Χαλβάς Φαρσάλων 2

Bαθμολογία: 4.7059
       
 
17 ψήφοι
ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 12.06.08

Περιγραφή

Αυτος ο χαλβας εχει μαλλον αποθητικο ονομα (σαπουνε) και αυτο τον αδικει. και θελει τεχνη για να φτιαχτει.
Χαλβάς Φαρσάλων 2
photo: golfo

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλο και 1 φλιτζ. τσαγ. ζαχαρη
  • 1/2 κιλο νεσεστε
  • 1/2 φλιτζ. λαδι
  • 6 ποτηρια νερο
  • 200 γρ. ασπρισμενα αμυγδαλα ψημενα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Διάφορα γλυκά
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Δυσκολία: Μέχρι 4 υλικά
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: 1 ταψι
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βαζουμε σε μια κατσαρολα το λαδι μαζι με το μισο κιλο απο την ζαχαρη που εχουμε μετρησει. Ανακατευουμε καθως η ζαχαρη λιωνει και κοκκινιζει.
  2. Οταν αρχισει να βγαζει αφρους, δηλ. πολλες φουσκαλες, ριχνουμε το νερο με το νεσεστε και την υπολοιπη ζαχαρη, που τα εχουμε διαλυσει σ`ενα λεκανακι. Ανακατευουμε συνεχως μεχρι να πηξει γιατι κολλαει ευκολα.
  3. Στο τελος ριχνουμε τα αμυγδαλα.
  4. Βαζουμε το χαλβα σ` ενα βρεγμενο σκευος και ισιωνουμε την επιφανεια του με το κουταλι η με σπατουλα. Τον αφηνουμε να κρυωσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θελουμε να κανουμε την καφετια κρουστα στην επιφανεια του χαλβα, πασπαλιζουμε με 5 κουταλιες ζαχαρη και βαζουμε για λιγο το ταψι στο γκριλ να καραμελωσει ελαφρως η επιφανια. Το λαδι πρεπει να ειναι εξαιρετικο παρθενο ελαιολαδο.

Αυτον τον χαλβα τον εφτιαχνε προπερσυ ο γιος μου σε εργαστηριο και τον πουλουσαν στα πανιγυρια στην κορινθο. Φυσικα οι δοσολογιες ειναι μεγαλυτερες, απλα εγω τις εφερα στα μετρα μας.

