Χαλβάς 2

Bαθμολογία: 4.8571
       
 
70 ψήφοι
Sitronella, 01.04.07

Περιγραφή

Το παραδοσιακό γλυκό βήμα προς βήμα. Βρείτε τις αναλογίες στο τέλος και... καλή όρεξη.
Χαλβάς 2
photo: lisa17

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 φλ. λάδι
  • 2 φλ. σιμιγδάλι
  • 3 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 4-5 γαρύφαλλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Δυσκολία: Με φωτο
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 5' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 15' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μια κατσαρόλα βάλτε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα, την κανέλα και τα γαρύφαλα. Αφήστε τα να βράσουν για 5-10 λεπτά.
Βήμα 2
2) Σε άλλη κατσαρόλα βάλτε το λάδι να ζεσταθεί καλά και προσθέστε το σιμιγδάλι. Ανακατέψτε καλά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ξανθίνει το σιμιγδάλι. Αν θέλετε πιο σκούρο χαλβά, αφήστε το σιμιγδάλι να καβουρδιστεί κι άλλο.
Βήμα 3
3) Το σιρόπι μας θα είναι έτοιμο
Βήμα 4
4) Μόλις είναι έτοιμο το σιμιγδάλι, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το σιρόπι που ετοιμάσατε (βγάλτε τα γαρύφαλλα και την κανέλα. Το ξύσμα αφήστε το).
Βήμα 5
5) Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει εντελώς από την κατσαρόλα. Μην ξεγελαστείτε, θέλει την ώρα του. Πρέπει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα με ευκολία.
Βήμα 6
6) Βάλτε τον χαλβά μέσα σε φόρμα και αφήστε τον να κρυώσει.
Βήμα 7
7) Όταν κρυώσει, βγάλτε τον από τη φόρμα και σερβίρετε με μπόλικη κανελίτσα

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρό ή λεπτό σιμιγδάλι, ανάλογα με τα γούστα σας. Εγώ έβαλα 1 φλ. λεπτό και ένα χοντρό.

 

Τα αρώματα είναι προαιρετικά. Εάν θέλετε μπορείτε ακόμα να προσθέσετε σταφίδες, ασπρισμένα αμύγδαλα ή καρύδια.

Σχετικές συνταγές

Χαλβάς με τέλειες αναλογίες Χαλβάς με τέλειες αναλογίες
4.9118
       
       
(136)
Χαλβάς Χαλβάς
4.4444
       
       
(9)
Χαλβάς με ταχίνι Χαλβάς με ταχίνι
5
       
       
(3)
Άσπρος χαλβάς νηστίσιμος Άσπρος χαλβάς νηστίσιμος
4.2
       
       
(5)
Χιονισμένος χαλβάς Χιονισμένος χαλβάς
4.8723
       
       
(47)
Ο χαλβάς της μαμάς μου Ο χαλβάς της μαμάς μου
4.75
       
       
(4)

