Τσουρέκι γεμιστό (ανοιξιάτικο λουλούδι)
Τη συνταγή αυτή την έχω από τη μαμά μου και μου αρέσει πολύ γιατί έχει πολλά αρώματα και αποξηραμένα φρούτα που τα λατρεύω ..Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε!
Υλικά
-
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
-
180 γρ. φρέσκια μαγιά
-
1 φακελάκι αποξηραμένη μαγιά
-
1,5 κιλό αλεύρι (μπορεί να πάρει και παραπάνω)
-
1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό
-
3 φλιτζάνια ζάχαρη
-
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
-
ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 2 λεμόνια
-
λιγη βανίλια
-
6 αυγά
-
250 γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη ζεσταμένο αλλα όχι καυτό
-
διάφορα αποξηραμένα φρούτα
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό προσθέτοντας και 1 φλιτζάνι αλεύρι κι αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει
-
2
Βάζουμε σε τάπερ τη ζάχαρη το χυμό πορτοκαλιού και το γιαούρτι και τα ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει η ζάχαρη.
-
3
Προσθέτουμε σ΄ αυτό το μείγμα και τα αυγά χτυπημένα καλά.
-
4
Σε λεκανίτσα ρίχνουμε 1.5 κιλό αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα της ζάχαρης και το χυλό της μαγιάς.
-
5
Ζυμώνουμε διπλώνοντας. Τέλος περιχύνουμε τη ζύμη με το ζεστό βούτυρο διπλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση.
-
6
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο να διπλασιαστεί η ζύμη.
-
7
Χωρίζουμε τη ζύμη στα τρία και σχηματίζουμε ορθογώνια. Πασπαλίχουμε με κανελοζάχαρη και ρίχνουμε στην επιφάνεια τα αναμεικτα φρούτα ψιλοκομένα.
-
8
Τυλίγουμε σε χαλαρό ρολόκαι ενώνουμε σε σχήμα κουλούρας. Κάνουμε με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού 15 κοψιές στην περιφέρεια του κύκλου σχηματίζοντας πέταλα, δεν κόβουμε μέχρι τέρμα. Γυρίζουμε τα πέταλα στο πλάι κατά την ίδια φορά έτσι ώστε το ένα να καλύπτει λίγο το άλλο.
-
9
Αφήνουμε να φουσκώσουν.
-
10
Αλείφουμε με μίγμα αυγού γάλακτος και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 30 -40 λεπτά ή μέχρι να μπήζουμε το μαχαίρι και να βγαίνει στεγνό.
Σχόλια (5)