Σχετικές συνταγές

    33 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από PERSA1, 13-6-08  
    Ο πραγματικός χαλβάς σαπουνε Φαρσάλων ,γίνετε με βούτυρο και ρυζάλευρο και δεν το λέω εγώ φυσικά αλλά οι παραδοσιακοί κατασκευαστές του.
    Το συνεχές ανακάτεμα είναι το μυστικό του.
    #
    Σχόλιο από Άντρη, 13-6-08  
    Δηλαδή εμας που μας αρεσει παρα πολυ και ολο ζητάμε απο γνωστους να μας φερουν απο Ελλάδα να μην τον δοκιμασω με ελαιόλαδο?να βαλω βουτυρο και ρυζαλευρο στις ίδιες δόσεις?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 13-6-08  
    κορίτσια,,αυτός είναι ο αυθεντικός χαλβάς που αγοράζουμε! αν έχει πάει κανείς σας στην κόρινθο στο βραχάτι και εχει σηναντίσει την καντίνα της κυρα-γιώτας και εχει φάει απο εκεί χαλβά θα καταλάβει!!!και στην tv σε πρωινή εκπομπή παλιά, το είχε δίξει με νεσεσέ και λάδι.
    #
    Σχόλιο από Άντρη, 14-6-08  
    οκ φουντουκίτσα, θα ακολουθήσω τις δικές σου οδηγίες να κάνω έκπληξη στον σύζυγο που είναι και απο ελλάδα!θσ σε ενημερώσω σχετικά ¨)
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 15-6-08  
    ο παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων έχει μια υπέροχη καραμελωμένη κρούστα!!!!
    Εχω φαει στην Παναγία Σουμελά, στα πανηγύρια, Πτολεμαϊδας,Κοζάνης,Αμύνταιου,Αργος Ορεστικού (στην Καστοριά)και αύριο θα είμαι στο πανηγύρι Δρέπανο!! ..και τρελαίνομαι για αυτήν την κρούστα!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 16-6-08  
    στεφη μου γι`αυτο λεω οτι να την ραντισουμε με ζαχαρη και να την βαλουμε στο φουρνο, για να κανει την κρουστα.
    #
    Σχόλιο από eleni008, 5-12-08  
    να βαλω ελαιολαδο?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 5-12-08  
    Πιστεύω πως ναι, όταν μου είπαν τη συνταγή δεν μου είπαν όμως με τι λάδι κι εγώ το έχω φτιάξει με καλαμποκέλαιο. να σου πω, δεν το είχα σκεφτεί να το φτιάξω με ελαιόλαδο!
    #
    Σχόλιο από eleni008, 6-12-08  
    ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ μου δεν μου εγινε καλο και στεναχωρηθηκα πολυ..απο εμφανιση καλος εγινε αλλα εχει μια μυρωδια σαν πλαστικο τι εκανα λαθος δεν ξερω...
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 6-12-08  
    Τον χαλβα αυτον τον φτιαχνω χρονια τον φτιαχνω με νισεστε και γινετε τελειος δεν μπορω να πετυχω την κρουστα απο πανω αν το βαλω στο γκριλ βαλω και αμυγδαλα μου αρπαζουν λιγο τα αμυγδαλα και δεν κανει κρουστα δοκιμασα με μικρο επαγγελματικο φλογιστρο που κανουν στα γλυκα την σαντυγη απο πανω αλλα τιποτα θα δοκιμασω να κανω καραμελα και να το ριξω απο πανω παντως ειναι σουπερ μπραβω.
    #
    Σχόλιο από eleni008, 6-12-08  
    καρλιτα σου εγινε καλο? εμενα γιατι ειχε μια μυρωδια τι εκανα λαθος?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 6-12-08  
    eleni008, δεν ξέρω το γιατί σου βγήκε με αυτή τη μυρωδιά, περίεργο μου φαίνεται! Δεν μου έτυχε ποτέ αυτό! μήπος κάποιο υλικό σου? να ήταν πολυκαιρισμένο? τι να πω?
    Καρλίτα, κι εγώ στην αρχή δεν την πετύχαινα την κρούστα, μέχρι που μου είπα να βάλω λίγη ζάχαρη από πάνω και να τον βάλω για λίγο στο γκριλ για να καραμελώσει.
    #
    Σχόλιο από spongebob, 8-12-08  
    foudoukitsa min akous kanenan!itan ekpliktikos!pio wraios apo autous pou poulane e3w kata kairous!na sai kala!!
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 5-2-09  
    εγω τον δικο μου που φτιαχνω τον χαλβα τον κανω με λιγο βουτυρο και μου ειναι πολυ καλος ουτε μου ειναι βαρυς απο το βουτυρο και ουτε εχει μυροδια ειναι σουπερ τα υλικα σε ολους τους χαλβαδες ειναι τα ιδια μονο η δοσολογιες αλλαζουν μπραβω φουντουκακι μου θα τον κανω ομως και με λαδακι για να δω πως ειναι