    90 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από riaaaa, 24-4-07  
    Πάρα πολύ καλή και εύκολη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από anthi73, 21-1-08  
    Παρακαλώ να διορθώσετε στην συνταγή: γράφετε 1 φλ.νερό, ενώ λογικά είναι το 1 φλ. λάδι. Λαθάκια λογικό είναι να γίνονται...
    #
    Σχόλιο από MaroConnou, 30-1-08  
    Την φτιάχνω χρόνια τη συνταγή με μια μικρή διαφορά. στο σιρόπι βάζω 2 φλ. ζάχαρη και 6 νερό. γίνεται πιο ελφρύ. κι ακόμη ένα "μυστικό" ή το σιρόπι ή το μίγμα πρέπει να είναι κρύο όταν το σμίξουμε.
    #
    Σχόλιο από evdoba, 16-2-08  
    Μοσχοβόλησε ο ΄τοπος. Η κλασσική νόστιμη συνταγή 1-2-3-4 αναλογίες υλικών. Εγώ το καβουρδίζω λίγο παραπάνω να γίνει πιο σκούρος και είναι απίθανος... Δοκιμάστε λίγο παραπάλω ρόδισμα στο σιμιγδάλι..
    Κι εγώ θα δοκιμάσω το ξύσμα πορτοκαλιού που λένε ότι του δίνει μια δροσιά και πρόσθετο άρωμα.
    #
    Σχόλιο από karamela, 31-3-08  
    Πολύ ωραία συνταγή, πετυχημένα και βοηθητικά σχόλια...
    Ωραία είναι αν βάλουμε και λίγο μέλι, λιγοστεύοντας τη ζάχαρη!!!
    #
    Σχόλιο από Eleanacy, 3-4-08  
    Στην Κύπρο βάζουμε πιο λίγη ζάχαρη ένα ποτήρι για δύο ποτήρια σιμιγδάλι. Επίσης προσθέτουμε ανθόνερο (ροδόσταγμα) το οποίο ταιριάζει καταπληκτικά!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 7-4-08  
    Επειδή τον έχω δοκιμάσει και έτσι, έχω καταλήξει στο ότι βγαίνει πολύ γλυκός.. εγώ βάζω 1 φλ λάδι, 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό, 1 φλ. ζάχαρη, 1 φλ. μέλι - αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στη γεύση, 5 φλ.νερό, 2-3 γαρύφαλλα, 1 ξύλο κανέλας, 1 φλούδα λεμονιού και μισό φλυτζάνι (ή περισσότερο) ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα (αν δεν έχετε,καρύδια). Σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλα.Δοκιμάστε το..
    #
    Σχόλιο από margyg, 3-3-09  
    ο αγαπημένος μου!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝ, 11-3-09  
    τελειος!!!!! ετσι τον φτιαχνω και εγω, απλα τωρα κανω διαιτα και δεν μπορω να τρωω ζαχαρη.μηπως ξερει καποιος ποσες θερμιδες εχει ενα κομματι? η αν γινεται με υποκαταστατα ζαχαρης?
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 11-3-09  
    Ετσι μου τον έχει μάθει και η πεθερά μου 1-2-3-4 και εννοεί τα φλυτζάνια.Μου αρέσει πολύ με αμύγδαλα και σχετικά είναι από τα εύκολα γλυκά.
    #
    Σχόλιο από kessy, 11-3-09  
    δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μια ποσότητα ζάχαρης με 3 κ.σ. μέλι.ΑΛΛΗ γεύση , πιο μεστή
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-3-09  
