Τσουρέκι

Bαθμολογία: 4.6522
       
 
23 ψήφοι
Sitronella, 13.04.06

Περιγραφή

Το να φτιάξει κανείς νόστιμο, σπιτικό τσουρέκι, δεν είναι και τόσο δύσκολο.

Τσουρέκι
photo: Aleksandra

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι (για τσουρέκι)
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 5 αβγά
  • 3 φακελάκια μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι (5γρ)
  • 1 φλ. γάλα χλιαρό (200 γρ)
  • ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
  • 1 κοφτό κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο (3 γρ)
  • 1 κοφτό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (3 γρ)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Τσουρέκια
Εποχιακά: Πασχαλινή
Περιέχει: Γάλα , Μαστίχα , Αβγά
Φτιάχνει: 2 τσουρέκια
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 35' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 37' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ ζυμάρι με τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και το 1/4 (250γρ) από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 20' περίπου.
  2. Στο μεταξύ, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι.
  3. Προσθέτουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
  5. Πλάθουμε τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  6. Τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αβγό (αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα) και ψήνουμε στους 150° για 35-40'.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι αυτή που υπάρχει στη συσκευασία του αλευριού, αλλά μου βγήκε αρκετά επιτυχημένη.

Σχετικές συνταγές

    38 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nora.alex, 25-7-06  
    an zestanis to gala me tin zaxari kai ta murwdika kai ta auga tote den tha kruwsei to zumari.vasiko gia to tsourekiepisis den zumwnoume alla diplwnoume tin zumh gia na kanei klwstes
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 2-4-07  
    Χθες εκανα την ιδια ακριβως συνταγη που βρηκα απο αλλου, αλλα εκαμα μερικες τροποποιησεις. Εβαλα 4 αυγα (το πεμπτο το αφησα για το βερνικωμα, μιας και δεν διευκρινιζει μεσω του κειμενου) χρησιμοποιησα νωπη μαγια (65γρ) και το μαχλεπι το εβρασα κρατωντας 1 φλυτζανακι του καφε. Δεν εμεινα ικανοποιημενος.
    #
    Σχόλιο από tsoupra, 14-1-08  
    Είναι πολύ καλή συνταγή τη έχω κάνει 2 φορές για βασιλόπιττα και ήταν εξαιρετική. Παρέλειψα μόνο λόγω έλλειψης χρόνου το δεύτερο φούσκωμα (μετά το βούτυρο) άλλά πήγε πολύ καλά.
    Το σχόλιο για το δίπλωμα και όχι ζύμωμα της ζύμης είναι πολύ βασικό!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 14-1-08  
    Τα 5 αυγα ειναι για μεσα στη ζυμη,ειναι σημαντικο αυτο ,για την επιτυχια του ,μετα χαλαει η ισορροπια ,οπως σημαντικο ειναι και το βουτυρο λιγο λιγο .Η συνταγη ειναι απο τις δοκιμασμενες και σιγουρης επιτυχιας, Ειπαμε η ζαχαροπλαστικη ειναι χημεια ,η μαγειρικη αλχημεια.
    #
    Σχόλιο από marzipan, 10-4-09  
    έκανα πρώτη φορά τσουρέκια στη ζωή μου και βγήκαν καταπληκτικά!!εγώ εκτός από μαστίχα και μαχλέπι έβαλα και κακουλέ και βανίλια.όλο το σπίτι μοσχομυρίζει!
    #
    Σχόλιο από mikanio, 11-4-09  
    ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΑ
    #
    Σχόλιο από boulitsa, 16-4-09  
    Φοβερη συνταγη.Τα λογια ειναι περιττα.
    Επιτυχια 100%.Ο ανδρας μου και η κορη μου
    ξετρελαθηκαν
    #
    Σχόλιο από PAMELA, 17-4-09  
    Τώρα την έχω και φουσκώνει. Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει αν την αφήσω να φουσκώνει όλο το βράδυ, γιατι αν θυμάμαι καλά η μαμά μου κάτι τέτοιο έκανε.
    #
    Σχόλιο από chocochristos, 21-7-09  
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από martha2, 21-7-09  
    Ωραία συνταγή, και φαντάσου chocochristo οτι τις συνταγές σε συσκευασίες δεν τις δίνω καθόλου σημασία. Έγιναν πολύ γευστικά αλλά οταν τα έβαλα στο φούρνο να ψηθούν χάλασε το σχήμα της πλεξούδας και έγιναν σαν ψωμάκια, ενώθηκαν δηλαδή τα τρία μέλη της πλεξούδας σε ένα. Γιατί άραγε, μήπως μπορεί να μου πεί κανείς το γιατί?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-7-09  
    Νομίζω πως ή σου είχαν φουσκώσει πάρα πολύ ή ήθελαν λίγο αλευράκι ακόμα. Κι εγώ το είχα πάθει μια φορά όταν είχα αφήσει τη ζύμη να φουσκώσει πολύ.
    #
    Σχόλιο από martha2, 21-7-09  
    Δεν φούσκωσαν ιδιαίτερα τα τσουρέκια Sitronela και η ζύμη μου δεν ήταν πολύ μαλακιά για να θέλει και αλλο αλεύρι. Αλλού την έκανα τη βλακεία, αλλά που? Λες να επηρέασε το οτι έβαλα λίγο παραπάνω μαγιά? Ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
    #
    Σχόλιο από melinapef, 29-3-10  
    ρε παιδιά και εγώ αυτή έκανα αλλά είχα ένα θεματάκι στο τέλος για να φτιάξω πλεξούδες ή στρογγυλά κλπ.. Αλλα μου βγήκαν μεγάλα άλλα μικρά ...Έχετε υπόψιν σας κάνενα σχέδιο ???
    #
    Σχόλιο από hara-kiri, 1-4-10  
    5 πιρούνια και λίγα είναι για τη συνταγή που έχεις δώσει.φαντάζομαι ότι μετά από τόσα χρόνια την έχουν δοκιμάσει πολλοί.έλα όμως που εγώ πρώτη φορά στη ζωή μου τόλμησα τσουρέκια.έμεινα τόσο ευχαριστημένη!!!!και φώσκουσαν και από γεύση χάρμα.το μόνο που άλλαξα είναι πως πρόσθεσα και λίγο κακουλέ.τέλεια έγιναν!με περηφάνια θα δώσω ένα στους κουμπάρους μου!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-10  
    Χριστός Ανέστη κι είναι λίγα τα 5 πηρουνάκια!!!
    ευχαριστούμε! :-)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-4-10  
    melinapef δες τις σχετικές συνταγές βήμα βήμα για να βρεις σχέδια για τα τσουρέκια :)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 22-11-10  
    Πολύ ωραία
    #
    Σχόλιο από lbodiless, 28-1-11  
    Comsi comsa
    #
    Σχόλιο από laxanaki, 10-3-11  
    πολυ καλη η συνταγη σου! ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ!, 16-4-11  
    πέρυσι έφτιαξα τη συγκεκριμένη συνταγή που τη βρήκα στο αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ για τσουρέκια. ΄Εγιναν άπαιχτα. Αντί για βιτάμ έβαλα ΜΙΝΕΡΒΙΝΗ με βούτυρο γάλακτος! ΄Ολα τα λεφτά!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    28 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από nora.alex, 25-7-06  
    an zestanis to gala me tin zaxari kai ta murwdika kai ta auga tote den tha kruwsei to zumari.vasiko gia to tsourekiepisis den zumwnoume alla diplwnoume tin zumh gia na kanei klwstes
    #
    Σχόλιο από τσιγαρο, 2-4-07  