    #
    Σχόλιο από anna1973, 6-2-09  
    και εγω παντως το χαλβα φαρσαλων που εχω φαει μυριζει φρεσκο βουτυρο και η μυρωδια του αυτη ηταν που με τρελλανε!!
    #
    Σχόλιο από roseta, 2-3-09  
    Mήπως πρέπει να ρίξουμε το νερό ζεστό; Το έριξα κρύο και η καραμέλα πέτρωσε.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 3-3-09  
    Δεν σε καταλαβαίνω roseta, όταν λές πέτρωσε η καραμέλα, ποια καραμέλα? αν ενωείς το καραμέλωμα που κάνουμε απο πάνω δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να πασπαλίσουμε τον χαλβά από πάνω με ζάχαρη και να το βάλουμε για λίγο στο γκρίλ να καραμελώσει η κρούστα.
    Δεν φτιάχνουμε καραμέλα.
    #
    Σχόλιο από delicious, 3-3-09  
    Ο χαλβάς αυτός φτιάχνεται με νισεστέ και φρέσκο βούτυρο. Ίσως στην Κόρινθο να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, τότε όμως να τον ονομάσουμε χαλβά Κορίνθου και να τον ξεχωρίζουμε από τον χαλβά Φαρσάλων.
    #
    Σχόλιο από roseta, 3-3-09  
    Εννοώ στο στάδιο 2. Όταν "λιώνει και κοκκινίζει" η ζάχαρη δεν είναι σαν καραμέλα;Εγώ πάντως τον κατάφερα διέλυσα τα κομματάκια,έβαλα φρέσκο βούτυρο αντί για λάδι,και περισσότερο νερό(ήταν πολύ σφιχτό).Άρεσε σε όλη την παρέα(δεν έμεινε κομμάτι).Ευχαριστούμε για την συνταγή σου.
    #
    Σχόλιο από aggelikh!, 2-9-09  
    παιδιά το έφτιαξα σήμερα... είναι τέλειος!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    32 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από PERSA1, 13-6-08  
    Ο πραγματικός χαλβάς σαπουνε Φαρσάλων ,γίνετε με βούτυρο και ρυζάλευρο και δεν το λέω εγώ φυσικά αλλά οι παραδοσιακοί κατασκευαστές του.
    Το συνεχές ανακάτεμα είναι το μυστικό του.
    #
    Σχόλιο από Άντρη, 13-6-08  
    Δηλαδή εμας που μας αρεσει παρα πολυ και ολο ζητάμε απο γνωστους να μας φερουν απο Ελλάδα να μην τον δοκιμασω με ελαιόλαδο?να βαλω βουτυρο και ρυζαλευρο στις ίδιες δόσεις?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 13-6-08  
    κορίτσια,,αυτός είναι ο αυθεντικός χαλβάς που αγοράζουμε! αν έχει πάει κανείς σας στην κόρινθο στο βραχάτι και εχει σηναντίσει την καντίνα της κυρα-γιώτας και εχει φάει απο εκεί χαλβά θα καταλάβει!!!και στην tv σε πρωινή εκπομπή παλιά, το είχε δίξει με νεσεσέ και λάδι.
    #
    Σχόλιο από Άντρη, 14-6-08  
    οκ φουντουκίτσα, θα ακολουθήσω τις δικές σου οδηγίες να κάνω έκπληξη στον σύζυγο που είναι και απο ελλάδα!θσ σε ενημερώσω σχετικά ¨)
    #
    Σχόλιο από Στέφη, 15-6-08  
    ο παραδοσιακός χαλβάς Φαρσάλων έχει μια υπέροχη καραμελωμένη κρούστα!!!!
    Εχω φαει στην Παναγία Σουμελά, στα πανηγύρια, Πτολεμαϊδας,Κοζάνης,Αμύνταιου,Αργος Ορεστικού (στην Καστοριά)και αύριο θα είμαι στο πανηγύρι Δρέπανο!! ..και τρελαίνομαι για αυτήν την κρούστα!!!
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 16-6-08  
    στεφη μου γι`αυτο λεω οτι να την ραντισουμε με ζαχαρη και να την βαλουμε στο φουρνο, για να κανει την κρουστα.
    #
    Σχόλιο από eleni008, 5-12-08  
    να βαλω ελαιολαδο?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 5-12-08  
    Πιστεύω πως ναι, όταν μου είπαν τη συνταγή δεν μου είπαν όμως με τι λάδι κι εγώ το έχω φτιάξει με καλαμποκέλαιο. να σου πω, δεν το είχα σκεφτεί να το φτιάξω με ελαιόλαδο!
    #
    Σχόλιο από eleni008, 6-12-08  
    ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ μου δεν μου εγινε καλο και στεναχωρηθηκα πολυ..απο εμφανιση καλος εγινε αλλα εχει μια μυρωδια σαν πλαστικο τι εκανα λαθος δεν ξερω...
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 6-12-08  