    το εκανα -μαλλον προσπαθησα- χθες. Βγήκε ένα μείγμα πολύ αραιό που δεν έπηξε ποτέ. Πού μπορεί να έκανα το λάθος? Όταν έριξα το λάδι με το σιμιγδάλι δεν έγινε ποτέ τόσο πηχτό όσο στην εικόνα. Περίπου 20 λεπτά το ανακάτευα σε χαμηλή φωτιά. Και ήταν σχετικά αραιό.Όταν δε έβαλα και το σιρόπι ήταν σαν σούπα. Έβαλα ελαιόλαδο, μήπως φταίει αυτό?
    #
    Σχόλιο από dimikl, 13-3-09  
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πήξει το λάδι με το σιμιγδάλι στις αναλογίες που αναφέρει η Sitronella.Μήπως καλή μου,δε μέτρησες σωστά;Ή μήπως δε μέτρησες με το ίδιο ποτήρι τα υλικά σου;Τι να πω...Δεν ξέρω...Πάντως σε καμμία περίπτωση δε φταίει το ελαιόλαδο.
    Τα πηρουνάκια είναι για το ξύσμα που συνδυάζεται καταπληκτικά.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-3-09  
    με το ιδιο ποτηρι μετρησα... Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως εντελώς κατα λάθος μέτρησα παραπάνω ποτηρια σε καποιο υλικο... δεν ξερω.. Θα το ξανακάνω αύριο..
    #
    Σχόλιο από dimikl, 13-3-09  
    Ίσως,να έβαλες περισσότερο λάδι από ότι έπρεπε.
    Μην ανησυχείς!Φτιάξτο πάλι και η επιτυχία σου αυτή τη φορά θα είναι σίγουρη.
    Αν σου αρέσει,βάλε χυμό μισού πορτοκαλιού στο σιρόπι και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
    Επίσης,τρίψε καρύδια και αμύδγαλα και πρόσθεσέ τα στο μείγμα λίγο πριν βάλεις το σιρόπι,το οποίο θα ρίξεις με προσοχή σιγά σιγά γιατί το μείγμα σιμιγδαλιού κάνει φουσκάλες.
    #
    Σχόλιο από delicious, 13-3-09  
    Πέντε πηρουνάκια για περισσότερο καβούρντισμα, προσθήκη 1/2 cup κουκουνάρι και πασπάλισμα στο σερβίρισμα με κανέλα.
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 23-3-09  
    Δε μου πετυχαίνει ποτέ . ΄Οσες φορές έχω προσπαθήσει να τον φτιάξω ( τις ίδιες κλασικές αναλογίες 1,2,3,4, βάζω )μου βγαίνει νερουλός . Μου φέρνει μια φίλη μου , τέλειος . Τι φταίει ; Μήπως θέλει πολύ καρβούντισμα το σιμιγδάλι ; παίζει ρόλο αυτό ; Αφού από το πολύ καρβούντισμα γίνεται σκούρος , αλλά τίποτα . Συγκεκριμένα , χθες τον έφτιαξα και αναγκάστηκα μετά να τον βάλω σε ένα ταψάκι και να το ψήσω στο φούρνο να ρουφήξει τα υγρά του .
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-3-09  
    Κατ'αρχάς να σιγουρευτείς πως χρησιμοποιείς τις σωστές αναλογίες στα σωστά υλικά. Μετά, όπως λέω στο βήμα 4, θέλει αρκετή ώρα ανακάτεμα μέχρι να φτάσει να ξεκολάει από τα τοιχώματα. Δεν έχει σημασία το πόσο θα καβουρδίσεις το σιμιγδάλι. Μήπως το έχεις φοβηθεί πως θα σου σκουρήνει και το αφήνεις λίγο;
    #
    Σχόλιο από mamakat, 5-4-09  
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 14-4-09  
    κανω ακριβως αυτη την συνταγη μονο που χρησιμοποιω ποτηρια αντι φλυτζανια,και ειναι νοστιμοτατος.
    φυσικα και του αξιζουν 5 πηρουνακια
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