    Χθες εκανα την ιδια ακριβως συνταγη που βρηκα απο αλλου, αλλα εκαμα μερικες τροποποιησεις. Εβαλα 4 αυγα (το πεμπτο το αφησα για το βερνικωμα, μιας και δεν διευκρινιζει μεσω του κειμενου) χρησιμοποιησα νωπη μαγια (65γρ) και το μαχλεπι το εβρασα κρατωντας 1 φλυτζανακι του καφε. Δεν εμεινα ικανοποιημενος.
    #
    Σχόλιο από tsoupra, 14-1-08  
    Είναι πολύ καλή συνταγή τη έχω κάνει 2 φορές για βασιλόπιττα και ήταν εξαιρετική. Παρέλειψα μόνο λόγω έλλειψης χρόνου το δεύτερο φούσκωμα (μετά το βούτυρο) άλλά πήγε πολύ καλά.
    Το σχόλιο για το δίπλωμα και όχι ζύμωμα της ζύμης είναι πολύ βασικό!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 14-1-08  
    Τα 5 αυγα ειναι για μεσα στη ζυμη,ειναι σημαντικο αυτο ,για την επιτυχια του ,μετα χαλαει η ισορροπια ,οπως σημαντικο ειναι και το βουτυρο λιγο λιγο .Η συνταγη ειναι απο τις δοκιμασμενες και σιγουρης επιτυχιας, Ειπαμε η ζαχαροπλαστικη ειναι χημεια ,η μαγειρικη αλχημεια.
    #
    Σχόλιο από marzipan, 10-4-09  
    έκανα πρώτη φορά τσουρέκια στη ζωή μου και βγήκαν καταπληκτικά!!εγώ εκτός από μαστίχα και μαχλέπι έβαλα και κακουλέ και βανίλια.όλο το σπίτι μοσχομυρίζει!
    #
    Σχόλιο από mikanio, 11-4-09  
    ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΕΛΕΙΑ
    #
    Σχόλιο από boulitsa, 16-4-09  
    Φοβερη συνταγη.Τα λογια ειναι περιττα.
    Επιτυχια 100%.Ο ανδρας μου και η κορη μου
    ξετρελαθηκαν
    #
    Σχόλιο από chocochristos, 21-7-09  
    Σε ευχαριστώ πολύ!
    #
    Σχόλιο από martha2, 21-7-09  
    Δεν φούσκωσαν ιδιαίτερα τα τσουρέκια Sitronela και η ζύμη μου δεν ήταν πολύ μαλακιά για να θέλει και αλλο αλεύρι. Αλλού την έκανα τη βλακεία, αλλά που? Λες να επηρέασε το οτι έβαλα λίγο παραπάνω μαγιά? Ευχαριστώ για την ανταπόκριση.
    #
    Σχόλιο από melinapef, 29-3-10  
    ρε παιδιά και εγώ αυτή έκανα αλλά είχα ένα θεματάκι στο τέλος για να φτιάξω πλεξούδες ή στρογγυλά κλπ.. Αλλα μου βγήκαν μεγάλα άλλα μικρά ...Έχετε υπόψιν σας κάνενα σχέδιο ???
    #
    Σχόλιο από hara-kiri, 1-4-10  
    5 πιρούνια και λίγα είναι για τη συνταγή που έχεις δώσει.φαντάζομαι ότι μετά από τόσα χρόνια την έχουν δοκιμάσει πολλοί.έλα όμως που εγώ πρώτη φορά στη ζωή μου τόλμησα τσουρέκια.έμεινα τόσο ευχαριστημένη!!!!και φώσκουσαν και από γεύση χάρμα.το μόνο που άλλαξα είναι πως πρόσθεσα και λίγο κακουλέ.τέλεια έγιναν!με περηφάνια θα δώσω ένα στους κουμπάρους μου!
    #
    Σχόλιο από evdoba, 4-4-10  
    Χριστός Ανέστη κι είναι λίγα τα 5 πηρουνάκια!!!
    ευχαριστούμε! :-)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 5-4-10  
    melinapef δες τις σχετικές συνταγές βήμα βήμα για να βρεις σχέδια για τα τσουρέκια :)
    #
    Σχόλιο από Sol81, 22-11-10  
    Πολύ ωραία
    #
    Σχόλιο από lbodiless, 28-1-11  
    Comsi comsa
    #
    Σχόλιο από laxanaki, 10-3-11  
    πολυ καλη η συνταγη σου! ευχαριστω!
    #
    Σχόλιο από ΚΥΡΙΑΚΗ!, 16-4-11  
    πέρυσι έφτιαξα τη συγκεκριμένη συνταγή που τη βρήκα στο αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ για τσουρέκια. ΄Εγιναν άπαιχτα. Αντί για βιτάμ έβαλα ΜΙΝΕΡΒΙΝΗ με βούτυρο γάλακτος! ΄Ολα τα λεφτά!!!
    #
    Σχόλιο από Arhs99, 20-4-11  
    Καλύτερα σκληρό αλεύρι, πλουσιο σε γλουτένη ώστε να μην έχει πρόβλημα η ζύμη

