Τσουρέκι
Το να φτιάξει κανείς νόστιμο, σπιτικό τσουρέκι, δεν είναι και τόσο δύσκολο.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι αυτή που υπάρχει στη συσκευασία του αλευριού, αλλά μου βγήκε αρκετά επιτυχημένη.
Υλικά
-
1 κιλό αλεύρι (για τσουρέκι)
-
300 γρ. ζάχαρη
-
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
5 αβγά
-
3 φακελάκια μαγιά
-
1 κ.γ. αλάτι (5γρ)
-
1 φλ. γάλα χλιαρό (200 γρ)
-
ξύσμα ενός μεγάλου πορτοκαλιού
-
1 κοφτό κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο (3 γρ)
-
1 κοφτό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (3 γρ)
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Φτιάχνουμε ένα ελαφρύ ζυμάρι με τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και το 1/4 (250γρ) από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 20' περίπου.
-
2
Στο μεταξύ, σε άλλο μπολ, χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αβγά, το αλάτι, τα μυρωδικά και το υπόλοιπο αλεύρι.
-
3
Προσθέτουμε το ζυμάρι που έχει φουσκώσει και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μάζα.
-
4
Προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί.
-
5
Πλάθουμε τσουρέκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
-
6
Τα αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αβγό (αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με ασπρισμένα αμύγδαλα) και ψήνουμε στους 150° για 35-40'.
Σχόλια (37)