    59 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από riaaaa, 24-4-07  
    Πάρα πολύ καλή και εύκολη συνταγή!!!
    #
    Σχόλιο από anthi73, 21-1-08  
    Παρακαλώ να διορθώσετε στην συνταγή: γράφετε 1 φλ.νερό, ενώ λογικά είναι το 1 φλ. λάδι. Λαθάκια λογικό είναι να γίνονται...
    #
    Σχόλιο από evdoba, 16-2-08  
    Μοσχοβόλησε ο ΄τοπος. Η κλασσική νόστιμη συνταγή 1-2-3-4 αναλογίες υλικών. Εγώ το καβουρδίζω λίγο παραπάνω να γίνει πιο σκούρος και είναι απίθανος... Δοκιμάστε λίγο παραπάλω ρόδισμα στο σιμιγδάλι..
    Κι εγώ θα δοκιμάσω το ξύσμα πορτοκαλιού που λένε ότι του δίνει μια δροσιά και πρόσθετο άρωμα.
    #
    Σχόλιο από karamela, 31-3-08  
    Πολύ ωραία συνταγή, πετυχημένα και βοηθητικά σχόλια...
    Ωραία είναι αν βάλουμε και λίγο μέλι, λιγοστεύοντας τη ζάχαρη!!!
    #
    Σχόλιο από margyg, 3-3-09  
    ο αγαπημένος μου!!!!!!!!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από ANGOLINA, 11-3-09  
    Ετσι μου τον έχει μάθει και η πεθερά μου 1-2-3-4 και εννοεί τα φλυτζάνια.Μου αρέσει πολύ με αμύγδαλα και σχετικά είναι από τα εύκολα γλυκά.
    #
    Σχόλιο από mamakat, 5-4-09  
    #
    Σχόλιο από Eυδοκία, 14-4-09  
    κανω ακριβως αυτη την συνταγη μονο που χρησιμοποιω ποτηρια αντι φλυτζανια,και ειναι νοστιμοτατος.
    φυσικα και του αξιζουν 5 πηρουνακια
    #
    Σχόλιο από painter, 14-4-09  
    Εννοείτε πως 5 πιρουνάκια είναι λίγα...
    #
    Σχόλιο από vakanoula, 18-8-09  
    Πολύ καλή συνταγή και εύκολη! Δεν είχα ξαναφτιάξει ή γευτεί φρέσκο χαλβά αλλά από τα σχόλια που πήρα είναι μεγάλη επιτυχία!
    Μικρή σημείωση πως κατά την εκτέλεση, έφτιαξα το σιρόπι περίπου 10 λεπτά πριν αρχίσω με το ξάνθισμα του σιμιγδαλιού Επίσης, παρατήρησα πως στο βήμα 3 έπρεπε να χαμηλώσω τη φωτιά στο ελάχιστο γιατί το μείγμα προκαλούσε πολλές μπουρμπουλήθρες που καίνε!
    #
    Σχόλιο από marialena127, 25-8-09  
    ΜΠΡΑΒΟ SITRONELLA!ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟΝ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΙ ΕΓΩ.ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!
    #
    Σχόλιο από maristefan, 16-9-09  
    #
    Σχόλιο από KΡΙΣΤΑ, 23-9-09  
    Πάρα πολύ ωραίος ο χαλβάς, Sitronella ! Πάρα πολύ ωραίος ! Η κλασσική συνταγή...1,2,3,4...μα το πορτοκάλι...έκανε τη διαφορά !! Και έκανε, μεγάλη διαφορά, οφείλω να πω !!
    Επίσης, εγώ "κρατώ" πάντα λίγο από το λάδι...και βάζω λίγο παραπάνω σιμιγδάλι...
    #
    Σχόλιο από nadiaouzou, 12-10-09  
    #
    Σχόλιο από Gogo_Lacta, 24-2-10  
    γεια σας! ειμαι νεο μελος αν και επισκεπτομαι καιρο τωρα την σελιδα και δοκιμαζω της συνταγες σας (μαζι με διαφορους πειραματισμους!!). επιχειρησα να φτιαξω το χαλβα αλλα μου βγηκε ελαφρως αγλυκος... :( διορθωνεται καπως αυτο;;
    και η παραλαγη που εκανα για πιο εντονο αρωμα πορτοκαλι εβαλα 3 φλυτζανια νερο κ ενα φλυτζανι φυσικο χυμο πορτοκαλι!
    #
    Σχόλιο από Banshee, 19-8-10  
    Αν είναι δυνατή η φωτιά μόλις ρίξεις το σιρόπι θα αρχίζει να κοχλάζει. Συνεπώς θα πρέπει να το βάλεις σιγα-σιγα και προσεκτικά αφού έχεις πρώτα χαμηλώσει τη φωτιά στο ελάχιστο ή ακομα καλύτερα αν το κατεβάσεις προς στιγμή απο τη φωτιά για να μην καεις. :)
    #
    Σχόλιο από micro22, 2-10-10  
    #
    Σχόλιο από giota.dra, 8-10-10  
    ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ,ΑΠΛΗ ΑΛΛΑ ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΝΑΤΑΓΗ.ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΜΟΝΟΦΛΟΥΔΑ.ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΜΩΣ.ΘΑ ΤΟΝ ΦΤΙΑΞΩ ΜΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ.ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΙ ΕΓΙΝΕ.
    #
    Σχόλιο από lisa17, 25-10-10  
    Πολύ ωραία συνταγή.. Κλασική και νόστιμη! Ήταν η πρώτη φορά που τον έφτιαχνα και εκεί που έριξα το σιρόπι στην κατσαρόλα και άρχισε να πετάει παντού σταγόνες που έκαιγαν τρομοκρατήθηκα λίγο,αλλά ευτυχώς έσβησα για λίγο τελείως το μάτι και έγινε μια χαρά!!
