι τελικα θα το κανω κι εγω το τσουρεκι!Θα το γεμισω μετα το ψησιμο! Πειραζει αν δεν το συροπιασω?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 15-2-09  
    Κάρμεν, αν θέλεις βάζεις σιρόπι, δεν είναι απαραίτητο. φιλάκια!
    #
    Σχόλιο από gremlin, 24-2-09  
    Μπράβο φουντουκίτσα!! Τέλειο το τσουρεκάκι σου!! Εξαφανίστηκε!!!!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 28-4-09  
    Φουντουκίτσα, χρησιμοποίησα ένα πασχαλινό τσουρέκι που έμεινε για τη συνταγή σου. Σιρόπιασα πρώτα τις δυο "βάρκες", μετά έβαλα μερέντα και έβαλα το πάνω κομάτι.
    Λίγο σιρόπι περίσσεψε γιατί το ήθελα πιο ΄"στεγνό"
    Είναι πολύ νόστιμος τρόπος να φρεσκάρεις ένα τσουρέκι!!
    #
    Σχόλιο από amelie poulain, 15-9-09  
    έγινε πολύ κάλο βεβαία δεν το έκοψα στη μέση άπλα το σταύρωσα με το μαχαίρι πριν του βάλω το σιρόπι.ευχαριστω
    #
    Σχόλιο από denise, 14-9-10  
    καλημέρα!φουντουκίτασ η συνταγή φαίνεται μούρλια!έχω όμως δύο ερωτήσεις : τι μέγεθος είναι το ταψί που χρησιμοποιείς και αν μπορώ να ζημώσω τη ζύμη στο χέρι,γιατί με το χέρι φτιάχνω τα τσουρέκια μου.ευχαριστώ εκ των προταίρων
    #
    Σχόλιο από elanpa, 14-10-11  
    Γέμισα και σιρόπιασα τσουρέκια που κάνει η μαμά μου εντελώς άγλυκα. Έγιναν θεϊκά!!!! Ευχαριστώ
    #
    Σχόλιο από evitasanto, 19-4-13  
    πάρα πολύ καλή συνταγή μπράβο

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από peristeraki, 31-3-11  
    Έχω μια ερώτηση το τσουρέκι γίνεται υγρό μέσα αν το συροπιάσουμε ή μετά έχει ίδια υφή όπως τα κλασσικά?
    #
    Σχόλιο από katrins, 5-1-14  
    χρονια πολλα καλή χρονιά! σας παρακαλω πολυ ειναι ευκολο να εχω την συνταγη σε grams & ml? οσες φορες εχω φτιαξει τσουρεκι δεν μου πετυχαινει, γινεται γευστικο μεν, πολυ σκληρο δε. μαλλον κανω κατι λαθος στις αναλογιες. ξηρη μαγια σε φακελακια να βαλω 4 ή 5?

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Ελάτε να φτιάξουμε τσουρέκια!
    Πάσχα χωρίς αφράτα και λαχταριστά τσουρεκάκια δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγές για Ψωμί - Τσουρέκια - Άρτοι
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της velina
    πασχα
    Ένα βιβλίο 3 αγαπημένων συνταγών, του/της γλυκακια
    ΑΛΜΥΡΑ & ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 182 αγαπημένων συνταγών, του/της κατερινα32
    συνταγές που θέλω να δοκιμάσω
    Ένα βιβλίο 118 αγαπημένων συνταγών, του/της Adamantia 88
    ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 76 αγαπημένων συνταγών, του/της efh_dimitris