    Ένα γενικό tip για το γάλα σε οπιαδήποτε ζύμη θα πρέπει πρώτα να το ζεστάνετε μέχρι να βράσει και μετά να το αφήσετε να κρυώσει στη θερμοκρασία που θέλετε.

    Ο λόγος είναι ότι με τη θέρμανση απενεργοποιείται ένα ένζυμο στο γάλα που διαφορετικά μπορεί να κάνει ζημιά στη γλουτένη (πχ να γίνει η ζύμη πολύ μαλακή και να μη διατηρεί το σχήμα της)
    #
    Σχόλιο από Billmg81, 22-4-11  
    Την έκανα εχθές την συνταγή και βγήκαν πολύ νόστιμα και πήρα καλές κριτικές! Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία :)
    #
    Σχόλιο από litsaki88, 4-5-11  
    to gala htan arketa kalo gia na dextei thn magia.epishs to afhsa skepasmeno na fouskwsei osh wra grafeis.ti na pw?isws den htan h mera mou.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    9 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από PAMELA, 17-4-09  
    Τώρα την έχω και φουσκώνει. Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει αν την αφήσω να φουσκώνει όλο το βράδυ, γιατι αν θυμάμαι καλά η μαμά μου κάτι τέτοιο έκανε.
    #
    Σχόλιο από martha2, 21-7-09  
    Ωραία συνταγή, και φαντάσου chocochristo οτι τις συνταγές σε συσκευασίες δεν τις δίνω καθόλου σημασία. Έγιναν πολύ γευστικά αλλά οταν τα έβαλα στο φούρνο να ψηθούν χάλασε το σχήμα της πλεξούδας και έγιναν σαν ψωμάκια, ενώθηκαν δηλαδή τα τρία μέλη της πλεξούδας σε ένα. Γιατί άραγε, μήπως μπορεί να μου πεί κανείς το γιατί?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 21-7-09  
    Νομίζω πως ή σου είχαν φουσκώσει πάρα πολύ ή ήθελαν λίγο αλευράκι ακόμα. Κι εγώ το είχα πάθει μια φορά όταν είχα αφήσει τη ζύμη να φουσκώσει πολύ.
    #
    Σχόλιο από ninaki.f, 19-4-11  
    Μπορω να ρωτησω κατι??? Αν βαλω αλευρι για ολες τις χρησεις θα πετυχει ή να μην το δοκιμασω καν? Περιμενω με τα υλικα στο χερι την απαντηση σας!!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 2-5-11  
    Litsaki88 μήπως ήταν πολύ ζεστό ή πολύ κρύο το γάλα στο οποίο έβαλες τη μαγιά; Θέλει να είναι χλιαρό το γάλα, να βάζεις το χέρι σου και να μπορείς να το κρατήσεις μέσα μέχρι να μετρήσεις στο 40.
    Άφησες τη ζύμη σκεπασμένη για αρκετή ώρα να φουσκώσει;
    Αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν φούσκωσαν με τόση μαγιά και αυγά. Ούτε για το χρώμα έχω εξήγηση...
    #
    Σχόλιο από nasiaser, 8-3-12  
    Έχω κάνει αναρίθμητες προσπάθειες να φτιάξω τσουρέκι, δυστυχώς χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία. Χθες δοκίμασα μια συνταγή για νηστίσιμο τσουρέκι και παραδόξως πήγε πολύ καλά! Η επόμενη που θα δοκιμάσω είναι σίγουρα αυτή εδώ! Ωστόσο έχω μια ερώτηση (από την μακρά πείρα μου σε αποτυχίες): αλεύρι βάζουμε όσο λέει η συνταγή ή όσο πάρει; Κάποιες φορές αν εβαζα ολη την ποσότητα η ζύμη στούμπωνε και φυσικά δε φούσκωνε...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 8-3-12  
    Αλευράκι να βάλεις όσο πάρει. Έχω δει πως υπάρχει μεγάλη διαφορά από αλεύρι σε αλεύρι, οπότε δε μπορεί ποτέ σε μια ζύμη να είσαι απόλυτος...
    Επίσης να προσέξεις το ζύμωμα, να το κάνεις διπλώνοντας τη ζύμη (όπως είναι γραμμένο στα σχόλια). Κάνει διαφορά.
    Εύχομαι να έχεις επιτυχία αυτή τη φορά!
    #
    Σχόλιο από Nikos7d, 2-5-13  
    Καλησπέρα και χρόνια πολλά θέλω να σας κάνω μια ερωτησει δεν θέλω να βάλω ξέρει μαγιά αλλα νωπή ποσά γραμαρια να βάλω;
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 2-5-13  
    Το κάθε φακελάκι ξηρής μαγιάς αντιστοιχεί σε 30γρ νωπής. Άρα εδώ χρειάζεσαι 90γρ νωπή μαγιά

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από litsaki88, 23-4-11  
    geia sas kai apo mena.ekana kai egw ta tsourekakia mou shmera alla apotyxia sketh.enw zymwthikan polu kala den fouskosan katholou kai to xrwma pou phran apo mesa otan psithikan htan polu skouro kai apo geysh den einai polu wraia.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Προετοιμασία για το Πάσχα
    Καθώς οι μέρες πλησιάζουν για το Πάσχα, πρέπει ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    gluka zumhs
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της dimi-d
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 23 αγαπημένων συνταγών, του/της katerinuli
    glykakia
    Ένα βιβλίο 129 αγαπημένων συνταγών, του/της theo_s
    αρτοπαρασκευαστης
    Ένα βιβλίο 27 αγαπημένων συνταγών, του/της lena 2
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 128 αγαπημένων συνταγών, του/της nantia16