    #
    Σχόλιο από maria ef, 16-11-10  
    eykolh me yperoxo apotelesma!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    17 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝ, 11-3-09  
    τελειος!!!!! ετσι τον φτιαχνω και εγω, απλα τωρα κανω διαιτα και δεν μπορω να τρωω ζαχαρη.μηπως ξερει καποιος ποσες θερμιδες εχει ενα κομματι? η αν γινεται με υποκαταστατα ζαχαρης?
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-3-09  
    το εκανα -μαλλον προσπαθησα- χθες. Βγήκε ένα μείγμα πολύ αραιό που δεν έπηξε ποτέ. Πού μπορεί να έκανα το λάθος? Όταν έριξα το λάδι με το σιμιγδάλι δεν έγινε ποτέ τόσο πηχτό όσο στην εικόνα. Περίπου 20 λεπτά το ανακάτευα σε χαμηλή φωτιά. Και ήταν σχετικά αραιό.Όταν δε έβαλα και το σιρόπι ήταν σαν σούπα. Έβαλα ελαιόλαδο, μήπως φταίει αυτό?
    #
    Σχόλιο από dimikl, 13-3-09  
    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πήξει το λάδι με το σιμιγδάλι στις αναλογίες που αναφέρει η Sitronella.Μήπως καλή μου,δε μέτρησες σωστά;Ή μήπως δε μέτρησες με το ίδιο ποτήρι τα υλικά σου;Τι να πω...Δεν ξέρω...Πάντως σε καμμία περίπτωση δε φταίει το ελαιόλαδο.
    Τα πηρουνάκια είναι για το ξύσμα που συνδυάζεται καταπληκτικά.
    #
    Σχόλιο από Sol81, 13-3-09  
    με το ιδιο ποτηρι μετρησα... Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι μήπως εντελώς κατα λάθος μέτρησα παραπάνω ποτηρια σε καποιο υλικο... δεν ξερω.. Θα το ξανακάνω αύριο..
    #
    Σχόλιο από dimikl, 13-3-09  
    Ίσως,να έβαλες περισσότερο λάδι από ότι έπρεπε.
    Μην ανησυχείς!Φτιάξτο πάλι και η επιτυχία σου αυτή τη φορά θα είναι σίγουρη.
    Αν σου αρέσει,βάλε χυμό μισού πορτοκαλιού στο σιρόπι και ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
    Επίσης,τρίψε καρύδια και αμύδγαλα και πρόσθεσέ τα στο μείγμα λίγο πριν βάλεις το σιρόπι,το οποίο θα ρίξεις με προσοχή σιγά σιγά γιατί το μείγμα σιμιγδαλιού κάνει φουσκάλες.
    #
    Σχόλιο από Πρασινομάτα, 23-3-09  
    Δε μου πετυχαίνει ποτέ . ΄Οσες φορές έχω προσπαθήσει να τον φτιάξω ( τις ίδιες κλασικές αναλογίες 1,2,3,4, βάζω )μου βγαίνει νερουλός . Μου φέρνει μια φίλη μου , τέλειος . Τι φταίει ; Μήπως θέλει πολύ καρβούντισμα το σιμιγδάλι ; παίζει ρόλο αυτό ; Αφού από το πολύ καρβούντισμα γίνεται σκούρος , αλλά τίποτα . Συγκεκριμένα , χθες τον έφτιαξα και αναγκάστηκα μετά να τον βάλω σε ένα ταψάκι και να το ψήσω στο φούρνο να ρουφήξει τα υγρά του .
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 23-3-09  
    Κατ'αρχάς να σιγουρευτείς πως χρησιμοποιείς τις σωστές αναλογίες στα σωστά υλικά. Μετά, όπως λέω στο βήμα 4, θέλει αρκετή ώρα ανακάτεμα μέχρι να φτάσει να ξεκολάει από τα τοιχώματα. Δεν έχει σημασία το πόσο θα καβουρδίσεις το σιμιγδάλι. Μήπως το έχεις φοβηθεί πως θα σου σκουρήνει και το αφήνεις λίγο;
    #
    Σχόλιο από Banshee, 19-12-09  
    Πραγματικά πολυ καλή η συνταγη,κλασσική!Το πρόβλημα που αντιμετώπισα όμως αν και ακολούθησα πιστά τις οδηγίες είναι πως όταν βάζω το μείγμα στη φόρμα φαινεται να ανεβαίνει το λάδι στην επιφάνεια...Τι κάνω λάθος?
    #
    Σχόλιο από argiri09, 1-4-10  
    Μήπως ξέρει κανείς πόσο τον αφήνουμε εκτός ψυγείου.
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-4-10  
    Αν δεν κάνει πολύ ζέστη, κρατάει 2 μέρες περίπου.
    #
    Σχόλιο από MASSIMOWOLF, 28-5-10  
    ΟΤΑΝ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΟΥΜΕ Η ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ??? ΑΝ ΝΑΙ ΠΟΣΟ ΔΥΝΑΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ?
    #
    Σχόλιο από mafalda22, 13-2-11  
    poly kalo, den eiha kanei pote halva kai vgike apithanos...mono to vrika ligo poly glyko, epomeni forma nomizo tha elatoso ti zahari kai isos ligo to ladi. kai mia erotisi, to ladi prepei na einai elaiolado i proteinete kati allo, isos pio elafry?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 14-2-11  
    irenepcful το διόρθωσα στη συνταγή για να μην υπάρξει άλλη παρεξήγηση :)

