Τσουρέκι γερμανικό
Πανεύκολο τσουρέκι με γεύση και υφή βουτύρου (χωρίς όμως να βάλουμε βούτυρο) που βρίσκουμε σε όλους τους φούρνους της Γερμανίας! Τη διαφορά στη ζύμη κάνει η κρέμα γάλακτος!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η κρέμα γάλακτος δίνει μια ιδιαίτερη, βουτυρώδη γεύση. Μπορούμε να το καταψύξουμε, αφού το έχουμε ψήσει, και να το καταναλώσουμε όποτε θέλουμε! Μπορούμε να φτιάξουμε 2 μικρότερα τσουρέκια, χωρίζοντας το αρχικό ζυμάρι σε 6 μικρότερα μέρη (3 ρολά για κάθε πλεξούδα)! Ή αν θέλουμε μεγαλύτερη δόση, απλώς διπλασιάζουμε τα υλικά! Πρέπει να αναφέρω ότι τη συνταγή τη βρήκα σε μία γερμανική ιστοσελίδα και είναι πραγματικά απίθανη!
Υλικά
-
600 γρ. αλεύρι
-
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
-
100 γρ. ζάχαρη
-
2 βανίλιες
-
1 πρέζα αλάτι
-
2 αβγά
-
1 ασπράδι αβγού
-
250 ml κρέμα γάλακτος, χλιαρή
-
150 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
-
1 κουταλιά γάλα (για την επικάλυψη)
-
1 κρόκος αβγού (για την επικάλυψη)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, τα αβγά, το ασπράδι και τη χλιαρή κρέμα γάλακτος και ζυμώνουμε ελαφρά.
-
2
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί σε ζεστό χώρο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
3
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C.
-
4
Ζυμώνουμε ελαφρά και πάλι (όχι πατώντας με δύναμη, αλλά φέρνοντας το κάτω μέρος της ζύμης προς το κέντρο της ελαφρά, δημιουργώντας τις λεγόμενες "κλωστές"). Προσθέτουμε, εάν επιθυμούμε, τις σταφίδες.
-
5
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη και φτιάχνουμε τρία ρολά με τα οπόια πλέκουμε μία πλεξούδα.
-
6
Στο ταψί μας τοποθετούμε λαδόκολλα, πάνω στην οποία βάζουμε την πλεξούδα μας.
-
7
Αναμειγνύουμε την 1 κουταλιά φρέσκου γάλακτος με τον κρόκο και με αυτό το μίγμα αλείφουμε την πλεξούδα. Την αφήνουμε να ηρεμήσει για 30 λεπτά σε ζεστό χώρο.
-
8
Όταν φουσκώσει ορατά και πάλι, βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 35 λεπτά.
-
9
Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο και το αφήνουμε μέσα στο ταψί να κρυώσει.
-
10
Όταν ψηθεί το τσουρέκι πρέπει να έχει ένα χρυσοκόκκινο χρώμα και να λάμπει!
Σχόλια (119)