    Τον χαλβα αυτον τον φτιαχνω χρονια τον φτιαχνω με νισεστε και γινετε τελειος δεν μπορω να πετυχω την κρουστα απο πανω αν το βαλω στο γκριλ βαλω και αμυγδαλα μου αρπαζουν λιγο τα αμυγδαλα και δεν κανει κρουστα δοκιμασα με μικρο επαγγελματικο φλογιστρο που κανουν στα γλυκα την σαντυγη απο πανω αλλα τιποτα θα δοκιμασω να κανω καραμελα και να το ριξω απο πανω παντως ειναι σουπερ μπραβω.
    #
    Σχόλιο από eleni008, 6-12-08  
    καρλιτα σου εγινε καλο? εμενα γιατι ειχε μια μυρωδια τι εκανα λαθος?
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 6-12-08  
    eleni008, δεν ξέρω το γιατί σου βγήκε με αυτή τη μυρωδιά, περίεργο μου φαίνεται! Δεν μου έτυχε ποτέ αυτό! μήπος κάποιο υλικό σου? να ήταν πολυκαιρισμένο? τι να πω?
    Καρλίτα, κι εγώ στην αρχή δεν την πετύχαινα την κρούστα, μέχρι που μου είπα να βάλω λίγη ζάχαρη από πάνω και να τον βάλω για λίγο στο γκριλ για να καραμελώσει.
    #
    Σχόλιο από spongebob, 8-12-08  
    foudoukitsa min akous kanenan!itan ekpliktikos!pio wraios apo autous pou poulane e3w kata kairous!na sai kala!!
    #
    Σχόλιο από καρλιτα, 5-2-09  
    εγω τον δικο μου που φτιαχνω τον χαλβα τον κανω με λιγο βουτυρο και μου ειναι πολυ καλος ουτε μου ειναι βαρυς απο το βουτυρο και ουτε εχει μυροδια ειναι σουπερ τα υλικα σε ολους τους χαλβαδες ειναι τα ιδια μονο η δοσολογιες αλλαζουν μπραβω φουντουκακι μου θα τον κανω ομως και με λαδακι για να δω πως ειναι
    #
    Σχόλιο από anna1973, 6-2-09  
    και εγω παντως το χαλβα φαρσαλων που εχω φαει μυριζει φρεσκο βουτυρο και η μυρωδια του αυτη ηταν που με τρελλανε!!
    #
    Σχόλιο από roseta, 2-3-09  
    Mήπως πρέπει να ρίξουμε το νερό ζεστό; Το έριξα κρύο και η καραμέλα πέτρωσε.
    #
    Σχόλιο από ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΤΣΑ, 3-3-09  
    Δεν σε καταλαβαίνω roseta, όταν λές πέτρωσε η καραμέλα, ποια καραμέλα? αν ενωείς το καραμέλωμα που κάνουμε απο πάνω δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να πασπαλίσουμε τον χαλβά από πάνω με ζάχαρη και να το βάλουμε για λίγο στο γκρίλ να καραμελώσει η κρούστα.
    Δεν φτιάχνουμε καραμέλα.
    #
    Σχόλιο από delicious, 3-3-09  
    Ο χαλβάς αυτός φτιάχνεται με νισεστέ και φρέσκο βούτυρο. Ίσως στην Κόρινθο να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, τότε όμως να τον ονομάσουμε χαλβά Κορίνθου και να τον ξεχωρίζουμε από τον χαλβά Φαρσάλων.
    #
    Σχόλιο από roseta, 3-3-09  
    Εννοώ στο στάδιο 2. Όταν "λιώνει και κοκκινίζει" η ζάχαρη δεν είναι σαν καραμέλα;Εγώ πάντως τον κατάφερα διέλυσα τα κομματάκια,έβαλα φρέσκο βούτυρο αντί για λάδι,και περισσότερο νερό(ήταν πολύ σφιχτό).Άρεσε σε όλη την παρέα(δεν έμεινε κομμάτι).Ευχαριστούμε για την συνταγή σου.
    #
    Σχόλιο από aggelikh!, 2-9-09  
    παιδιά το έφτιαξα σήμερα... είναι τέλειος!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ioannasini, 26-2-12  
    mporw na to kanw me freskotato bouturo anti gia elaiolado?giati to ladi mas tsakizeiii kai den nomizw na bgei wraio .... ioanna,keratea

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Ιδέες για νηστίσιμο πρωινό
    Ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς στην δ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    glyka
    Ένα βιβλίο 44 αγαπημένων συνταγών, του/της katari
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 100 αγαπημένων συνταγών, του/της fotinistgt
    Νηστίσιμα γλυκά
    Ένα βιβλίο 99 αγαπημένων συνταγών, του/της lianaki
    Αγαπημένες συνταγές litsazao
    Ένα βιβλίο 132 αγαπημένων συνταγών, του/της litsazao
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της mamaxrysa