    Η ζάχαρη είναι θέμα γούστου και φυσικά μπορείτε να παίξετε με τις αναλογίες.
    Όσον αφορά το λάδι, είναι και αυτό θέμα συνήθειας και γούστου. Εγώ χρησιμοποιώ παντού ελαιόλαδο. Αν όμως το θεωρείτε βαρύ, τότε βάλτε κάποιο σπορέλαιο (όπως έκανε η maria86c από πάνω.
    #
    Σχόλιο από vabiraki, 2-3-11  
    Απορίες: το σιρόπι το έχουμε ετοιμάσει από πριν και το έχουμε αφήσει να κρυώσει? Ή όπως είναι ο χαλβάς στην κατσαρόλα ρίχνουμε και το ζεστό σιρόπι? ακόμη, σε μέτρια φωτιά ή δυνατή το σιμιγδάλι?
    #
    Σχόλιο από IOULIA76, 19-3-11  
    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
    ΕΙΝΑΙ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΛΒΑΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ.
    ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ ΜΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΛΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΥΦΗ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ.
    ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΣΕΡΒΙΡΩ ΘΡΥΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΟΡΙΤΣΙΑ;;;;
    #
    Σχόλιο από stroumfisma, 13-3-13  
    Να ρωτησω αν θελω να προσθεσω κακαο γινεται? πρεπει να αλλαξω κατι?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-3-13  
    Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ... Όμως στο σάιτ θα βρεις κάμποσες συνταγές για χαλβά με κακάο, όπως πχ αυτή http://www.sintagespareas.gr/sintages/elafris-simigdalenios-sokolatenios-xalbas.html, είτε για να κάνεις εκείνες είτε για να πάρεις ιδέες.

    14 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από MaroConnou, 30-1-08  
    Την φτιάχνω χρόνια τη συνταγή με μια μικρή διαφορά. στο σιρόπι βάζω 2 φλ. ζάχαρη και 6 νερό. γίνεται πιο ελφρύ. κι ακόμη ένα "μυστικό" ή το σιρόπι ή το μίγμα πρέπει να είναι κρύο όταν το σμίξουμε.
    #
    Σχόλιο από Eleanacy, 3-4-08  
    Στην Κύπρο βάζουμε πιο λίγη ζάχαρη ένα ποτήρι για δύο ποτήρια σιμιγδάλι. Επίσης προσθέτουμε ανθόνερο (ροδόσταγμα) το οποίο ταιριάζει καταπληκτικά!!
    #
    Σχόλιο από sonrisa, 7-4-08  
    Επειδή τον έχω δοκιμάσει και έτσι, έχω καταλήξει στο ότι βγαίνει πολύ γλυκός.. εγώ βάζω 1 φλ λάδι, 2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό, 1 φλ. ζάχαρη, 1 φλ. μέλι - αυτό είναι που κάνει τη διαφορά στη γεύση, 5 φλ.νερό, 2-3 γαρύφαλλα, 1 ξύλο κανέλας, 1 φλούδα λεμονιού και μισό φλυτζάνι (ή περισσότερο) ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα (αν δεν έχετε,καρύδια). Σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλα.Δοκιμάστε το..
    #
    Σχόλιο από kessy, 11-3-09  
    δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μια ποσότητα ζάχαρης με 3 κ.σ. μέλι.ΑΛΛΗ γεύση , πιο μεστή
    #
    Σχόλιο από delicious, 13-3-09  
    Πέντε πηρουνάκια για περισσότερο καβούρντισμα, προσθήκη 1/2 cup κουκουνάρι και πασπάλισμα στο σερβίρισμα με κανέλα.
    #
    Σχόλιο από MamaKiki, 14-4-09  
    Και εγώ τον φτιάχνω έτσι, αλλά με τις αναλογίες της sonrisa. Τη διαφορά κάνει η αντικατάσταση της μίας κούπας ζάχαρη με μέλι.
    #
    Σχόλιο από vpg, 9-8-09  
    Την κάνω κι εγώ χρόνια αυτή τη συνταγή αλλά με περισσότερο καβούρντισμα του σιμιγδαλιού και 3/4 του φλυτζανιού λάδι.Μου άρεσε πολύ το άρωμα πορτοκαλιού!Θα το δοκιμάσω και με μέλι.
    #
    Σχόλιο από giota.dra, 8-10-10  
    ΜΟΛΙΣ ΤΟΝ ΕΦΤΙΑΞΑ ΜΕ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ.ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΟΣ.ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ.ΣΕ 500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ 500 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΟΣ.ΑΠΛΑ ΗΜΙΓΛΥΚΟΣ.
    #
    Σχόλιο από giota.dra, 8-10-10  
    Α!ΞΕΧΑΣΑ ΕΒΑΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ.ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ!!!
    #
    Σχόλιο από dcroula, 3-2-11  
    Πολύ νόστιμος ο χαλβάς.
    Επειδή είχα ξεμείνει απο χοντρό σιμιγδάλι, τον έφτιαξα με ψιλό σιμιγδάλι αναγκαστικά. Ευτυχώς όμως έγινε πολύ καλός. Πρόσθεσα ψιλοκομμένα καρύδια και έβαλα μόνο την μισή ποσότητα ζάχαρης, γιατί μου φάνηκε πολλή.
    #
    Σχόλιο από maria86c, 5-2-11  
    5 Πιρουνάκια από εμένα αν και πείραξα τις αναλογιες, έβαλα 1 φλιτζάνι ζάχαρης και χρησιμοποίησα ηλιέλαιο.Επίσης πρόσθεσα καρύδια και λίγη κουβερτούρα!
    #
    Σχόλιο από Ζουζουνελ, 8-2-13  
    Τον εφτιαξα με τις αναλογιες που μας δινει η συνταγη μονο που οταν τον κατεβασα απο την φωτια εβαλα 3-4 κουταλιες γλυκο κουταλιου (οτι εχετε στο ντουλαπακι σας διαφορα στραγγισμενα απο το πολυ σιροπι)κρατηστε λιγη ζαχαρη απο την συνταγη για να μην γινει πολυ γλυκος!Ετσι τον φτιάχνει η ansou και ειναι τελειος!
    #
    Σχόλιο από stalitsa, 11-12-13  
    μείωσα λίγο την ποσότητα της ζάχαρης και πρόσθεσα καβουρδισμένα αμύγδαλα! καταπληκτικό αποτέλεσμα! πολύ ωραία και εύκολη συνταγη!
    #
    Σχόλιο από dimitra013, 17-12-13  
    Μια χαρά πολύ ωραίος μου βγήκε,το μόνο που άλλαξα κι εγώ ήταν η ζάχαρη,έβαλα 2 κούπες και μια κουταλιά μέλι επίσης έβαλα ξύσμα λεμονιού γιατί δεν είχα πορτοκάλι.Πρόσθεσα λίγα φυστίκια που είχα και λιγα κομματάκια σοκολάτας,λόγω του γιού,αν δεν έχει έστω και λίγη σοκολάτα σε οποιοδήποτε γλυκό δεν το δοκιμάζει.Πολύ εύκολη συνταγή,ευχαριστούμε.Ανέβασα και φωτογραφία.

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Νηστίσιμα γλυκά και αλμυρά καλούδια
    Ένα βιβλίο 201 αγαπημένων συνταγών, του/της tasa.x
    Άλλα γλυκά
    Ένα βιβλίο 32 αγαπημένων συνταγών, του/της Lillium
    συνταγες
    Ένα βιβλίο 218 αγαπημένων συνταγών, του/της renalian
    Νηστίσιμα
    Ένα βιβλίο 33 αγαπημένων συνταγών, του/της ΑΡΓΥΡΗ
    Καθαρά Δευτέρα
    Ένα βιβλίο 8 αγαπημένων συνταγών, του/της Sitronella